Идеи, стартиране и развитие на бизнес 18

• 79 073
  • 810
  •   1
Отговори
# 165
Много ти благодаря! Добих известна представа, възможно и легално е такова нещо.  Peace

# 166
  • на чист въздух
Привет на всички тук.Чета Ви от скоро и сега все повече се замислям да започна нещо свое, но въпросителните са много а и ще се започва от нулата.Мисля си за магазинче за кафе, бонбони, ядки.Всъщност всичко е в процес на идея все още.Сега се връщам да чета в темите на зад.

# 167
Октопод с рокля ти в коя страна си? От известно време обясняваш някакви неща за НПО, които за България не са съвсем така както ги казваш.

# 168
В България съм. Кое не е точно така?

# 169
# 170
  • София
Аз си мисля от известно време за посредническа агенция за персонал за помощ в домакинството - бавачки, чистачки, домашни помощници от всякакъв тип, включително гледане на болни и възрастни хора, абе с две думи, всякаква помощ в дома.
Интересно ми е, занимава ми се, имам идеи и проучвания, но пусто не мога и не мога да си надвия страха от напускане на стабилната си работа.
Как се решихте вие на такава стъпка?

# 171
... , но пусто не мога и не мога да си надвия страха от напускане на стабилната си работа.
Как се решихте вие на такава стъпка?
Първо през свободното си време, после си смених работата за такава, с повече свободно време...  Laughing Като маймуната — никога не пуска клона, на който виси, преди да се е хванала добре за следващия...
Това, дето плуването се учело, като скочиш в дълбокото е мит, иначе корабокрушенията нямаше да са толкова страшни.

# 172
  • София
Пробвах го преди тоя вариант, не ми се получи.
Мислех си за съдружничка, която няма работа в момента, обаче нямам такава близка.
Явно ще си остане за мен на тоя етап само идеята.

# 173
Пак ще препоръчам много важната книга, написана от Доналд Тръмп "Предприемачество 101".
Описал е повече от добре варианти за стартиране на бизнес - работиш на настоящата си работа, а бизнесът го движиш в свободното време и когато тръгне, напускаш сигурната работа. Вторият вариант е да теглиш кредит и да рискуваш. И двата варианта си имат плюсове и минуси. За бизнеси с малка инвестиция е добре да се започне първо в свободното време като се заложи естествено цел, срок и приходи, които да реализираш, за да ти стане основно занимание. В противен случай ще си остане едно разхищение на време, което ще ти бъде интересно в началото, но ще се изоставиш "поради липса на време и пари".

За съдружие... хм... Рискуваш да натовариш с очаквания и оперативна работа друг човек, за да тръгне бизнеса ти/ви. Накрая ще се откажете и двете, защото все някой трябва да върши основната работа. А при стартирането на собствен бизнес има работа ВСЕКИ ДЕН, която някой трябва да върши бавно и методично, за да се закрепи. Ако не можеш да си го позволиш финансово или като време, не се захващай със съдружник, който няма намерение да направи същото. В началото трябват двама индианци, а не двама шефове. Личен опит.  Wink

# 174
Бърди, не знам дали моят отговор ще ти е от полза, защото съм аз все още съм на стартовата линия Simple Smile) На мен решението ми отне около 6 години и няколко премислени и прехвърлени идеи. Дълго време не събирах смелост, вероятно нямаше и да събера, ако не бях сменила обстановката. Но след 2 години, в които не съм работила(по мое решение), разбрах какво означава да разполагаш със себе си. И може би най-важното - имам подкрепата от съпругът ми, все пак някой трябва да изхранва семейството, докато потръгнат нещата.
Иначе това със съдружниците и аз съм го мислела, дори с приятелка дълго време го предъвквахме, но нито една от нас не се осмели тогава да напусне работа.

Саморедактирам се - ако имах повече свободно време, докато работех, вероятно и аз щях да пробвам да съвместявам работа и собствени проекти.

# 175
  • София
Ей, много ви благодаря, наистина, от сърце! Очаквах много сурово порицание за нерешителността си, а всъщност получих доста ценни съвети - отново благодаря!  Hug
За съдружието - точно изброените от мишлето доводи ме спират. Опитвала съм, не става.
Също и много съм премисляла варианта със започването паралелно с работата ми, но за това, което съм замислила наистина не го виждам как ще стане, трябва си ходене, срещи с хора (основно), не съм измислила още как би могло да стане.
Но поне от това, което прочетох от вас, изводът ми е, че трябва да мисля във втората посока - как да успея да го съвместя с работата си, докато видя има ли движение. Това си е голяма, сериозна насока и вече започват да ми изкристализират едно-две неща.
Ако можехме да се справим с една заплата, бих напуснала, проблемът е, че не можем, нито само с моята, нито само с неговата.

# 176
И аз като гост22 разсъждавам. Не бих напуснала никога само с гол ентусиазъм, а упражнението с кредита бих си позволила, ако финансовото ми благополучие касае само мен. Използвах периода на майчинството, за да опозная сферата, в която желаех да се развивам и експериментирах с различни графици на работа. Да имам по два часа свободни, всеки ден е задоволително засега. Но всеки ден, без кръшкане:) Не ползвам обедна почивка и докато пътувам от/към работа мисля, чертая, смятам. Оползотворявам всеки миг, за да държа тънкия баланс дете-работа-мечта Wink

Последна редакция: пн, 13 авг 2012, 21:13 от Октопод с рокля

# 177
Октоподче, извинявай ама не ми се чете назад, каква е твоята мечта?

# 178

Писах ти ЛС.  Wink

sunlight_eli, ще правим ли градивна дискусия или ще се хапем с недомлъвки? Може и на ЛС, понеже темата не е за НПО.

# 179

Писах ти ЛС.  Wink

sunlight_eli, ще правим ли градивна дискусия или ще се хапем с недомлъвки? Може и на ЛС, понеже темата не е за НПО.
Няма съм искала да те хапя, недей да ме  #2gunfire. Нямам време в момента да се ровя в темата назад, а не си спомням конкретно какво ми е направило впечатление. Ще ти отговоря след няколко дни.
По последния ти въпрос има разни неща които трябва да доизясниш. Тази фондация от ЕС регистрирана ли е по ДДС? Официална стопанска дейност има ли? Ще ви продаде ли нещата или ще ви ги дари. Защо няма да имаш фактура? В обществена полза ли е твоята организация? Какво представлява този коледен базар и къде отива печалбата от него?
По принцип не си освободена от ДДС- аз се занимавам тамън с 3 броя регистрирани по ддс фондации. Само че има специфични условия на регистрация. Твоя може би няма да е такъв, но все пак горните въпроси са важни. По принцип счетоводството на НПО би трябвало да е просто, но на практика особено когато се забърка и стопанска дейност става много усложнено и напълно непредвидимо като годишен резултат. Няма и много данъчна практика, а от НАП като им кажеш НПО гледат като телета в календар и е голяма мъка някой да те консултира правилно.

За сайта за ЕЕА грантс, които пусна - трудно новоучредена организация ще се класира там за финансиране. В тази програма има строго оценяване и един от критериите е финансова стабилност, измерима чрез резултатите от минали години. За новоучредени организации или само за хубави идеи в момента подходящи са финансиранията на Америка за България. Дават добри пари на свободно кандидатстване, а не ограничени във времето на кол-а и финансират даже учредителните разходи (нещо което рядко се среща в БГ)

Общи условия

Активация на акаунт