Тийнейджърите и домашните задължения:)

• 40 067
  • 876
  •   1
Отговори
# 210
В модерния свят има смисъл да влизате само ако искате – ако теб и съпруга ти патриархалният начин на живот ви устройва -  ок, няма защо форумите да ти дават съвети как да изживяващ отстатъка от дните си
Девойката явно има по-различно виждане по въпроса и ако я пресирате, ще я загубите.
По-добре неизмити чинии , отколкото да брои дните, когато ще си стегне куфарите.

Разбирам, че е лошо в такова семейство да се родиш момиче. Аз също се опасявам, че детето ще използва първа възможност да си хване пътя.
Интересно ми е, детето ползва ли интернет?

# 211
Пуснах темата с мисълта, че всички тези задължения ги вършат и другите тинейджъри в другите семейства. Но явно съм се объркала. Сега, разбрах грешката си, но ще ви помоля да ми дадете някакви съвети как да влезнем в ''модерния свят''.
И да, има големи амбиции, иска да се занимава с медицина - по-точно да стане  хирург, но ние смятаме,че няма да пробие в тази област в хирургията, де,защото е жена, но сме съгласни да учи медицина. Иска да замине за Германия, постоянно я бъзикаме как сигурно вече иска да се махне от къщата, но тя съвсем сериозно отговаря'' с най-най-най-голямо желание.
Първо - браво на дъщеря ти за уменията и амбициите. Да ви е жива и здрава, и дано сбъдне мечтата си.

Второ - не е лошо да я учиш да домакинства, но не с тоя метод - да й натяквате и да й смазвате непрекъснато самочувствието. Вместо да й благодарите и да я хвалите, че ви е отмяна и че един ден ще се справя добре в живота. Това е моя съвет към вас - да й покажеш, че цениш помощта й, пък било то и с добра дума. Да я похвалиш за успехите и амбициите й и да я насърчиш. И ти го казвам от позицията на дъщеря ти, защото майка ми имаше подобен на твоя подход - ако са свършени 5 неща, а 1 не е, почваха драмите и обобщенията. Ако знаеш как ми се е искало понякога просто да знам, че вижда това, което правя. Резултат - и до днес сме на нож за редица въпроси.
Иначе на 15 не е малка за домакинска работа - на тази възраст някои сме живели отделно /заради учене в друг град/ и е хубаво да можеш да се справяш.

Верно ще я накарате да избяга или по-лошо да се омъжи за първия, който я поиска и да се зароби доживот.
Иска да замине за Германия, постоянно я бъзикаме как сигурно вече иска да се махне от къщата, но тя съвсем сериозно отговаря'' с най-най-най-голямо желание.

И да знаеш, че така ще стане.

Дано съм ти помогнала поне малко да видиш другата гледна точка и да осмислиш отношенията с дъщеря ти в перспектива. Защото колкото и да е възпитана, че на родител не се противоречи и се слуша и т.н. вътре в сърцето си ще се чувства отдалечена и в дългосрочен план губите отношенията си.

# 212
  • при късмета
Не се сдържах и ще отговоря, макар, че моето дете е далеч от тази възраст.
Познавам две сестри със сходна и малко по-голяма разлика и майка с абсолютно същите схващания.Голямата-от около 8 годишна възраст, всичко това се изискваше от нея и й се втълпяваше, че й е задължение.Включително почти изцяло отглеждане на малката, не само къпане.И така докато не стана на 20г.За тези години една похвала или благодарност не получи Shocked
Резултат:Омъжи се само за да се махне от къщи. Слава богу попадна на мъж, който не смяташе, че на нещо "трябва да е научена" и много й помагаше.
Сега не ще да види родителите си ни живи, ни умрели.Сестра й също.А много скоро ще грохнат.
ariimeri, според мен това те чака, напълно основателно.
Вече са го написали преди мен

# 213
Авторката, прочети си отново цялата тема, има много отговори които трябва да осмислиш, дори и саркастичните  Wink
И, изслушвайте го това момиче, и то има право на глас. Не знам в исляма има ли уважение към правото на личен избор  newsm78 ( ако не иска да готви да не го прави)
Сега да не се прехвърлите на другото момиченце, да метнете тя да ви шета  Stop

# 214
  • София
ariimeri не знам доколко е удачно...,но според мен не е лошо да дадеш и на мъжа ти да прочете нашите отговори...

# 215
Е като имате толкова добра дъщеря. Да помага в къщи да е амбициозна, ЗАЩО НЕ Я ПОДКРЕПЯТЕ? И бива ли да се бъзикате с мечтите и амбициите на детето си?!?!?!

Вместо като родители да и помогнете да намерите информация с какво и как се кандидатства и средства за да я изпратите. И да подхранвате мечтите и амбициите и

# 216
Нарочно го извеждам в нов пост.

ariimeri, ти поне хвалиш ли я за успехите в училище и благодариш ли й за помощта, която ти оказва? Защото и до ден-днешен майка ми сякаш не забелязва нищо положително, което съм направила, обаче има ли повод за критика - стой, та гледай. Изобщо, като те чета, доста прилики виждам.

Хваля я за успехите й в училище по-скоро на околните, но за домакинските задължения не, тъй като винаги аз или бащата намирам кусур,примерно измила чиниите ама после пак сложила една в мивката без да я измие.,защото вече била измила цялата мивка/говоря за мивката, не за съдовете/. А иначе цялата рода я смята по-скоро за мързелива, отколкото за много работлива. Всеки ден проверявам кои задължения за деня са извършени и смятам бележките за излишни, защото тя трябва да се научи да помни. Все пак един ден тя ще е стопанката на дома...тя е момичето у дома, както някой беше каза.
А какво мисли тя по въпроса - това са вечните спорове, тя винаги казва, че не забелязваме дори когато се е постарала, че всеки ден й натякваме колко е мързелива. Дори онзи ден моята сестра й каза нещо, от което тя много се обидила:"Ама теб сега ако те оженим, на втория ден ще те върнат като видят колко си мързелива и нищо не правиш!". Голяма разправия падна, как тя вършела толкова работа пък ние сме й викали мързелива само защото не може да готви.Иначе тя обича да готви сладкиши, но не обича да готви манджи. Но аз не й позволявам да готви сладкиши, а я карам да се научи на манджи.
        Shocked ooooh!
 Ако съм на мястото на дъщеря ти , в минутата в която навърша 18 , ще излетя като торнадо от вкъщи  Stop А работата ще оставя на вас двете - работните със сестра ти

# 217
Жено, ти си за психиатър.
Сериозно говоря.
       newsm10

# 218
Нека учи сега, пък после ще готви, чисти, пере и т.н.

# 219
  • при късмета
Дори онзи ден моята сестра й каза нещо, от което тя много се обидила:"Ама теб сега ако те оженим, на втория ден ще те върнат като видят колко си мързелива и нищо не правиш!".

Дори да сте мюсулмани, това не е оправдание да не спазвате законите в страната в която живеете.Сигурна съм, че наистина ще я ожените преди пълнолетие, а това е незаконно.
Да не говорим според новия Закон за детето колко сте я загазили Twisted Evil

# 220
Дори да сте мюсулмани, това не е оправдание да не спазвате законите в страната в която живеете.Сигурна съм, че наистина ще я ожените преди пълнолетие, а това е незаконно.

хайде да не влизаме в зоната на здрача - темата не лежи на тази плоскост
Нека учи сега, пък после ще готви, чисти, пере и т.н.

или няма - животът си е неин Peace

# 221
Пуснах темата с мисълта, че всички тези задължения ги вършат и другите тинейджъри в другите семейства. Но явно съм се объркала. Сега, разбрах грешката си, но ще ви помоля да ми дадете някакви съвети как да влезнем в ''модерния свят''.
И да, има големи амбиции, иска да се занимава с медицина - по-точно да стане  хирург, но ние смятаме,че няма да пробие в тази област в хирургията, де,защото е жена, но сме съгласни да учи медицина. Иска да замине за Германия, постоянно я бъзикаме как сигурно вече иска да се махне от къщата, но тя съвсем сериозно отговаря'' с най-най-най-голямо желание.
А пропо – най-добрият пластичен хирург във Франция е жена и е българка
И като пиша пластичен, нямам предвид липосукции и ботокс, а пластика на травми от изгаряния или малформации
Така че тя нека запише медицина, ще решава в движение

И не само , най- добрият кардио- хирург за БГ е др. Чирков , който по произход е ром. Peace
Авторката ,имате златно и амбициозно дете . Не проваляйте бъдещето му само заради едните традиции. Оставете я да чертае пътя си , ако наистина не искате да загубите един ден дъщеря си . И вместо да и насаждате комплекси ,колко е некадърна , мързелива и че няма да успее в живота , вземете поне един път да  я подкрепите.
А за сестра ти нямам думи , по цял ден си чеше задника пред сериалите , без да пипва нищо / при това в чужд дом / , и има наглостта да обижда дъщеря ти  ooooh! А ти и пригласяш . Ако някой посмее да обижда детето ми , честно ще се получи голям скандал , дори това да е сестра ми .
И още нещо , сестра ти вместо да стои заредена с кърпички пред компа , да използва нета да си намери работа  Crossing Arms

# 222
Дори онзи ден моята сестра й каза нещо, от което тя много се обидила:"Ама теб сега ако те оженим, на втория ден ще те върнат като видят колко си мързелива и нищо не правиш!".

Я оправи цитата, че не аз съм го казала това. Simple Smile

# 223
  • На небето
Нарочно го извеждам в нов пост.

ariimeri, ти поне хвалиш ли я за успехите в училище и благодариш ли й за помощта, която ти оказва? Защото и до ден-днешен майка ми сякаш не забелязва нищо положително, което съм направила, обаче има ли повод за критика - стой, та гледай. Изобщо, като те чета, доста прилики виждам.

Хваля я за успехите й в училище по-скоро на околните, но за домакинските задължения не, тъй като винаги аз или бащата намирам кусур,примерно измила чиниите ама после пак сложила една в мивката без да я измие.,защото вече била измила цялата мивка/говоря за мивката, не за съдовете/. А иначе цялата рода я смята по-скоро за мързелива, отколкото за много работлива. Всеки ден проверявам кои задължения за деня са извършени и смятам бележките за излишни, защото тя трябва да се научи да помни. Все пак един ден тя ще е стопанката на дома...тя е момичето у дома, както някой беше каза.
А какво мисли тя по въпроса - това са вечните спорове, тя винаги казва, че не забелязваме дори когато се е постарала, че всеки ден й натякваме колко е мързелива. Дори онзи ден моята сестра й каза нещо, от което тя много се обидила:"Ама теб сега ако те оженим, на втория ден ще те върнат като видят колко си мързелива и нищо не правиш!". Голяма разправия падна, как тя вършела толкова работа пък ние сме й викали мързелива само защото не може да готви.Иначе тя обича да готви сладкиши, но не обича да готви манджи. Но аз не й позволявам да готви сладкиши, а я карам да се научи на манджи.
        Shocked ooooh!
 Ако съм на мястото на дъщеря ти , в минутата в която навърша 18 , ще излетя като торнадо от вкъщи  Stop А работата ще оставя на вас двете - работните със сестра ти

Това семейство са за социалните. Горкото дете, не стига, че всичко върши ами и за благодарност само упреци получава. Аз ако бях на авторката щях да замълча, защото колкото повече коментира по зле става. И ако се вслушваше малко повече в негативните коментари (от нейна гледна точка), можеше и да се светне малко, какво причинява на детето си. Вместо да се надъхва още повече на макар и малкото положителни (в кавички) коментари. От рода: Браво, давай още, малко и е...
А въпросната сестра е за разстрел.  #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire Много мразя хора, които се месят в чуждите семейства, защото техните са толкова скапани, че им доставя удоволствие да скапват семействата на околните.
И аз вече се замислям дали това не е поредната шега, на някой без работа и много свободно време за губене.  newsm78 Чак ми се струва неестествено и нереално да съществува подобно семейство.

# 224
  • Там, където ме обичат

Е, моля ви, не е съвсем така. Peace
Ако ще нападате някого, първо проучете добре.

Иначе по темата, ами пързалка си е, но поне споделихме доколко ангажираме децата в общите задължения. А всъщност общи ли са?

Общи условия

Активация на акаунт