Тийнейджърите и домашните задължения:)

• 40 081
  • 876
  •   1
Отговори
# 195
  • Mediterraneo

Сега – шегата настрана -  ти какво мислиш по въпроса. Доволна ли си от тези традиции и искаш ли дъщеря ти да повтори живота ти /и този на баба си/
Или би я поощрила да мисли за себе си като за съвременен европейски гражданин /в цялата условност на тази формулировка/

Мисля, че въпросите ти са съвсем безсмислени  Peace Авторката е кахърна, че детето възроптава срещу наложените порядки...

# 196
Добре, тогава защо пуска темата в най-общ формат, когато нейното семейство и среда предполагат един съвсем диференциран начин на живот, който вече е по-скоро изключение  

# 197
ariimeri - имаш много добра дъщеря, така по описание. Вместо да я подготвяте за женене, вземете я изучете, да има професия, да се реализира успешно в живота, един ден да ви е отмяна и радост, да ви помага и да се радва да се връща при вас. Тя като е отличничка и има амбиция далеч може да стигне.
Пък за мързела, знай, че децата от възрастните гледат, с пример най-добре се учат да са работливи. Като вижда, че жените в семейството се трудят и тя ще се труди, ако ги гледа жените, че по цял ден ядат баклава и гледат телевизия - ще мрънка и няма да иска да прави нищо. Няма никаква хитрост тука. Това е моделът в едно семейство.
Недей да си пестиш похвалите. Даже нещо малко като направи добре - похвали я. Това също е изпитан метод. Тя после пак ще го направи, само защото знае че някой и се е зарадвал. Учудващо, но даже и на възрастни действа. Колкото повече и се караш, толкова с по-голямо нежелание ще върши всичко.
Това е от мен. Успя да ме разсмее тази тема. Успех.

# 198
Пуснах темата с мисълта, че всички тези задължения ги вършат и другите тинейджъри в другите семейства. Но явно съм се объркала. Сега, разбрах грешката си, но ще ви помоля да ми дадете някакви съвети как да влезнем в ''модерния свят''.
И да, има големи амбиции, иска да се занимава с медицина - по-точно да стане  хирург, но ние смятаме,че няма да пробие в тази област в хирургията, де,защото е жена, но сме съгласни да учи медицина. Иска да замине за Германия, постоянно я бъзикаме как сигурно вече иска да се махне от къщата, но тя съвсем сериозно отговаря'' с най-най-най-голямо желание.

# 199
Тя дори и да се опитва да отгледа домашна помощница, в 21 век няма да и се получи, просто ще отдалечи дъщеря си от себе си  Peace

# 200
Благодаря за насоките на някои потребителки също!

# 201
  • Mediterraneo
...по-точно да стане  хирург, но ние смятаме,че няма да пробие в тази област в хирургията, де,защото е жена...

Това също не бих го причинила на детето си! Да не вярвам в способностите му, да му подрязвам крилете  Stop  Confused

# 202
Nickkie, не разбирам защо толкова излишно се драматизира покрай шетането. Нямам си момиче, но синът ми ми е отмяна вече. Да се чувствам престъпник, че си пере сам чорапите ли, че пуска прахосмукачка, че мие чинии чат-пат...

Някои мнения са доста крайни.

Не одобрявам само, че авторката дудне на дъщеря си за всяко нещо. Но като цяло съм съгласна, че е добре децата да имат отговорности - през годината основно да учат, през лятото може да помогнат за туй-онуй вкъщи.

Саморая, не драматизирам шетането. Съгласна съм за ученето на отговорности, различно от ученето на робуване. За мен крайно е виждането, че ако не поеме процент домакинска работа, една тийнейджърка непременно ще почне да се занимава с глупости, да пуска полуголи снимки във фейсбук и така нататък. Това се разбираше от поста ти. Очевидно не го прилагаш на практика, както поясни, така че на практика с теб сме на едно мнение и не спорим.  Peace

# 203
  • София
Иначе тя обича да готви сладкиши, но не обича да готви манджи. Но аз не й позволявам да готви сладкиши, а я карам да се научи на манджи.

Ти търсиш под вола теле.Защо на първо време не я поощриш да прави това,което и допада от домакинската работа?И защо непрекъснато и натяквате?
Момичето само ти е казало,колкото и да положи усилия,Вие я хокате.
Сестра ти и тя си няма работа...щели да я върнат,защото била мързелива.А и гледайки сериалите у Вас,не смятам,че е положителен пример за дъщеря ти.Боже та ние сме в 21 век  ooooh!
Наистина не можем да те разберем,защото в твоите семейство и среда разбиранията са по-различни.Не казвам,че не трябва да върши никаква домакинска работа,но просто ще я отвратиш.
И пак ще повторя,каквито и да са ценностите,които трябва да предадеш на дъщеря си,не забравяй,че не сме преди 20-30 години.

# 204
  • I want it all and I want it now.
И да, има големи амбиции, иска да се занимава с медицина - по-точно да стане  хирург, но ние смятаме,че няма да пробие в тази област в хирургията, де,защото е жена, но сме съгласни да учи медицина. Иска да замине за Германия, постоянно я бъзикаме как сигурно вече иска да се махне от къщата, но тя съвсем сериозно отговаря'' с най-най-най-голямо желание.

Оставете я да учи медицина.  Peace След като минат 5години ,чак тогава се избира специалността.До тогава има много време ,може да реши и нещо друго. Има много жени,който са с  професията хирург и ортопед.  Wink Браво , че не я спирате да учи.   bouquet

# 205
  • в пералнята
Абе за какво й е да учи медицина, я й намерете едно момче и я оженете. За какво й е да ходи чак в Германия? Ще вземе да остане там, кой ще ви гледа като остареете... Stop

# 206
  • София
Пуснах темата с мисълта, че всички тези задължения ги вършат и другите тинейджъри в другите семейства. Но явно съм се объркала. Сега, разбрах грешката си, но ще ви помоля да ми дадете някакви съвети как да влезнем в ''модерния свят''.

В никакъв случай не я спирайте!!!!И моля те променете отношението си,ще загубите дъщеря си.Съдя по последното изречение от горния цитат.
За да влезете в "модерния свят" на първо време редуцирайте задълженията и,и дори и да не сте толкова доволни я похвалете.
И за да не скарате две сестри,карайте и малката да си оправя леглото например или да прибере масата или нещо друго подходящо за тази възраст.
Следващият път когато заговори за учене сменете тактиката и кажете,че сте съгласни щом тя има желание и ще я подкрепите.Нека момичето види,че родителите и стоят зад нея.

# 207
  • волно калдъръмче
Nickkie, не разбирам защо толкова излишно се драматизира покрай шетането. Нямам си момиче, но синът ми ми е отмяна вече. Да се чувствам престъпник, че си пере сам чорапите ли, че пуска прахосмукачка, че мие чинии чат-пат...

Някои мнения са доста крайни.

Не одобрявам само, че авторката дудне на дъщеря си за всяко нещо. Но като цяло съм съгласна, че е добре децата да имат отговорности - през годината основно да учат, през лятото може да помогнат за туй-онуй вкъщи.

Саморая, не драматизирам шетането. Съгласна съм за ученето на отговорности, различно от ученето на робуване. За мен крайно е виждането, че ако не поеме процент домакинска работа, една тийнейджърка непременно ще почне да се занимава с глупости, да пуска полуголи снимки във фейсбук и така нататък. Това се разбираше от поста ти...така че на практика с теб сме на едно мнение и не спорим.  Peace

Поемането на отговорностите за другите, ако не е по собствена воля, си е робуване. Да живее мотивацията!

Да се разбира, че изобилието от свободно време може да нанесе повече вреди, отколкото ползи.

Това отдавна ми е ясно  Peace

# 208
В модерния свят има смисъл да влизате само ако искате – ако теб и съпруга ти патриархалният начин на живот ви устройва -  ок, няма защо форумите да ти дават съвети как да изживяващ отстатъка от дните си
Девойката явно има по-различно виждане по въпроса и ако я пресирате, ще я загубите.
По-добре неизмити чинии , отколкото да брои дните, когато ще си стегне куфарите.

А пропо – най-добрият пластичен хирург във Франция е жена и е българка
И като пиша пластичен, нямам предвид липосукции и ботокс, а пластика на травми от изгаряния или малформации
Така че тя нека запише медицина, ще решава в движение

# 209
  • Пловдив

Да не обобщавам за всички, но повечето деца вършат нещо у дома си. Разликата е, че от тях не се очаква да вършат някои от нещата, които спомена за дъщеря ти. Повтарям го, но не смятам, че е нейно задължение да къпе сестра си, която е достатъчно голяма, за да го прави и сама вече.

Общи условия

Активация на акаунт