Майчинството счетоводно-50

• 38 862
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Здравейте момичета! Този път нашият татко ще ползва 15 дни бащинство след раждането на детето, живот и здраве, и молим за малко помощ по попълването на документите...

Моля в качеството ми на баща да ми бъде отпуснато парично обезщетение при раждане на дете, считано от .................. 20....г. - това датата на изписването от болницата ли е и какво става, ако е събота/неделя?

Прилагам следните документи:
1. Заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуска.
2. Заверено от осигурителя копие от заповед за прекратяване на правоотношението в случаите на ликвидация или прекратяване на осигурителя.
3. Оригинал (за справка) и копие от удостоверението за раждане на детето – за самоосигуряващо се лице.
4. Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето – за осигурено лице.
5. Заверено от осигурителя копие от документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.
6. Декларация за изплащане на обезщетението, приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.
7. Други документи...

Предполагам, че т. 1 трябва да се предостави от работодателя...Относно т.4- актът за раждане излиза поне след 2 седмици...какво се прави в такъв случай? Относно т.5.- епикриза става ли, или от болницата издават друг документ? Какво значи заверено от осигурителя- работодателят трябва да сложи печат върху документите ли?

Какво е това приложение 7?

Съжалявам за глупавите въпроси, но от работодателя ще ни бъде трудно да вземем тази информация...

Благодаря ви предварително!

# 691
Здравейте момичета! Този път нашият татко ще ползва 15 дни бащинство след раждането на детето, живот и здраве, и молим за малко помощ по попълването на документите...

Моля в качеството ми на баща да ми бъде отпуснато парично обезщетение при раждане на дете, считано от .................. 20....г. - това датата на изписването от болницата ли е да и какво става, ако е събота/неделя? нищо, започва от тогава

Прилагам следните документи:
1. Заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуска.
2. Заверено от осигурителя копие от заповед за прекратяване на правоотношението в случаите на ликвидация или прекратяване на осигурителя.
3. Оригинал (за справка) и копие от удостоверението за раждане на детето – за самоосигуряващо се лице.
4. Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето – за осигурено лице.
5. Заверено от осигурителя копие от документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.
6. Декларация за изплащане на обезщетението, приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.
7. Други документи...

Предполагам, че т. 1 трябва да се предостави от работодателя... да, таткото подава заявление за отпуск и получава заповед за разрешаването му Относно т.4- актът за раждане излиза поне след 2 седмици...какво се прави в такъв случай? документите така или иначе не се носят веднага в НОИ, а чак след като внесат осигуровки за месеца, в който започва отпуска Относно т.5.- епикриза става ли да, там има дата на изписване, или от болницата издават друг документ? издават бележкаКакво значи заверено от осигурителя- работодателят трябва да сложи печат върху документите ли? на осигурителя се носи копие+оригинал и той на копието слага печат и подпис и пише "Вярно с оригинала"

Какво е това приложение 7? за банковата сметка, по която ще преведат парите

Съжалявам за глупавите въпроси, но от работодателя ще ни бъде трудно да вземем тази информация...

Благодаря ви предварително!

# 692
Аз пак имам един въпрос. По-назад писах,че ще почвам фиктивно във фирма работа. Мисля да се водя 1 ден на работа и след това да излезна в болнични до края. Но още не съм записана на ЖК. В такъв случай от кой да търся болничен (първоначално мисля, че мога да взема за един месец,нали така?) От личната ли?

# 693
Да попитам:
Сменила съм си постоянния адрес в друго населено място, къде трябва да се подадат Прил 4 и Прил 12 когато детето ми тръгне на ясла, защото работодателя ми се намира в друго населено място, а не в града, в който е постоянния ми адрес.

# 694
  • Пловдив
Аз пак имам един въпрос. По-назад писах,че ще почвам фиктивно във фирма работа. Мисля да се водя 1 ден на работа и след това да излезна в болнични до края. Но още не съм записана на ЖК. В такъв случай от кой да търся болничен (първоначално мисля, че мога да взема за един месец,нали така?) От личната ли?

Който ти даде  Mr. Green
Личната,гинеколог на частно,друг специалист-не е задължително да е свързано с бременността

Да попитам:
Сменила съм си постоянния адрес в друго населено място, къде трябва да се подадат Прил 4 и Прил 12 когато детето ми тръгне на ясла, защото работодателя ми се намира в друго населено място, а не в града, в който е постоянния ми адрес.

Твоя постоянен адрес няма нищо общо
Документите фирмата си ги подава по нейна регистрация

# 695
  • София

Viva, благодаря много за разясненията! Това приложение № 7 към чл. 8 от наредбата трябва ли да се подава пак, при положение, че човекът вече е ползвал болнични при този си работодател?

Благодаря отново!

# 696
  • UK
Пак по въпроса за втория трудов договор по време на отпуска за гледане на дете до 2 г.

Длъжна ли съм да уведомя първия работодател, че започвам работа на втори трудов договор?
Трябва ли той да разреши да започна работа на втори трудов договор на друго място, ако нищо не е упоменато предварително в първия договор?
Длъжна ли съм да уведомя втория работодател, че работя по първи договор и този ще е втори?
При сключване на втория договор подават ли се някъде някакви допълнителни декларации, заявления, документи и т.н., за да не ми бъде прекратен отпуска по първия договор или да ми спрат обезщетението или да ме карат да връщам пари след време?
Нещо друго трябва ли да знам допълнително по въпроса да съм подготвена?

Благодаря ви пак   bouquet

# 697

Viva, благодаря много за разясненията! Това приложение № 7 към чл. 8 от наредбата трябва ли да се подава пак, при положение, че човекът вече е ползвал болнични при този си работодател?

Благодаря отново!
Подава се отново само при смяна на банк. сметка.

# 698
Привет! Имам въпрос отново- когато прекъсна болничен с отпуска и после пак болничен, той първичен ли се води т.е. първите три дни ще се платят от работодателя?
И при 45-дневният болничен пак ли първите три дни са от работодателя или всичко от НОИ?
Благодаря предварително  bouquet

# 699
  • Пловдив
Привет! Имам въпрос отново- когато прекъсна болничен с отпуска и после пак болничен, той първичен ли се води т.е. първите три дни ще се платят от работодателя?
И при 45-дневният болничен пак ли първите три дни са от работодателя или всичко от НОИ?
Благодаря предварително  bouquet

втория болничен нали е продължение на първия?тогава не се плащат първите 3 работни дни от работодателят.погледни си болничния
45 дневния е единствения първичен болничен,за който работодателят не дължи първите три работни дни

# 700
  • София-Младост
Привет! Имам въпрос отново- когато прекъсна болничен с отпуска и после пак болничен, той първичен ли се води т.е. първите три дни ще се платят от работодателя? - Би трябвало вторият да е изцяло за сметка на ДОО
Благодаря предварително  bouquet - няма първи три дни, всичко се изплаща от ДОО

Пак по въпроса за втория трудов договор по време на отпуска за гледане на дете до 2 г.

Длъжна ли съм да уведомя първия работодател, че започвам работа на втори трудов договор? -Не
Трябва ли той да разреши да започна работа на втори трудов договор на друго място, ако нищо не е упоменато предварително в първия договор? - Не.
Длъжна ли съм да уведомя втория работодател, че работя по първи договор и този ще е втори? - Не.
При сключване на втория договор подават ли се някъде някакви допълнителни декларации, заявления, документи и т.н., за да не ми бъде прекратен отпуска по първия договор или да ми спрат обезщетението или да ме карат да връщам пари след време? - Не се подава нищо свързано с майчинството, първият работодател си подава необходимите декл., от които става видно, че ползвате отпуск за отгл. на малко дете. Цялата операция е валидна само и единствено, ако детето не посещава детско заведение-ясла, градина и прочие.
Нещо друго трябва ли да знам допълнително по въпроса да съм подготвена?

Благодаря ви пак   bouquet
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=205295

Последна редакция: вт, 25 сеп 2012, 21:56 от AnMary

# 701
  • София

Благодаря отново!
Подава се отново само при смяна на банк. сметка.
Отново благодарности! Успешен ден!

# 702
Здравейте!
Интересува ме къде мога да проверя дали болничните ми са внесени н НОЙ и кога ще ги преведът,защото имам два болнични листа за август и ми е чудно кога ще преведът парите?
Много ви благодаря предварително  bouquet

# 703
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте!
Интересува ме къде мога да проверя дали болничните ми са внесени н НОЙ и кога ще ги преведът,защото имам два болнични листа за август и ми е чудно кога ще преведът парите?
Много ви благодаря предварително  bouquet

Вземаш си ПИК-код от НОИ и после в сайта им си следиш кога са подадени болнични, сумите и кога са ги превели.
Крайният срок за подаване на болничните от август в НОИ е края на септември, а те имат 15 работни дни да ги преведат, така че има време.

# 704
Мерси,много !
Имам ПИК,но не ми се отварят сайтовете,ще опитам пак
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт