Майчинството счетоводно-50

• 37 678
  • 752
  •   1
Отговори
# 735
  • Пловдив
Здравейте,имам следния въпрос.Като майка на четвърто дете имам ли право на 50% обещетение до навършване на 2г.възраст на детето тъй като започвам работа?Детето е на 1г.6м и платеното майчинство ми свършва на 07.10.,полагат ми се още 6м. неплатена отпуска които няма да ползвам.Предварително благодаря!

Не,защото за това дете имаш право на обезщетение до 1 г и 6 месеца,а не до 2 г както е било за предишните ти деца

# 736
И аз с въпрос. Майката има ли право да продължава да взима обезщение за бременност и майчинство чрез заявлението-декларация до 410 дни, след като детето е дадено на ясла, преди изтичнае на този срок. Дали си зададох правилно въпроса не знам  newsm78

т.е. съм по тази декларация до 01.10, ако детето е тръгнало по-рано на ясла. Какво става и следва да се направи за този период до изтичане на тези 410 дни..

И моля за законово обоснован отговор, че спорим с работодателя  Rolling Eyes

# 737
  • София-Младост
И аз с въпрос. Майката има ли право да продължава да взима обезщение за бременност и майчинство чрез заявлението-декларация до 410 дни, след като детето е дадено на ясла, преди изтичнае на този срок. Дали си зададох правилно въпроса не знам  newsm78

т.е. съм по тази декларация до 01.10, ако детето е тръгнало по-рано на ясла. Какво става и следва да се направи за този период до изтичане на тези 410 дни..

И моля за законово обоснован отговор, че спорим с работодателя  Rolling Eyes
Имаш право на обезщетението, въпреки че детето посещава ясла. Но от 01.10. или се връщаш на работа или ползваш друг вид отпуск. За втората година си подаваш прил.4 за 1/2 обезщетение.

# 738
Eо това им казвам, ма те нннннеееееееее, трябвало да си пусна платена отпуска до 01.10. Странни хора (даже така им казали от НОИ  Shocked), казах им, че няма да си пускам на моя отговорност, и че не съм ги уведомявала, че детето е на ясла и толкова  ooooh!
Аз на 01.10 се връщам на работа. т.е. идеално се застъпват дните. До 30.09 съм по тая заявления декларация и на 01.10 се връщам.

Скрит текст:
Даже прочетох, разпечатах и им дадох да се ограмотяват какво пише в закона, та като се върна в понеделник да са по-подготвени за спора  Mr. Green Сега са ми сърдити малко  Confused
Разпечатах им чл.1,11 и 27 да се образоват докато си пият кафето следобеда
http://www.noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/937-maichinstvo

1. Видове обезщетения за майчинство, които се предоставят от Държавното обеществено осигуряване.

При настъпване на риска “майчинство” Държавното обществено осигуряване предоставя следните обезщетения:

парични обезщетения при бременност и раждане, които се изплащат за срок от 410 календарни дни;

парични обезщетения за отглеждане на малко дете до навършване 2-годишна възраст на детето;
парични обезщетения при раждане на дете, които се изплащат за срок от 15 календарни дни на осигурените бащи;
парични обезщетения при раждане на дете след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни, които се изплащат на осигурените бащи и на осигурените осиновители;
парични обезщетения при раждане на дете в случаите на смърт или тежко заболяване на майката/осиновителката на детето.

Който иска да чете чл.11, дето пише, че ако детето не посещава детско заведение на пълна държаван издръжка.
А в чл.27 между 410 дни до навършване на 2г, пише вече и за детската ясла.
Това достатъчно ли е да посоча като закон

Последна редакция: чт, 27 сеп 2012, 14:02 от ronisum

# 739
  • София-Младост
Eо това им казвам, ма те нннннеееееееее, трябвало да си пусна платена отпуска до 01.10. Странни хора (даже така им казали от НОИ  Shocked), казах им, че няма да си пускам на моя отговорност, и че не съм ги уведомявала, че детето е на ясла и толкова  ooooh!
Аз на 01.10 се връщам на работа. т.е. идеално се застъпват дните. До 30.09 съм по тая заявления декларация и на 01.10 се връщам.

Скрит текст:
Даже прочетох, разпечатах и им дадох да се ограмотяват какво пише в закона, та като се върна в понеделник да са по-подготвени за спора  Mr. Green Сега са ми сърдити малко  Confused
Разпечатах им чл.1,11 и 27 да се образоват докато си пият кафето следобеда
http://www.noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/937-maichinstvo

1. Видове обезщетения за майчинство, които се предоставят от Държавното обеществено осигуряване.

При настъпване на риска “майчинство” Държавното обществено осигуряване предоставя следните обезщетения:

парични обезщетения при бременност и раждане, които се изплащат за срок от 410 календарни дни;

парични обезщетения за отглеждане на малко дете до навършване 2-годишна възраст на детето;
парични обезщетения при раждане на дете, които се изплащат за срок от 15 календарни дни на осигурените бащи;
парични обезщетения при раждане на дете след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни, които се изплащат на осигурените бащи и на осигурените осиновители;
парични обезщетения при раждане на дете в случаите на смърт или тежко заболяване на майката/осиновителката на детето.

Който иска да чете чл.11, дето пише, че ако детето не посещава детско заведение на пълна държаван издръжка.
А в чл.27 между 410 дни до навършване на 2г, пише вече и за детската ясла.
Това достатъчно ли е да посоча като закон
Нека те посочат основание по скоро. И от какъв зор си ги уведомявала , че детето е тръгнало на ясла Simple Smile

# 740
Здравейте, имам сериозно питане, но не съм сигурна дали тази тема е най-точното място за мен, помагайте, моля  Praynig

Бременна в 4-ти месец. Предстои да обявят в несъстоятелност компанията, за която работя от няколко години.

В този случай те ангажирани ли са да изплащат майчинските, когато родя или не поемат отговорност за служителите си, ако преустановят дейност?

Накратко - ако фирмата фалира, какво се случва с бременните им сътрудници?

Предварително благодаря за всяко инфо или насока  Praynig

# 741
  • София-Младост
Здравейте, имам сериозно питане, но не съм сигурна дали тази тема е най-точното място за мен, помагайте, моля  Praynig

Бременна в 4-ти месец. Предстои да обявят в несъстоятелност компанията, за която работя от няколко години.

В този случай те ангажирани ли са да изплащат майчинските, когато родя или не поемат отговорност за служителите си, ако преустановят дейност?

Ако нещата се случат след като  е започнал болничният за бременост и раждане, държавата ще ви изплаща обезщетението до края на 410-тия ден. Ако обаче нещата станат преди това не сте гарантирани с нищо.

# 742
  • В полите на Пирин планина

Ако все още не епрекратен трудовият ти договор, то имаш правата на всеки работещ, вкл. и на обезщетенията от НОИ. Процедурата по обявяване в несъстоятелност може да продължи доста дълго време. Връчвали ли са ти предизвестие за прекратяване на трудовия договор?

# 743
Нека те посочат основание по скоро. И от какъв зор си ги уведомявала , че детето е тръгнало на ясла Simple Smile
Аз отидох да ги уведомя, че се връщам на работа на 01.10 и те ме зхванаха  ooooh!

Накрая се разбрахме все пак, че не съм ги уведомявал, че детето е тръгнало на ясла, че те не знаят и толкова. Направо се връщам на 01.10 на работа.

Но е важно все пак да се уточни как е законно,
защото ще има и други питащи, макар и малко, които си дават децата на ясла преди 1  годинка  Rolling Eyes

# 744
Ала-Бала, т.е. ако си извадя фиктивен болничен по-отрано (което май е разпространена практика сред бременните, на които не им се ходи на работа) съм по-"защитена" отколкото ако ходя на работа до последно?

Lady Brinne, все още не, но процесът (поне на теория) започва скоро.

Понеже не ми се искаше да седя и да чакам пасивно нещата просто да се случат, реших да проверя отсега.

Благодаря ви мнго за супер бързата намеса. Ако ви хрумне още нещо, което е важно да знам, ще се радвам да ми пишете.

bouquet

# 745
  • София-Младост
Ала-Бала, т.е. ако си извадя фиктивен болничен по-отрано (което май е разпространена практика сред бременните, на които не им се ходи на работа) съм по-"защитена" отколкото ако ходя на работа до последно?
Имах впредвид болничният за 45дни преди термин, ако е започнал... Не съм сигурна, че друг би те защитил.

# 746
Lady Brinne, мислиш ли, че работодателят има право да прекрати трудов договор след като съм бременна?  newsm78

# 747
Ала-Бала, ясно, разбрах. Благодаря ти!

# 748
  • В полите на Пирин планина
Lady Brinne, мислиш ли, че работодателят има право да прекрати трудов договор след като съм бременна?  newsm78

Да, зависи от основанието за това. Закрилата за бременни е само за определени точки от чл. 328 на КТ - http://www.pravoto.com/site/trudovo-pravo/15181-spetzialna-zakri … -kodeksa-na-truda

Ако си вземеш обкновен болничен по време на бременността, това не те спасява от съкращение.

# 749
Благодаря за линка: всъщност единствено ако фирмата спре да функционира могат да ме съкратят, явно.

И разбрах също колко е важно да си извадя овреме документ 313а от КТ  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт