Майчинството счетоводно-50

• 38 864
  • 752
  •   1
Отговори
# 255
  • София
не открих начин да изчисля болничните там  Rolling Eyes
и накрая ми дава дневната сума, после 90% от нея и накрая една още по-малка.
СДБ или ОД =    
90% (СДБ или ОД) =
Дневно обезщетение =   

# 256
  • В полите на Пирин планина
Здравейте искам да попитам,вярно ли,е ,че ако реша да се върна на работа след навършване на 1 годинка на детето,..и си сменя съответно работата/работодателя,..,ще имам право на обезщетение от 240 лв,..така разбрах,.а ако се върна на старото си място имам право на 50%,..но мен по точно ме интересува,започване на работа при друг работодател,..как стоят нещата,...и документите при него ли трябва да подавам или в НОИ...и как да си прекратя отношенията в случая със стария си работодател? Балгодаря!

Ако прекратиш настоящия си договор, то няма да имаш право на цялото обезщетение за гледане на дете. Такова право би имала, ако сключиш втори трудов договор и си ходиш на работа по него, а по първия си в отпуск за гледане на дете и получаваш цялото обезщетение от НОИ. 50% от това обезщетение - за гледане на дете - се получава, като се върнеш на работа при настоящия си работодател. Ако искаш да прекратиш настоящия си трудов договор подаваш дължимото от теб предизвестие.

# 257
 И аз имам един въпрос. В болнични съм от началото на юли и до сега нямам преведени пари. Извадих си код и проверих в системата на НОИ- такъв болничен  няма, следователно работодателят ми не го е представил в НОИ. Интересува ме в какъв срок работодателят е длъжен да представи болничния ми в НОИ?

Последна редакция: чт, 23 авг 2012, 15:54 от Pretty woman...

# 258
  • Варна
Здравейте искам да попитам,вярно ли,е ,че ако реша да се върна на работа след навършване на 1 годинка на детето,..и си сменя съответно работата/работодателя,..,ще имам право на обезщетение от 240 лв,..така разбрах,.а ако се върна на старото си място имам право на 50%,..но мен по точно ме интересува,започване на работа при друг работодател,..как стоят нещата,...и документите при него ли трябва да подавам или в НОИ...и как да си прекратя отношенията в случая със стария си работодател? Балгодаря!

Ако прекратиш настоящия си договор, то няма да имаш право на цялото обезщетение за гледане на дете. Такова право би имала, ако сключиш втори трудов договор и си ходиш на работа по него, а по първия си в отпуск за гледане на дете и получаваш цялото обезщетение от НОИ. 50% от това обезщетение - за гледане на дете - се получава, като се върнеш на работа при настоящия си работодател. Ако искаш да прекратиш настоящия си трудов договор подаваш дължимото от теб предизвестие.

Lady Brinne, благодаря ти за бързият отговор,..а от значение ли ще е работното ми време при вторият работодател,..ако не съм напуснала първият си ,..в смисъл,..трябва по документи да се водя на половин работен ден,..или може и на цял работен ден и това да не е от значение,..и също бих искала да попитам,..при условие ,че сега не прекратя трудовите си отношения с първият ми работодател,..започна при втори,..за да вземам 240 лв,..след като детето ,навърши 2 годинки,..тогава ,вече ще мога ли да прекратя отношенията си с първия си работодател,..за да се възползвам напълно от 240-те лева,..и евентуално,..след това той ( първият ми работодател) за тези 2 години майчинство,..ще ми дължи ли някакъв платен годишен отпуск,..който евентуално да взема тогава или ....ох май доста объркано го написах ,..за което се извинявам, newsm78..но дано да си ме разбрала...благодаря!  bouquet

# 259
И аз имам един въпрос. В болнични съм от началото на юли и до сега нямам преведени пари. Извадих си код и проверих в системата на НОИ- такъв болничен  няма, следователно работодателят ми не го е представил в НОИ. Интересува ме в какъв срок работодателят е длъжен да представи болничния ми в НОИ?

В двудневен срок от изплащане на заплатите за м. 07.2012 г. Ако не ги е платил в2-дневен срок от последния ден на месеца следващ този, за който се отнася възнаграждението.

Lady Brinne, благодаря ти за бързият отговор,..а от значение ли ще е работното ми време при вторият работодател,..ако не съм напуснала първият си ,..в смисъл,..трябва по документи да се водя на половин работен ден,..или може и на цял работен ден и това да не е от значение,. - Принципно е от значение, но дефакто ти няма да имаш отработени дни при първия работодател и втория няма да нарушава никакви разпоредби за работно време и извънреден труд. Според мен можеш да си сключиш договор на пълно работно време.и също бих искала да попитам,..при условие ,че сега не прекратя трудовите си отношения с първият ми работодател,..започна при втори,..за да вземам 240 лв,..след като детето ,навърши 2 годинки,..тогава ,вече ще мога ли да прекратя отношенията си с първия си работодател,..за да се възползвам напълно от 240-те лева,..и евентуално,..след това той ( първият ми работодател) за тези 2 години майчинство,..ще ми дължи ли някакъв платен годишен отпуск,.. - за цялото време имаш право на платен отпуск, който или може да ползваш и по неговото време да ти тече предизвестието за прекратяване на договора или да прекратите договора по взаимно съгласие и да ти бъде изплатено обезщетение за неизползван отпусккойто евентуално да взема тогава или ....ох май доста объркано го написах ,..за което се извинявам, newsm78..но дано да си ме разбрала...благодаря!  bouquet

Последна редакция: чт, 23 авг 2012, 18:15 от AnMary

# 260
Така ,аз поразпитах и ми казаха ,че дори да започна работа 6 месеца преди да родя и при раждането да имам 6 месеца стаж по трудов договор ,следващите 6 месеца след раждането ,при които се отглежда дете ,не се признават за стаж ,даже трудовият ми договор да не е прекъснат и формално да се водя на работа (например майка ми гледа детето ,а аз работя още 6 месеца).Следователно нямам никакъв шанс за майчинство и алтернативата да работя 6 месеца преди и 6 месеца след раждането ,до навършването на 12 м. стаж и получаване право на майчинство ,до навършване на детето на 2 г. ОТПАДА. Това наистина ли е така или просто на познатите ми не им се занимава с мен?

# 261
мисля че вече стажът се гледа за 24м. назад Thinking предполага ще получаваш поне майчинство във вид на социална помощ което е една година не знам сумата но не е повече май от 150 лв.

# 262
Е добре ,има майки ,които 3 месеца след раждането се връщат на работа.Това не е ли стаж ??

# 263
Мисля че след като е почнала работа и спират майчинството и взима само децки Thinking

# 264
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Така ,аз поразпитах и ми казаха ,че дори да започна работа 6 месеца преди да родя и при раждането да имам 6 месеца стаж по трудов договор ,следващите 6 месеца след раждането ,при които се отглежда дете ,не се признават за стаж ,даже трудовият ми договор да не е прекъснат и формално да се водя на работа (например майка ми гледа детето ,а аз работя още 6 месеца).Следователно нямам никакъв шанс за майчинство и алтернативата да работя 6 месеца преди и 6 месеца след раждането ,до навършването на 12 м. стаж и получаване право на майчинство ,до навършване на детето на 2 г. ОТПАДА. Това наистина ли е така или просто на познатите ми не им се занимава с мен?

И времето в болничен и след раждане се зачита за стаж...започваш веднага на договор и щом се събере необходимия стаж след раждането започваш да получаваш майчинство...Някой те е заблудил...

# 265
  • На брега на морето
Доколкото разбрах не е желателно т.е. дори не бива да осигуряват бъдеща майка на минимума. Тогава няма право на обезщетение?
Мочт случай е следния: имам 12 месеца осигурителен стаж,студентка съм редовно и сегашният ми работодател ме осигурява на минимума ( като дори спомена, че е пратена само справка, че ще ме осигурява, без самите вноски да са внесени).
Та имам ли право аз на майчинство и в какъв размер ще е то?
И ако нямам възможно ли е да внасям някакви вноски със задна дата, за да имам понататъшни права?

# 266
Доколкото разбрах не е желателно т.е. дори не бива да осигуряват бъдеща майка на минимума. Тогава няма право на обезщетение?
Мочт случай е следния: имам 12 месеца осигурителен стаж,студентка съм редовно и сегашният ми работодател ме осигурява на минимума ( като дори спомена, че е пратена само справка, че ще ме осигурява, без самите вноски да са внесени).
Та имам ли право аз на майчинство и в какъв размер ще е то?
И ако нямам възможно ли е да внасям някакви вноски със задна дата, за да имам понататъшни права?

Осигурителния доход на лицето зависи от приетите със ЗБДОО минимални осиг. доходи / определя се според длъжността на лицето и вида дейност на работодателя/ и основното възнаграждение, което е договорено с трудовия договор, съответно брутното възнаграждение, което се получава на база на него - върху по-високия размер от двете. Обезщетенията от НОИ зависят от тази сума и нетното възнаграждение на лицето. Ако се спазят тези изисквания няма основание лицето да не получава обезщетение. Ако среднодневното обезщетение е по-малко от среднодневната МРЗ за периода от 410 дни, то ще вземате МРЗ. Ако вноските не са направени от работодателя е важно да има данни за декл. обр.1, за да се получава обезщетение.

# 267
  • Бургас

[/quote]]
[/url]

Lady Brinne, благодаря ти за бързият отговор,..а от значение ли ще е работното ми време при вторият работодател,..ако не съм напуснала първият си ,..в смисъл,..трябва по документи да се водя на половин работен ден,..или може и на цял работен ден и това да не е от значение,. - Принципно е от значение, но дефакто ти няма да имаш отработени дни при първия работодател и втория няма да нарушава никакви разпоредби за работно време и извънреден труд. Според мен можеш да си сключиш договор на пълно работно време.и също бих искала да попитам,..при условие ,че сега не прекратя трудовите си отношения с първият ми работодател,..започна при втори,..за да вземам 240 лв,..след като детето ,навърши 2 годинки,..тогава ,вече ще мога ли да прекратя отношенията си с първия си работодател,..за да се възползвам напълно от 240-те лева,..и евентуално,..след това той ( първият ми работодател) за тези 2 години майчинство,..ще ми дължи ли някакъв платен годишен отпуск,.. - за цялото време имаш право на платен отпуск, който или може да ползваш и по неговото време да ти тече предизвестието за прекратяване на договора или да прекратите договора по взаимно съгласие и да ти бъде изплатено обезщетение за неизползван отпусккойто евентуално да взема тогава или ....ох май доста объркано го написах ,..за което се извинявам, newsm78..но дано да си ме разбрала...благодаря!  bouquet
[/quote]]

Lady Brinne, благодаря ти за бързият отговор,..а от значение ли ще е работното ми време при вторият работодател,..ако не съм напуснала първият си ,..в смисъл,..трябва по документи да се водя на половин работен ден,..или може и на цял работен ден и това да не е от значение,. - Принципно е от значение, но дефакто ти няма да имаш отработени дни при първия работодател и втория няма да нарушава никакви разпоредби за работно време и извънреден труд. Според мен можеш да си сключиш договор на пълно работно време.и също бих искала да попитам,..при условие ,че сега не прекратя трудовите си отношения с първият ми работодател,..започна при втори,..за да вземам 240 лв,..след като детето ,навърши 2 годинки,..тогава ,вече ще мога ли да прекратя отношенията си с първия си работодател,..за да се възползвам напълно от 240-те лева,..и евентуално,..след това той ( първият ми работодател) за тези 2 години майчинство,..ще ми дължи ли някакъв платен годишен отпуск,.. - за цялото време имаш право на платен отпуск, който или може да ползваш и по неговото време да ти тече предизвестието за прекратяване на договора или да прекратите договора по взаимно съгласие и да ти бъде изплатено обезщетение за неизползван отпусккойто евентуално да взема тогава или ....ох май доста объркано го написах ,..за което се извинявам, newsm78..но дано да си ме разбрала...благодаря!  bouquet
[/url]
Нещо не ми е ясно по казуса , а положението на дъщеря ми е сходно  newsm78 Значи детето през септември започва ясла и ще е на 1г.и 5 месеца.Дъщеря ми ще започне нова работа при нов работодател.По горните обяснения излиза ,че ще получава 240 лв. майчинство до втората година на детето /не е ли 50%майчинството до навършване на 2г. на детето когато майката работи?/ И ако е така моля за линк към нормативния документ за да го прочета ? Каква е  логиката ако се върне при стария работодател да получава 50% от 240лв. , а ако започне нова работа да получава 240лв. newsm78

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 13:46 от MI6A

# 268
  • Пловдив

Нещо не ми е ясно по казуса , а положението на дъщеря ми е сходно  newsm78 Значи детето през септември започва ясла и ще е на 1г.и 5 месеца.Дъщеря ми ще започне нова работа при нов работодател.По горните обяснения излиза ,че ще получава 240 лв. майчинство до втората година на детето /не е ли 50%майчинството до навършване на 2г. на детето когато майката работи?/ И ако е така моля за линк към нормативния документ за да го прочета ? Каква е  логиката ако се върне при стария работодател да получава 50% от 240лв. , а ако започне нова работа да получава 240лв. newsm78

А със сегашния работодател какво ще прави?Предполагам ще напусне и тогава ще получава 120 лв майчинство,защото работи
Ако остане в майчинство при сегашния си работодател и започне работа при нов работодател,тогава вече ще взима 240 лв майчинство

# 269
  • Бургас

Нещо не ми е ясно по казуса , а положението на дъщеря ми е сходно  newsm78 Значи детето през септември започва ясла и ще е на 1г.и 5 месеца.Дъщеря ми ще започне нова работа при нов работодател.По горните обяснения излиза ,че ще получава 240 лв. майчинство до втората година на детето /не е ли 50%майчинството до навършване на 2г. на детето когато майката работи?/ И ако е така моля за линк към нормативния документ за да го прочета ? Каква е  логиката ако се върне при стария работодател да получава 50% от 240лв. , а ако започне нова работа да получава 240лв. newsm78

А със сегашния работодател какво ще прави?Предполагам ще напусне и тогава ще получава 120 лв майчинство,защото работи
Ако остане в майчинство при сегашния си работодател и започне работа при нов работодател,тогава вече ще взима 240 лв майчинство
[/quote]]

Нещо не ми е ясно по казуса , а положението на дъщеря ми е сходно  newsm78 Значи детето през септември започва ясла и ще е на 1г.и 5 месеца.Дъщеря ми ще започне нова работа при нов работодател.По горните обяснения излиза ,че ще получава 240 лв. майчинство до втората година на детето /не е ли 50%майчинството до навършване на 2г. на детето когато майката работи?/ И ако е така моля за линк към нормативния документ за да го прочета ? Каква е  логиката ако се върне при стария работодател да получава 50% от 240лв. , а ако започне нова работа да получава 240лв. newsm78

[/url]

Ами ако ще взима 240 лв. може и да не напусне стария работодател , тя си е в майчинство , ама това че работи на тр.договор при друг работодател и детето е на ясли не е ли проблем ? В какъв норматив да го прочета? Може да го напусне след като детето навърши 2г.

Общи условия

Активация на акаунт