Майчинството счетоводно-50

• 38 864
  • 752
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
Здравейте, имам въпросче относно следното:
"От 2009г. има изключение от тези изисквания и то е за студентките редовно обучение, които не получават обезщетение като осигурени на горните основания.
Те получават еднократна помощ от Социалните в размер на 2880лв. "
Аз съм студентка, но от 02.2010г. съм самоосигуряващо се лице. Останал ми е един семестър, за да завърша и мисля да запиша от 02.2013, за да вляза в графата за помощта. Но това означавали, че няма да получавам помощите от 240лв. на месец?

Не
Ако отговаряш на условията за двете,ще взимаш и двете

# 496
Здравейте, ще се радвам ако получа отговор от тук и не се налага да ходя до НАП
В трудови правоотношения съм с двама работодатели на по 4 часов работен ден.В непрекъснат болничен съм поради рискова бременност от самото начало.На 21 Септември излизам в 45 дневен болничен.Искам да прекратя трудовият си договор с единия работодател.Вследствие на което имам следните въпроси.
1. Може ли да прекратя договора си и по какъв начин? Възможно ли е просто да не предоставя 45- дневния болничен на въпросния работодател да се водя 1 ден на работа и да напусна по собствено желание?
2. Ако прекратя работата си при единият работодател майчинството ми няма да се промени тъй като доколкото разбрах то се определя на база 24 месеца преди 45 дневния болничен.Но за 4 часов или 8 часов работен ден ще ми се изчислява през това време стажа? и евентуално втората година се предполага, че ще получавам 240 лв.
3. Възможно ли е втората година ако желая да работя при втори работодател отново да сключа договор за 4 часа?
Благодаря предварително

# 497
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, ще се радвам ако получа отговор от тук и не се налага да ходя до НАП
В трудови правоотношения съм с двама работодатели на по 4 часов работен ден.В непрекъснат болничен съм поради рискова бременност от самото начало.На 21 Септември излизам в 45 дневен болничен.Искам да прекратя трудовият си договор с единия работодател.Вследствие на което имам следните въпроси.
1. Може ли да прекратя договора си и по какъв начин? Възможно ли е просто да не предоставя 45- дневния болничен на въпросния работодател да се водя 1 ден на работа и да напусна по собствено желание? - Не може да си на работа при единия работодател, а при другия да си в болничен. Добре е или да се разбереш с въпросния работодател да напуснеш по взаимно съгласие и изобщо да не вземаш болничен 45 ди преди термин или да подадеш предизвестие, така че то да изтече в деня преди излизане в болничен за бременност и раждане. Н пречи да си в болничен и да тече нпредизвестие.
2. Ако прекратя работата си при единият работодател майчинството ми няма да се промени тъй като доколкото разбрах то се определя на база 24 месеца преди 45 дневния болничен.Но за 4 часов или 8 часов работен ден ще ми се изчислява през това време стажа? - Ще се изчисли на база осигурителните доходи за периода, независимо по колко правоотношения са. и евентуално втората година се предполага, че ще получавам 240 лв. Ще получаваш
3. Възможно ли е втората година ако желая да работя при втори работодател отново да сключа договор за 4 часа? - Да
Благодаря предварително

# 498
Lady Brinne благодаря за бързата намеса.Аз знам, че няма как да съм само на едното място в болничен, но съм изпуснала срока за едномесечно предизвестие, тъй като предния ми болничен беше до 31 Август  newsm78 Лоша работа, много ми се искаше да напусна, тъй като там съм самоосигуряваща се и не ми се дават вече пари на тази държава, която не прави нищо за майките в повечето случаи

# 499
Lady Brinne благодаря за бързата намеса.Аз знам, че няма как да съм само на едното място в болничен, но съм изпуснала срока за едномесечно предизвестие, тъй като предния ми болничен беше до 31 Август  newsm78 Лоша работа, много ми се искаше да напусна, тъй като там съм самоосигуряваща се и не ми се дават вече пари на тази държава, която не прави нищо за майките в повечето случаи

В смисъл сама си внасяш вноските ли? За деня преди излизане в 45-дневния болничен си пусни платен отпуск, при този, при който ще останеш на договор, а при другия прекратете договора по взаимно съгласие. Не е нужно предизвестие в случай, че и двете страни са съгласни за прекратяването на договора.

# 500
  • София
 Simple Smile

Последна редакция: ср, 12 сеп 2012, 17:19 от Sunny9

# 501
Lady Brinne да сама си внасям вноските, затова за мен е напълно безмислено вече да работя и там.Водех се на работа, за да имам 8 часов работен ден, така или иначе след майчинството пак ще трябва да напусна.
Освен да измисля да ми напишат болничния вместо от 21 - от 22 и така да направя един ден прекъсване, за да мога да си пусна платен отпуск.

В смисъл сама си внасяш вноските ли? За деня преди излизане в 45-дневния болничен си пусни платен отпуск, при този, при който ще останеш на договор, а при другия прекратете договора по взаимно съгласие. Не е нужно предизвестие в случай, че и двете страни са съгласни за прекратяването на договора.

# 502
Lady Brinne да сама си внасям вноските, затова за мен е напълно безмислено вече да работя и там.Водех се на работа, за да имам 8 часов работен ден, така или иначе след майчинството пак ще трябва да напусна.
Освен да измисля да ми напишат болничния вместо от 21 - от 22 и така да направя един ден прекъсване, за да мога да си пусна платен отпуск.

Щом си фиктивно назначена си пусни молба по взаимно съгласие да напуснеш от 20.09.2012 г. Спокойно може да стане това. От 21.09.2012г. си взимаш болничен за 45 дни само при основния работодател. Няма да загубиш нищо.

# 503
  • Русе
Здравейте, имам следния казус:

На 10.02.2012 ми свърши втората година от майчинството, от тогава до този момент се осигурявам в фирма на 4 часов работен ден. След около месец, ще почна  да пускам непрекъснат болничен поради бременност. Въпросът ми е дали следващите няколко седмици до пускането на болничния лист да почна да се осигурявам на 8 часов работен ден, защото съм чувала, че повече от година ако си на 4 часов ще се зачита за половин година трудов стаж. И още един въпрос има ли минимален праг за получаване на 1вата година от майчинството, т.е. дали може да получавам под мин, работна заплата, защото последните месеци съм на заплата 140лв, а преди това майчинство 240лв. Благодаря   bouquet

Няма никакъв смисъл сега да променяш работното време по договор. Ако излезеш в болничен ще получаваш обезщетение на база предходните 18 месеца, така че 1 месец на по-висок осиг. доход едва ли ще повлияе кой знае колко. По-малко от МРЗ не може да получаваш за бременност и раждане, това е от 45 дни преди термин до 410 дни.

Въпроса ми за 4 часовия работен ден е че ще се водя на такова работно време и по време на болничния, т.е повече от една година и дали тази година после ще ми се зачита за трудов стаж. Мерси.
По време на болничен не се водите на 4 часа. Времето се зачита за осигурителен стаж при пълно работно време.

# 504
  • София
  bouquet

Последна редакция: ср, 12 сеп 2012, 17:21 от Sunny9

# 505
Здравейте,

Моля да ми помогнете с малко информация.
В момента ми тече втората год. от майчинството с 240 лв.
На 13.08. започнах работа при нов работодател, който към края на август подаде молба за продължаване на обезщетението, както следва, от 13.08. със 120 лв.
За август получих 83,48 лв. Предполагам, че това е сумата за първата половина от август.
Как се получава тази сума? Благодаря предварително.
.

# 506
Здравейте,

На 13.08. започнах работа при нов работодател, който към края на август подаде молба за продължаване на обезщетението, както следва, от 13.08. със 120 лв.
За август получих 83,48 лв. Предполагам, че това е сумата за първата половина от август.
.
240лв./раб. дни за август*раб. дни до 12.08 вкл.
240/23*8=83,48 лв.

# 507
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,

.

Да, за дните до 13 август е сумата.
 240лв. / 23 дни (раб. дни в август) = 10.43 лв на ден обезщетение
10.43 лв. * 8 (работните дни до 13-ти) = 83.48

# 508
Щом си фиктивно назначена си пусни молба по взаимно съгласие да напуснеш от 20.09.2012 г. Спокойно може да стане това. От 21.09.2012г. си взимаш болничен за 45 дни само при основния работодател. Няма да загубиш нищо.
Болничният ми е от 01 до 20 Септември и от 21 Септември - 45 дневния

# 509
Болничният ми е от 01 до 20 Септември и от 21 Септември - 45 дневния

Искаш да кажеш, че вече е издаден. Единият вариант е да не ползваш един ден от болничния за бременност и раждане, като той се губи и в този ден да прекратиш договора си. Друг вариант е със задна дата да пуснеш предизвестие и без това само формално си при този работодател, което предизвестие да изтича на 20.09.2012 и така договорът ти да бъде прекратен на тази дата поради изтичане срока на предизвестието, а от 21.09. вече да си получиш само 1 брой б. лист.

Общи условия

Активация на акаунт