Майчинството счетоводно-50

• 38 864
  • 752
  •   1
Отговори
# 615
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
а от НОИ не им се занимаваше с мен по скоро сигурна съм че знаят но в така е в България за съжаление  Close

Ето ти видовете помощи и в социално подпомагане ще ти доизяснят.
http://pomosti.oneinform.com/sp.html
http://pomosti.oneinform.com/slujbi.html

# 616
Здравейте!От 05.09.2012г. съм назнъ4ена на работа на основание 4лен 67,ал1,т1 във връзка с 4лен 70,ал 1и 2 от КТ   за неопределено време с уговорен 6 месе4ен изпитателен срок в полза на работодателя.Няколко дни след това разбрах 4е съм бременна....работата ми е свързана с голямо физи4еско натоварване и мисля ,4е ако разберат ще ме освободят веднага.Как мога да запазя работата си?Ако изляза в болни4ен след  третия месец пак ли  могат да ми прекратят договора по всяко време?

# 617
Здравейте!От 05.09.2012г. съм назнъ4ена на работа на основание 4лен 67,ал1,т1 във връзка с 4лен 70,ал 1и 2 от КТ   за неопределено време с уговорен 6 месе4ен изпитателен срок в полза на работодателя.Няколко дни след това разбрах 4е съм бременна....работата ми е свързана с голямо физи4еско натоварване и мисля ,4е ако разберат ще ме освободят веднага.Как мога да запазя работата си?Ако изляза в болни4ен след  третия месец пак ли  могат да ми прекратят договора по всяко време?

По време на изпитателния срок могат да те прекратят по всяко време, дори в болничен.Най-добре опитай да се разбереш с работодателя, ако е свестен...или трябва да криеш до изтичане на 6-то месеца.

# 618
Здравейте! Ще съм благодарна,ако някои има отговор и на моят въпрос. Бременна съм в 12 седмица,но  не съм на трудов договор от май месец тази година. Въпросът ми е ако ме назначат на работа мога ли да изляза веднага в болничен.

# 619
Здравейте! Ще съм благодарна,ако някои има отговор и на моят въпрос. Бременна съм в 12 седмица,но  не съм на трудов договор от май месец тази година. Въпросът ми е ако ме назначат на работа мога ли да изляза веднага в болничен.

Ако имаш 6 месеца стаж - можеш да излезеш веднага в болничен.Ако имаш общо 12 месеца осигурителен стаж после ще си получаваш майчинството 2 години.

# 620
  • Пловдив

Можеш да излезеш в болничен,ако лекар прецени
Ако нямаш 6 м стаж,няма да ти плащат болничния,но ще си си в болничен
Колко ти е осигурителния стаж през живота ти?

# 621
Около 3 години,но е с прекъсвания

# 622
  • Пловдив
Около 3 години,но е с прекъсвания

Да те назначат
Ще взимаш болничен и майчинство.Имаш достатъчно стаж

# 623
Здравейте! Искам да ви попитам дали правилно съм разбрала, че ако си пусна детето си на ясла и не започна работа то нямам право на 50% от  майчинството? Детето е на 1г и 6 месеца.Благодаря предварително!

# 624
  • Пловдив
Здравейте! Искам да ви попитам дали правилно съм разбрала, че ако си пусна детето си на ясла и не започна работа то нямам право на 50% от  майчинството? Детето е на 1г и 6 месеца.Благодаря предварително!

Първо не може да пуснеш детето на ясла,а ти да си вкъщи.Трябва да си на работа/отпуск/болничен.И тогава ще получаваш 120 те лв
Варианта детето на ясла,мама вкъщи става,ако напуснеш работата.И разбира се нямаш право на 120 те лв

# 625
  • София, Люлин-8
Здравейте  Simple Smile
Имам едно питане и ще съм много благодарна ако има някой наясно да ми отговори Simple Smile
Тъй като след изтичането на първата ми година майчинство, сиреч по чл. 51 работодателят ми не е подал декларацията по чл. 54 за получаване на половината майчинство все още, а му дадох декларацията още в началото на август  Shocked
Майчинството по чл. 51 ми приключи на 18 август та въпросите са ми следните:
1. Ще глобят ли фирмата ако сега ми подаде декларацията по чл.54 със задна дата?
2. Тъй като ще напускам въпросната фирма то си мисля че декларацията по чл.54 трябва да бъде подадена поне 1 седмица преди даването на документите за напускане и декларацията за промяна на обстоятелствата?
3. След като до сега не е подадена никаква декларация към НОИ то автоматично се приема, че се връщам на работа след първата година без да получавам 50% от майчинството или е необходимо да се подават и някакви други документи?
Благодаря предварително   bouquet

# 626
  • Пловдив
Здравейте  Simple Smile
Имам едно питане и ще съм много благодарна ако има някой наясно да ми отговори Simple Smile
Тъй като след изтичането на първата ми година майчинство, сиреч по чл. 51 работодателят ми не е подал декларацията по чл. 54 за получаване на половината майчинство все още, а му дадох декларацията още в началото на август  Shocked
Майчинството по чл. 51 ми приключи на 18 август та въпросите са ми следните:
1. Ще глобят ли фирмата ако сега ми подаде декларацията по чл.54 със задна дата?
2. Тъй като ще напускам въпросната фирма то си мисля че декларацията по чл.54 трябва да бъде подадена поне 1 седмица преди даването на документите за напускане и декларацията за промяна на обстоятелствата?
3. След като до сега не е подадена никаква декларация към НОИ то автоматично се приема, че се връщам на работа след първата година без да получавам 50% от майчинството или е необходимо да се подават и някакви други документи?-нищо не се приема,защото няма инфо какво си решила да правиш още.
Благодаря предварително   bouquet

Работодателят ти не закъснява с подаването на прил 4.Съвсем в срок е.Може да я подаде до 30 ти септември

# 627
  • София, Люлин-8
Благодаря ♥Elfita♥   bouquet

Т.е. при всяко положение трябва да се подаде декларация по чл.54 преди да напусна така ли?
Или мога директно да си напусна от 1 октомврия като си спестя подаването на декларация по чл.54 и последващото подаване на декларацията за промяна на обстоятелствата?

# 628
  • Пловдив
Благодаря ♥Elfita♥   bouquet

Т.е. при всяко положение трябва да се подаде декларация по чл.54 преди да напусна така ли?
Или мога директно да си напусна от 1 октомврия като си спестя подаването на декларация по чл.54 и последващото подаване на декларацията за промяна на обстоятелствата?

подаваш по чл 54,ако искаш.не е задължително.ако не подадеш губиш 120 те лв просто
ти нали вече си я попълнила?
попълването на прил 12 /промяна на обстоятелствата/ не е чак такъв труд,че да си го спестяваш

# 629
  • София, Люлин-8
Да така е не е голяма философия, но статута на фирмата в която се осигурявам е много сложен, а и са познати и не искам да ги затруднявам, че тяхната счетоводителка е много зле и от началото на бременността аз сама си попълвам и си гоня срокове Wink

Отново много ти благодаря за бързият отговор   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт