(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 024
  • 746
  •   1
Отговори
# 120
Чета ви най-редовно , но време за писане все не остава  Hug
Чушките на Рорик са разкошни , предизвикват съседската завист .
Доматите надраснаха коловете , та се наложи да ги удължаваме. Crazy
За тиквите имам въпрос - имат врежове по 5-6 метра , а само една вързала тиква се вижда. Та се чудя има ли шанс да вържат или направо да нахраня съседското магаре ?

# 121
`dessi, късно е вече - кога да вържат, кога да налеят и зреят? Каквото станало - станало. От жегите не успяха за вържат, само цъфтяха. А и магарето едва ли ще се радва на превезлата на тиквите. Пробвай да ги дариш на някой стопанин на прасе и/или пуйки. Наситнени със сатъра, са лакомство за тях.
skarida5, рицин със сигурност не прогонва сляпото куче. Пиша от личен опит. То нанася големи щети - по домати, пипери, наред, но само докато стърковете са млади. По това време на годината не забелязвам да вреди.

# 122
От мен :
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/uni2/IMG_4017.jpg
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/uni2/IMG_4009.jpg

Брането на черита е голяма играчка, имам няколко корена сорт "касис", които даже не ги и бера, то тва половин час ги бера и накрая няма и кило  Laughing .

Моите домати си събориха коловете и сега три реда са се слели в един, брането изисква акробатични умения... За следващите сезони трябва да си викна някой да ми забива коловете, пък преди това да си намеря свестни колове Simple Smile .

# 123
  • на брега на Дунава
На Балкана валя цяла нощ и до 15 часа на другия ден.Пострадаха ми коловете,защото доматите ги събориха.Особено черитата.Цял ден се опитвам да ги изправя и забия.Вързах ,забивах ,окалях се до колене.Домати има бол.Правих и буркани.Обрахме и аронията.Всичко вече е старателно консервирано.
Ana.Ivanova Рибките раждат много.

# 124
  • Пазете Гор
Консервирането е приятно занимание. Много ми е любимо.

avocett
, за пореден път ще кажа, че си радост. Желая ти щастие. Включително и да се целувате между редовете с домати с този, който ще ти помага да забиете коловете  Wink.

Сутринта при мене беше 9 градуса.

Поливам патладжана, и изобщо тенекиите ежедневно, Ana.Ivanova . Това е уморително и досадно, грешката ми беше, че пробих тенекиите отдолу, по тоя начин влагата много бързо изчезва. Правилният подход е дупчене отстрани, на около 2-3 см от дъното. В съдовете, където дупчих отстрани, има патладжани по един лакът, сериозно говоря.

Утре ще посея марули за разсад за предзимно засаждане.

# 125
  • на пъпа на Златията
.Деси, остави тиквите.
... Чушките на Рорик са разкошни , предизвикват съседската завист ....
Тая година отгледах и добра севрия.Едната е ранна , другата късна. Ще събирам семена и от нея.Ама от къде се взеха из тях люти не се знае.Семената не бяха само мои.
Скарида ,
Къртиците и сляпото куче  гоня с вързани пластмасови бутилки, със затворени капачки и с бутилки с "крилца" закачени на високи 1,5 метра  на тънки арматурни железа, да са клатат. . Къртиците изобщо не трябва да те спират да си гледаш градината.Пцуваш, като ти изровят разсада на пипера,  пцуваш като чакаш да ти се налее вадата пък водата я няма никаква,пцуваш  като поливаш лозето , а водата излиза през 2 реда в третия ... .Те така , те.
Не зная какво става с градината ми от 15 дни. Кьосовете и осите сигурно ми изядоха гроздето че не успях да вържа дисковете и лимонадените шишета.
Куркума , връжи им найлон отдолу на тенекиите.
Авосет,
Черитата ти  повалили коловете?  newsm78  Налей добре вадата и тогава  натискай.

.

Последна редакция: пн, 13 авг 2012, 22:25 от rorik

# 126
Възможно ли е от топлината марулите и салатите да изкласяват веднага след присаждането?

# 127
  • Пазете Гор
Не точно от топлината изкласяват, а от светлината. Това са пролетни растения.

# 128
Те при мен и пролетта действаха така. А и тук ( независимо, че е топло) доста често си е облачно - не вали, но си е облачно заради близоста до Гълф оф Мексико

# 129
  • на брега на Дунава
Куркума,при мен черитата се държат като храсталаци с гигантски размери.На ръст са над два метра.Саморасли са.Жълти и оранжеви ,кръгли и крушовидни.Отрупани са с плод и събориха колове с височина около 1.80.Не съм ги колтучила ,защото някъде четох ,че не култучат.Сега всеки храст има много стъбла,много цвят и плод и още растат.Ще ги снимам следващата седмица.Не мога да успея да ги вържа.Набихме коловете ,но от дъжда храстите натежаха много , а почвата е мека.
Ето тук първите два кола зад зелето в ляво са преди 20 дни :
http://prikachi.com/images.php?images/899/5102899Y.jpg

# 130
На Балкана валя цяла нощ и до 15 часа на другия ден.Пострадаха ми коловете,защото доматите ги събориха.Особено черитата.Цял ден се опитвам да ги изправя и забия.Вързах ,забивах ,окалях се до колене.

Аз затова използвал арковидно/пирамидна тунелна конструкция http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2012.666718.27075621
Въпреки хилавият вид, държи на претоварване и тайфуни. Изпитана! Пести и колове, но изразходва повече сезал и кабелни превръзки(свински опашки).

Последна редакция: вт, 14 авг 2012, 08:00 от manandy

# 131
И аз да се изкажа за сляпото куче Simple Smile Нашето си харесва картофите. Рядко пострадва по някоя чушка или лук. (от 4 лехи лук - два стръха, явно по грешка ги е ударило). Моркови също не харесва.
Лехите на които е садено по-дълго време повече ги харесва и постоянно имам пропадания и водата изчезва в дупките. Новите лехи са ОК.
Картофите обаче наред един след друг ако не ги бях извадила.. сичко щеше да омете. Най-странното е, че през няколко двора гледат картофи съвсем успешно.. newsm78

Имаме и от онова дето свири PestControla, явно му харесва звука Simple Smile))

# 132
вързани пластмасови бутилки, със затворени капачки и с бутилки с "крилца" закачени на високи 1,5 метра  на тънки арматурни железа, да са клатат.
Благодаря за съвета, може ли малко по-подробно описание на тези бутилки или снимка? Аз попаднах на нещо подобно в това клипче, но не знам дали същото имаш предвид (тези бяха без капачки).

Цитат
Къртиците изобщо не трябва да те спират да си гледаш градината.
Да, и аз четох че къртиците са полезни, проблема е сляпото куче...

# 133
  • Варна-София
Да ви кажа как светкавично реагирам на неочаквани гости с черита и грозде.
Нарязвам в поднос на няколко места сирене, кашкавал, ако има Камамбер, Бри или Рокфор още по-интересно става. После на междините слагам малки чепчици бяло грозде и нареждам като мъниста, както Авосет прави на снимките, синджири от разноцветни черита - жълти, оранжеви и червени - и всичко това за 5 минути.

Скаридке, сляпото куче е изпитание за философското ни търпение. При мен изяде разсада от девисил и вече девисил не садя. Чудех се една прасковка какво я мори, а то в корените й си направило пещери. Наругавам го и го приемам като част от пейзажа, щото на него хич не му пука. Защото не е "то", а са "те" - раждаща царица и безполови работнички - също като мравките и пчелите. Организацията им е уникална за света на гръбначните.

# 134
Ох, тежко ще е явно Sad

А да попитам, има ли някоя от вас която гледа градина от разстояние, както ние ще се опитаме да направим? Т.е. не живее постоянно там където е градината? Опитвам се да си направя сметка колко често ще трябва да се ходи и дали въобще е реалистично такова начинание.

И друг въпрос, той е по-скоро за овощните дръвчета отколкото зеленчуци, но се надявам да не съм твърде много извън темата. Имаме във въпросния двор сливи, череша, може би и още няколко дръвчета, но са до такава степен завладени от червеи, че нищо от реколтата не става за ядене. Възможно ли е да се борят червеите с "био" средства?

Общи условия

Активация на акаунт