(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 71 644
  • 746
  •   1
Отговори
# 60
MX, благодаря ти! А каква е пропорцията за разреждане на млякото?
И защо обезмаслено?

п.п. А вар?

Аз ги пръскам "по Амика" с 5%-ов разтвор на обезмаслено сурово прясно мляко (пастьоризирано от магазина) с 2 капки йод на литър разтвор.... Това по принцип е против картофена мана, но става и за подхранване с калций/против върхово гниене.... Е, имам няколко доматчета с върхово гниене, но те са нищо, а и от доста време зарязах пръскането... Днес-утре ще пръсна пак...

Есенните корнишонки вървят екстра... Насадих ги под черешата поради липса на пространство, но явно сенчицата в тези жеги им се отразява добре... Направо хвърчат и връзват като пощурели... Пролетните им събратя се разболяха и изгоряха, нищо не стана от тях...

Есенните тиквички също връзват, само че жегите ги мъчат... Късам и по някоя тиквичка от пролетните...  

Имам два реда домати с нещо като паяжина по листата и китките... Краставиците Гергана направиха същото и ги изрязах... В момента не мога да снимам, но и не съм сигурна, че тези фини паяжинки ще се виждат на снимка... От какво може да е?  newsm78

# 61
  • Варна-София
Стелт, точно две приказки, че нямам време и ме чакат.
Имаш паяжинообразуващ акар. Точно преди седмица пръсках с чесън доматите и съм много щастлива, че работи.
3 глави чесън се счукват и се заливат с 10 литра вода, стоят 7 часа и се пръска.

Успех!!!!!!!!!!!

# 62
  • на пъпа на Златията
Леле, Вили!
Радва ме живото ти стопанство!
Имаш ли прасенца? Да пратиш 60 процента свинско, 40 процента телешко , та да си осигуря домашните колбаси за зимата?
Вили , ти на кой край беше ,  че таковата , нямам спомен ,  да знам ?

# 63
На 25 километра от географския център на България-в Севлиево.
Прасета няма.
А за тези телета не стигнаха боксовете във фермата.
Сега е само мъжкаря,черното-Грозньо му викаме.Припознава за мама всеки дръзнал да излезе на двора и напада с намерение да суче.За мъжете е доста болезнено  Joy

# 64
  • Русе
Как бе Вили е толкова зелено при теб? Нямате ли 40градуса? Колко поливаш? Аз не можах да спася и пипери и домати. Днес 43,5 е било в Русе и сигурно всичко останало е изгоряло. Имам чувството, че и във вода да го сложа, то отгоре изгаря. Имам корени домати, които са си направо за скубане.

# 65
  • на брега на Дунава
Ани ,на Балкана нощите са хладни.Денем е 40 градуса , а нощем 16.И аз се изненадах като погледнах термометъра пред къщи в 5 часа сутринта и показваше 17 градуса.През деня бях получила топлинен удар и пих лекарства.Намирам се почти на една линия със Севлиево ,но в началото на прохода Хаинбоаз.Е, при Вили е по равно ,но е заобиколено от хълмове. Хубав край.Родът на мъжа ми е от там.Родова памет се вика.Влече те този край.
Вили, със сигурност догодина ще сея Рила.Направо ме изуми с този добив.
stelt77 Процентното съотношение е същото ,но съм го преизчислила за 5 л.,че ми тежи  пълната пръскачка.По Амика е.

# 66
Анн,трудно се справяме,защото да успееш да хванеш вода при режим на промишлената" когато хартиса на селата преди нас" си е жив късмет Laughing
Последно поливахме в петък и събота.Тази вечер земята вече се е напукала.
Надеждата ни е в един кротък,продължителен и напоителен дъжд.
И както казва МХ-тук нощите са си хладни.
Анн,разбра ли от какво гният картофите?
МХ,аз съм имала подобен добив от Рила преди повече от 10 години.През последните няколко беше доста по-скромен.Тази година му улучих условията явно  Mr. Green

# 67
Здравейте, градинари.
Страхотни снимки.  Hug
Аз се отчитам с праскови и домати.

# 68
  • Русе
Аз сях Рила за последен път. Вече трета година не ми се получават. За количествата добре, но първа и най-много втора китка. Всичко нагоре е дребно и дори не ми се занимава да ги бера. Колкото орехи стават. Сега се замислям, че не им прекършвам върха, но аз на никои домати не им прекършвам върховете. Не мога да повярвам дори за такива количества, за които пише Вили. Като са прекършени след 4 китка значи ли, че всеки корен има по 4 китки или има много оставени колтуци?
 Сигурно има логика в нощните температури. Тук тази сутрин беше 26. За това започвам да бера домати на 15 юни и юли съм направила и лютеницата, че и туршиите.Септември сигурно ще съм изчистила градината.
 Вили не разбрах от какво са нагнили картофите, но установих, че при много хора е така в региона, че дори и в Плевен на мои познати са така. Сега стоят разстлани за да мога да ги прочиствам и по-късно да ги прибирам, че да не се заразяват. Колкото толкова. За ядене ще има. Ще караме по.вече на варени картофи, че не са и много едри.

# 69
Анн, и моите рила така, много са дребни нагоре, но мислех, че грешката е в мен.
Кажете, има ли смисъл да оставям тиквичките, или да ги оскубя вече, почти няма тиквички по тях, ще продължават ли да растат или колкото толкова?
Опитах си патладжаните - вкусни, вкус на патладжан, размер на морков  hahaha
Моите миризливки предпочитат доматите розов гигант, уви... То и аз де... Ама са 4 стръка само, не стигат и за нас, и за тях. От 10 семки в пакетчето 4 растения...

# 70
Аз прекършвам върховете само на Рила-след 4 китка и без никакви колтуци.По някое време само избиват един или два най-отгоре и цъфтят и вържат.Но е когато почти сме обрали четирите важни.
Ето тук се виждат как са изглеждали в началото на юни http://wili66.snimka.bg/nature/07-08-1012.694019.28034785.
Добива е нормален-33 кола по 2 стръка-66.По 5 килограма от стрък отива на над 300.
Промишлено гледаните оранжерийни домати имат добиви 12 до 15 тона от декар-това са над 10 килограма от корен.
И отново казвам за не знам кой път-Рила сея малко,прекършвам само с една едничка цел-да стигнат бързо и рано,за да заядем наши си домати без оранжерия.Това,че стигнаха до пазар тази година си е екстра.
Усилията ми са насочени към едрия,късен домат,но той ми трябва някак по към есента...
Сложна работа е да се планира всичко,още по-сложно е и да се произведе по план  Joy.
И на мен ми е свита душата дали ще устиска всичко  Praynig

# 71
  • Варна-София
От вилата не мога да ви разглеждам снимките. След месец, като сляза в града ще имам много да наваксвам.

В тая жега е идеално за сушене на плодове. Вече доста ябълки и круши насуших. Пробвах се и с домати, сложих и стафиди да стават.
Когато сушените плодове са готови как ги опазвате от молци? Попарвате ли ги? Проверявате ги на някакъв период? Как се справяте с това?

# 72
  • При розите и топлата вода ......!
Ех, Вили, взе ми акъла. Браво, браво, браво! Hug
Ще те помоля да споделиш как ториш Рилата, а пък и как запазваш от мана- аз уж третирах, но пак тук там има кафяви петна. Иначе също съм доволна от нея, макар че имаше едни бели жилки тази година, но като узрее хубаво, много не се усещат.
И още нещо, нареждам се на опашка за семенца от "бабините", ако може, моля! Hug
bushkata , бъдещето е в ръцете на такава младеж. Дай Боже повече такива. Praynig

# 73
  • Русе
Вили по два корена домати в една дупка ли слагаш? Не съм садила така, не съм и виждала. На какво разстояние са един от друг в самия ред. Само Рила ли садиш по два корена? Много питам, ама май се учим докато сме живи.

# 74
Вили, аз пък съм изумена от чушките Simple Smile
Моите домати, които не знаех, че трябва да се прекършват, а и повечето са си чери домати, че при мен нямат време да зреят Уж ги почиствах, но страшно много избуяха.
И броколите ми, които са много, много дребни  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт