Машина за хляб - 47 тема

  • 77 410
  • 740
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 1
200 мл вода + 80 мл мляко 1,5 %
 20 мин остават иначе съм на 1 програма за основен хляб 3 часа

# 436
  • Мнения: 4 370
Ползвали ли сте готовото брашно за хляб на СофияМел?Чакам гости,а нещо май не ми се получава с втасването  Sad

Аз не съм от специалистите,но да се изкажа. Ползвах готова смес на София мел от която ставаше чудесен хляб. В магазина имаше 2 вида, като не можах да разбера каква е разликата. Купувах няколко пъти от единия вид(от който хляба ставашев супер),после реших да пробвам и другия-от него не се получи нищо.Изобщо не втаса,стана една тежка невтасала, неопечена тухла.

А за маята да питам защо държите на суха мая? В началото и аз правех хляба с такава,защото така пише в рецептите. После тук в темата видях, че някои го правят с прясна, пробвах и става супер. Делях пакетчето на 6 по съвет от темата. Напоследък обаче хляба толкова се надува, че надига капака и иска да излиза... Днешния ми хляб е с 1/12 от кубчето и стана супер! Изненадана съм,с толкова малко мая!

# 437
  • София
  • Мнения: 15 828
  Няма как да съхранявам прясна мая, не знам кога ще ми потрябва, а сухата си стои и чака, докато ми потрябва.

# 438
  • Sofia
  • Мнения: 1 491
Да ама  и тя има трайност. Със съсухрена прясна мая, направо твъдра и кафява, съм правила хляб, като предварително я накисвам и е ставал супер. Ама със суха мая с изтекъл срок или отдавна отворено пакетче съм имала провал. Така че карам само на прясна. Издържа доста. Не се притеснявайте. Обикновено си купувам по 4 пакетчета. Толкова място имам в преградката на хладилника. Пакетчето е 42 гр. Ползвам за голям хляб 7 гр. Представете си колко време стои в къщи маята, а преди е била и в магазинната мрежа. До сега не съм имала провал с прясна мая.

# 439
  • Мнения: 2 752
Здравейте  Hug Имам нужда от съвет  Praynig Машината ми е Мулинекс с две бъркалки, едно след друго ми се скъсаха уплътненията на бъркалките и сега си я ползвам така, но се притеснявам докога ще издържи, да не я повредя нещо...
Гаранцията ми е изтекла, дали се продават само такива уплътнения, къде могат да ми я оправят(Хасковска област Simple Smile)?

# 440
  • Мнения: 7 779
Да ама  и тя има трайност. Със съсухрена прясна мая, направо твъдра и кафява, съм правила хляб, като предварително я накисвам и е ставал супер. Ама със суха мая с изтекъл срок или отдавна отворено пакетче съм имала провал. Така че карам само на прясна. Издържа доста. Не се притеснявайте. Обикновено си купувам по 4 пакетчета. Толкова място имам в преградката на хладилника. Пакетчето е 42 гр. Ползвам за голям хляб 7 гр. Представете си колко време стои в къщи маята, а преди е била и в магазинната мрежа. До сега не съм имала провал с прясна мая.
колко отдавна да е отворено едно пакетче суха мая  newsm78
ти казваш,че ползваш 7 гр. жива , което е около 2.5 суха. или с едно пакетче ще направиш 3-4 хляба. това ти е хляба за 2 седмици. не смятам ,че за 2 седмици на отвореното пакетче мая ще му се случи нещо фрапиращо. аз го държа по 1 месец отворено и пак нямам проблем. и винаги ще твърдя, че при правилно съхранение пакетче отворена мая ще издържи по-дълго време от живата

# 441
  • Мнения: 7 779
Гаранцията ми е изтекла, дали се продават само такива уплътнения, къде могат да ми я оправят(Хасковска област Simple Smile)?
в сервиза  Laughing
.... или ново казанче

# 442
  • Мнения: 2 752
Докато беше в гаранция имаше проблем с мотора и трябваше да я пращам до Варна, а там ми я мотаха 2 месеца докато я оправят  Rolling Eyes
А каква е цената на ново казанче?

# 443
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 5
Да се включа и аз за маята.Аз си купувам 1 кг жива мая от местния хлебозавод.Разтеглям я на везната по 18 г (някъде четох из форума: суха мая*3=жива мая).Рецептата ми за сандвич хляба,който си правим в къщи е с 6 г суха.Съхранявам готовите пакетчета във фризера.От тях ползвам и за тесто за пица и за кифлички.Доколкото си спомням излязоха 60-63 пакетчета и ги изразходвам за около 3 месеца.От хлебозавода ми обясниха ,че няма проблем да я съхранявам минимум 3 месеца във фризера.До сега неуспешен опит нямам нито с хляба,нито с тестото. Hug

# 444
  • София
  • Мнения: 15 828


  Днешният ми хлебец, пак не по рецепта.Вчера си накупих най-различни видове брашна и пшеничени,ръжени, овесени ядки. Слагам от всяко по малко.

# 445
  • Мнения: 1 110
А каква е цената на ново казанче?

На мен във Варна отказаха да ми сменят уплътненията. Купих ново казанче, преди година и половина беше 50 лв. Моята машина е с една бъркалка обаче.
Да предупредя - към казанчето не са включени нови бъркалки. Пази си старите.

# 446
  • Мнения: 2 126
Taйна,би ли споделила начина на печена върху плоча.Каква е плочата?Как става изобщо работата?Как хляба стои в таква перфектна форма като е поставен върху плоскост?

# 447
  • София
  • Мнения: 15 828
  Дес, нямам оригинална плоча, пека на керамична.Нагрявам до 220 фурната заедно с плочата на решетката. През това време съм разделила тестото на две ,оформила съм го и втасва завито с найлон и кърпа. Като се нагрее фурната, нарязвам хлебчетата отгоре и мятам на плочката, лисвам чашка водичка на дъното и затварям най-малко за 20 минути. Оформям хляба като го разстилам на правоъгълник и после навивам.

# 448
  • Мнения: 51
  Днешният ми хлебец, пак не по рецепта.Вчера си накупих най-различни видове брашна и пшеничени,ръжени, овесени ядки. Слагам от всяко по малко.

Тайна много добре изглежда

 пусни и разрез, ке да се насладиме   Praynig

# 449
  • Мнения: 0


  Днешният ми хлебец, пак не по рецепта.Вчера си накупих най-различни видове брашна и пшеничени,ръжени, овесени ядки. Слагам от всяко по малко.


Тайна,браво Hug,страхотен хляб както винаги

Общи условия

Активация на акаунт