Отговори
# 540
Добро утро (макар че в БГ вече е почти обед)!

Ани, честит празник - жива и здрава бъди!
Честито и на Канела за малката дъщеричка - много щастлив житейски път да пожелаем на първото ни попълнение!
След вчерашното чистене с новата прахосмукачка, днес се отдавам на пране. И при нас е много горещо - вчера в Сарево през деня е било 36 градуса, а до петък се очакват 40. Но ние живеем на приземен етаж в хубава съвременна къща и тук е много приятно хладничко, защорили сме отвсякъде и проветряваме през онези прозорци, които в момента не се огряват от слънцето. И никъде не ходим с малкия по жегите.
Попитахте ме за кремчето за зърна на ДМ. Аз го открих доста след първото си раждане и не съм го ползвала за гърди, а за други цели - подсеченото дупе на сина ми, за омекотяване на петите, за суха кожа. Бих казала, че върши работа. Съдържа ланолин и витамин Е. Иначе след раждането съм ползвала крема на Лансинох, който Лорини показа. Той е чист ланолин, мажех зърната с него, но аз и проблеми в това отношение не съм имала, защото бебето добре засука, не ми е правило рагади. Та не знам какво да препоръчам. Може би на първо време си вземете това на ДМ, че е 3-4 лв, а ако имате разранявания и болки и то не помага, тогава да купите нещо по-скъпо. Що се отнася до отмиването - желателно е преди всяко кърмене да измивате зърната с топла вода по чисто хигиенни съображения. Самият крем няма вкус, цвят и мирис и попива доста добре.
За бъбречните легенчета искам да споделя да не се тревожите твърде много. Моят племенник се роди с двустранна хидронефроза и въпреки че доста ги бяха наплашили, че може да се наложи операция, в крайна сметка до такава не се стигна, защото в рамките на няколко месеца проблемът се израсна от само себе си. Стискам палци и при вас да е така. При моя приятелка се стигна все пак до операция (вероятно защото и не изчакаха, лекарите така ги съветваха), но тя мина много добре, детенцето се възстанови страшно бързо, родителите бяха учудени, че е минало толкова нормално и спокойно (те милите какви ли не ужасии са си представяли преди това).
За стерилизацията - намирам я излишна след третия месец на детето. Преди се е правила по-дълго, но сега има достатъчно силни измиващи препарати. Ако пък с кърменето всичко е наред, се стерилизират тук-таме разни дреболии и за това стерилизатор никак не е нужен.

# 541
  • София
Здравейте на всички! Много отдавна не съм писала тук, може би няколко месеца, защото нямам време, но пък за сметка на това всеки ден ви чета, не пропускам нито едно написано съобщение..и аз съм октомврийска мама..от София. Термина ми е на 06 октомври, но секциото ми вече е насрочено за 01 октомври в тина киркова, така че ще съм от първите октомврийки, живот и здраве.
Пожелавам успех на всички и дано ни мине леко бременноста до края (защото малко остана..) и всичко да е наред с бебетата.
Хубав ден Ви пожелавам!

# 542
Честито ни първо бебе! Да е жива и здрава малката Ивон и да радва мама и тати!
ЧРД, Анни! И на теб ти желая много здраве и щастие и скоро (чак октомври, де Simple Smile) Да гушкаш здраво, сладко, умно бебче!
ЧРД и на таткото на Дени Дух - да ти е жив и здрав и да помага в отглеждането на внучето си!

За стерилизирането - моето мнение е мамите които искат да кърмят, няма смисъл да купуват предварително стерилизатор. С баткото ми се налагаше да ползвам от началото 1 шишенце за вода, после от 3-4 месец и второ за сокчета. Т.е. с една тенджера 2-3 пъти на ден се справях с изваряването на шишенцата и бибероните. Изварявала съм до 6 месец. после престанах - точно поради описаната от други мами причина - като започнат да лазят пъхат какво ли не в устата. Само 3 месеца изваряване ми се струва малко, но всеки както прецени.

по отношение упойки и кой кога да отиде в болницата - ще се повторя, че по медицински въпроси, според мен се слушат медицински лица. Аз съм учила икономика и от медицина не разбирам. т.е. аз вярвам в специализацията - всеки е добър в различни неща, не е нужно всички да разбираме то всичко. В такъв смисъл - аз си избирам доктор на който имам доверие, може да го питам ако нещо ми е странно или ме притеснява, но не се самодиагностицирам и не с си назначавам сама лечение.   Ако нещо е проработило при някой, не значи че при мен ще проработи, така че по-добре медицинско лице да прецени как трябва да постъпя.

Като мамите писаха за увеличените бъбречни легенчета, малко се притесних. В понеделник съм на доктор и ще питам. Ама до тогава вас да питам - специално ли някакъв преглед на бъбреците сте правили или доктора ви го е видял на ултразвука? Моя доктор обстойно разглежда бебчо всеки път, но на мен ми е правило впечатление най-вече че гледа сърце, гръбначе стълб, кръвопоток и пъпна връв, размери на глава и краче, понякога мозъка, но досега бъбреците не сме ги обсъждали. Той може и тях да ги гледа, но да не ми е казвал, защото за плацентата нищо не казваше и аз като видях коментарите тук се притесних дали ми я оглежда, а после видях че на всички прегледи, на бележката от прегледа е отбелязал че плацентата е първа степен.

# 543
Ани, честит празник и весело изкарване   bouquet!
Вече и ние имаме количка, ето такава http://www.moebebe.com/catalog/product_info.php?cPath=61&pro … a51f7648fe5d5ff18. Отговаря на изискванията ми и на живо мн. ми хареса.
Днес щяхме да ходим да купуваме и други необходими бебешки неща, но каката нещо се разболя и сега ще стоим в къщи, дано бързо и мине...

# 544
Бъбреците се оглеждат на ФМ и ако нещо не е съвсем в нормите, ги следат на ултразвук при всеки преглед. Не е някакъв специален преглед, освен ако изрично не те пратят на такъв при нефролог. Би трябвало на документа от ФМ да е отбелязано, че бъбреците са без отклонение, нормални или нещо такова. Това са важни органи, няма начин да не са огледани, още повече, че хидронефрозата не е толкова рядко срещана.

# 545
Леле, момичета не мога да насмогна да чета Simple Smile

Първо честито на Канела за бебчето. Да е живо и здраво!
Честит рожедн ден, Ани.   bouquet

За стерилизатора и аз си мислех първо да изчакам и дай Боже всичко да е наред с кърменето изобщо да не го купувам. Но си мислех друго... ако се наложи да се изцеждам, май все пак ще ми трябва стерилизатор, защото бебето ще яде и от шише, все пак тази кърма от изцеждането също трябва да се дава...  newsm78

Сега като се замисля, не съм сигурна дали моята лекарка последния път гледа бъбреците. Спомням си само, че ми каза, че пикочния мехур е пълен и изглежда много голям, но ако сме изчакали още малко бебка да се изпишка, щял да си стане нормален...

# 546
Но си мислех друго... ако се наложи да се изцеждам, май все пак ще ми трябва стерилизатор, защото бебето ще яде и от шише, все пак тази кърма от изцеждането също трябва да се дава...  newsm78

ако се наложи, ще си купиш...винаги има откъде да се намери...не е нещо което да го няма...пък преди това ако има нужда ще се обадиш на мен, за да оправим нещата...

първата ви работа, ако имате проблем с кърменето е да се обадите на нац. тел на НАПК  0896  418 488 или от тук да си намерите консултант за вашия район предварително и да му имате телефона...http://www.podkrepazakarmene.com/consulting
съвсем скоро ще се добавят и новите консултанти завършили обучението тази година и ще има покритие за повече райони...а пък на самия сайт можете да намерите полезни статии и връзки, както и предстоящите лекции по градове във календара...

чак след консултация ще видите дали ви се налага хранене с шише, цедене, стерилизатор...

така, че мислете позитивно, когато човек иска нещо го постига...когато не иска си търси оправдание...
имала съм майки, които са ме търсили, колкото да решат окончателно, че не искат да кърмят, или такива които питат как да си спрат кърмата...просто трябва трябва да знаете какво искате...
никой няма правото да ви съди за решението ви...така, че да не ви пука, ако сте решили да не кърмите...просто си преценете кое ви е по-важно...

# 547
  • София
Anni
Честит рожден ден  nbirthday

# 548
  • София
При нас на първата ФМ ( във Фемина) ни казаха , че са леко увеличени бъбречните легенчета и трябва да се следят . След това моята лекарка започна да ги наблюдава и се бяха увеличили значително и ме изпрати при Сигридов от клиника Малинов. Този доктор беше малко луд и искаше да изважда бебето още в 7-ми месец. Отидох за втора ФМ при доц. Томова и тя препоръча след раждането да се заведе бебето на преглед при нефролог. Иначе ходя на две седмици в Тина Киркова да следят легенчетата и оттам ми препоръчаха да се свържа с д-р Момчилов от детска урология в Пирогов . Той каза , че след раждането се виждало колко са увеличени легенчетата и му е писнало да поставят диагнози на неродени бебета. Малко ми се накара , но сега ми е по -спокойно Simple Smile

# 549
И моите близки ходиха при точно този лекар - май той е най-добрият специалист в тази област. Той предположи, че племенникът ми ще се оправи без операция и беше абсолютно прав. Също така той оперира и бебето на моята приятелка, както вече казах - абсолютно успешно и бези сътресения и усложнения.

# 550
Аз още се чудя за стерилизатора...В смисъл такъв, нали ще имам някакви биберончета поне? Тях къде ще ги стерилизирам? Иначе..ще изчакам за помпата за кърма и ако ми потрябва,ще купя. И с шишета няма да бързам.

# 551
Едно-две биберончета, едно шишенце и разни подобни дреболии можеш спокойно да ги сложиш на контлона да поврат десетина минути и си готова. Пък и стерилизацията на залъгалките и играчките не се прави няколко пъти дневно, само по веднъж е достатъчно.

# 552
Еми значи...в общи линии решено. Поне в началото, стига всичко да е наред с кърменето, няма да купувам помпа и стерилизатор.

# 553
Днес в някакво магазинче до нас видях еднократни гащи и подложки за родилки.
Божееееее....Тия подложки не знам на какво се слагат. То няма такива гащи просто. Трябва да си купя корсет или да си ги залепя и за нощницата  Laughing
И тия еднократни гащи, абе те изглеждат удобни за случая, ама ми се струва ебати спарването, че ще си докарам с тях. Все повече клоня към обикновени памучни гащи и нощни превръзки.
Ще разгледам и в друг магазин де. Може просто в това квартално магазинче да са толкова гнусни.

# 554
Poli, благодаря за пояснението - сега погледнах документите си от ФМ в 18 и 22-ра седмица - и при двете е гледал бъбреците и е отбелязал, че са ОК.

Общи условия

Активация на акаунт