подарък за сватба пари - колко?

• 33 543
  • 330
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Аз за български говоря, на турски не съм била.

# 61
Бааа  Shocked 300 -350 човека  Crazy каква таз рода бре , какви са тези връзки , обществено положение  Rolling Eyes БряХ
Да не каните и от Facebook  Laughing a ?
Мен последното ми хареса...а подаръците ще са виртуални  Laughing кеф им снимка на $, на лев, на всякаква валута каква искат и в плик и без плик...

---

В интерес на истината сте прави, то за мен и това е нормалното положение за плащането.
Плащат родителите, пък младите прибират парсата (не, че не е имало случаи, в които сигурно някой от даващите пари не е вземал и част от подаръците - някъде тук пак съм го чела как се оплакваше някой, че свекито прибрала подаръците от сватбата)...все пак да не забравяме, че май родителите по им се ще да направят сватба и да поканят леля ти Пенка и чичо ти 3ти брат`чет от не`зам си къде, дето ти и на снимка не си го виждала  понякога Wink , защото на повечето млади хора и един купон с приятели и хубаво тържество ще им стигне....
10 000  Crazy .. почвам да се плаша с тия суми бре  ooooh!

# 62
И на мен не ми харесва това изречение "А подаръците- в плик!", обаче защо мислите,че може да се избие сватбата от събраните пари? Имам скорошни наблюдения, една сватба струва около 10000 лв, а събраните пари са около 4-5000 лв при изрично написано изречението в поканата Laughing , така че възвръщаемост няма Peace

Иначе по темата- ние 2-ма възрастни даваме на приятели- 100 лв, ако са роднини- 150, на сестра ми дадохме 200 Simple Smile

10 бона се бръкват родителите.4-5 бона са за подпомагане на младото семейство.Сакън да не заработи самО за кола, ако не е взело на тате колата-тамън да купи един форд на старо. Grinning
Майтап. Hug

# 63
Ииих ама сте значи Laughing
Естествено че е свободна интерпретация това за "избиването на куверта" , просто някакво предположение за отговор на въпроса "колко точно?" Естествено , че не е за това сватбата и естествено , че няма мерило и норми , и колко точно е въпрос на желание и възможности .  
То възмущения , то припадане , то големи драми покрай този "куверт", ама грозно , ама алчни младоженци ,  алчни гости , пародия , чудеса ,  то пози наглост смърт край  Crazy   Crazy Money  
Мен като ме канят на сватба представа си нямам  какъв ми е куверта , и ако оставям парички в плик , то никой не вижда колко има вътре , освен младоженците , на които го давам.  Ееее драми , куверт та куверт.   Grinning

# 64
Ииих ама сте значи Laughing
Естествено че е свободна интерпретация това за "избиването на куверта" , просто някакво предположение за отговор на въпроса "колко точно?" Естествено , че не е за това сватбата и естествено , че няма мерило и норми , и колко точно е въпрос на желание и възможности .  
То възмущения , то припадане , то големи драми покрай този "куверт", ама грозно , ама алчни младоженци ,  алчни гости , пародия , чудеса ,  то пози наглост смърт край  Crazy   Crazy Money  
Мен като ме канят на сватба представа си нямам  какъв ми е куверта , и ако оставям парички в плик , то никой не вижда колко има вътре , освен младоженците , на които го давам.  Ееее драми , куверт та куверт.   Grinning
Ужасно трудно за четене е това което си написала. Shocked

# 65
Може , не е нарочно Blush
Някои хора в началото на темата бяха много възмутени от ужасно грозния опит за покриване на куверта , та за това така де.
Пийс  Peace Peace

# 66
Тази година бях на сватба и кръщене на различни семейства приятели ,не роднини.И в двата случая към поканата имаше посочени магазините със списъка на подаръците за избор.
Скоро имаме годишнина от сключването на граждански брак.При нас беше така-булката и младоженеца каниха,платиха,другите само дойдоха и ни уважиха-неговите родители и моите плюс кумовете.Без пликчета и подаръци.

# 67
Минимума, който сме давали е 150 лв.. На много близки приятели и роднини 200- 300лв за 2 възрастни.

Има хора, които обаче си вземат и двете деца на сватба и отиват със 70 лв в пликчето. Ще кажете- толкова могат да си позволят. Конкретният случай съвсем не беше такъв, защото така да се каже сме от "една черга" и мн добре им познаваме възможностите. И не бих се възмутила толкова на 70- то лева, колкото на това, че поне можеха да спестят двете менюта и декорираните места за децата си, които в последния момент съобщиха, че ще вземат, защото и "другите ще ги вземат". Демек авантата си е чиста печалба.

Ходила съм и на турска сватба, който не е ходил той не знае за какво става въпрос. Не искам да обидя никого, разбирам че това са традиции, но не бих повторила. Дори там дадох 100 лв.- нямаше ресторант, почерпката беше курбан на поляната, умрях от студ, след това се разболях. Но пък идеята на турските сватби е да се помогне на младото семейство. Минимум разход. Две села бяха там- от булката и от младоженеца. Живи и здрави да са, 20 000 лв чисто, ей, това се казва сватба.

Ако се върнем на зад в годините и по бг сватби си беше така. От сватба едно време се е събирала солидна сума пари. Нашите например са купили дворно място в един квартал с парите от сватбата.

В днешно време обаче всичко е повече изхвърляне по сватбите и вече и дума не може да става да могат да се покрият разходите, че и пари да останат. Всичко е скъпо- ресторанти, агенти, църкви, рокли....

Последна редакция: нд, 19 авг 2012, 02:25 от Анонимен

# 68
Ама какви деца ще взимат?! Ако съм написала на поканата децата включително, ще взимат, ако не съм - да ги гледат баби...

# 69
Когато аз бях дете, винаги сме очаквали сватбите с нетърпение.Нито на масата седяхме, нито украсите им гледахме.Никой не ни броеше по Този начин.Ние търчахме около масите, закачахме булката и играехме, не се вглеждахме в ордьоврите, само ни привикваха да мужнем по някое кебапче евентуално.Когато аз проимах дете, никой не е казвал с дете или без дете да се явя на събитието. Crazy
Иначе 5 бона днес не са невероятна сума, ама за плазмата и хладилника им стига идеално. Hug

# 70
Еовин, като каниш - каниш цялото семейство, не може да ги делиш  Simple Smile Ако някой реши, че му е по- удобно да не си води децата - добре дошло, ама не можеш ти да го решиш.

# 71
Еовин, като каниш - каниш цялото семейство, не може да ги делиш  Simple Smile Ако някой реши, че му е по- удобно да не си води децата - добре дошло, ама не можеш ти да го решиш.
Peace

Наистина не разбирам защо се приема, че младоженците канят гостите само за спонсорство, че толкова се интересуват дали кувертът е покрит (откъде се предполага, че гостите знаят колко струва той), че се правят някакви тънки сметки. Може би съм наивна, но мисля, че поне в масовия случай не стоят така нещата. Май май гостите са твърде мнителни. Wink

# 72
е тя темата е за това-гостите обичайно не знаят, но някой е подхвърлил, че да е около куверта, че да покрие и ето ти.... Crazy

# 73
Има хора, които обаче си вземат и двете деца на сватба и отиват със 70 лв в пликчето. Ще кажете- толкова могат да си позволят. Конкретният случай съвсем не беше такъв, защото така да се каже сме от "една черга" и мн добре им познаваме възможностите. И не бих се възмутила толкова на 70- то лева, колкото на това, че поне можеха да спестят двете менюта и декорираните места за децата си, които в последния момент съобщиха, че ще вземат, защото и "другите ще ги вземат". Демек авантата си е чиста печалба.

Лелееее, мацко не се излагай така! Колко ще ти изядат двете деца, та ги броиш като куверт? А колко ще ти изпият??! Или викаш, пречат и шумат, та трябва малко вредни да включим в „подаръка”. Ако знам че идват хора с много деца, плащам на детегледачка на място и всички са доволни, от опит пиша.

Цялата тема смърди отвсякъде. Вие тука сте го обърнали на счетоводен отдел, ще каже човек, че не отивате да уважите хора които харесвате, а някакви бизнес партньори.

Искам и да споделя ненавистта си към принципа „нещичко да им остане за спомен”. Като искат за спомен, да се съберат една шепа хора, да купят две три нощи в някой готин хотел и да им ги подарят. Това са спомени, а не прашлясалата ваза на леля Бонка или хавлиите на Станка. Имам точен спомен от една сватба на която бяха оставили голяма червена кутия в средата на залата и се пускаха пари в нея; пишеше за honeymoon, това беше подаръкът (нито някой ще те види, нито ще те чуе, това е от сърце!). Грозно е обаче, танцуваш, танцуваш и все покрай кутията минаваш, не можеш изобщо да изключиш, преследва те навсякъде!!! Ако някой си го е мислил като идея, поне да сложи хищника някъде по на закрито.Най-често ходя на сватби с поръчан списък в определен магазин, така е най гот! И ние така направихме, не е било задължително нито бройка предмети, нито сума, а и имаше неща за десет долара и за сто, каквото ти душа сака. Отиваш, получаваш списъка, избираш според джоба и пращаш.Ма като чета тука във форума и на това ще намерят кусур, абе въобще що ли се ходи на сватба, а не си стои човек в тях, то е е.аси напрежението.

# 74
Да, когато си сред непознати и нямаш идея колко е мизата-напражение си идва.Дали са ти списък, ама чашите от 10 долара са свършили. Laughing

"тема смърди отвсякъде. Вие тука сте го обърнали на счетоводен отдел, ще каже човек, че не отивате да уважите хора които харесвате, а някакви бизнес партньори."-така е.Защото често не се познават, далечни роднини са, бегли познати, или не се виждат и чуват, само на сватба...Разхождахме се по едно време близо до ритуалната  при нас.Стоим с децата и гледаме булки.Няколко пъти са ме питали на кой съм-на булката или на младоженеца, хахаха hahahaСещай се колко се познават половината от присъстващите.
Като не се познават-как да се харесват?

Общи условия

Активация на акаунт