подарък за сватба пари - колко?

• 33 986
  • 330
  •   1
Отговори
# 90
Така е, може и аз да не отдавам такова голямо значение на Деня  Laughing
Сватбата ни беше малка, само най-близки роднини и много приятели. Сами си я правихме (т.е. плащахме)
Организирахме всичко за три - четири дни, като изключим, че месец преди това трябваше да направим изследванията и да подадем заявление в Общината.
Всъщност беше много хубаво, но не сме се и втелявали до крайност.

Цитат
Както и да е. Мн неща научих тогава за сватбите и най-вече за сватбения бизнес  Very Happy, но темата е друга.
Важното е, че сте изкарали страхотно  Hug

# 91
Виж който не си е плащал сам как не знае... Laughing
Моята сватба беше за 150 човека и излезе 8000 лв - всичко изброено. Вкл. двата ритуала - църковния и гражданския бяха изнесени в р-нта.
Има си цени и цени.. А гостите сама ги подреждах по масите - вкл. аранжировка на залата + цветя..

А това пък и тоалетите на родителите в сметката - айде няма нужда  Crazy Ми да сложим и винетките на гостите от другите градове  Thinking

Затуй се учудих толкоз малко хора пък сумата  newsm78

По темата - имаше и подаръци, и пликчета - и с по 100-200 и с по 20 лв  Mr. Green
Още по- по темата - праи в плик мразя да "подарявам"...

# 92
духи,   bouquet, и аз имам брак на 10 години, халките ни струваха 200 лв, явно е, че са елементарни и скучни, а и не са бяло злато... Hug

# 93
Да, правилно има цени и цени. Някой се учудват как пък само 10 бона за толкова гости, защото тяхната е излязла повече, други казват, че е много, варианти всякакви. Има си сватбени теми, който го интересува да ходи да чете. Както вече писах бях на сватба, която не струваше повече от 2000 лв барабар с роклята на булката и имаше над 1 000 човека на нея. Била съм и на такива, дето се пиеше само уиски.

Много е лесно да напишеш моите халки са 200 лв. Цената на златото за грам беше стигнала 85 лв- само за справка  Sunglasses И техните не са с диаманти и три вида злато.

Идеята на сватбения подарък бил той в пари или във вещ от времето на нашите пра баби от от изток до запад е една и тя е- да е в полза на младото семейство и да го подпомогне. Била съм и на американска сватба в САЩ, както писах и на турска в БГ. И на двете сватби повярвайте ми, че съвсем гласно и в реда на нещата е младоженците да си кажат, че искат това от което имат нужда и конкретно да го посочат. Не знам кой изкриви представите за сватбените подаръци, че едва ли не те са като тези за рожден ден. Може би разни хорица, дето след това смятат колко пари са събрали младоженците и цъкат зависливо с език.

Има разбира се една категория младоженци, които се чустват достатъчно финансово и материално осигурени, които казват, че нямат нужда от подаръци/ пари и правят сватбата, за да се повеселят и да почерпят.

# 94
  • Другата България

30 лв куверт за 70 човека- 2100 лв
допълнително внесените за почерпката бяха на средна стойност 20 лв на човек, т.е куверта става 50 лв и общата сума 3500
600 видеокамера
650 DJ
500 за фотограф
1000 лв нейното обличане- рокля, обувки, чанта, грим, прическа, маникюр и т.н
1100 лв неговото обличане- костюм, 2 ризи, вратовръзка, обувки....
500 лв украса
350 лв цветя
200 лв ритуал
халки 1100 лв
торта 200 лв
и като се добави подготовката на двете семейства и тяхното обличане още 1000 лв
дрънкулки- покани, бутониери.... още 200+ лв.
10 000 лева се залепиха без проблем.

И сигурно има неща, които пропускам.

Къде тия цени, особено за куверт? В малък град като нашия под 50 няма, та затова питам Thinking

# 95
Merri_An, възможно е. Това беше преди година и половина. Да не забравим да отчетем факта, че от тогава до сега всички цени скочиха. До колкото чувам и на услугите по фото, видео и т.н са се вдигнали.

В крайна сметка не разбирам защо правите сметката на младоженците. За колкото са искали за толкова са направили сватба. Но е мн грозно, когато някой отбива номера с подарък за 30лв., като си мисли че ще го представи, че е 300. Не разбирам като сте склонни да купувате щедри подаръци какъв ви е проблема вместо на търговеца да дадете парите на младоженците? И не надписаните пликове винаги стават ясно на кого са и е мн грозно след това.

Винаги има хора, които ако на тях им се дава и 500 лв ще им се види малко, а когато те дават и 50 лв са много. Какъвто беше случая със сем. 70 лв.

# 96
  • Другата България
Аз само те попитах за куверта, на никой сметка не съм правила за нищо, давай малко по-кротко Peace миналата неделя бях на сватба и куверта беше 50 лв. по сведение на майката на булката, затова питам, но след като става дума за преди година и половина нещата се изясниха.

# 97
Аз само те попитах за куверта, на никой сметка не съм правила за нищо, давай малко по-кротко Peace миналата неделя бях на сватба и куверта беше 50 лв. по сведение на майката на булката, затова питам, но след като става дума за преди година и половина нещата се изясниха.

Нищо против не съм написала за твоя пост. Съжалявам, ако така е прозвучало.

Поста ми е за всички онези, които пишат, че те пари не давали щото видиш ли младоженците ще захлебят много.

А, между впрочем и това с кутиите не харесвам. Изглежда ми като събиране на подаяния. ЗА това обаче са виновни сватбените агенти. Този бизнес е жестока печатница на пари. Всякакви тъпотии могат да ви предложат с убеждението, че ще сте най-оригинални и да ви вземат парите за "организация", само да ви усетят, че сте податливи.

Последна редакция: нд, 19 авг 2012, 16:44 от Анонимен

# 98
  • Разград
Нашата сватба беше преди 6 години и си я платихме съвсем сами. Ние си я направихме, ние си канихме когото искаме и ние си избирахме кръстниците, които оттогава до днес са нашето най-добро приятелско семейство. Точно колко ни излезе сватбата не сме смятали, а и не сме и дали сме избили или не, поради същата причина. Бяхме поканили роднини, които уважаваме и приятели без които не можем и до днес сме близки. Съпругът ми беше поканил сериозна част от колегите си и така. Всеки си решава, но ние нито сме казвали на някого пари, нито подарък. Сега ще напиша ние какво получихме. От родителските тела, както е и нормално, пари с които два дни преди сватбата си взехме всичката бяла техника - пералня, печка и хладилник. От девер ми дървена маса за хола, която купиха пак два дни преди сватбата и ни я доставиха с половинката. От колегите на съпруга ми спалнята ни с гардероба и скрина, които са от Бял бор и ни ги монтираха ден преди сватбата. Всички решиха така, за да са ни спомен, а и ние се нанесохме в нашия си собствен дом в деня на сватбата. Та колегите му тогава събирали по 50 лева. Освен това на сватбата доста хора ни дадоха и пари, предимно роднини и то по 100-200 лева, който колкото е можал, но не това е важното, а прекрасните спомени. Ние сме ходили на доста сватби на приятели и сме давали по 100-150 лева за двама възрастни и единствено на едни роднини 200 лева. Чакам с нетърпение девер ми, но те се ослушват. Там ще дадем доста повече, но говорим за братски отношения. И според мен 100 лева не са лоша сума, просто в днешните времена като се сложи и евентуалното гориво, защото ние все във Варна и София сме ходили, е това за нас са поне още 30-80 лева разход и букет от 10-20 лева. Така че всеки си знае. Съпругът ми, обаче, на едната сватба се постара и освен паричките им поднесе саморъчно изработена кутия за вино с надпис на имената на приятелите ни и бутилка вино с етикет с тяхна снимка. Още им е спомен и повярвайте им е по-скъп от парите, които сме им дали в плик с картичка. Затова и споменах нашите подаръци, защото в спалнята, кухнята и хола се сещам постоянно за сватбата ни. Получихме и прекрасен куфар с прибори, който ми е любим 6-та година. Така че, който както го чувства, но едно е важното да стане голяма веселба и спомените да са прекрасни. При нас, не знам как но няма повторения или натрупване на излишни неща. Някак си хората сами се бяха синхронизирали или всеки си е имал някакво виждане. Имаме и уникални подаръци и практични. Та, пожелавам на всеки приятни мигове на тези вълшебни тържества, а на всеки младоженец приказен ден!  bouquet

# 99
maia_a, точно това е идеята на сватбените подаръци. Очевидно при вас всичко е било точно на време и място.

# 100
Зачестили са и празните пликове...

# 101
  • Другата България
Shocked Е това вече не ми звучи сериозно....кой би го направил при положение, че се канят предимно близки и накрая все ще стане ясно кой колко или какво дал..... Thinkingструва ли си срама пред това да не отидеш например ако нямаш възможност?Финансова?

# 102
Shocked Е това вече не ми звучи сериозно....кой би го направил при положение, че се канят предимно близки и накрая все ще стане ясно кой колко или какво дал..... Thinkingструва ли си срама пред това да не отидеш например ако нямаш възможност?Финансова?

Peace да, и аз това щях да напиша

ако ти е мн близък по-добре отиди, защото идеята не е в самия подарък, но от хорска срама поне кажи, че в момента нямаш възможност за подарък и когато дойдат по-добри времена им купи/ плати нещо от себе си

кофти е, че става ясно кой плик от кого е
99% са надписани, като цяло даже на външен вид не се повтарят има и камера все пак, а и не надписаните, ако има такива са не повече от 1 до 2- ва. 

Последна редакция: нд, 19 авг 2012, 20:16 от Анонимен

# 103
Не знам.Имам близка сервитьорка и клиенти са и споделяли.Такива,които са си правили сватбите в ресторанта в който работи.

# 104
Е, това с празните пликове  #Crazy, просто думи нямам, като нямат възможност, по-добре нищо да не дават, отколкото да лъжат, че подаряват нещо. Whistling

Общи условия

Активация на акаунт