Пъб "Добре дошли в Рая" (кафене на езиколюбителите - 3)

• 18 154
  • 724
  •   1
Отговори
# 150
Айде, отлепяйте, нов ден, нови дискусии.  Mr. Green

Розе, лош сиган. Но е вярно това за словореда - българскияТ бидейки аналитичен език, разчита основно на словоред, но това не значи, че е съвсем фиксиран - обратният словоред също е допустим и който не ще да знае пълния член е с по-бедно възприятие за синтактичното многообразие на родната реч омайна сладка. Пък.  Mr. Green

Добри, и на мен не ми се връзва това обяснение с, примерно, "подтиквам".

В момента чета Brave New World, където попадам на неща като good-afternoon и разни други странни с тиренце. Rolling Eyes

# 151
  • Mars Hotel
 "Кой дудне толкова рано, бе?!", помисли си ЗАПЛЕС, и опита да отвори очи. Дотук добре, но нещата се усложниха при опита ѝ да вдигне глава от масата, защото един кичур беше залепнал за засъхнала вече локвичка бира. "Ох!", продължи мисълта ѝ.

# 152
И отново "Ох!", изкряка ЗАПЛЕСът, когато ЧОРАПът плясна пред нея чашище с горещо кафе и пръски от него я парнаха по опакото на дланта. "Аре, дигай клепачи, пиеницо!", изръмжа ЧОРАПът, обзет от вселенска скука и отвъдморска либоф.

# 153
  • Mars Hotel
Благодаря за кафето, ЧОРАПЕ! Ти си добър човек.
А баницата къдей?

# 154
Баницата кат' се събуди ВАМПИРа, мене ме мързи.

# 155
  • София
примъъъъъък, аз вече си изпих млякото днес! ама още не мога да се освестя... слънцето ми идва в повече.

# 156

След блуждаене "по света и у нас", се върнах и се записвам ...
... да хвърлям по едно око...
(поглед де, че то иначе ще си остана сляп след втория път)! )))

Така че да знаете - БУДНОТО МИ ОКО ВИ СЛЕДИ ))))

# 157
  • гр. София
Привет-мривет на всички, които в момента безцелно или целно (хихи, ама дума, а?!) се размотават из кафенето.
Светли, т.е. ЗАПЛЕС, заповядай:

Ако щете вярвайте, обаче снощи едва заспах. Пак едни размисли ме налегнаха...
Над този пуцев пример мислих:

Но окей, да дам класическия пример: "Човека ухапа кучето." Някой ще заложи ли пари, че съм имала предвид, че кучето е ухапало човека? Flutter

Ако заменим "човека" с дума от женски род няма ли пак да има възможност да се тълкува и така и така?
Ето: "Жената ухапа кучето".

Защото (сега може и голяма глупост да кажа, прощавайте, не съм специалист, поправяйте, ако не съм права) съществителните от мъжки род се членуват по два начина, а от женски само по един. Няма пълен член за женски род.

мъж - мъжа - мъжът
жена - жената

Когато подлогът е от женски род и съответно не може да се членува с пълен член, не става ли същото, което би станало, ако пълният член отпадне И за мъжки род? Като в горния пример за ухапването и кучето.  Rolling Eyes
Не знам дали се изразих много ясно.
След като при подлог от женски род, който не се членува с пълен член, се разбира за какво иде реч, не би ли следвало да се разбира и при нечленуване в мъжки род?

# 158
  • Варна
Ами как се справят с разбиране на смисъла англичаните например, при които няма пълен член?

Според мен пълният член естествено ще си отпадне, може да не е съвсем скоро, но това ще му е съдбата. Аз лично няма да страдам кой знае колко.

# 159
Ами как се справят с разбиране на смисъла англичаните например, при които няма пълен член?

Как да нямат? Имат, просто не е окончание, а е отделна дума.

Розе, правилно разсъждаваш, да. Пълният член в женски род е един и същ независимо от функцията на думата. Същото важи за среден род. Ето още една работа, която върши пълният член -ът - подсказва за рода на съществителното.

Да, след сто години кой знае какъв език ще говорим, почерпете се с една статия на сходна тематика.

# 160
  • гр. София
Пуцинка, много хубава статия  Peace
Особено ми хареса последната част за произношението на думата ghoti  Laughing

И съм съгласна с
Цитат
rules are rules and they are there for good reason

# 161
  • Costa Rica
Как да нямат? Имат, просто не е окончание, а е отделна дума.
Да де, ама не правят разлика пълен-кратък. Другите езици също. Изобщо - патентЪТ върху членА си е наш и допълнително травмира крехката детска психика Mr. Green

(Това е вместо "Хилоу, време ми е да се смъкна от балкона Laughing")

Статийката е супер.

# 162
Ясмина, Делфина, в английския словоредът е фиксиран, за разлика от българския. Поради гъвкавия словоред са необходими граматически маркери, както е обяснено в последните 10-ина поста.

Хилоу, добре си дошла.  Mr. Green

Недочела статията, бързам да се израдвам на следното:

To kickstart his proposal, Smith suggested 10 common misspellings that should immediately be accepted into the pantheon of variants, including "ignor", "occured", "thier", "truely", "speach" and "twelth" (it should be "twelfth").

Защо ли си мисля, че thier е възникнало като честа грешка от набиране. Иначе казано, и PC е дало нещо на английския.  Mr. Green

# 163
  • Costa Rica
Ясно ми е, но наистина няма логика.
Защо 'Човека ухапа вълкът" да си има граматичен маркер, а "Бозата изпи жената" да няма, м?

# 164
  • Mars Hotel
Аз пък не мога да разбера какво толкова трудно има в членовете. Правилото е супер просто! Да махнем и запетаите тогава, и те са в тежест.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт