Пъб "Добре дошли в Рая" (кафене на езиколюбителите - 3)

• 17 182
  • 724
  •   1
Отговори
# 255
Да, тия съкращения определено навяват дъх на минало.  Laughing

# 256
  • гр. София
Мисля, че след "с оглед" няма предлог.

Ами в изречението "С оглед на това...."?  Rolling Eyes
Или "С оглед на този факт..."?
Неправилен ли би бил такъв изказ?

"Пътищата ни са в лошо състояние и с оглед на това ще построим магистрала"

# 257
Точно това си мислех сега, Розе - ако след думата, следваща "оглед" няма предлог, то след 'оглед' има 'на'. Не мога да се аргументирам, просто ми звучи нормално. Има някаква зависимост. Кога, да му се не види, се връща Апокалиптик от море?

# 258
  • гр. София
В петък се връща, но снощи й пратих линк за тук на ЛС да прочете за пълния член и да каже и своето мнение. Когато може ще се разпише  Grinning И аз я чакам да се появи.
Иначе и аз имам някакъв спомен от училище, че единият предлог отпада, за да не се натрупват много един след друг като в примера на Светли - "с оглед прилагането на извънредни мерки за сигурност"....

# 259
Да, и аз мисля, че причината е натрупването.

# 260
  • Mars Hotel
Къде се натрупват тук?
Същото е ако кажем: "При даване на лекарство на детето....". Тук нищо не отпада, тъпо е "При даване лекарство на детето."

# 261
  • гр. София
Понеже работата ми е свързана изцяло с бумащина и документи, та мога да кажа, че масово се изпуска първият предлог. И изречението "При даване на лекарство на детето...." като едното нищо би било само с втория предлог. Доколко е правилно е друг въпрос, но наистина първият не се пише.

# 262
  • Mars Hotel
А дали го има това нещо като правило? Щото и аз често виждам да се изпуска, но ми се струва, че не е правилно.

# 263
Къде се натрупват тук?
Същото е ако кажем: "При даване на лекарство на детето....". Тук нищо не отпада, тъпо е "При даване лекарство на детето."

Ами мен и тук ме дразни, много по-добре ми звучи "Когато се дава лекарство на детето", например.

# 264
  • гр. София
Нямам представа дали е утвърдено правило или не. Но бих си позволила да кажа, че (почти) всички официални документи се пишат по този начин.

# 265
  • София
Да де, обаче си мисля, че в примера с лекарството би звучало по - добре "Когато даваме лекарството на детето..." или "В случаите, когато даваме..." и човек с добър изказ не би използвал "При даване на лекарство на дете...", защото звучи някак тегаво.

Писали сме заедно. И в моите документи, които чета, а и аз самата като пиша, изпускам единя предлог или въртя изречението, за да прозвучи добре.

# 266
Заради повторението на един и същи предлог, май. Като "Макар че тя си мислеше, че..." Адски гадна конструкция.

# 267
  • Mars Hotel
Е, аз не казвам, че ще го кажа по този начин. Но нали си говорим за правила...

# 268
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Hug изчетох ви  Hug

някой пусна това   Heart Eyes мога само да кажа: Хвала Балану и неговий род до девето коляно. само благодарение на неговата активност можем да се наслаждаваме на пълниОТ член и благините му.  Laughing

пиЯно бара изтървах, пиенЬето тоже  Confused но съм Amazed about Absolutely Everything ще се включа в музикалните поздрави с това    Peace

# 269
Е, аз не казвам, че ще го кажа по този начин. Но нали си говорим за правила...

Ше почакаш до петък.  Mr. Green

Их, их, их.  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт