На море в Турция - тема 20

• 148 957
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
Eмералд вече пуснаха и Кушадасъ със собствен транспорт.

http://www.emeraldbg.com/pochivka/61669/2/157/%D1%80%D0%B0%D0%BD … %D1%80%D1%82.html
Много съм доволна  bouquet

за лято 3013  Joy Joy Joy

# 676
Е бързали са хората ,простено им е

# 677
Аз се интересувам от пътуването със собствен транспорт. Прави ми впечатление разликата в цените. За един и същ хотел в Кушадасъ, за един и същ период от време /7 нощувки/ разликата в цената е само 38 лева. Толкова ли е реалната цена на транспорта с автобус, или трябва да плащаме наказателно, защото не искаме да пътуваме с автобус и ТО не може да си събере планираните приходи?

# 678
Аз се интересувам от пътуването със собствен транспорт. Прави ми впечатление разликата в цените. За един и същ хотел в Кушадасъ, за един и същ период от време /7 нощувки/ разликата в цената е само 38 лева. Толкова ли е реалната цена на транспорта с автобус, или трябва да плащаме наказателно, защото не искаме да пътуваме с автобус и ТО не може да си събере планираните приходи?

Аз мога да кажа по принцип как се формира цената на автобусен превоз, защото при почивките в Турция те са като вид чартър. Без да влизам в технически подробности се действа така - сумират се разходите на буса - гориво, такси, командировъчни на шофьора или шофьорите, ако има т.н. водач, или придружаващо лице от фирмата също се прибавят неговите разходи,  ако има други разходи - всяка фирма си има такива - в зависимост собствен или нает е транспорта , и цялата сума  се дели на процентна заетост на местата на буса. При 50 човека запълняемост, може би се получава тази цена. Транспортните фирми печелят от отдаването под наем на автобуси, туристическите си имат комисионна за хотелите, ако имат собствени такива могат да гледат чистата печалба и покриване на разходите. Може би цитираната цена е малко по-малка от реалната, но както казах, те трябва да си запълнят автобуса, за да покрият  реалните разходи, или исканата им цена за транспорт. Затова всеки си решава как да пътува, да си калкулира финансовите разходи, времето, удобството и т.н.

# 679
Разходите за организирания транспорт нямат нищо общо с определяне на цената при пътуване със собствен транспорт. Тази цена зависи от реалните разходите, които прави ТО при осигуряване на една почивка плюс процент печалба.
Каква е логиката през 2011 г. да получиме отстъпка от 70 лв. на човек, а за 2013 г. тази сума да е почти наполовина, като се има предвид промяната в цените на горивата.

# 680
Разходите за организирания транспорт нямат нищо общо с определяне на цената при пътуване със собствен транспорт. Тази цена зависи от реалните разходите, които прави ТО при осигуряване на една почивка плюс процент печалба.
Каква е логиката през 2011 г. да получиме отстъпка от 70 лв. на човек, а за 2013 г. тази сума да е почти наполовина, като се има предвид промяната в цените на горивата.

Може би аз не съм се изразила или обяснила много добре. Ще се опитам отново - имаме ТО, тя си договаря цени за хотелите и си начислява комисионна, т.е. печалба. След това идва транспорта. Ако е собствен на ТО, тя си изчислява разходите - това, което се опитах да обясня. Ако го наема от транспортна фирма ТО получава готова цена - т.е. например този транспорт струва 2000 лв., дели тази сума на броя на местата, но не на 100 % заетост и получава колко излиза транспорта на 1 човек и тази сума ви се намалява от цялата цена. Колкото до 2011 г., тук според мен не става въпрос само за цени на горива - транспортни фирми бол, кой с нови, кой с по-стари автобуси, кои с повече клиенти, кои с по-малко и са готови да возят за по-малко пари, може да имат кредити да изплащат - причини много, пазарна икономика. В цитирания случай не става ясно дали е една и съща ТО и една и съща транспортна фирма, за да се получи такава разлика. Тъй като съм работила в туристическа фирма със собствени автобуси и съм правила цените, знам как понякога се процедира - покриваш разходите, а печалбата е една за двете дейности - туристическа и транспортна.

# 681
  • София

За хотела, който ме избрали и времето, през кето ще почимаме за цялото семейство - сумата е намаляла с 400 лв. Така, че по изгодно ни излиза със собствена транспорт Simple Smile

# 682
"Тъй като съм работила в туристическа фирма със собствени автобуси и съм правила цените, знам как понякога се процедира - покриваш разходите, а печалбата е една за двете дейности - туристическа и транспортна."
В това няма нищо лошо, но защо да плащам и печалбата върху транспорта след като не ползвам тази услуга. Въпросът ми е по-скоро риторичен....

# 683
Ние пътуваме винаги със собствен транспорт.Взимам валджера за хотела и застраховката,от фирмата,която ползвам.Разликата почти винаги е надвишавала 500лв за 3 човека.

# 684
  • Beyond the Frontiers
"Тъй като съм работила в туристическа фирма със собствени автобуси и съм правила цените, знам как понякога се процедира - покриваш разходите, а печалбата е една за двете дейности - туристическа и транспортна."
В това няма нищо лошо, но защо да плащам и печалбата върху транспорта след като не ползвам тази услуга. Въпросът ми е по-скоро риторичен....

Печалбата от транспорта да е 5-10 лв на човек. В повечето случай дори няма такава.
Разликата в отстъпката за неизползван транспорт могат да ви я обяснят само съответната фирма или превозвач, тук просто гадаем. Аз мога да кажа, че разлика в комисионната при резервация с автобусен и без транспорт не съм имала, т.е. върху транспорта няма печалба. Peace

# 685
  • на кой му пука, майна
Ние пътуваме винаги със собствен транспорт.Взимам валджера за хотела и застраховката,от фирмата,която ползвам.Разликата почти винаги е надвишавала 500лв за 3 човека.

Коя агенция ползваш ?
До сега са ми приспадали най-много 85лв. на човек от транспорта, тоест за 3-ма човека 255лв. Даже последния път само 70лв. на човек ни приспаднаха...
А тази година като гледам и толкова няма да е...

# 686

Печалбата от транспорта да е 5-10 лв на човек. В повечето случай дори няма такава.
Разликата в отстъпката за неизползван транспорт могат да ви я обяснят само съответната фирма или превозвач, тук просто гадаем. Аз мога да кажа, че разлика в комисионната при резервация с автобусен и без транспорт не съм имала, т.е. върху транспорта няма печалба. Peace

Аз се помъчих да обясня двата съществуващи варианта. Единият е когато туристическата фирма има собствен транспорт - тогава тя си формира цената на база туристически пакет плюс транспорт, плюс печалба. Как те вътре си разделят печалбата по дейности е тяхна работа, ако изобщо го правят. Вторият вариант е, когато туристическата фирма предлага почивките, но наема транспортна фирма за превоза. Транспортната фирма си изчислява разходите и печалбата и казва например - 2000 лв. Туристическата фирма си прави сметката каква трябва да бъде цената на човек, защото тя трябва да плати тези пари на транспортната фирма за целия превоз, без значение колко човека пътуват в буса.

# 687
Мен ми се наложи миналата година да ползвам друг организиран транспорт ,нямаше места в автобуса на ТО откъдето беше хотела ,а цената си беше направо страхотна.Свалиха си ми 70 лв на човек за транспорт  и ако искаш.Звънях на доста фирми и питах само за транспорт ,навсякъде ми искаха по 140-150 лв на човек.Въпреки платената подобна сума за транспорт въпросният хотел ни излезе с 400 лв по малко ,ако бяхме резервирали хотела през ТА с която пътувахме !
Въпроса е там ,че искат да дръпнат колкото се може повече пари като пакетна услуга.Не сме дорасли явно още за самостоятелна услуга- хотелско настаняване и самостоятелна услуга -транспорт.

# 688
  • Beyond the Frontiers
Мен ми се наложи миналата година да ползвам друг организиран транспорт ,нямаше места в автобуса на ТО откъдето беше хотела ,а цената си беше направо страхотна.Свалиха си ми 70 лв на човек за транспорт  и ако искаш.Звънях на доста фирми и питах само за транспорт ,навсякъде ми искаха по 140-150 лв на човек.Въпреки платената подобна сума за транспорт въпросният хотел ни излезе с 400 лв по малко ,ако бяхме резервирали хотела през ТА с която пътувахме !
Въпроса е там ,че искат да дръпнат колкото се може повече пари като пакетна услуга.Не сме дорасли явно още за самостоятелна услуга- хотелско настаняване и самостоятелна услуга -транспорт.

Категорично, не съм съгласна с последното. Има обаче и един друг момент - едно е да се ползват цени за настаняване по собствени дати, друго по датите на совалките или чартърите - имайте го в предвид. И това не е идея на ТО, а така се пускато то хотела. В единия случай сте индивидуален турист, в другия групов - и разликата може да е значителна.

# 689
Тази година през м.септември пускаха доста ваучери за колективно пазаруване за почивка в Бодрум. За ваучера се плащаше само хотелското настаняване, а за транспорт искаха допълнително точно 140 лв. на човек за автобус, ако иска да ползва транспортните услуги на фирмата, която организира почивката. За съжаление вече е късно и няма да мога да изровя такова предложение, но едва ли на някого от нас ще му мине през ума да си съчинява такова нещо.

Общи условия

Активация на акаунт