В Дубровник- с куни или с евро?

• 10 788
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте! Предстои ни първо пътуване в Дубровник и въпросът ми е дали трябва да имам куни или еврото върви? Имаме включени закуска и вечеря в екскурзията и ще трябва да си купуваме обед, но ме съмнява да има време за нещо различно от сандвичи примерно. Също така разбира се и някакви сувенири мисля да купя. Предварително благодаря за всеки съвет!

# 1
Куни можеш да си обмениш там (в хотела, в който бях аз, обменяха). Иначе почти навсякъде приемат евро.

# 2
В Хърватска се плаща с куни.

# 3
В Хърватска се плаща с куни.

Аз в хран. магазини си плащах с евро, както и съм си купувала сувенири също в евро. Куните ги ползвах за напитките в хотела.
Това беше преди 2 години, сега, ако се е променило, не знам.

# 4
  • София
Не можах да намеря друга тема за Дубровник, който е ходил да сподели впечатления, моля  bouquet

# 5
Ходихме в Дубровник май месец. Бяхме си купили куни от тук.
Имахме и евра и също ги приемаха. На много места цените ги пише както в куни, така и в евро, но за препоръчване е да се плаща в местната валута, защото иначе малко удрят в курса.

# 6
За предпочитане е плащането в куни. Може и там на място да си смените , когато пристигнете и видите каква е ситуацията. Сигурно и в самия хотел ще Ви посъветват. Долу в стария град на централната уличка има банка и е удобно. Има доста заведения за хапване, а и доста пекарни с топли закуски. Може на закуската в хотела да си направите по сандвич ако смятате, че няма да имате време да седнете и да обядвате на заведение. На повечето места бюреците са много вкусни.

# 7
При всички положения, ако купувате куни, е по-добре да го направите от тук  Peace

# 8
Благодаря, момичета!  bouquet С едната част от парите купих куни, другите ще обменя за евро.

# 9
Ако още не сте заминали ето една финансова справка:

1.Напитка - напр. леден шоколад 22.00 куни. Мелба - 39.00 к.Но всичко е изключително вкусно.
2. Книга-албум за Дубровник - 65.00 куни
3. Беизболна шапчица - 59.00 к
4.За посещенията на всички музеи се плаща отделно - между 30 и 60 к,за мощите на някакъв светец в катедралата отделно
5. За влизане в самия град има такса вход,но това,което ще видиш е изключително . Можеш да не влизаш в историческия музей.Там е най-скъпо.
6. За качването на крепостната стена също.
7.Еврата винаги ги закръгляват в тяхна полза.

ПЛАЩАЙ С КУНИ !

В другите градове КОТОР И БУДВА също се плаща отделно за някои неща,но там взимат само евро,защото финансовата единица в Черна Гора е евро.

# 10
А да попитам понеже съм абсолютно невежа по тези въпроси .  Естествено и дебитната и кредитната карта ще са в мен ако видим нещо зор мога ли да плащам с тях или да тегля? Става дума за Виза карти и трябва ли да правя нещо преди да замина. И двете карти са в лева, нямам сметка в евро. Сигурно ви се струва глупаво, обаче това ни е първото излизане зад граница и хич нямам представа.

# 11
НЕ видях пост терминали в магазинчетата в стария град Дубровник,но имаше банкомат в самото начало на главната улица от дясно - веднага след фонтана на Онуфрий. Най-добре е обаче да си вземеш куни от България.Ако ще останете един ден около 200-300 куни ще са ти достатъчни за дребни сувенири или нещо за хапване . Куни можеш да си вземеш от бюрото на Гроф Игнатиев ,в края на пазарчето срещу църквата "Свети Седмочисленици". Една куна е 0.27 стотинки или 0.13 евро цента.
В Сърбия и Черна Гора се плаща с евро,като в Сърбия може и с динари,а до границата с България взимат и левове.
Трябва да си носиш червения задграничен паспорт и личната карта,тъй като в Сърбия можеш да влезеш с лична карта,но след това искат червения паспорт..Ако пътувате сами,а не с туристическа агенция имайте в предвид ,че черногорските митничари и граничари просят цигари или нищо сладко.
Фразата е :"па треба нещо да почастите за ручак".
С всички местни можеш да се разбираш добре ,защото говорят сръбски,който се разбира чудесно,ако се вслушаш внимателно. Може и на английски и руски.
Има много полиция с радари и не са подкупни като нашите.
Приятно пътуване

# 12
Аз съм купила и куни и евро, карта мисля да ползвам само ако се наложи нещо екстремно.  Екскурзията е 5 дена, дано да ми стигнат тези които са кеш.

Общи условия

Активация на акаунт