Е-бирария "Добре дошли в Рая" (кафене на езиколюбителите - 4)

• 17 132
  • 744
  •   1
Отговори
# 225
Ама как бе, в нашия двор имаше целина, главата е в земята, листата отгоре. Бе карай, сигурно аз се бъркам.

# 226
A, имаше някъде из този форум (но в Новите думи ли, в някое от изданията на Изгубени в превода ли или пък в Готварския  Mr. Green ) люта и напоителна дискусия има ли разлика между целина и селъри и има ли почва у нас. Ако не ме лъже паметта, крайният резултат беше оформянето на две твърди школи - селъристи, които поддържаха, че селъри е нещо различно от нашенската целина и целинисти, които поддържаха, че селъристите са глезльовци.  Mr. Green

П.П. Анджи ме е преварила.

Добър ви ден, иначе казано.  Mr. Green

Изпуснала съм снощи купона. Но затова пък не ме боли глава.  Mr. Green

Аз си мисля, че денс-езика е най-неглижиран откъм наличие на български думи. В класическия балет сал френски (да, знам, не само у нас е тъй), а във всички по-нови и фешьън направления - основно английски.

# 227
Едно и също растение е, разликите са евентуални и като разликата между сливата и джанката. Казвам го с авторитета на човек, следял отблизо спор на тема "Е ли финокиото резене или не е".  Mr. Green

Дипът не е винегрет, бе! Дипът е разядка.  Naughty

# 228
  • Mars Hotel
Сега пък разядка. Добре, може би не изразих ясно. Имам предвид сос, който се сервира отделно от основното ястие, което е предназначено да се топи в него. А не сос като този, който има в яхнията.

# 229
За мен дипът е ей това на 6, 16, 33 и 42 секунди.
Няма да стане кулинар от мен, знам си.  Mr. Green

# 230
  • Казанлък of all places
А! Ей това с финокиото ми се губеше!
От както разбрах ,че в братска Австрия му панират грудката, а листата захвърлят, вместо, дип, да забъркат един таратор или кисело мляко с копър и чесън, светът вече не е същия.

# 231
 hahaha Това е нов термина за мен, обогатих се.

Све, сосът ми звучи най-вече течно, а това е гъстичко, да гребваш от него, не да топкаш.  Mr. Green

# 232
  • Ænima/Albuquerque
Мамави! Отивам да ям!  Crossing Arms

# 233
И аз много огладнях с тези разядки, финокио! Тва като Пинокио Mr. Green

# 234
По дирята, по дирята, та тук. Здравейте всички Hug .

Казвам го с авторитета на човек, следял отблизо спор на тема "Е ли финокиото резене или не е".  Mr. Green
Финокиото си е резене. И освен това е жаргонна дума за мъж с осъзнати и изявени предпочитания към собствения си пол. Резенето пък може да бъде спрегнато по юго-източно - анадолски, но това е съвсем друга тема. Не употребявам нито едно от двете: едното не знам как и защо, другото - няма смисъл.

Сега сериозно. Направи ми впечатление, че наистина има много чуждици, навлезли в българския. Къде за да е по-така изказа, къде от незнание на собствения език, къде от мързел и т.н. Дзверих се 10 секунди на едни 'сърфактанти', които се оказаха обикновени ПАВ, ама вносни. Отделно са безумните имена на ястия по менютата като 'хем енд егс с яйца'. За транслитерацията въобще да не започвам, че от Ламборджинита, излишни 'и'-та и 'р'-та на края на думите ми призлява ooooh! .

# 235
  • Mars Hotel

и Ланчии.  Mr. Green

# 236
Я, майне возилоHug Да, и онзи спор свърши с тежката дума форумния администратор, че са едно и също, каквото ще да приказват разните специалисти.

Какво е ПАВ?

Пък аз от дете си знаех марката Чико и когато разбрах, че е жабуранска, бях сломена. Ми не ми звучи добре Кико.  Confused

# 237
Уелкъм, Импала. Бира? Ей отсреща е барът, смигни на русия барман.

Пуц, повърхностно активни вещества (surface active agents, surfactants).

Единственото "чико" останало в главата ми от детско време е онази песничка от рекламата на Тико през 1991-2 (с яките каки по капака  Mr. Green , невиждано и нечувано дотогава по бг телевизията).

# 238
  • n/a
Ламборджинито ли ти е возилото, бре ИрПуц! Тц-тц-тц  Embarassed

Спокойно ви чета, щото съм яла. Вече. Целината е целина.
Селърито да си го тургат ... по новите речници, аз ще си
зова тъй - целина.

# 239
Ламборджинито ли ти е возилото, бре ИрПуц! Тц-тц-тц  Embarassed

А, не, тия коли не ги дишам. Импала ми е возилото. Винтидж.  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт