Великобритания - тема 43 Лятно-Есенна

• 47 536
  • 729
  •   1
Отговори
# 465
  • на малък остров в океана
И двете позиции са извън списъка на професиите които може да работи без позволително,  и едва ли някой работодател ще се наеме да и вади такова точно за тези професии...

Чела съм и преди за този списък, но не намирам никакъв конкретен лист с професии. Би ли могла да ме насочиш къде да търся? Имам спомен, че гледах нещо подобно в Home Office. Rolling Eyes

# 466
Списък с професии е много силно казано.
Ето ги няколкото супер изключителни случая, в които не ти трябва никакъв документ.
За всичко друго-трябва.

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/business-sponsors/european-wor … ers/work-permits/

# 467
Благодаря сърдечно на всички за коментарите. Така-както вече споменах, изобщо не си представям, че ще почна някаква суперквалифицирана работа в огромна реномирана фирма с безбожна заплата или че аз съм онзи най-ценен кадър, от който на острова има нужда. Аз съм абсолютен реалист и в най-далечните си мечти засега се виждам като административен кадър в някой офис, НО това не значи, че ако не стане, не бих започнала и като продавачка в магазин например, за мен приоритет е семейството ми и неговите нужди, аз имам стремежи, но не страдам от снобизъм и бих работила всичко. Относно журналистиката-не бих искала да работя в тази сфера независимо къде, тъй като не беше онова, което очаквах и по тази причина се преориентрих към международните отношения и съм работила всичките тези 12 год. в сферата на международния бизнес. Имам огромен опит, беше страхотна школа, но се съмнявам, че от раз мога да си намеря подобна работа, въпреки че навремето са ми предлагали работа в такъв филиал в Австралия и в Холандия, но аз отказах. Знаете ли, вероятно сте запознати, но все пак да спомена относно БГ в момента- в София средната заплата е 1000 лв, наем на жилище около 500 лв, детски добавки 35 лв,  детегледачка в София струва около 500-600 лв, а пък средна заплата в провинцията около 300-400 лв, безумни цени на храна-килограм месо около 10 лв, кашкавал около 10-15 лв, за цени на детски дрехи изобщо да не споменавам. От  цялата тази елементарна сметка става ясно, че с доста лишения от елементарни неща почти успява едно средностатистическо с-во да преживее, като лишенията са от храна, почивка, книги, кино, т.е. съвсем обичайни за редовия човек неща. Ето защо аз като човек, владеещ езици и имащ някакво образование съм принудена да търся макар и различно от мечтите си поприще в стремежа си за нормален живот заедно с близките ми. Не бих искала да съм един ден на мястото на родителите си "висшисти" на едната пенсия с икономии заради лекарства, за които месото е лукс. Извинете ме за дългия пост. Приемам всякакви съвети и препоръки, за които ще съм благодарна. Лека и спокойна нощ от мен!

# 468
Цвете 75, разбирам те напълно но и тук не е толкова розово и цените са безбожни. Като семейство ще трябва да живеете поне в едностаен апартамент( разбирай една спалня) , като наема в Лондон ще ти струва към 1000 паунда+сметки за ток, газ, вода+ данък сгради който е към 100 паунда на месец...
детска градина към 800... така че направи си сметката .
В офис няма как да работиш по простата причина , че българи и румънци не могат да бъдат наемани на работа. Можеш да работиш само като селф емплойд което е нещо като едноличен търговец. Помисли си какви услуги можеш да предлагаш като такава. Съгласи се , че и в Бг не можеш да работиш в офис като едноличен търговец. В магазин същата работа ...
Варианта за който споменах по назад , става но отнема много време (понякога над 7 месеца) а до тогава какво ще правите , а и като дойдете трябва да дойдете с една доста солидна сума пари за да не останете на улицата.
Влез в www.bghelp.co.uk/forums  и там ще намериш много информация. Можеш да си зададеш въпросите и ще ти отговорят много по точно Simple Smile Очаквай също така  много критика и забележки Simple Smile

# 469
  • Манчестър
Благодаря сърдечно на всички за коментарите. Така-както вече споменах, изобщо не си представям, че ще почна някаква суперквалифицирана работа в огромна реномирана фирма с безбожна заплата или че аз съм онзи най-ценен кадър, от който на острова има нужда. Аз съм абсолютен реалист и в най-далечните си мечти засега се виждам като административен кадър в някой офис, НО това не значи, че ако не стане, не бих започнала и като продавачка в магазин например, за мен приоритет е семейството ми и неговите нужди, аз имам стремежи, но не страдам от снобизъм и бих работила всичко. Относно журналистиката-не бих искала да работя в тази сфера независимо къде, тъй като не беше онова, което очаквах и по тази причина се преориентрих към международните отношения и съм работила всичките тези 12 год. в сферата на международния бизнес. Имам огромен опит, беше страхотна школа, но се съмнявам, че от раз мога да си намеря подобна работа, въпреки че навремето са ми предлагали работа в такъв филиал в Австралия и в Холандия, но аз отказах. Знаете ли, вероятно сте запознати, но все пак да спомена относно БГ в момента- в София средната заплата е 1000 лв, наем на жилище около 500 лв, детски добавки 35 лв,  детегледачка в София струва около 500-600 лв, а пък средна заплата в провинцията около 300-400 лв, безумни цени на храна-килограм месо около 10 лв, кашкавал около 10-15 лв, за цени на детски дрехи изобщо да не споменавам. От  цялата тази елементарна сметка става ясно, че с доста лишения от елементарни неща почти успява едно средностатистическо с-во да преживее, като лишенията са от храна, почивка, книги, кино, т.е. съвсем обичайни за редовия човек неща. Ето защо аз като човек, владеещ езици и имащ някакво образование съм принудена да търся макар и различно от мечтите си поприще в стремежа си за нормален живот заедно с близките ми. Не бих искала да съм един ден на мястото на родителите си "висшисти" на едната пенсия с икономии заради лекарства, за които месото е лукс. Извинете ме за дългия пост. Приемам всякакви съвети и препоръки, за които ще съм благодарна. Лека и спокойна нощ от мен!

И в двата случая (офис или магазин) ще работиш за минималната и малко над минималната заплата...

Иначе наеми от 1000 лири нагоре,градината почва от минимум 800, кола,градски транспорт...всичко е много скъпо...

Иначе минималната пенсия тук е 90 лири на седмица....

Съветвам те да по прочетеш оттук/оттам за какво става дума.....като ти чета поста имаш много големи очаквания....

# 470
  • на малък остров в океана
zlatnata tolumba , благодаря ти. Този и аз го намерих, но си представях някакъв по-конкретен, с посочване на конкретните професии. Simple Smile

# 471
  • Лондон
flower75, съгласна съм до голяма степен с написаното до тук по твоите въпроси, само ще коригирам, че всъщност има много българи, вкл. и от пишещите тук, които познавам лично, вкл. аз самата, които работят на трудови договори, с work permit, така че за българи и румънци този сценарий е възможен, но като че ли в днешно време трудно постижим...

Ние ще си ходим до БГ за half term, който е 2 седмици при нас ... Някой друг планирал ли е да си ходи? Почнах да спретвам програма, да не скучаем Laughing

# 472
Flower , съвсем добронамерено мога да кажа няколко неща.

В Англия всички знаят английски, така че единият ти език автоматично отпада ( просто тук не е предимство, напротив - вероятно ще се удивиш колко много не го знаеш ..и аз съм с английска, ТОЕFL, etc.).

Немски ( браво за всичките нива !) - рядко се налага на англичаните да говорят на език, различен от родния им. Поради тази причина може би и вторият ти език няма такава голяма тежест , както в България.

Тук не искам да звучи, сякаш омаловажавам знанията ти- напротив, точно заради труда ти досега не си заслужава да започваш от нулата.

Ако нямаш професия- занаят , и то рядка ( лекар, зъболекар, художник, резбар и т.н), винаги ще наемат момичето от улицата, което не прави никаква разлика между they're and their , ще си го обучат с курсове по пощата и след година - две вече ще е мениджър.

С две думи - това, което имаш е по-ценно в България ( call center за по-висока заплата в краен случай).

Hug

# 473
Здравейте, някой знае ли каква е цената на билет за easybus от gatwick, ако се закупи от шофьора?
Благодаря предварително за отговора.

# 474
http://www.easybus.co.uk/travel-information/our-prices

Ето тук би трябвало да има повече подробности. Потърсих за цени от шофьора, но нямам много време да се ровичкам, така че можес спокойно да си разгледаш и да намериш. Сигурна съм, че има инфо.

http://www.easybus.co.uk/customer-support/frequently-asked-quest … -i-pay-the-driver

В този линк пише, че може да се закупят билети от шофьора, само ако има места в момента. Предполагам, чеили няма да има разлика в цените или ще е минимална.

# 475
Аз всъщност имам закупени билети, но ми е интересно колко струват на място. В страницата на easybus аз не откривам такива цени. Четох някъде за 10 лири единия билет. Просто ми беше интересно. Благодаря.

# 476
Имате ли идея има ли по-евтини курсове по англ. език някъде? Имам  в предвид, че докато съм тук искам  да взема някакъв сертификат, напр. IELTS или FCE напр. но цените са .......меко казано високи-около 1700-2000 паунда.И то за 4 седмици, най-много 8 седмици. Ако имате идеи-казвайте Laughing.

Идеята ми е - така и така нямам работа-не искам да си седя в къщти, искам поне с езика да се оправям.

# 477
  • Лондон
Шу, видях те Naughty казвай как си и къде зачезна Simple Smile

по повод питането на flower75, да не си помисли някой, че споря с всички, но според мен си има "според" и " зависи"... Моето първо работно място тук ми го "спечели" точно немския, след като бях пробвала какво ли не, при толкова мултинационални компании в Лондон, няма как знаенето на чужди езици, не броя английския, да не е предимство, проблемът е, че не е достатъчно Confused

И по повод call centre в БГ - само за пример, единият ми клиент тук, голяма, международна компания, току що откри такъв в София, да обслужва като back office всичките им европейски офиси и кого мислите са наели - само студенти, за да не им плащат много, специално ми се похвалиха колко била евтина работната ръка в БГ, все едно на мен не ми е ясно, като попитах какви са характеристиките на наетите, се оказаха само студенти...а цялото мероприятие се представи се като голяма инвестиция... След един месец почнаха да плачат, че студентите нямали никакъв опит  Rolling Eyes ами не знам какво са очаквали.... Та така, лош пример като цяло, но разбирам защо хората си търсят работа навън, независимо от негативите ..

# 478
Цветак , права си. Един език в повече винаги е предимство , но без какъвто и да било статут и без каквато и да било по специална професия на мацката ще и бъде много трудно, ако не и невъзможно да си намери работа която да съответства на образованието и. Отделно на много места могат да и откажат под предлог, че е оver qualified ....Тези които сте се оправили от ''раз'' едва ли сте били в нейното положение.

# 479
Мога да дам контакт на агенция която работи със самонаети, студенти или с работно разрешение - промотъри на парфюми и козметика в търговски центрове. Заплащането е £ 55/ден, Коледа идва и имат нужда от хора. Ако има интерес пишете ми на лични.

Общи условия

Активация на акаунт