Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как мога да намеря очен специалист за дете в България?
Какви са преживяванията на други родители с деца със зрителни проблеми по отношение на участието им в спорт и развлекателни дейности?
Какви са препоръките за физическа активност и забавление при деца с проблеми със зрението?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как мога да намеря очен специалист за дете в България?
За да намерите очен специалист за дете в България, можете да се свържете с препоръчани лекари и клиники, споменати в началната тема. Те имат специалисти по очни проблеми на деца от София и Варна. Освен това можете да посетите скрининг кампании за детско зрение като тези, предлагани от Kid Optics, за безплатна проверка на зрението на детето си.
-
Какви са преживяванията на други родители с деца със зрителни проблеми по отношение на участието им в спорт и развлекателни дейности?
Родителите на деца със зрителни увреждания споделят различни преживявания, свързани с участието на децата им в спортни и развлекателни дейности. Някои от тези деца участват в различни спортове като футбол, гимнастика, плуване, ролери, колоездене и други, носейки очила или специални плувни очила с диоптри. Освен това родителите споделят опит с използването на специални силиконови накрайници за очила за предотвратяване на падането им по време на спортни дейности. Важно е да се консултирате със здравния специалист на детето за конкретни препоръки въз основа на неговите зрителни проблеми.
-
Какви са препоръките за физическа активност и забавление при деца с проблеми със зрението?
Децата с проблеми със зрението могат да участват в различни спортове и дейности за забавление, като футбол, гимнастика, плуване, ролери, велосипеди и други. Важно е да се консултирате с лекар за конкретни препоръки въз основа на проблемите на детето със зрението. Освен това могат да се използват специални очила за плуване с диоптър или силиконови накрайници за очила за предотвратяване на падането им по време на спортни дейности.
-
Как да подготвя дете за преглед при очен лекар?
-
Дъщеря ми има кривогледство и отказва да носи очилата си. Как мога да я убедя?
Наистина ще се консултирам и с друг. Аз също съм си поставила диагноза късогледство, не съм ходила на лекар - дребния шрифт на календара на стената срещу мен не го разчитам, само виждам, че пише нещо, но наблизо нямам никакви проблеми. Сложих си очилата на детето, с тях виждам много добре по-надалеч, но отблизо не са ми комфортни. Чудя се дали и на детето е така, но той не може да ми обясни. Вярно, че всеки е различен, но ... Заведохме го на очен, защото класната му каза, че си "бръчка" очите, сякаш се напряга за да види написаното на дъската. Той пък твърди, че маркерът бил блед...
много благодаря, за разяснението за скоча
.
В края на април ви писах за моето момче /вече година и 4 месеца/ с диагнозата мързеливо око. Тази седмица проверихме и диоптъра дясното "мързеливо око" е 2,5 , а лявото 1,5, далекогледство. Веднага взехме очила и нашия малък герой ги носи без сваляне. Така и лепенката я държи почти два часа. За операция не говорим засега, в края на юни пак имаме час. Искам отново да ви благодаря за съветите и подкрепата. Много ми помогнаха да стъпя на крака и с трезва преценка да опитам да направя най- доброто за детето си. Бъдете живи и здрави и все така позитивни! Сърдечно благодаря!
. Браво и на теб - звучиш толкова позитивно, то и няма как да е другояче - имаме здрави, умни, прекрасни деца
Ама си е точно така!
(При д-р Константинов му разшириха зениците за половин час и нямахме никакви проблеми).

направо незнам какво да правя. Чаках толкова време за този преглед, а сега трябва да си мъча детето с този остарял метод