Първокласници - набор 2005 г. - Тема 9

• 33 694
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
  • София - Младост 1А
В настоятелствата винаги се водят точни сметки за изхарчените пари, най-малко директорката прави ревизия на средствата.
Защо не пробваш ти да си в настоятелството, за да видиш колко време, енергия и усилия полагат тези родители, за да може на всичките 25 деца нещата да им се получават.....

Подкрепям!  Peace
Бях в настоятелството на градината, сега съм в настоятелството на училището. Събраните пари се изразходват за ремонти, които обикновено са инициирани от ръководството на училището - по спешност. Следи се за изразходването на средствата и за всичко има отчет.
А за времето... който има време и енергия, не ги жали. Днес купувах помагала, прах пердетата, организирам родители да си почистим стаята, да опаковаме с панделки учебниците... Друга майка ще меси питка, ще къса здравец... ами занимава ни се.
Ние събрахме по 50 лв. 25 от тях за учебни помагала, 20 за настоятелството и остатъка за дребни текущи нужди. Парите за настоятелството се дават доброволно. Ако някой не иска - няма да даде. Но на всички им е приятно, че стаите в училище са ремонтирани, тоалетните също, закупени са нови чинове за всичките първи класове - с парите от настоятелството.
Извън тези пари, няма да се налага да се събират повече, освен ако ние родителите не решим, че ни трябват за нещо.

# 286
Момичета, благодаря на всички за отговорите   bouquet Дано и ние сме сред късметлиите със стол и занималня от 18 септември. Аз за всеки случай ще предупредя в работата, че може да мина по спешност на половин ден за седмица-две.
Не знам за вас, но аз хем го чакам с нетърпение този първи учебен ден, хем ми се е свила душичката.

# 287
Здравейте! За пръв път пиша в тези теми. Родителската ни среща е утре.

# 288
  • Някъде на път....
В настоятелствата винаги се водят точни сметки за изхарчените пари, най-малко директорката прави ревизия на средствата.
Защо не пробваш ти да си в настоятелството, за да видиш колко време, енергия и усилия полагат тези родители, за да може на всичките 25 деца нещата да им се получават.....

Подкрепям!  Peace
Бях в настоятелството на градината, сега съм в настоятелството на училището. Събраните пари се изразходват за ремонти, които обикновено са инициирани от ръководството на училището - по спешност. Следи се за изразходването на средствата и за всичко има отчет.
А за времето... който има време и енергия, не ги жали. Днес купувах помагала, прах пердетата, организирам родители да си почистим стаята, да опаковаме с панделки учебниците... Друга майка ще меси питка, ще къса здравец... ами занимава ни се.
Ние събрахме по 50 лв. 25 от тях за учебни помагала, 20 за настоятелството и остатъка за дребни текущи нужди. Парите за настоятелството се дават доброволно. Ако някой не иска - няма да даде. Но на всички им е приятно, че стаите в училище са ремонтирани, тоалетните също, закупени са нови чинове за всичките първи класове - с парите от настоятелството.
Извън тези пари, няма да се налага да се събират повече, освен ако ние родителите не решим, че ни трябват за нещо.
Да, а дребните ремонти на пейчици, шкафчета, мивки и не знам си още какво дори са на доброволни начала на членовете на настоятелството.
Еййй, аман от недоволни!  Stop
Ама като им предложа те да са в настоятелството, бягат с 200 - защо ли!  Tired

# 289
  • нейде там, където ....
В настоятелствата се водят сметки, но нашия ремонт е по идея на класната - една боя на стаята каза жената, само да се освежи, а и след смяната на дограмите имаше малко бели петна покрай прозорците. Без тавана, че отнема много време, а трябва после и да се почисти, и да се подреди за 17-ти. Попита дали може да се организират родители да го направят и беше склонна да се откаже, като видя, че само един татко може да отдели цял ден. Част от родителите хем настояваха да се боядиса, хем казваха, че не могат да участват.  Crazy После се оказа, че ремонта почна с един ден закъснение и настояват да се боядисва тавана. Насред разместването (преди боядисването) се появили родители, но не за да помогнат, а да мерят стаята, за да се сложел балатум върху паркета .... а дори и за това няма време да се направи както трябва преди началото на учебната година и как го виждат, изобщо не е споменавано на РС  ooooh! Извинете, оплаках ви се, ама .. дано ни е последната неразбория и после действаме като екип. Няма общо с училището, просто недоразбиране между родители  Confused
Иначе, тоалетните са ремонтирани, първи клас и ПК са на един етаж. Има дори 5-годишни, като за тях ще има стая с креватчета. Но децата са с пет класа в повече от миналата година, а трябвало да се подготвят за тях със стария бюджет на училището. По-нататък може да се намерят пари за ремонти, където се налага. Май тепърва ще се организира настоятелство в училище. Нищо не се спомена за представител на класа в него на РС.

# 290
  • Пловдив
Ние утре ще имаме родителска среща. Днес разбрах, че стаите за първокласници са абсолютно нови, дори във вестник "Марица" са ходили да снимат оня ден в у-ще. Събрали са няколко бъдещи първокласници да позират Laughing По някаква нова програма ще бъдат разположени чиновете, дано да е удачно за децата. Доколкото виждам, чиновете са единични, което е добре. http://marica.bg/show.php?id=89702 Госпожата с бялата пола е нашата  Heart Eyes
Връщам се да ви чета, че доста съм изпуснала.
Тази реч е произнесена от Ерих Кестнер, много  ми хареса и я пускам тук, вероятно и вие сте я срещали, но не се сдържах  Blush

Скрит текст:
Мили деца,

Ето че днес за първи път сядате на тези твърди чинове; подредени сте по височина или по азбучен ред, и ми се иска да вярвам, че ако ми приличате на кестеняви и жълти манатарки, нанизани за сушене, причината е само в годишния сезон. Вместо на щастливи четирилистни детелинки, както би трябвало. Някои от вас се въртят неспокойно по местата си, сякаш седят върху нагорещена печка. Други стърчат като заковани на чиновете си. Трети се заливат в глупав смях, а червенокосото момче от третата редица е вперило настръхнал поглед към черната дъска, сякаш вижда пред себе си мрачното бъдеще.
В душата ви се е настанила някаква плахост и не може да се каже, че инстинктите са ви излъгали. Вашият съдбоносен час е настъпил. Семейството ви с колебание ви е довело тук и ви е предало в ръцете на държавата. За вас започва живот по часовник и с това всъщност приключва животът. Оплетената от цифри и параграфи, йерархични степени и учебни планове тясна и все по-тясна мрежа обхваща вече и вас. От момента, в който сте седнали тук, вие вече принадлежите към определена класа. И при това към най-нисшата. Пред вас са класовите борби и годините на изпитания. Сега вие сте плодни семенца, ще трябва да се превърнете в добре подредени плодни дръвчета!
Живи и будни сте били до днес, от утре започва консервирането! Така, както направиха и с нас. От дървото на живота, към консервната фабрика на цивилизацията — това е пътят, който ви предстои. Нищо чудно тогава, че вашето смущение е по-голямо от любопитството ви.
Има ли някакъв смисъл да ви се дават съвети по такъв един път? И то от човек, на когото никакво противене не е помогнало и мирише точно толкова „на буркан“, колкото и другите? Все пак позволете му да опита и му признайте заслугата, че поне никога не е забравял, а и едва ли някога ще забрави какво му е било на душата, когато за първи път е прекрачил прага на училището. На онова сиво и извънредно голямо кубче за игра. И как му се е свивало сърцето тогава. Така ще можем да преминем към най-важния съвет, който би трябвало да набиете в главите си и добре да го запаметите, подобно на стара мъдрост от древна паметна плоча:

„Не позволявайте да ви унищожат детството!“

Погледнете повечето хора: те се освобождават от своето детство като от старата си шапка. Забравят го като телефонен номер, който вече не важи. За тях животът има вид на безкраен салам, който те постоянно изяждат, и това, което са изяли, вече не съществува.
В училище вас усърдно ви придвижват от „долното“ през „средното“ до „горното“ стъпало. И когато най-сетне се озовете на върха и се мъчите да пазите равновесие, зад вас отрязват станалите „излишни“ стъпала и вие вече не можете да се върнете обратно. А не би ли трябвало в своя живот човек да може да се качва и слиза по стълбите като в къща? Колко струва най-хубавият първи етаж без килера и уханните лавици, отрупани с плодове? Или без партера със скърцащата входна врата и дрънкането на звънчето? Но повечето хора живеят така: стоят на най-горното стъпало без стълба и без дом и си придават важност. Някога са били деца, после са станали възрастни, а какво са сега? Само който стигне до почтена възраст и си остане дете, е човек! Не зная дали сте ме разбрали. Простите неща се обясняват толкова сложно! Е добре, да вземем тогава нещо по-трудно, може би него ще разберете по-лесно. Например:

„Не смятайте училищната катедра за трон или амвон!“

Учителят седи на по-високо място не за да му се кланяте, а за да можете да се виждате един-друг по-добре. Учителят не е нито класен фелдфебел, нито пък Дядо Господ. Той не знае всичко и не може всичко да знае. И ако въпреки това си дава вид на всезнаещ, простете му го, но не го вярвайте. Признае ли обаче, че не знае всичко, тогава го обичайте! С това той е спечелил любовта ви. И понеже сам той не печели кой знае колко, на вашата симпатия ще се радва от сърце. И още нещо: учителят не е магьосник, а градинар. Той може и ще се грижи за вашия растеж. Но да растете ще трябва вие самите!

„Съобразявайте се с онези, които се съобразяват с вас!“

Това звучи по-лесно, отколкото става в действителност. А понякога е страшно трудно. В моя клас имаше един ученик, чийто баща притежаваше магазин за риба. Бедното момче, името му беше Бройер, миришеше така силно на риба, че ни прилошаваше само като го видехме да се задава от ъгъла. Рибната миризма се бе пропила в косите и дрехите му, не помагаше никакво миене или четкане. Всички бягаха от него. А не беше виновен за нищо. Така живееше съвсем сам, подигран и отблъснат, сякаш бе чумав. Той до дъното на душата си се срамуваше, но и това не помагаше. И днес още, четиридесет и пет години по-късно, като чуя името Бройер, ми призлява. Толкова е трудно понякога да се съобразяваш. И не винаги ти се удава. Въпреки това човек трябва да опитва наново и наново.

„Не бъдете много прилежни!“

При този съвет мързеливците трябва да си запушат ушите. Той се отнася само до прилежните и е твърде важен за тях. Животът не се състои само от класни работи. Човек трябва да учи, само зубрите зубрят. Говоря от личен опит. Като малко момче бях направо на път да стана зубър. А че въпреки всички усилия не станах, ме учудва и до днес. Главата не е единственият орган на човешкото тяло. Който твърди обратното, лъже. А който повярва в тази лъжа, дори и да издържи блестящо всичките си изпити, пак няма да изглежда, както трябва. За човек е необходимо да умее да скача, да играе гимнастика, да танцува и пее, иначе със своята подута от знания глава се превръща в инвалид и в нищо повече.

„Не се надсмивайте над глупците!“

Те не са глупави по своя воля или за ваше удоволствие. И не бийте никого, който е по-малък или по-слаб от вас! Ако някой не може да схване това без по-нататъшни обяснения, не бих искал да имам работа с него. Мога само да го предупредя, че никой не е толкова умен или силен, за да няма по-умни или по-силни от него. Затова трябва да се пази. Сравнен с други, той също е слаб и пълен глупак.

„От време на време не вярвайте на учебниците си!“

Те не са създадени на Синайската планина, нито по някакъв друг разумен начин. Произлезли са от стари учебници, които са произлезли от други стари учебници, които са произлезли от още по-стари учебници, които пък на свой ред са произлезли пак от стари учебници. Това някои наричат традиция. Но нещата изглеждат съвсем иначе. Днешната война например е далече от онова, което описват поемите в учебниците. Тя няма вид на дева с обнажена сабя, бляскава ризница и развети пера на шлема, както навярно е било при битката за Гравелот или Марсово поле. Но в някои учебници това изобщо не личи. Не вярвайте също и на истории, в които човекът е представен като неизменно добър, а доблестният герой е смел двадесет и четири часа на денонощие. Не вярвайте и не учете това, моля ви, защото по-късно, когато влезете в живота, ще се чудите извънредно много! И още нещо: правилото за сложна лихва повече не ви е необходимо, макар че още фигурира в учебната програма.

Когато бях малко момче, трябваше да изчислим колко пари биха се получили до 1925 година от един талер, вложен в спестовна каса от наш прадед в 1525 година, по време на царуването на Йохан Непроменливия. Това беше едно крайно сложно изчисление. Но си струваше труда. Доказаха ни, че с лихвите и техните лихви от този талер би се получило най-голямото състояние на света! Но дойде инфлацията и в 1925 година най-голямото състояние на света заедно с цялата спестовна каса не струваше даже и един талер. Обаче правилото за сложната лихва продължи необезпокоявано да шества в учебниците по смятане. После дойде паричната реформа и от спестяванията и спестовната каса отново нищо не остана. А учебниците по смятане пак не забелязаха нищо. И идва ден, когато вие взимате червен молив и дебело зачертавате урока за сложната лихва. Той вече е остарял. Точно така, както атаката при Гравелот или цепелинът. А и някои други неща.

И ето сега вие седите, подредени по височина или азбучен ред, и бързате да се приберете по домовете си. Идете си, мили деца! И ако нещо не сте разбрали, питайте родителите си. А вие, мили родители, ако нещо не сте разбрали, питайте децата си!

Ерих Кестнер

Последна редакция: вт, 11 сеп 2012, 22:51 от *Буб*

# 291
На нашата родителска среща са събрали по..... 5 лева Shocked Twisted Evil Незнам за какво. Стаите са ужасни, вече писах. Ще се дават и по 50 лева, 26 от които за учебник по английски. И сега да ви питам за мнението ви - не ми се дават тези пари за учебник от който моето дете няма да научи нещо ново. Нямало да учат дори буквите. Ами какво ще правят с учебника тогава ? Детето ми чете книжки на английски с познати думи, пише и не виждам никакъв смисъл от този учебник. Какво предлагате да направя, може ли след изпит да я освободя от тези часове, ако се случат последни ? От къде мога да намеря учебника употребяван за цена 5 лева например.
Някоя мама спомена че и помагалата не се ползвали почти или никак - това така ли е, има ли реален смисъл от тях ? Изобщо се чудя как хората толкова ли са богати, че за всяко нещо пръскат пари, дори да не се използва.

буб чудесна стая и учителки имате !

# 292
  • нейде там, където ....
Употребявани учебници има на "София прес". Не учат букви, но заучават думи и разказват по картинки, като в детската градина. Щом имате английски (като ЗИП, предполагам) - в първи клас учебника се закупува от родителите. Така е и с всички учебници по ЗИП. Едва ли може да се освободите с изпит, но не какво ще прави детето, докато другите са в час?  newsm78

# 293
Употребявани учебници има на "София прес". Не учат букви, но заучават думи и разказват по картинки, като в детската градина. Щом имате английски (като ЗИП, предполагам) - в първи клас учебника се закупува от родителите. Така е и с всички учебници по ЗИП. Едва ли може да се освободите с изпит, но не какво ще прави детето, докато другите са в час?  newsm78

Това с освобождването има смисъл само ако часа е последен или първи за деня.

# 294
  • София
Виртуална закупуването на употребяван учебник е вариант в твоя случай.Не зная дали ще струва 5 лева,но няма и да е 26.
Понеже питаш за мнение...безплатно образование няма!
Не подхождай негативно настроена от самото начало.Не харесваш ли училището,в което си записала детето си?Може би си писала,но не помня.
Седем години купувах учебниците по език на голямото ми дете и продължавам да ги купувам.Но бях приятно изненадана,че за малкото няма да се купуват.Ще ползват и две помагала по БЕЛ и математика.Не допускам варианта формално да се купуват и да не се ползват.

Последна редакция: вт, 11 сеп 2012, 22:58 от Just...a woman

# 295
  • В средата на времето
Някой може ли да ми каже, къде продават гумата-чудо от линка на първа страница? Има ли я в книжарниците?

# 296
Грешно ме разбирате. Детето ми учи в езикова школа и плащам доста лева на година с учебниците. Този учебник който искат в училище за нас е елементарен, няма какво да научим от него. Затова и питах за какво ни е, те всяка година си сменят издателствата, учителките и т.н.. Но ако ще разказват само както jd казва, то и всяка книжка с картинки върши същата работа. Просто тези 26 лева ми се виждат хвърлерни на вятъра. Училището го харесвам като цяло. Но стаите са ужасни. В крайна сметка е важно децата да се чувстват добре. Мен например никой не ме е питал как се чувствам, харесвам ли си класа, учителката, училището, какво уча и за какво ще ми послужи. Затова и може би малко прекалено се интересувам за моите деца.

# 297
*Буб*, страхотна е речта на Ерих Кестнер!  Peace Мисля, че е чудесна идеята децата да са в кръг!

виртуална, може да потърсиш учебник от някой второкласник, но ще е попълнен.

jd, безумие е за мен да се слага балатум върху паркета, да се махне естественото и да се сложи отровната химия, която ще дишат по цял ден.. Дано наистина се координирате добре занапред родителите. Понякога има супер инициативни, но за съжаление с не добри идеи и организация..

Чашки на Faber Catell има тук - http://www.officemarket.bg/b/na-uchilishte/aksesoari-za-risuvane/ За 3,36, четките също. Гума взех на Steadler все пак да има, а моливите за писане умишлено взех без гума, за да се стреми да не ползва постоянно!

Ние довършваме приготовленията по тоалета, че няколко пъти сменихме концепцията.. В 9 ч. ще си е хладничко..

# 298
  • Разпиляна във въображението
Нашата госпожа не иска чашки за четките. Ще се ползват бурканчета. Много ме е яд, че не купих престилка от Джъмбо.

# 299
  • Габрово
И нашата родителска среща мина. Хареса ми класната и вижданията й. Другите родителите изглеждат разбрани, не са по изхвърлянията. Стаята е ремонтирана, нищо няма да доизкусуряваме  за собствена сметка. Има и компютър.
Събирахме само по 10,50 лв. за помагалата по ЗИП. Избраха ме за касиер на родителското настоятелство. Не бях много навита, че с това бебе нямам много време, но като видях как мъже и жени на по 30-40  години се свиват и гледат настрани, точно като първокласници и пред заплахата да стоим до 21 ч. за да свършим с този въпрос, се съгласих.

Последна редакция: ср, 12 сеп 2012, 14:39 от ivap

Общи условия

Активация на акаунт