Кафене на езиколюбителите - 6

• 19 404
  • 712
  •   1
Отговори
# 30
От вчера съм се сетила за един клип, който Розето отдавна ми показа Mr. Green, сега ви го пускам.

# 31
Бруталяги, индийд.  hahaha

# 32
А death metal rooster чували ли сте?  Mr. Green

А капела: http://www.youtube.com/watch?v=aEiWoWoM4R0
Кантата: http://www.youtube.com/watch?v=A43JOxLa5MM
Дует: http://www.youtube.com/watch?v=zUr2usshTi4

Последна редакция: нд, 16 сеп 2012, 10:30 от Nickkie

# 33
Светът очевидно е пълен с ненормалници.  Joy

# 34
Леле, какви изроди Joy Joy Joy

# 35
  • Ænima/Albuquerque
Знам си аз, че котката е изчадие на Ада.  Crossing Arms

# 36
 hahaha hahaha hahaha Тру, тру.

# 37
  • Ænima/Albuquerque
Днеска пак ще пиете, че майка ми има рожден ден.
Ай наздраве! cheers

# 38
Честита да ти е.   bouquet

# 39
  • гр. София
По повод думи като "лакирВам", "гримирВам" и пр. открадвам нещо от Пръвупистната тема:

Цитат
Цитирам Христо Тамарин:

Вмъкването на -в- в някои глаголи не е разширяване или промяна на значението им, а съобразяване със структурата на нашият и на другите славянски езици. Доколкото противоречи на нормата, е грешка. Но доколкото в нормата влизат такива явни глупости като правилото за пълен и кратък член, то нормата е достатъчно компрометирана.

Проблемът го има във всички славянски езици (май дори и в гръцки).

Структурата на славянският език изисква всеки глагол да има ясна видова (аспектологична) идентификация: да е ясно дали глаголът е перфективен (от свършен вид) или е имперфективен (от несвършен вид).

В литературният език има глаголи, които са едновременно перфективни и имперфективни. Например: информирам, организирам. Живият език се стреми да разреши в своя полза тази ситуация и създава имперфективните форми: информирВам, организирВам.

Вие какво мислите, прав ли е?   Rolling Eyes

Сарки, да е жива и здрава майка ти!  Grinning

Мухахахахахаха  smile3532 smile3532 smile3532

Последна редакция: нд, 16 сеп 2012, 15:38 от Зимна роза

# 40
Олелеее, олеле, олеле, олеле. Тръш! Глаголите от имперфективен вид нямат перфективен такъв. Шумра!  hahaha Без-цен-но!

Обаче трябва да се признае, че информирвам звучи значително по-несвършено от информирам.  Naughty

# 41
  • гр. София
Ама виж па "прогресирВам" как убу звучи, а? А?  newsm53

# 42
  • Казанлък of all places
Яйш, яйш!

# 43
Цитат
А всъщност правилата са запазили предишния си облик и съдържание, само видът им е малко променен.

Аз ли съм болна или това е безсмислено?

Ама виж па "прогресирВам" как убу звучи, а? А?  newsm53

Майтапа настрана, обаче покрай този материал разбрах, че глаголите от свършен и несвършен вид са различни глаголи, а не форми на един и същи глагол.  Shocked Ровнах в Гугъл.  Embarassed Щастлива съм, че не ми се налага да уча български като чужд език, честна дума.

# 44
Цитат
А всъщност правилата са запазили предишния си облик и съдържание, само видът им е малко променен.

Аз ли съм болна или това е безсмислено?

Ама виж па "прогресирВам" как убу звучи, а? А?  newsm53

Майтапа настрана, обаче покрай този материал разбрах, че глаголите от свършен и несвършен вид са различни глаголи, а не форми на един и същи глагол.  Shocked Ровнах в Гугъл.  Embarassed Щастлива съм, че не ми се налага да уча български като чужд език, честна дума.

Нали уточнихме в една по-предна тема, че ВлаТко не най-компетентния, заради айпоТ-а. Същото с вид и облик.
Ох, добре, че ги нарече тези глаголи както им е името, защото дълго се чудих защо не си спомням, че имаме глаголи от имперфективен и перфективен вид. Или това е друго? Обърках се! А защо ББ говори по така, а не по-така? Много ми хареса коментара на Е. Барух под статията.

Общи условия

Активация на акаунт