Есента облече своята премяна, Септемврийчето на две годинки стана

• 41 230
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
Мале колко много сте писали....забравих какво щях да пиша и аз.
Много съм доволна от нашата ясла, всичко е прекрасно просто, гледат ми детето по-добре от мен самата Wink Много ги занимават, много им говорят, много ги обргижват, при нас обратното на повечето ясли, ако има дете с памперс го махат, а не да слагат на вече махналите. Родителите го водят с памперс, но там им ги махат и ги следят, обясняват, говорят, подканят, преобуват, абе много се стараят. Аз събрах доста впечатления, защото близо 2 седмици ходя с нея, сега влизам само в началото и след около 30мин я оставям, няма никакви драми, даже като отида да я взема едвам я изкарвам от стаята, ама те другите вече си лягат. Ще има и при нас тържество на 13.12 по случай Ханука (еврейски празник) и сега подготвят програмата и са толкова сладки, Мая казва и едно стихче, ама нещо не се справя много добре, много тихичко го казва, разсейва се...та ще видим.
Иначе за кашлицата и аз както някои са писали не мисля, че е причина да не ходи детето на ясла, защото Мая например беше се поразболяла малко (без Т), спрях я за 3-4 дена, но тя после още 10 дена подкашляше....както и повечето деца от групата.

# 466
Здравейте момичета,
честито на новите бременелки, лека и безпроблеменна бременност!
По отношение на телевизора споделям мнението на мъничето. До преди 2 седмици нашият дори не беше поглеждал телевизора, сега вече му позволих да гледа и то само специални детски предавания на майчиния език, че откак е на ясла уещам как го забравя.
По отношение за яслите, за съжаление аз нищо хубаво не мога да кажа!!! Sad Предадох им дете, което не е обвързано с биберони, спи навреме и може да спи навсякъде, умее да пие от всякакви шишета и чаши, храни се изключително сам и не носи памперс от цяла година. Днес - два месеца по-късно взех дете с памперс на дупето! Онзи ден ми го предадоха наакан в гащите. "Абе той си казваше (чиш и ако), ама тези дни не ми казва бее..." - отговорът на лелката. А като попитах според нея защо е престанал да им казва, усмихна се, вдигна рамене и "ми не знам бее". Много професионален отговор от човек вършещ тази работа 30 години. Има и друго родители с този проблем и за мен е ясно - не им се занимава, не ги слагат често на гърне, а вероятно и не го и чуват моя дори и да им каже, както и изобщо нямат подход към децата по отношение на откарването до тоалетната. Не повече от 10 деца са в групичката, от тях само 3 без памперс, сами си направете извода колко усилия са нужни да ги изуркаш веднъж повече от останалите за деня. Ще кажете - ама те си имат и други грижи с другите деца. Е да, но пък моето дете с нищо друго не ги натоварва в сравнение с другите - нито биберон има да отказва, нито пък иска помощ докато яде, даже и работата с памперса бях свършила вместо лелките Crossing Arms Решила съм, че ако до края на седмицата заваря детето си наакано, начуркано или с памперс да ида при директорката за професионален съвет. Намерение за конфронтация нямам и мисля че те най-добре знаят защо детето ми е престанало да им казва пиш и ако. Аз вкъщи проблеми нямам вече година и два месеца.
Творчество, рисунки, апликации - за два месеца, никакво.
Иначе два пъти го взех надран, не съм правила проблем - деца са, скарват се за играчка, случва се.
Съжалявам, сигурно ви натоварих, но на мен ми тежи това и добре ми дойде да се пооплача. Ще се радвам на коментар или съвет. Simple Smile

# 467
Буболече, да се включа и тук  Wink
 Аз за яслата имам същото негативно отношение  Close Ади е вече трета седмица у дома и съм решила до пролетта повече ясла да не види. Наблюденията ми върху начина, по който си върши работата персонала е не по-различна от твоята, с малката разлика, че моето дете много плаче като го оставям и това скоро няма да се промени! (това е до самото дете). Ако съм притисната от обстоятелства ще го оставя друг да го гледа, но сега имам избор и не бих си подложила детето на това! Исках да е в компанията на деца, но не и на всяка цена  Peace Само ще добавя, че Ади на яслата - не яде, не спи, прибирам си го ПОСТОЯННО напикан....и ми писна всеки ден да питам г-жите "Той не казва ли като му се пишка? Казва си детето - е отговора. Е, тогава !!!!!!  Shocked Говорел тихо и не го чували лелите, беше първото оправдание. После- Има много деца, нали разбирате. МИ НЕ, НЕ РАЗБИРАМ!!!!!! Няма да продължавам повече да не натоварвам четящите, само ще кажа, нещо което майка ми каза  :
Ако получават заплати на база брой деца ( по-малко деца в група, по-ниска заплата; повече деца-по-висока заплата)- няма да има напикани, гладни и много по-малко болни.

# 468
наистина много сте изписали Simple Smile

Ивайло две седмици няма да ходи на ясла, защото си има баба вкъщи и смятам, че на тази възраст е по-добре баба му, отколкото ясла, макар че съм доволна от яслата ни Simple Smile.

за подаръците -  тротинетка и баскетболен кош със стойка - http://www.igra4kite.com/product_info.php?products_id=14013 . В яслата ще имат тържество и искат ние да купим подарък, да го опаковаме и надпишем и да го дадем на Дядо Коледа - купихме дървено влакче - http://www.kidi.bg/cvetno-durveno-vlakche.html.

За гледането на филмчета - гледа Дора, Маша и мечока, Мики маус. Гледа разумно и доста неща научава. Вече може да брои до 10, познава някой букви.

Аз колкото и да го занимавам има моменти в които не мога да играя с него, а трябва да сготвя, простра, измия чиниите и т.н. В тези моменти да, пускам филмче. Падна ми се дете, което не иска да играе самО, а аз за 24 часа в денонощието трябва да свърша всичката домакинска работа, ако може да поспа няколко часа, от скоро и на работа да ходя,  така че,  ДА, ползвам лаптопа за детегледачка дори и да ме наречете лоша майка.

# 469
Оооо, с първо дете е много по-лесно да му ограничиш компа, големият ми син до 4-5 годишен не прояряваше интерес дори, просто не подозираше, че изобщо става за него. Ама Дани като гледа батко си и кака си как играят или гледат нещо всяка вечер, е как да остане детето по-назад  Crazy Няма начин вкъщи да има по-голямо дете и малкото да не зацепи, че това компютъра е нещо хубаво  Mr. Green Дани гледа и филмчета по Jim Jam и Baby, но не са му така привлекателни като лаптопа. Как да не го оставя да гледа на компа, трябва да го вържа просто... И без това му се отваря парашута само вечер. Wink Моите гледат и ТВ, и нет ползват колкото си искат, щом им стига времето за всичко, не им засичам час... засега Grinning

# 470
Привет, освен че сте изписали доста, сте подхванали и все различни теми-коледни книжки, подаръци, проблеми със заспиването, яслата, гледането на ТВ/компютър, да се чуди човек от коя да почне, ноо така е като не пиша често  Simple Smile Blush Важното е, темата за болестите да не присъства, да са ни здрави децата Peace

Ще почна от книжките, за няма и седмица се запознахме от тях с дядо Коледа и днес дори му изпратихме по пощата, картичка-писмо. Жалко, че не я снимах да ви я покажа, получи се много симпатично, елхичка от отпечатък на ръчичка. Оцветих ръката на Мая със зелена боя, лепнахме я на картона, после нарисувахме звезда отгоре с пръстчета топнати в жълто и ствол на елхата от палец, топнат в кафяво, а накрая украсихме елхата с върха на показалец, топнат в червена боя. Laughing Отнесох се, идеята е от интернет, но за книжките да кажа. Харесах две книжки от поредицата на издателство Фют "В лешниковата гора" Историите са добре разказани, типично по английски, в стила на "Зайчето Питър". Илюстрациите са някак странни, в същият този стил, но на мен ми харесват, а за стикерите има нужда и от нашата помощ. Не се различават много добре силуетите на липсващите персонажи.
Другата, която ми допадна много с илюстрациите си и с посланието, че когато даваш, получаваш много повече в замяна е Желанието на дядо Коледа
Иначе същото това издателство Грифин имат една поредица с един сладък гарван, която ми влезе в списъка с желания, а за мъниците, фенове на по-дългите истории, препоръчвам Вълшебната шейна пак от същото издателство. Взех и няколко книги със стихотворения на български автори, защото при нас стихотворенията най-много се ценят.
v_spasova прави ми впечатление, че имаш афинитет към книгите и много добър избор. Книжката с къртичето толкова ме грабна, само като я отворих в книжарницата и видях илюстрациите и част от текста, но реших, че историята е дълга и няма да я доведем до края. Все пак ще я купя и ще пробваме. Peace

За да направя преход към следващата тема за гледането на програми по ТВ/интернет, ще кажа че същото това къртиче го помня от детството си и днес видях, че има доста серии с него във vbox7. Пуснах една на Мая и тя много го хареса. Та, аз съм за контролираното гледане на филмчета. Не заемам крайна позиция, понеже не харесвам крайностите, пускам ги един до три пъти дневно, за по около 15мин и виждам какъв образователен и развиващ въображението ефект имат върху Мая. Благодарение на Дора, се научи да брои на английски до 10, да помни и казва мнооого думи на английски и най-важното провокира й се интереса освен към английския и към испанския.  Laughing Сега ме пита често освен как е някоя дума на английски, как е и на испански. Ами ако не се сетя, вадим речника и я прочитам. За мен е важно не да ги запомни, а да усети ритъма и музиката в чуждия език, да знае че има и други езици, на които говорят хората. С две думи, фенове сме на Дора, обмислям подарък на тази тема.

И ето, че отворих дума и за коледните подаръци. Мая иска трамплин  Rolling Eyes и коте. Няма къде да го сложим този трамплин, а толкова обича да скача на такова чудо. ooooh! Аз си мисля, че ще се зарадва и на лунен пясък, нещо свързано с Дора, например тази интерактивна азбука, или българската азбука на Thinkle Stars, пъзел с големи парчета за редене на пода (floor puzzle)- имаме такъв на Мелиса и Дъг и е страхотен, магнитни букви,цифри или форми с които се редят фигури, детска палатка, някаква играчка за баня, дървен риболов, влак, хармоника, едни магнитни лагери на Томи, които се задвижват от един основен и могат да се правят най-различни комбинации с тях, а като се пуснат става невероятна въртележка, калейдоскоп от цветове. Ох, ами имам и други идей, но подаръците няма да са повече от 3, максимум 4. Децата нямат нужда от много, защото се разпилява вниманието им и не могат да впрегнат целия потенциал на играчката в измисляне на игри с нея, именно, заради разфокусирането им от другите играчки.

Стискам палци на тези от вас с проблеми в яслата, дано намерите най-доброто решение за мъниците.

А по отношение на трудното заспиване. Мая също не винаги заспива веднага, трябва да не е спала през деня и да е супер изморена, за да се отнесе за 2мин. Иначе отнема около час приспиването, в най-добрия случай. Crossing Arms

За сега толкова, че стана никое време и голям ферман. Поздрави!   bouquet

Последна редакция: чт, 29 ное 2012, 02:07 от grix

# 471
  • София
grix, книжките за гарвана ги забравих - и от тях купих една. Хареса ми в книжарницата, като преди това от от форума ми беше попаднало положително мнение за поредицата Simple Smile
Но бях купила гарвана заедно с къртичето, четохме и 2-те книжки и къртичето спечли надпреварата засега Simple Smile

Ето тази тема за книгите ми е много полезна - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=663967.0;topicseen
От нея разбрах, че има ново издания на Къртичето и се занесох до Хеликон да видя на живо и да преценя дали да купя.

Тази тема също е хубава - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=374521.0 От тук разбрах за книжките на Мая Длъгичева.

Пак от тези теми разбрах, че Весели приказки с картинки на Сутеев са издадени - http://www.book.store.bg/search?srchstr=%E2%E5%F1%E5%EB%E8%20%EF … D%EA%E8&sin=1

# 472
Хехе хе, точно снощи добавих в списъка на желанията и книгите на Сутеев, понеже си ги спомням много "живо" от моето детство и се зарадвах, че ги има издадени с оригиналните картинки. Често разказвам на Мая за "Трите котенца" и "Под гъбата" и тя харесва да ги слуша. Сега вече ще можем и да ги четем.
Ще пусна направо списъка с книги, който си направих снощи в една от онлайн книжарниците, може да е полезен.

Как един ден белият свят бил оцветен : Мая Дългъчева
Как се лекува лъвски страх без пердах : Мая Дългъчева
Пъстри приказалки : Мая Дългъчева, Капка Кънева
Весели приказки в картинки - книга 2: Корабчето, Кой каза "Мяу" ? : В. Сутеев
Весели приказки в картинки - книга 4: Елхичката : В.Сутеев
Весели приказки в картинки - книга 1: Пиленцето и патенцето, Трите котенца, Под гъбката : В.Сутеев
Таралежчето Черешко : Кина Къдрева
Заливчето Порзгуен : Армел Боа
Яйцето от Ростюдел : Армел Боа
Торнадото в Брегулу : Армел Боа
Остров Кергамот : Армел Боа
Джобни стихчета: Писана : Павлина Топалова, Рада Пенева
Джобни стихчета: Жаба Жабурана : Павлина Топалова, Рада Пенева
Джобни стихчета: Хубави дни : Павлина Топалова, Рада Пенева
Изгубеното писмо до Дядо Коледа : Валко
Приказки с игри: Подаръци за джуджетата : Георги Цонев

Благодаря за линковете към темите за детски книги, ще ги прегледам като мога.    bouquet
Миналата Коледа подарих на племенника ми, цялата поредица за дядо Петсън  и коетето Финдъс. Той тогава бе на 3, но нали расте в двуезична среда, не стигаха до края на историите. Книжките обаче са страхоотни. Илюстрациите са правени от самият автор с толкова хумор и детайли, че всеки път откриваш нещо ново, а и историите са супер забавни. Като ги купих за нула време ги прочетох всичките Blush

Исках да ти пратя една идея за венеца от прежда, ако още не сте го направили. Ето http://www.makeandtakes.com/glue-yarn-ball-tutorial

Jos забравих да кажа снощи, нашето столче е дървено от Икея, много е стабилно. Мисля, че може да се нарисува, бяло е, но незнам точно какъв тип боя му е покритието.

# 473
grix, книжките на Сутеев ми бяха любими като малка, също и "Маншон, полуобувка и мъхеста брада" на Ено Рауд. И то точно заради готините илюстрации и истории, вълшебни бяха. С брат ми не сме скъсали и една книга и затова сега на Сутеев имаме оригиналните стари книжки, запазени ги разглеждаме и четем с малката.
така ме върна и ти в детството ми  Heart Eyes
майка ни е приспивала с тези приказки, а аз бях влюбена в илюстрациите.
ето линк за тези, които искат да видят повече, това намерих:
http://detstvoto.net/index.php?newsid=1339

не мога да се стърпя  Embarassed

и аз днес поръчах разни книги за мен, за малката, за мъжа ми, ето някои детски:
Зимна песничка: Стихотворения и гатанки за Коледа            
Коледарче сурвакарче : Любов Георгиева            
Най-хубавите български стихотворения за деца: Коледа любима         
Книжка с дръжка: Коледно ботушче
Бабо, прочети ми приказката в рими: Задружните животни : Ангелина Жекова      
Бабо, прочети ми приказката в рими: Палечко : Ангелина Жекова            
Бабо, прочети ми приказката в рими: Маша и мечокът : Ангелина Жекова
и едни български вълшебни приказки, и коледни Wink

# 474
grix, като писа трамплин за Мая, и за Милица един, спалнята ни е превърната в такъв като е там Wink затова и столът й се счупи, и на него скачаше.
но ако вземем трамплин ще заемем много пространство, затова ще мисля по-яко столче пак  Joy
в Икея не съм ходила никога, само съм разглеждала каталозите. не ми се разкарва чак дотам за един стол, мисля някакъв от чам да взема, покрай едни майстори минавам всеки ден, и да го боядисам аз, може и да го нашарим с малката  Mr. Green
но ако там не ми допадне, ще пратя мъжа ми, че в такива големи магазини сега избягвам да влизам, направо ми се замайва главата от аромати ли вътре, не знам от какво  Crazy

да напомня, пишете ми адресчетата, мами-забравани  Hug

# 475
  • София
да напомня, пишете ми адресчетата, мами-забравани  Hug
Упс, забравих ... Ей сега ще пратя.

Исках да ти пратя една идея за венеца от прежда, ако още не сте го направили. Ето http://www.makeandtakes.com/glue-yarn-ball-tutorial
Гледала съм ги и събирам смелост да омажа всичко в лепило и брокат Simple Smile  Щото те помощниците са много дейни и идейни за мазане.
А след последното изпълнение на Лора с броката - в яслата ни питаха какво е станало със Сами. И аз оябсних, че Лора правихме хартиени цветя  Whistling
А на Сами цялата му коса, лице и ръце - бокатени. Повече от седмица не можем да го измием. Аз не се впрегнах особено, но от мъжа получих забрана за броката (да бе да, аз пари съм давала за това, няма да го хвърля Simple Smile )

# 476
...А на Сами цялата му коса, лице и ръце - бокатени. Повече от седмица не можем да го измием. Аз не се впрегнах особено, но от мъжа получих забрана за броката (да бе да, аз пари съм давала за това, няма да го хвърля Simple Smile )

Joy ние така за едно парти лятото бяхме омазали таткото Wink като го гушкахме така накипрени, че после кисна час и нещо в банята  Mr. Green

# 477
  • на североизток
Здравейте момичета, много сте активни напоследък  Simple Smile Пак обсъждате интересни теми, та ще се включа и аз.

Аз също щях да предложа на jos столче от Икеа, а сега даже имат и намален този комплект, който излиза съвсем изгодно. Аз лично ти препоръчвам да отидеш скоро в магазина и ще видиш, че ще ти харесат и други работи Wink А специално за тези миризми, за които говориш, мен също много ме дразнят в повечето магазини от такъв тип(нищо, че не съм бременна), но специално в Икеа изкарвам с часове и ми е добре Mr. Green

grix искам да попитам за тези "магнитни лагери на Томи, които се задвижват от един основен и могат да се правят най-различни комбинации с тях, а като се пуснат става невероятна въртележка, калейдоскоп от цветове" Ако може да онагледиш с линк, че ми стана интересно Simple Smile

Още един въпрос имам, за тази кухня от Лидл се чудя дали е достатъчно качествена? Някой ако я е виждал сглобена и има впечатления, моля да сподели Praynig Мъжът ми само като вдигнал кашона и помислил, че е празен - толкова лека била, и каза, че не си струва. А пък аз все още не съм я виждала, но ми се струва, че няма да е съвсем като китайските ефтинджоси newsm78 Мъниче, вашата кухня от къде я взехте, какво качество е пластмасата и за колко парички? Аз иначе много харесвам икейската кухничка, но макар и намалена ми идва скъпичка Rolling Eyes Отделно се продават и всички аксесоари, които вярно са много качествени и ще изкарат няколко поколения деца, но сумарно и те са една голяма цифра(разбира се могат да се купуват поетапно и не всичките Simple Smile) В този последния линк има и за момчетата много добро предложение, ако не сте се сетили за такава работна маса за майстори и инструменти към нея. Разбира се и по другите магазини ги има на по-добри цени, но просто като идея да ги спомена, че момчетата много се радват на такива работи.

По въпроса за книгите, много добри неща сте показали, направо ми се иска всичките да ги купя Embarassed Онзи ден взех за именния ден на Никола тази книжка за човешкото тяло и мисля, че ще му хареса много. Сега ми остава да реша какво ще му вземем за РД, за Коледа и за Елито за Коледа, а също и какво ще им вземат бабите.
Милият написал в училище едно писмо до дядо Коледа, направил си сам плик от лист хартия, надписал го по онзи мил детски начин, с различни по големина печатни букви, без разстояние м/у думите, но все пак отделени с чертички Mr. Green(явно се е усетил впоследствие) и със следното съдържание: " ноготе обичам дядоколеда" това на едно листче и на друго листче "дядоколеда/можели/робот/и/даслуша/каквомозадавам" И това при положение, че вече знае, че ние купуваме подаръците. Все пак му се иска да вярва, а и аз му казвам, че Коледата е празник, в който показваме колко сме добри и колко се обичаме, че всъщност дядо Коледа сме всички ние и че да вярваш в дядо Коледа означава да вярваш в добрината на хората.

# 478
  • Пловдив
Ивчи, нашата я взехме от Джъмбо - последната Mr. Green
около 100 лева ми се върти нещо, но не съм 100% сигурна. За качество не мога да ти кажа нищо, но се надявам да е такава, че с тази цена Rolling Eyes
Отворихме я само да видим всичко ли си е в кашона, че към този магазин съм доста резервирана, заради предишни покупки...
Иначе тази кухня точно я гледах и в чуждите сайтове - отзивите са добри Simple Smile не съм се и надявала, че тук ще я намеря и ако не бяхме харесали нищо, най-вероятно щяхме да я поръчваме от вън, но останахме много учудени като я видяхме и то точно в Джъмбо Mr. Green

Книжките, които показахте много ми харесаха и списъка се увеличава ли увеличава Hug благодаря и за линковете - определено ще ги разгледам подробно   bouquet 

# 479
Коледата е празник, в който показваме колко сме добри и колко се обичаме, че всъщност дядо Коледа сме всички ние и че да вярваш в дядо Коледа означава да вярваш в добрината на хората.

bouquet  - Чудесно определение  Hug

Общи условия

Активация на акаунт