Есента облече своята премяна, Септемврийчето на две годинки стана

• 41 064
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
привет, мами Simple Smile
Мъниче, радвам се, че Дидо е по-добре, аз давам Саностол на Милица и съм много доволна,
не е пропускала и ден на градината, нямала е сополки, мисля, че добре й действа, както и ноември осцилококцинум едно на седмица, като имаше кашлящи деца.

започна ли 2годишния пубертет при нашите деца Wink май да, а кога ли свършва?

# 646
  • София
При Лора - започна още към 1.6г, на 2 много се засили заради бебето и до към 3 беше ужас.
Сега от година и нещо е на приливи и отливи. Като цяло доста разбрано се държи.
Но при нас проблемът идва от това, че таткото ни е го дава по-лежерно и тя усеща, че на него може да му се налага с подмикване, умилкване и ако това не стане - с рев.

Самчо от есента определно е влязъл в тръшкащия период, но все още не стигнал висините на сестра си.

# 647
При Лора - започна още към 1.6г, на 2 много се засили заради бебето и до към 3 беше ужас.
Сега от година и нещо е на приливи и отливи. Като цяло доста разбрано се държи.
Но при нас проблемът идва от това, че таткото ни е го дава по-лежерно и тя усеща, че на него може да му се налага с подмикване, умилкване и ако това не стане - с рев.

Самчо от есента определно е влязъл в тръшкащия период, но все още не стигнал висините на сестра си.

еее, татковците и дъщеричките са голяма глезотийка Wink  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 648
  • Пловдив
Пу пу уп, аз да чукна на дърво - засега не мога да се оплача... Има някои периоди, в които всичко е "не и'кам", но с блага дума и усмивка успявам да го убедя, в каквото трябва Mr. Green
С баща си определено не могат да мелят брашно, когато Дидко е "във фаза" - бързо се изнервя и започва да му говори със заповеднически тон, а това определено не се нрави на детето (не знам от зодията ли е, но и аз съм същата Whistling).
Бабите и дядовците си ги върти на малкия пръст - знае, че с усмивка и малко подмазване и гушкане си постига целта, независимо каква е тя ( #2gunfire #2gunfire #2gunfire) и си ги действа безотказно...

При нас продължава с пълна сила периода на разнасяне на плюшката hahaha Сутринта малкия станал и дошъл в спалнята, разбира се - носейки и Бамби с него... Аз съм спала доста дълбоко и не съм го усетила кога е влязъл, но се събудих от целувка и думите "мамо, п'а'й масто, Диди и Бамби 'пинкат 'амото 'егло" (мамо, прави място, че Диди и Бамби искат да спинкат на голямото легло!) Rolling Eyes
Е нямаше как - станах, за да може тримцата (Дидо, баща му и маймунката) да се гушкат Joy

отивам да чета, че ме чакат изпити Hug Хубав ден на всички Ви  bouquet

Последна редакция: пн, 07 яну 2013, 12:38 от sweet_maniche

# 649
Хахахахах Мъниче, че и розова освен това  Laughing и мнооого голяма, да си беше набелязал нещо по лесно преносимо Wink
Ние се прибрахме от Варна и сега се чудя за какво се прибрах, трябваше да остана с Мая още малко, само таткото да го пуснем да си ходи Wink Сега всички така ми липсват, а и доста ми помагаше майка ми, сега пак всичко мен чака, а аз си имам малко проблеми с бременността и трябва да се пазя....въобще седя и се чудя за какво се прибрах....и ми е малко тъпо...
Момичета благодаря за картичките, аз преди да замина бях получила няколко, сега като се прибрах са дошли и другите, много са мили, много им се зарадвахме  Hug Hug
Много мами отдавна не пишат, сетих се че май мярнах поздрав от Рали наскоро, може би чете от време на време, Рали как си, как е Рая, как е работата, сигурно нямаш никакво време за нас.....

# 650
Мъниче, много съм отвеяна... като Vesi_evi писа розово, чак тогава видях снимката  Mr. Green
айде като дойде сестричката, ще има да гушка и нея  Hug

Vesi_evi, да се пазиш щом трябва и по-леко да я караш.
Скрит текст:
аз до 3тия месец не смеех да вдигам Милица, сега нямам проблеми, но нямам и контракции, така че ти и от това се пази, да се закрепи плацентата добре! и дано всичко да се оправи и да имаш лека бременност и раждане  Hug

# 651
Честита да ни е Новата 2013 година, момичета! Много здраве, късмет, успехи и любов да ни носи!
Tommelise и Еmilie, и на вас всичко най-хубаво през Новата година!
Рали, ти се губиш от доста време наистина. Надявам се да сте добре с Рая.

Велизарче
, като каза за диетите - ох, наистина започвам да се поограничавам и аз, защото съм качила 2-3 кила само от празничните трапези ooooh!. То мойта Телешка лакомия граници няма!

grix, много ти благодаря за предложенията за английския на Дара! Ще помисля как мога чрез игра да направим така, че детето да има някакъв основен запас от думи до септември, ако се наложи. За курсове като курсове, каквито ги знаем - не знам дали ще има за толкова малки деца, но този месец ще се занимая освен с подаването на молбата за прием в близкото ни училище, и с проучване на тези допълнителни неща, пак към самото училище или някъде другаде, ако има такова нещо. Иначе ние от време на време четем книжките и на английски - нали й взимам редовно книжки от библиотеката. В повечето случаи си ги превеждам, за да разбере за какво става въпрос. Но често тя ме моли, да й прочета и на английски, защото й е забавно да чува тези звуци да излизат от устата ми Laughing. Тя самата казва: "Хайде гийски" Simple Smile, но бързо й омръзва, защото не разбира и казва "Айде чете!" Laughing. Т.е. за нея да четем значи да разбира Simple Smile. Най-популярните английски песнички сме ги пускали доста преди, но мога по-често да й ги пускам и сега. Естествено по-добре би било заедно да ги пеем и да ги разиграваме, нещо с времето хич не се оправям, но ще опитам.
aissa80, добро предложение ми даде за Дора. Да, хващаме го vbox-а тук, прекалено бавно зарежда, но когато искаме нещо от там да гледаме, го сваляме на компа. Не видях много клипчета за Дора, някъде петнайсетина. Но ще ги прегледам, все е нещо.
Понеже каза, че не ти се иска да се обърква Ивчо и с английски от сега, да си кажа и моето мнение. Предполагам, че говориш за това да гледа филмчета на английски. Според мен изобщо не може да се обърка с езиците, още по-малко пък само с гледане на филмчета. То на мен и това ми е притеснението, че не очаквам Дара да научи кой знае какво само от 30-40 минути на ден гледане на филмчета на английски. Но дори и да прихващат от филмчетата, толкова по-добре, е моето мнение. Сега им е възрастта (и няколко години повече), когато научаването идва най-естествено. А Ивчо си е в българска среда, определено не бих имала никакви притеснения да изостане с българския.

Аа, Мъниче, това Бамби си е голямо маймунище.. че и розово вярно се оказа Laughing.

jos, ами да, тресе си ги бебешкия пубертет - кой повече, кой по-малко. Изморително е понякога, особено когато ние се чувстваме изморени, и е трудно да бъдеш все спокоен, игрив, изобретателен, за да предотвратяваме всички прояви на пубертета. Аз писах вече за нашите прояви на фазата на отричане. .. Но стараем се де, нормално приемаме всичко, просто гледаме как да се свършат нещата. Освен това не мисля, че при всички деца с магическа пръчка ще изчезне в определен момент този етап. Все пак тяхното желание за независимост, ще продължава винаги, докато са ни под опеката, със съответните прояви в съответната възраст.

grix, погледнах в Амазон, да видя дали е излязла новата книга на Йеспер Юл - има я. В библиотеката още я няма, а си мисля, че скоро няма и да я имат. Или нашите ще ми я пратят или ще я изтеглим от Амазон на четеца на мъжа ми, че той се сдоби с такъв от дядо Коледа Simple Smile. Но интересното, което исках да ти кажа е, че се оказа, че в края на юли 2012 са му публикувани цели три нови книги! Ето ги и трите в неговия сайт. Много ми се четат всичките Simple Smile.

Giada, радвам се, 4е се разписа! Усетих аз, 4е липсва6 последните седмици.
Сега оба4е ще ти кажа 4естно, 4е се изненадах от това, което написа, 4е някои неща, които се споделят тук, ти зву4ат като изтъкване. Съжалявам, ако това наистина те е спирало да си споделяш каквото и да е в теми4ката в последно време.
Нямам представа специално аз дали съм допринесла към това да се усетят така нещата. Аз също си казах за Дара и буквите, и си знаех много добре, че това определено не е характерно за много от децата на тази възраст. То и за това и го написах, иначе не би представлявало интерес, ако всички са точно толкова добре с буквичките. Но с това не съм искала да се изтъквам. Друга майка пък ще се похвали с други умения и интереси на своето дете. Аз така ги виждам нещата, 4е общо взето вси4ко ни интересува, което е свързано с децата. Това се отнася и за тревогите, както и за радостите ни покрай тях. А новите им умения определено ни радват много като майки, и защо да не ги споделим тук? То си е 4есто и хвалба, да, но какво му е лошото? Ами та ние споделяме радостта си от новите им умения от как са родени - първа усмивка, първо обръщане, първо вси4ко. Не мисля, 4е някоя майка, която е наясно, 4е детето й е "по-напред с материала" в дадено отношение, трябва да го крие и да не говори за това, за да не би другите майки да се притеснят или нещо подобно. Ако става въпрос за майките, които сега се притесняват, 4е по-бавно проговарят децата им - ами нормално им е притеснението, в смисъл 4е 4овек малко или много сравнява с другите до къде са и е 4овешко да се притеснява. Но това е реалността. Те пък ще предприемат някакви мерки, ако им е основателно притеснението, ако не е - просто се чака, и толкова. Не мисля, 4е тези с много добре говорящите, би трябвало да си спестяват мненията за своите деца.
Това ми е мнението. Ценен съфорумец си за мен, затова и го написах. Hug

# 652
и ние получихме няколко картички уикенда, много благодарим на малчовците за старанието и на мамите за уважението, много настроение създават вкъщи  Heart Eyes

честит първи учебен ден!
на учителите с любов
http://www.youtube.com/watch?v=Z_AXp9k8x3M

честити именници!

чела съм, че деца, които растат в двуезична среда, ако им е говорено на два езика, започват да говорят към 2.5-3 г. възраст и на двата езика.

Да ви попитам нещо.
Вие кога слагате да си лягат вечер вашите деца?
Мили до преди 2-3 месеца я слагахме да спи в 20:30, до към 21-21:10 беше заспала.
От месец насам я слагаме да спи по-късно, към 21:10-21:30, заспива към 21:50-22, ритуалът си е същият при заспиване, няма проблем със ставането сутрин за градина, 6:30-45 е будна сама, уикенда може да поспи до 7, 7 и нещо някой път.
Питам, защото все още ние определяме часът за лвгане вечер, когато детето знае, че игрите приключват и е ред за сън.
Май питам повече за статистика, как е в днешно време  newsm78
едно време беше в 8 сънчо, миене на зъби и хоп в леглата.
Ааа, вечеряме пак по същото време 19:30 обикновено.

# 653
  • Пловдив
на Дидко режима е горе долу в следния ред:
ставане - към 7 (8, ако не е на ясла)
закуска - около 9
обяд - 12:00-12:30
следобеден сън - от 13:00 до 15:00 (рядко се събужда към 16:00, когато си е вкъщи)
следобедна закуска - 15:30 (16:10-16:15)
вечеря - 18:30-19:00
лягане - около 20

Налагало се е, на няколко пъти да го сдлагаме по-късно да спи (било, че имаме гости, било, че някъде сме отишли) - кошмара е пълен - явно му минава времето за сън и настава едно въртене в леглото, едно капризнечене... Но от съвсем малък (след периода с болницата, че тогава коренно се объркаха нещата), някъде около 5-6 месечен си заспива около 8 вечерта и явно така си е свикнал newsm78 Като беше по-малък проблем нямаше, защото решихме ли да ходим някъде, наближеше ли му часа за спане просто си го слагах в слинга и той си спеше... Сега това няма как да стане и гледаме по това време вече да сме си вкъщи Whistling

Честит имен ден на всички празнуващи   bouquet

# 654
  • София
Режимът на Сами почти като на Дидо.
Има една разлика само - ако стане в 7, закуската е към 7.15-7.30 Simple Smile
Заради това, всякакви боклучки на тате (семки, чипс), които яде вечер след като легне малкия, трябва да са разчистени. Щото 1-вата му работа е да се насочи към масата, да огледа какво има и ако докопа нещо - награбва и започва. Ако не съм готова със закуската - малко кисело или прясно мляко.

та Сами рядко издържа до късно. Трябва много да са се разиграли. И добре, че е така, за да мога да се разправям с каката.

С Лора съвсем изтървах нещата за спането. Нали оставих навремето таткото да я приспива - той вместо да чете, почна да пуска Франклин филмче. Съответно хлапето почва да моли за още филмчета. И от много време са големи уговорки за лягане - искам още едно филмче, искам да пишкам, да акам, да пия, да ям, да рисувам, да строя. С много нерви я слагам към 22, заспива след 22.30. Сутрин едва става.

# 655
аха, нашата вечеря е по-късно, като започнахме всички да вечеряме заедно, че така се прибираме 19:30 вечеря, искахме да е минал час и половина след храна, решихме към 21 да ходим да се мием, зъбки, пижама и в леглото Simple Smile

V_spasova, това с филмчетата е много лесно явно и децата свикват бързо, ама ето как се обръщат нещата, не за приспиване, а за разсяване Wink
ама пък и като са по-големи по-може да се пазарят, а?
ама и ние няма да се даваме Wink в рамките на шегата.
Скрит текст:
станахме много брокатени вчера, ако Лора чете тук Wink  Heart Eyes

# 656
  • Sofia, Bulgaria
При нас от скоро заспиването е кошмар.Сега вече съм спокойна,че не е само при мойте маймунки.Лягаме в 21.30,към 23 мама вече е изтрещяла от нерви защото я чака работа а диванетата се гушкат и шушукат и приказват.В 23и малко вече ставам рязарена и казвам,че ще се обадя на торбалан да дойде при тях.На пръв поглед ми се хилят ,ама в 23.30 вече са заспали и то сами.Сутрин в 8-8.30 всичко започва  наново.За храна нямат никакъв режим.Закуската редовно се пропуска.Не отварят уста и това е.Обяда в повечето случай е заместен от солети и бисквити.Следобедната закуска се маже по пода и по куклите.Вечерята се близва по малко.От какво живеят тея деца още се чудя.Има дни обаче в който и двете си хапват обилно.До скоро казвахме на Айси прахосмукачка,ама сега явно се е развалила.Иначе на килца незнам ,но ми се струва в норма  newsm78 11кг.
Има ли някой ,който още не е сложил всички ваксини и мисли ли изобщо да ги слага?Аз съм в чуденка и събирам мнения.Покрай операциите на Айси доста късно започнахме,някъде около 8 месец като пропуснахме БЦЖ.Сложила съм 6 от задължителните.Да слагам ли другите изобщо?

# 657
Ето ме отново. Мерси за коментарите относно това което казах в предния си пост. Замислих се, че явно само аз съм имала такова усещане, така че едва ли има някакъв проблем, а по-скоро се дължи на нещо в моя характер. А и от друга страна, понеже аз някакси се успокоих по отношение на това как израства моето дете, не виждам нещо по-особено, което да споделя. Така че, няма да се задълбавам, явно всичко е наред.

Но ето сега, като чета за заспиването, имам какво да кажа  Mr. Green Mr. Green. При нас този проблем е от месеци, и друг път съм го казвала, и сме коментирали. В последните 4 дни Николета заспива до 23.30 и почти мога да кажа, че това е напредък. Преди това най-редовно заспиваше към 12-12.15! А на другия ден всички трябва да ставаме рано  - кой на работа, кой на градина... Вечно ходех недоспала на работа. Голям бяс е, вечер се мята в леглото боса, ходи из стаята, скача по леглата, иска приказки, после не ги слуша...Абе ужас! Според мен целият и проблем е, че не може да се кротне за 5 минути на едно място - в колата няма избор, като е защипана на столчето, и обикновено заспива веднага. Затова всеки уикенд, когато не е на ясла, я приспиваме с кръгчета на околовръстното (обикновено от Павлово до Икеа вече е заспала). Мъжът ми казва, че може да мине този маршрут със затворени очи! А на яслата няма проблеми, явно там са по-големи авторитети от нас.
Другият проблем е, че много обича да се съблича, явно за да предизвика вниманието ни. Не че не и го даваме с пълни шепи, но малко да почнем да се занимаваме с нещо свое, и хоп! Събува си чорапите и ходи боса по ледения под, а един ден се беше съблякла дибидюс гола  Mr. Green. Добре че тъкмо и гласях банята, и скоропостижно я метнах в легена!

това от мен...

# 658
Режимът ни е като на Мъничето.
Синът ми вече се прави уговорки, за да спечели време преди да легне - започва да му се яде ябълка, банан, ожаднява. Иначе през деня никога няма да яде ябълка.
С ваксините и ние сме назад, първата ни педиатърка имаше практика да започва по-късно с тях. Което честно казано ми харесваше. Втората доза за шарките още не сме я сложили, отлагаме я от есента. Или заради някой вирус, или заради периодите, в които нищо не искаше да яде.
Eмили, ти за ваксини по избор ли се чудиш или от задължителните?

# 659
jos, въпреки че казваш, че и така се наспива, аз може би бих я слагала в по-ранния час, стига тя да заспива бързо, колкото и преди, а не да се мъчи. Всички деца са различни и имат нужда от различно количество сън, но все пак ако гледаме средно по колко часа на ден трябва да спят, то е около 12-13 часа мисля.
Дара няма точен режим и почти никога не ни е бил възможен, или аз не съумях да й го създам. Напоследък имам чувството, че нощния сън понякога й е в повече, после като спи и следобедния си сън по-късно, и някак си вечер не мога вече да я сложа да легне по-рано, както бих искала. Затова си и мисля, че не е далече времето, в което ще откаже дневния сън.
За храненето също нямаме режим, както при Емили, и това ме тормози малко от време на време. Аз споменавах вече, че все по-малко неща обича да яде, като редовно се появява нещо ново, което вече не обича, а е било любимо до скоро. А за съжаление в същото време не добавя нови любими неща... та списъкът става все по-къс ooooh!. Ето вече няколко пъти отказва да яде омлет, а аз разчитах там да й пробутам някой и друг намачкан зеленчук.
Емили, ами от слабичките е Александра. Тя си е в норма де, но е на долната граница някъде. Дара е още по-слаба, но не знам точно колко, защото не е мерена от август.
Аа, brawn, и Дара е същата като не иска да ляга. Обаче ще се опитам да вкарам ябълките или друг плод Simple Smile, че тя редовно си иска "кръгчета" (зърнена закуска), като не й се спи още.

Giada, то за теб си е било реален проблем, щом така си се почувствала като сме ги писали тези неща. Но все пак се надявам с нашите пояснения да се е разсеяло това усещане, и да си остава писането ти тук, толкова приятно, колкото и преди.
Ох, като каза за събличането, Дара едвам пък успявам да я съблека понякога, за да й сменя бодито, защото си мисли, че ще се къпем ooooh!. Но да се похваля - от онзи ден сме с чиста коса! Crazy Не й беше мита от... (хайде малко да посмаля, че ме е срам Laughing) три-четири седмици Shocked. Даже днес сестра ми по скайпа забеляза, че й е по-чиста косата Laughing... ужас! Но работата свърши една нова играчка за баня, че мама и тати не можаха нищо да измислят с наличните вещи у дома Laughing.

Общи условия

Активация на акаунт