Вече се чувствам по-голям - ВТОРОКЛАСНИК съм засмян

• 38 986
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
  • София
и ние пишем печатни букви - учебникът е на Кембридж  newsm78

# 466
Предполагам, Чоколина,  че проблема в стола е свързан със салмонелозната интоксикация, която е май сериозна във Варна.
Давам и аз по левче, къде харчи, къде връща.
Не е спестовен, не събира и не знае стойността на парите.
Обикновено ме разсмива, като каже, как нямаш - я, колко много пари ти дадоха в магазина. Simple Smile
Днес има шестица по Математика.
Утре е първото занимание в Школата по Математика, коментара му беше, че с моите дейности му провалям уикенда - считай гледане на ТВ, компютър и беснеене.

# 467
  • София
Мацки, вашите деца за първа година ли учат английски в у-ще или просто учителите са били кофти ? (ила аз нещо не допрочетох ?   Crazy)
Ние сме по Оксфорд, но още от миналата година. Аз там не ги следя изкъсо, защото са много назад в сравнение с това, което учат с учителката в къщи, но още миналата година взеха азбуката +  думички.
Сега пишат (преговарят) цифрите до 10.
По повод писането - това е "новия" начин на писане - без сливане на буквите, но пак си е ръкописно. (напр. малкото L е само така l, а не както сме го учили ние навремето). Забележете, че повечето чужденци така пишат.
Аз пък се ядосвам, че г-жата в у-ще им пише думите по "стария" начин. Моите обаче тъпо и упорито си ги пишат както им ги показва учителката. Mr. Green Кофти е, че децата, които не се занимават допълнително ще научат "грешно".
Моите прописаха първо на английски, а след това ръкописно на български. Отначало бъркаха г с s и няколко други букви, но като цяло нямаше драма никаква.
Помагам им само с думички понякога - никаква граматика, учителката ми е забранила да се меся. Ако разчитах, обаче само на училищния английски, щях да помагам почти съм сигурна.
По повод  Блу скайс. Първата година учителката ни реши да вземе едната тетрадка, не от Лонгман, а от Блу скайс, защото тази на Лонгман беше на убийствена цена и се оказа, че има грешки (не много, но грешки), дано да са ги оправили. И като сме на темата, ви пускам нещо от "английския" в детската градина на наборите след нашия - щеше да е смешно, ако не беше трагично.  Sad

# 468
  • Sofiа
Леле, колко много сте писали и обсъждали в последно време...... чак се чудя по коя да се разпиша Simple Smile
Относно джобните: ние започнахме да му даваме (въпреки убежденията си) в средата на миналата година, защото само говореше вечер вкъщи кой, колко пари имал и какво си бил купил #Crazy На всеки въпрос дали иска да му даваме пари отговаряше с "не", но продължаваше да разказва за парите на останалите ooooh! Започнахме да му даваме джобни и всеки ден си похарчваше всичко до стотинка за пълни глупости. Тази година смених стратегията - давам му джобните за седмица на куп в началото на седмицата на цяла банкнота. Резултата е, че въобще не ги носи в училище - държи ги вкъщи и си ги спестява Mr. Green
За разсеяността: мноооого е зле работата, много е отвеян миличкия Tiredпостоянно нещо забравя, постоянно се прибира "странно" облечен, а днес има 2 забележки - едната е по математика, че си е писал домашното в междучасието, а другата е по английски, че "се държи неприлично в час, разсейва съучениците и системно е без домашно"!!! Ей това е 3 в 1. Кога започнаха 2ри клас, кога започна системно да ходи без домашно не ми е ясно.

Искам да ви попитам, в класовете на вашите деца има ли дежурни ученици? Моя днес се прибра с една табелка, че е "дежурен" и мноого горд от този факт. Задълженията включват триене на дъската и проверка дали съучениците му са с написани домашни Thinking

# 469
bibi, аз мисля че полу-печатното е за малките само, а по-нагоре учат ръкописно, но може и да греша. Аз съм срещала само истинското ръкописно, но пък може и те да са въвели някоя реформа за най-младите поколения. Не мисля че има вярно и грешно.

По програма сега започват чужд език, в първи клас под форма на СИП - за който иска, но сина учеше друг език, не англ.

# 470
  • В светлината на слънцето
И нашият английски е по Блу скайс. Пишат по новата система. Твърдо няма да я записвам извън училище на английски, понеже им е втори западен език. По-добре да набляга на немския, който им е основен. Двуезичното обучение се изразява и в разни сравнения между двата езика в часовете по западен език. Сравняват определени думи - като изписване и изговаряне. Ще видим колко полезно може да се окаже. Иначе немският им върви, та пушек се вдига. Peace
Днес донесе трета шестица - по музика. Баща й заяви, че ако донесе под шестица по този предмет, на секундата подарява китарата й на малкия и няма да я води повече в муз.академия с него.  Naughty Не че се стресна де.  Mr. Green Сега е на етап - нищо не искам.  Crossing Arms

# 471
  • при моите деца .....
Ние учим английски по учебника на Просвета Hello English
В първи клас беше като СИП по желание - езиковото обучение започва във втори клас

# 472
Здравейте! При нас също английския език се изучава за първа година като задължителна подготовка. Миналата година беше като свободноизбираема. Peace Мислех тази година да я запиша на езикова школа, но учителката ме посъветва да отложим за по-късно, да може да се ограмоти писмено. Притеснявам се за разликата, която ще се получи в информацията от две различни места по езика. В школите работят много интензивно и бързо напредват с материала.
Valery, и нашата госпожа практикува това със задължението на дежурните, както ние едно време. Laughing Какво те притеснява?

# 473
И при нас са с Hello, а ЗИП - Happy house.
По Hello - струва ми се добре разпределено - започва с изрази Здравей, добро утро и подобни.
Има ги изписани като в комикс. Препитвам, моето каза - но аз не мога да чета, не е и нужно още, те са ги повтаряли, ориентира се кой израз къде е изписан.
Деца, които са учили буквите се бъркат и четат мотамо каквото виждат - like - лике.
Буквите ще ги учат на порции по 4. Имат празно място в думичките да попълнят само буквите, които са в урока. Ще видя как ще върви, но със сигурност ще помагам. Засега отлагам учене извън училище. Смятам, че и в 4 клас да се започне е ок.
Хубава топъл уикенд, че после става Бррррр Wink))

# 474
  • Варна
Леле, колко много сте изписали! Вечер почти нямам време да ви чета. Ники всеки ден имам много домашни - лесни, но ужасно дълги. Вечер гледам да обясня какво се иска, да дам насоки, на другия ден проверявам и т.н. от понеделник до петък. И на работа имам ужасно много работа, нещо взе да ми става нервно  #Cussing out. И като сложим и извънкласните занимания ... става съвсем весело. Детето иначе се чувства добре, интересно му е, съсредоточен е, ама аз все съм на тръни да не пропусна нещо в графика - с други думи, луда работа!

Най-странното е, че по български и математика (където му е супер лесно засега) почти не отделям време да проверявам, но всички други странични предмети изяждат останалото ни време. По музика виждам, че сте дискутирали метриката - и при нас така. Разграничаваме валс от марш, учим песни наизуст та пушек се вдига - добре, че съм поръчала дисковете по музика, че иначе тези песни не знам откъде бих ги намерила - хубави са, но са ужасно непопулярни. По околен свят има освен учебник, учебно помагало и учебна тетрадка - винаги имат писмено домашно по 1-2 страници и в двете. Освен това Околния свят искат да е разказвателен, което е добре, но
докато той ми разказва с видимо въодушевление и аз слушам минава сигурно един учебен час. Та, резултата е, че за да си свърша домашните задължения и за да  му обърна внимание, нямам време да изгледам даже и новините. По английски в училище пишат директно ръкописни букви, там му е лесно, защото е в Британика втора година. А домашните в Британика и те станаха едни километрични, 2-3 граматически упражнения плюс новите думи (12-15 всеки път) по 10 пъти. По английски целенасочено го оставям сам да пише всичко, защото това е единствения начин да научи език. По принцип Ники не усеща напрежение и не протестира, че домашните му са много - пиши си ги и видимо се старае и затова досега не съм протестирала пред него, че на мен ми се струват много. Вчера обаче, беше разстроен - върнали им бележниците - има 7 шестици и една ... 4....по физическо. Не покрил норматива за хвърляне на медицинска топка и за скачане от място. Успокоявах го, че ще има още стотици оценки и една 4 не е повод да се притеснява, още повече по физическо. Ще има достатъчно време да я поправи, въпреки, че тези нормативи ми се струват идеотски. Вместо да оставят децата да спортуват, ги занимават с глупости.

# 475
  • България
Valery при нас дежурни има още от първия ден-дори два три дни носи табелката на якето си,без да дава да я свалим/добре че ни понамокри дъжда и сега стой на бюрото до компютъра/.
Джобни давам всеки ден от лев до два лева,следобед към три часа е много гладно и си купува нещо и вода.....вчера не си купила нищо и ми звънна баща й да отиде да вземе раницата й,а тя с детето с което се прибира и още приятелчета да отидат да се почерпят с дюнери за около час-разреших аз,но май ще ми е за последно-този час се проточи доста,ходили са в един музей да го разгледат,но аз да съм била спокойна защото майката на едното дете работела там и изобщо не съм им взели пари за вход...
Тихо се радвам че тази година няма да имат домашни у дома,така ще имат време събота и неделя да спят до късно и да играят на воля-изисквам само да чете колкото и е интересно от книжка взета от библиотеката
днес ме изненада като заговори за Дядо Коледа иииии..ми се струва че вече не вярва в него,а ме манипулира доста сериозно-хахах

# 476
Съвсем ви изтървах.
По английски, тази година са с Blue Skies, а миналата бяха с Happy house. Паралелката е с разширено изучаване на английски език. Детето се справя отлично, тъй като учи допълнително езика в школа, а там не ги жалят. Mr. Green
За математиката- в училище още не са стигнали до скобите. Днес започна курса по математика в СМГ. Нашата група се оказа с около 35 деца .... #Crazy , но има и още няколко групи с второкласници при други преподаватели. На двора имаше толкова родители, че имах чувството, че ще откриват учебната година. Не очаквах такава масовка. Wink Laughing
Manzhelka, ако не ме лъже паметта, ти искаше да споделяме, какво точно учат децата по математика в школите. Днес ни дадоха по един учебник "Случайност + математика" и учебно помагало със задачи за избираема подготовка. Учебникът е с диск. Това, което ме изненада, обаче е, че в предговора, авторката пише, че книжката е предназначена за любознателните читатели от 4-5 клас.  Thinking Що се отнася до другото помагало, там задачките са като онези, които могат да се видят на КМС и ВМС. Първият им урок беше - множества. Детето каза, че му е харесало, ама на него всичко в началото му харесва, докато не ги пришпорят яко. Дано да бъде ентусиазиран по-дълго време.  Wink
Valery, миналата година беше практика всяка седмица да имат по двама дежурни, но за тази година, май са я преустановили.

Последна редакция: сб, 06 окт 2012, 17:24 от Tonita

# 477
  • Варна
Tonita, много ти благодаря за отговора. Точно тази "Случайност и математика" на издателство Изкуство го поръчах миналата седмица и го чакам да дойде в сряда. На сайта пише, че е подходящ за деца от 3 до 5 клас.

# 478
  • София
хора, вие как се ориентирате, какви домашни има детето ви - аз така се обърках в учебници, учебни помагала, тетрадки, допълнителни тетрадки, още учебни помагала, че единственото което мога да проверя в момента, е дали си е взел всички учебници на училище... ако той не каже, че има домашно, съм загубена  ooooh!

# 479
 Дзвер, госпожата пише на дъската и децата преписват в тетрадката за работа в клас, например: дом.раб. - сборник стр....,зад....

Общи условия

Активация на акаунт