Студенти в чужбина - 2

• 85 333
  • 811
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
За съжаление мургавите ни събратя не ни представят в добра светлина пред останалите държави и каквото и да си пишем тук, предубедеността към нашата нация си я има навсякъде в Европа. Затова на българина му се налага да се старае повече, за да преодолее негативните представи за нас . И почти никъде в Европа не ни искат на работа и т.н ,а уж сме член на ЕС .  То е ясно ,че ние не ги втълпяваме тези неща на децата си, но те вече са достатъчно големи за да разбират и виждат какво става. Затова им се налага  да се трудят много повече за да се докажат . И всеки един техен успех е резултат на много труд и упоритост.

# 241
Това донякъде е хубаво - децата ни освен че са умни, се изграждат като отговорни и трудолюбиви, целеустремени .
Преди време професора на дъщеря ми по Презастраховане беше казал пред цялата специалност, че Станислава е една умна, отговорна и амбициозна млада дама и така трябва да бъде. В резултат на което няколко германки демонстративно напуснали залата и тряснали вратата . Тогава детето сподели, че явно е на прав път. Така, че всичко това страхотно калява характерите им.

# 242
  • някъде из облаците
Това донякъде е хубаво - децата ни освен че са умни, се изграждат като отговорни и трудолюбиви, целеустремени .
Преди време професора на дъщеря ми по Презастраховане беше казал пред цялата специалност, че Станислава е една умна, отговорна и амбициозна млада дама и така трябва да бъде. В резултат на което няколко германки демонстративно напуснали залата и тряснали вратата . Тогава детето сподели, че явно е на прав път. Така, че всичко това страхотно калява характерите им.

Така си е, наистина стават по-отговорни и трудолюбиви.
Миналата година голямата ми разказваше за една англичанка в нейното студио - колко добра била в проектите и т.н. Т.е. за нея тя беше най-добрата от цялата група, та тази англичанка ѝ се беше обаждала на дъщерята да я пита за някои неща и моето беше страшно гордо, че точно тя я  потърсила за съвет. Оказва се, че момичето освен, че учи и работи като моето вечерно време  - сервитьорка.
Иначе не сме имали оплаквания до сега, че някой се държи с тях лошо за това, че са българи.

# 243
  • Varna
Ооо сега видях попаднах на тази темичка. Моето  студентче е в Сандърланд, учи туризъм, първа година.  С него са още две девойки.

# 244
  • Варна
Ооо сега видях попаднах на тази темичка. Моето  студентче е в Сандърланд, учи туризъм, първа година.  С него са още две девойки.

Здравей и ако имаш желание, поразкажи малко повече как се чувства младежа там  Peace

# 245
Здравейте, момичета! Отдавна не съм се включвала. Да се похваля - бях в Шотландия, в Абърдийн на гости на синът ми. Със страхотни впечатления съм от града и най-вече от университета. Едно спокойно и уредено място - чудесно място за учене. Синът ми е добре, устроил се е и е свикнал с обстановката.  Очарован е от преподавателите си и му е интересно на лекции. Сега съм по-спокойна, като го видях, макар, че пет дни там ми бяха прекалено малко.

Поздравявам mama Tin за стипендията на дъщеря й . Определено на децата в чужбина ще им е трудно, но не и невъзможно да доказват колко са умни и упорити, и това дете е доказателство. Успех и занапред!

# 246
RSGeorgieva, какво учи синът ти там? Има ли много българи?

Снощи стана дума при разговора с дъщерята, че за месец разходите й /извън общежитието и еднократните разходи в началото/ са малко над 100 евро. Стори ми се прекалено малко - няма и по 4 евро на ден. Питах я да не би да гладува, а тя направо ми се скара, че е подценявам.  Каза, че едно пазаруване в Лидл й е между 10 и 15 евро, а купеното й стига за 4 дни.
Моля ви, кажете как е с другите студенти в Германия. Вярно, че във всеки град е различен стандартът. Не пренебрегвам и това, че не пуши и не пие /най-много по чаша бира/, а и транспортът им е безплатен. Да речем, на първо време не си е купувала козметика. Но пак ми се вижда малко.
А не е такъв човек, който ще си обърка сметките Simple Smile

# 247
Малко е, вярно че храната в германия е евтина, ама и препоръчай да си купува повече плодове и зеленчуци, да не прави компромис с храната, защото приятелки на Станислава, които пренебрегнаха този факт, напълняха доста от полуфабрикати и много евтина и некачествена храна.
При нас наема за общежитието е 250 евро и за другите разходи и стигат около 220 евро. И тя не пуши, което си е плюс.

# 248
Здравей, irenapleven! Синът ми учи софтуерно инженерство и изкуствен интелект. Първа година студент е. Все още не мога да кажа колко ще ни бъдат разходите на месец за храна и други разходи. Този месец той имаше доста първоначални разходи, които по-нататък няма да ги има. Той тръгна от Б-я само с дрехи. Всички други домакински неща, чаршафи, посуди и т.н. си ги купува от там, така че все още сметка само за храна не мога да направя. Общежитието ни е 400 паунда на месец и се плаща за цялата година на два пъти. Като цяло разхода зависи много от това какво купува за ядене и от къде. Той също не пуши и не пие - освен на някой купон, естествено. Докато бях там ми направи впечатление, че месото е доста скъпо - 8 - 9 паунда минимум за 1 кг. пилешко или свинско месо. Няма как да не купува - трябва да се храни. Някои от плодовете - например гроздето също е скъпичко - 2,40 паунда за 500 гр. Близо до общежитието му е магазин "Морисън" и той пазарува основно от там. Иначе ходихме до Asda, за да напазаруваме и да сравним цените - няма кой знае каква разлика, а и магазина е сравнително далече за него. След още един месец ще имам вече реална представа за разходите и ще пиша.

# 249
Забравих да напиша за българите - да има доста. При него в апартамента няма други, но като цяло в общежитието има още 2 - 3 души. В неговата специалност са около 20 човека, но има доста деца и в другите специалности. Той има съученичка в другия университет в Абърдийн - Робърт Гордън, с която учат също доста българи.

# 250
mama Tin, точно това й казах. Твърди, че си купувала. За зеленчуци не знам, но плодове обича доста и мисля, че не би се отказала от тях. От няколко месеца не яде месо - реши, че ще става вегетарианка. Знам ли какви ги върши...

# 251
Абе да ти кажа не и и трябва да яде месо, и моята в Германия се отказа от месото. А иначе тя октомври си беше на гости и каза че септември е изхарчила само 100 евро, така че може и месеца да е такъв, и плодовете и зеленчуците да са най - евтини. Но за зимата да си купува поне сирена и яйца, да компенсира липсата на месото. Сега като започнат купоните, ще и се увеличат разходите Laughing
А твоята дъщеря в кой град е и какво учи? Ех, че бях в Плевен в неделя, да ти се бях обадила да се наприказваме на воля за студентките.

# 252
Моята е в Мюнстер, първокурсничка с право.

А за неделята имаш голяма черна точка Laughing! Другият път да не ме пропускаш!

# 253
  • Варна
RSGeorgieva, личи си че пътуването е било много приятно. А какво беше времето ?

irenapleven, mama Tin много евтино в тая Германия  Simple Smile  Наближава времето на Коледните базари, а германците са ненадминати в това отношение , размечтах се ...

# 254
Храната и в Шотландия не е много скъпа, хранят се добре и не се лишават от нищо. Станала е доста пресметлива, яде си хляба докато свърши, не като вкъщи да се купи пресен и никой да не иска стария. Но си купува и зеленчуци, и плодове, като цяло всичко е по-евтино от тук, особено сладките неща. Цигари си купи от тук, надявам се поне да пуши малко, а дай боже да и дойде акъла и съвсем да спре. Понякога си купуват и по някоя бутилка вино.  И като си купи месо готви две-три манджи и си ги яде, абе доста от капризите се позабравиха май...

Общи условия

Активация на акаунт