Студенти в чужбина - 2

• 85 330
  • 811
  •   1
Отговори
# 510
valha, благодаря ти за разказа от гостуването на щерките. Беше ми много интересно да го чета.
Моята щерка днес си замина. Снощи ми каза, че нямала търпение да се върне там. Разбрала се е с една нейна приятелка, която учи медицина в Плевен, да й гостува в края на февруари. Там някъде им се засичали свободните дни след първите сесии и на двете.

# 511
Здравейте, момичета! Дано Новата година бъде щастлива и успешна за всички студенти и за нас самите! Страхотен разказ от valha за гостуването при дъщерите. Друго е като си видиш порасналите и устроени големи деца - там в тяхната среда.
Моят син ще пътува на 8-ми, така че имаме още няколко дни, не че много се виждаме, все пак всички приятели са тук ... но все пак.
Искам да Ви питам какви нискотарифни полети ползвате до Лондон, и от там до Глазгоу как пътуват децата? Какви са им впечатленията, ако ползват автобус или влак. Синът ми до сега пътуваше от София през Париж и от там до Абърдийн, но билетите са доста скъпи /350 евро–двупосочен/. Попадала съм на изгодни полети до Лондон, но трябва да спи там и на следващия ден да хване самолет до Абърдийн /който не е скъп/. Така, че моля споделете опита, да пробваме другия път като се прибира.

# 512
  • някъде из облаците
Пътували сме с Изи джет и децата, и ние, сега. Имат полети и до Манчестър, но като цяло са по-скъпи от Лондон, все пак това е единственият директен полет до София. Имат полети от Гетуик, от февруари започват да летят и от Станстед- Лондон, надявам се поне да са по-евтини билетите, след като ще има повече полети.
 Нямам забележки, малко закъсня и от София за Ман.,и от Лондон до София, просто с 30 минути по-късно излетя. Но пък полетите бяха много леки, и за ръчния багаж нямат ограничение за кг Laughing, а само дали ще влезе в бокса.

Уиз не сме ги пробвали, просто Лутън не ни е удобен.

# 513
valha, благодаря за информацията. Надявам се и други, които след Лондон продължават с пътуване на север да пишат.

# 514
  • някъде из облаците
Може би трябва да видите как са самолетите до Глазгоу, кое летище ще ви е най-удобно и да предвидите повече време между полетите, ако има закъснение. Иначе може да видите как са влаковете, ако се купят по-рано билетите поне май бяха 12 седмици предварително и в ненатоварени часове, може да се намерят по-евтини билети.

Сега погледнах Изиджет имат полети от Гетуик и Станстед  до Глазгоу.

Последна редакция: пт, 04 яну 2013, 21:16 от valha

# 515
Чудесен разказ valha. Пожелавам ти пак да отидете.

RSGeorgieva ние всеки път досега сме ползвали различни варианти за пътуване. Миналата година по това време беше Глазгоу - Амстердам - Букурещ и по същия път обратно. През лятото като си идваше беше Глазгоу - Лондон с автобус около 8-9 часа на Megabus на 10 паунда билет и Лондон - София на Bulgaria Air.
Тази година през есента пътуването беше Варна - Лондон на  Bulgaria Air и Лондон - Глазгоу с автобус.
Сега като се прибираше за Коледа: Глазгоу - Лондон с автобус, Лондон - Варна на WIZZ Air.
И обратно Варна - Лондон на WIZZ Air и Лондон - Глазгоу на easyJet.

Какво да кажа не знам - автобусите не са скъпи по принцип, но пътуването е доста, въпреки, че  са комфортни, има интернет. Но се изисква и придвижване от летището до съответната автогара. А Абърдийн е по-далече от Глазгоу и пътуването сигурно ще е най-малко 12 часа.
От друга страна, ако кацнеш на едно летище и трябва да ходиш на друго да хванеш друг самолет, пак си е голямо разтакаване. А е доста трудно да намериш от едно и също летище и долу горе за пасващ ти час самолет.
С влак не е пътувал. питала съм го - казва, че е доста скъпо, но нямам представа колко е.
Така, че всеки прави разни комбинации както му се стори най-удачно.

Сребърна паричка и аз разбрах, че ваканцията е 22 март - 15 април.

# 516
Благодаря за информацията, lorna. С автобус е 12 часа до Абърдийн и наистина е много, за това питах за някой вече пътувал така. Ще продължавам да разглеждам комбинации.

# 517
  • някъде из облаците
Ами аз не съм дочела, че за Абърдийн питаш   Embarassed , имат и до Абърдийн от Гетуик полети, ако се купуват по-рано може самолета да ви излезе като цени на автобус, просто кликнах някаква дата и е около 35-40 и... евро, има полет в 18ч., който може да ви устройва, по принцип изиджет кацат май около 14 часа.
Наистина ако се пътува самолет-самолет, то трябва да са от едно летище, иначе става една...
За влакове дъщеря ми ни беше купила Манчестър-Лондон за 12 паунда, за да не се таралянкаме  5 часа до Лондон с автобус ( 11 паунда) и още 2 до Портсмут, но пък влака тръгваше  за Лондон в 20 часа, дневните бяха много скъпи, самолета, сигурно щеше да е по-евтин.

Като цяло билетите поскъпнаха, както за самолетите, така и за автобусите, миналата година дъщеря ми до Лондон с автобус пътуваше за по 5-6 паунда.

ooooh!, и аз като купувам билети пада едно ровене за по-евтини и удобни. Лятото ги прекарах през Париж и двете, излитат всеки от неговото си летище и в Париж се събират заедно, но полета от Лондон беше закъснял, та добре че са задържали полета до София ( дали заради нея или други пътници) и голямата успя, после пак така излитат заедно и в Париж всеки си се прекачва, за нас удобно, но при голямата не си заслужаваше това прекачване, още повече,
 не им хареса въобще hahaha кацането .

Чудесен разказ valha. Пожелавам ти пак да отидете.

Благодаря  Hug, дай боже ,  
пожелавам на всички едно такова гостуване   Laughing.
Не ме интересуваше колко забележителности ще видим и къде ще отидем, важното беше да ги видя и да сме заедно за празниците, като цяло ходихме един ден до Ливърпул с малката дъщеря- впечатли ме този град , може би  музеите- музея на Бийтълс, прекарахме 5 часа в 3 музея  или гледките - кораби, вода и времето беше хубаво, макар престъпността, там да е доста голяма. Някак си Манчестър не успяхме много да го разгледаме, не знам защо така се получи.
И в Лондон бяхме за 1 ден- редихме близо 2 часа в Националния исторически музей, за да видим динозаврите Joy, нали учениците бяха ваканция и опашката беше огромна, хората се редяха въпреки дъжда и то с малки деца, даже и с бебета, и никой не се буташе.
Но Tower Bridge ... вечерно време ... нямам думи да го опиша, това трябва да се види, нарочно го оставихме последен, гледката беше много красива, през деня предполагам не е толкова впечатляващ, но вечер...

Последна редакция: сб, 05 яну 2013, 16:51 от valha

# 518
  • Русе

като цяло ходихме един ден до Ливърпул с малката дъщеря- впечатли ме този град , може би  музеите- музея на Бийтълс, прекарахме 5 часа в 3 музея  или гледките - кораби, вода и времето беше хубаво, макар престъпността, там да е доста голяма. Някак си Манчестър не успяхме много да го разгледаме, не знам защо така се получи.
И в Лондон бяхме за 1 ден- редихме близо 2 часа в Националния исторически музей, за да видим динозаврите Joy, нали учениците бяха ваканция и опашката беше огромна, хората се редяха въпреки дъжда и то с малки деца, даже и с бебета, и никой не се буташе.
Но Tower Bridge ... вечерно време ... нямам думи да го опиша, това трябва да се види, нарочно го оставихме последен, гледката беше много красива, през деня предполагам не е толкова впечатляващ, но вечер...

valha, всичко, което разказваш е толкова хубаво....и вълнуващо....И сте били и в Ливърпул....( това е единият  избор на сина  ми, въпреки престъпността )...Давай още....интересно е всичко.....което споделяш Wink

# 519
  • Варна
Долу -горе и аз мога да напиша същото като   lorna

Миналия път синът ми ползва автобус  / Нешънъл експрес / директно от Гетуик до Глазгоу , цената беше около 35 паунда. Сега ползва самолет / Изи Джет / от Лутън до Глазгоу и билета му пак беше 35 паунда. В посока Глазгоу - Лондон пътува с автобус / Мегабъс/ за 1 паунд . Но от Виктория стейшън в Лондон до Лутън за шатъла плати 16 паунда. Така че, като че ли е по -добре да се пътува с транспорт директно от летището на което се каца. Бритиш еъруейс имаха добри цени от Гетуик до Глазгоу също, около 25 паунда мисля. Иначе моят каза ,че от летището в Глазгоу е хванал някакъв автобус до гарата , може би оттам са и връзките за Абърдийн. А за лятото и ние мислим за вариант до Букурещ ,може би с KLM през Амстердам.

valha, дори през компютъра се усеща щастието ,което си изпитала да си с децата си  Hug Браво на момичетата ,че се справят сами Peace

Мерси за датите на ваканцията   bouquet Питах моя дали знае кога е , но той каза ,че не е проверявал още  Twisted Evil.

# 520
  • някъде из облаците
Ето снимки https://picasaweb.google.com/109322926409297605144/052013 дано се отвори

Повечето снимки са ни от музеите, от Манчестър почти нямаме, защото или дъжд валеше, или не си носехме фотоапарата  Embarassed.

Както казах музеите много ме впечатлиха, съжалявам, че не отидохме в музея на науката и техника в Манчестър, бил доста интересен. Имаше един музей до самия университет, в него имаше доста студенти, които не само че разглеждаха, но и гледаха научни филмчета и си правеха записки, това у нас не съм го видяла.

Иначе в Ливърпул разходката ни беше от автогарата пеша, през централната-пешеходна улица и надолу към крайбрежната, където бяха музеите, там са почти на едно място, имаше и една къщичка, където можеш да влезнеш да видиш, как са живяли по време на Втората световна война, докато разглеждаш изведнъж сирени започват да вият за въздушна тревога, при нас нямаше, но дъщеря ми е попаднала  Laughing
Билетите на музея на Бийтълс важат 2 дена, може да отидеш днес да разгледаш и утре пак да се върнеш Laughing. Това ни беше разходката из Ливърпул, 4-5 часа по музеи  Laughing.

Ами хората знаят как да го направят атрактивно и приятно за разглеждане, най-важното е че повечето са безплатни, има много интерактивни игри за децата, хем разглеждат, хем им е интересно, както и много филмчета, сядаш си, пускаш си , гледаш и слушаш.

Последна редакция: сб, 05 яну 2013, 16:28 от valha

# 521
Страхотни снимки, valha. Благодаря за чудесната разходка из Англия. Благодаря и на Сребърна паричка за описаните маршрути - ще ги имам в предвид.

# 522
За тези, които пътуват от Букурещ - следете и Бритиш еъруейз - при добро планиране имат чудесни оферти от Букурещ до Лондон, пък и до Глазгоу за осми януари взех за 115 евро, разбира се три месеца по-рано.

# 523
Леко ви подведох, 115 евра беше до Лондон през септември, а за януари е 150 евра, но пак е добре за дестинацията Букурещ - Глазгоу.

# 524
  • Варна
Поредната статия относно жълтите карти на нашите студенти  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/01/10/1981982_eur … mo_studentite_ot/ . И разбира се нашето Външно продължава да не прави нищо по въпроса. И синът ми беше изумен ,че китайци, камерунци и всякакви други студенти от държави извън ЕС имат право да работят по 20 часа , а българчетата не могат.

Днес успях да притичам до НАП и да му оправя осигуровките. Искаха ми пълномощно от негово име , подписано без да е нотариално заверено. Знаех предварително , защото това ми е 2-ро ходене, предишния път ме върнаха  Twisted Evil.

Общи условия

Активация на акаунт