Отговори
Здравейте,

Какво се случва, ако детето е прието в държавна детска градина, а не го запиша? Остава ли в надпреварата за следващите класирания или губи завинаги правото да кандидатства за държавно заведение?  Confused

Детето ми ходи на частна градина, тъкмо подписахме новия договор за предстоящата учебна година и се оказа, че в държавната градина, която му е на 1-во желание, са отпуснали допълнителни бройки и неочаквано от нас са го приели. Сега се чудя какво да правя  Tired

# 1
Здравейте,

Какво се случва, ако детето е прието в държавна детска градина, а не го запиша? Остава ли в надпреварата за следващите класирания или губи завинаги правото да кандидатства за държавно заведение?  Confused

Детето ми ходи на частна градина, тъкмо подписахме новия договор за предстоящата учебна година и се оказа, че в държавната градина, която му е на 1-во желание, са отпуснали допълнителни бройки и неочаквано от нас са го приели. Сега се чудя какво да правя  Tired
Ако твърдо си решила да не го записваш, задължително утре се обаждаш в съответната ДГ или отиваш на място и отказваш мястото при директорката, за да го пуснат отново. Ако не откажеш мястото по собствено желание, директорката те елиминира и мисля, че губиш 3 т. за първо желание за 1 или 2 класирания, не съм много сигурна. Запазваш си точките по 2 и 3 желание. Дали обаче въобще ще ти възстановят точките за 1 желание до края на тази кампания, ако те елемиминират служебно, не знам.
Ако решиш да запишеш детето, трябва да е докрая на утрешния работен ден, в противен случай или се откажи сама или ще го елиминират служебно като незаписано.

# 2
Щом сте го поставили като първо желание запишете го там, и се радвайте, че са го приели. Дължите ли неустойки по подписания договор за частната градина?
 Виждам, че детето ви е още в първа група, нали така? Значи има да ходи още три години най малко. И отново да кандидатствате за държавна градина догодина, след като вече са ви приели и то по първо желание.
 Моят съвет е да се опитате да развалите договора.

# 3
  • Пловдив
А дали ЧДГ е с лицензирана предучилищна група? Ако не, държавната детска градина е за предпочитане. Освен ако не смятате да карате предучилищната в училище, разбира се

# 4
Гаден съвет по отношение на многото чакащи, но съвета ми е да си приемете посещението в държавната градина и да се простите с по едни 20 лева на месец, които ще са около 400 лева за година и по този начин да си запазите мястото за следващата учебна година. Следващата година приема ви е абсолютно не-гарантиран. Това при положение, че не може да развалите договора с частната градина. Премислете си чисто финансово нещата и си сравнете таксите в двата вида заведения.
Във Варна такса за цял месец посещение е 48 лева, като 20 лева се плащат без значение дали детето е ходило или не.
Има варианти след откровен разговор с директорката в държавната градина да си пазите мястото.

# 5
  • Варна
+1 и от мен.
Най-добре е да запишете детето и на държавната градина, може и изобщо да не се явява там, а може да го пускате от време на време за да се запознае с другарчетата от групата и догодина да се премести по-лесно. Няма смисъл да го отписвате и да губите мястото. Никой няма и да знае че детето посещачва частна градина, то и да знае не е забранено така че проблем няма.

# 6
Не е ясно за кой град става въпрос. Ако е София, то нещата явно не са същите като във Варна. Директорката трябва да е много душа човек, за да се навие да покрие дете цяла година без никакви присъствия. За месец - три съм го виждала, но за повече - силно се съмнявам. Още повече, че със сигурност всяка директорка има близки и роднини, които също чакат за ДГ, но за тях няма място. Така че силно се съмнявам такова пазене на място да е безпроблемно и не го препоръчвам.

Дори и да се носи всеки месец медицинска бележка, зимните месеци когато децата много отсъстват, държат на присъствието на всяко здраво дете, за да не паднат под 16 деца средномесечна посещаемост. Няма начин да не разберат, че детето не е болно, а посещава друга ДГ.

Аз бих се опитала да прекратя договора с частната градина и бих пуснала детето в държавна. Късметът на децата за прием е най-голям на 3 г. След това шансовете драстично падат. Иначе не се губят никакви права. Просто местата вече са свършили.

# 7
Може да прозвучи гадно, но щом имате възможност да плащате за частна детска градина - не записвайте детето на държавната.
Има хиляди чакащи без възможности, които с радост ще се възползват от дилемата Ви.

Общи условия

Активация на акаунт