За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

• 99 990
  • 721
  •   1
Отговори
# 120
  • Балчик
Такааа, дойде ред и на рибата-  консерва паламуд с доматен сос. Обожавам тази риба  и на консерва, и пържена, и на скара, и солена. Heart Eyes Да е жив и здрав мъжо, дето я хвана.

в суров вид
вече изпечена
наредена в буркани
и залята с доматен сос

Това е половината от рибата, останалата сега се пече. След което бурканчетата ги чака варене 2 часа. А нас до довечера ни чакат в хладилника филетирани рибки да ги метнем на скарата.  Heart Eyes

А тук е рецептата

Последна редакция: сб, 06 окт 2012, 11:17 от Джемма

# 121
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте, дами!
Изпуснала съм ви от няколко дни насам.
Дойде и моят ред да правя лютеница и кетчуп, но някъде съм си загубила рецептата за кетчупа. Разрових се из блога на Пеп-чо, но не я намерих. Моля, дайте отново линк, ако е възможно. Благодаря!
Джемма, маринованите чорбаджийски чушки по твоя рецепта са супер вкусни. Едното бурканче отиде вече като гарнитура на бобеца Simple Smile. Съжалявам, че направих толкова малко. Знаеш ли дали стават хубави и с обикновени нарязани пиперки или да не рискувам?
Утре мисля да направя и желе от пресен гроздов сок. Майка ми е заделила известно количество да пробвам. Ако стане хубаво, ще докладвам. Мисля да го правя с фикса на доктор Йоткер, че са ми останали 2-3 и да ги употребя.

# 122
  • Балчик
защо да не стане с пипер, ще стане чуден маринован мисля. Peace

# 123
  • до най-прекрасния мъж
Ще сложа утре 10тина буркана. Много ни хареса, но аз олио не сложих и пак са ужасно вкусни. Спомних си за онези чушки, дето едно време ги слагаха на пиците. Като казвам едно време, имам предвид преди около 22-23 години, когато бях малка и пици се правеха само един вид и на малко места. Вкусът на червените капии още го помня - нарязани на ивички и мариновани - мммммм.

# 124
  • ВАРНА
Здравейте, дами!
Изпуснала съм ви от няколко дни насам.
Утре мисля да направя и желе от пресен гроздов сок. Майка ми е заделила известно количество да пробвам. Ако стане хубаво, ще докладвам. Мисля да го правя с фикса на доктор Йоткер, че са ми останали 2-3 и да ги употребя.

Аз правих желе от дюли с фикса 2:1 и стана чудесно.

# 125
Разрових се из блога на Пеп-чо, но не я намерих. Моля, дайте отново линк, ако е възможно. Благодаря!

ето го кетчупа http://pep-4o.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

# 126
  • под тепетата
Въпрос - знам, че бурканчетата от пюрета на Ганчев не могат да се заваряват с тези измислени капачки. Но - могат ли, т.е. пробвал ли е някой в тях да слага горещ продукт, да обръща с капачката надолу, да му е хлътвал и оставала читава зимнината ? Не ми се изхвърлят бурканчетата, а тепърва ще се купуват още... 

# 127
  • ВАРНА
Въпрос - знам, че бурканчетата от пюрета на Ганчев не могат да се заваряват с тези измислени капачки. Но - могат ли, т.е. пробвал ли е някой в тях да слага горещ продукт, да обръща с капачката надолу, да му е хлътвал и оставала читава зимнината ? Не ми се изхвърлят бурканчетата, а тепърва ще се купуват още... 

Защо не си купиш само капачки?

# 128
  • ВАРНА
Може ли някой да сподели сполучлива рецепта за маринован патладжан. Намерих няколко в нета, но предпочитам да е изпробвана. Благодаря предварително

# 129
  • Балчик
Може ли някой да сподели сполучлива рецепта за маринован патладжан. Намерих няколко в нета, но предпочитам да е изпробвана. Благодаря предварително

Аз правя тези:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.msg22896170#msg22896170

# 130
    Аз правих маринован патладжан по рецепта на пеп-чо.
Стана невероятно вкусен , догодина  ще направя в по - големи количества.
Ето ти и рецептата : http://pep-4o.blogspot.com/2010/08/blog-post_09.html

# 131

Защо не си купиш само капачки?
Не подвеждайте момичето! Тези бурканчета са с малко по различна резба,даже прилича на пластмасова и капачките не стават! Те са за един малко по стар модел.
Аз лично правих в тях,но това бяха люти чушлета заляти с гореща марината и нямаше проблем.
Да се варят обаче е невъзможно,поне така знам,не съм пробвала.
От известно време използвам един друг начин:заливам с горещо,затварям,запечатвам и не ги обръщам,а само завивам с нещо,да не изстиват бързо.Дръпват си капачките и ако е нужно,от време на време разклащам.
По съвет на мой близък,който е работил в консервен комбинат използвам този начин.Там  бурканите били сложени в нещо като кош,във вряла вода колкото трябва и после се изваждат с коша и никъде,никога не са се обръщали.Почти не е имало бомбаш-и.

# 132
  • Балчик
Разбира се, че в промишленото производство не се обръщат буркани, но там условията и температурите за консервиране са строго контролирани. И да не се обърнат бурканите, когато са напълнени с горещ продукт, си хлътват. Обръщаме ги за всеки случай, да излезе въздуха от буркана. Simple Smile Вчерашната ми риба, напълнена гореща и затворена с винтови капачки направи вакум докато си чакаха необърнати на масата да стане готова и втората партида, за да ги варя заедно в един казан.   Всичко зависи от капачката, а не от обръщането. Трябва да е с ненарушена цялост и затворена добре. Така обаче по-скоро постигаме пастьоризация, отколкото стерилизация. пастьоризираните консерви с по-малотрайни и не са подходящи за месни и рибни консерви, за патладжан също.

# 133
  • под тепетата
Спокойно, mireto  Laughing Знам, че за тези бурканчета не стават обикновените капачки за пюрета.
Megivarna, повечето от детските пюрета по магазините са с тънки капачки от фолио незнаен размер, които не търпят термична обработка залети с вода. Ако беше за купуване - няма проблеми, но не може.  Ще пробвам да насипя в тях горещо пюре от тиквички, няма и да обръщам и ще чакам резултата после  Mr. Green Топля си празните бурканчета в МВ-то за по-бързо.

# 134
Спокойно, mireto  Laughing Знам, че за тези бурканчета не стават обикновените капачки за пюрета.
Megivarna, повечето от детските пюрета по магазините са с тънки капачки от фолио незнаен размер, които не търпят термична обработка залети с вода. Ако беше за купуване - няма проблеми, но не може.  Ще пробвам да насипя в тях горещо пюре от тиквички, няма и да обръщам и ще чакам резултата после  Mr. Green Топля си празните бурканчета в МВ-то за по-бързо.
Успокоих се! JoyМислех че те въвеждат в заблуждение!
А може ли да споделиш за това пюре от тиквички,че  ми стана интересно?В къщи ми се мотаят няколко броя,та да се справя и с тях.

Общи условия

Активация на акаунт