За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

• 99 447
  • 721
  •   1
Отговори
# 645
Когато дойде времето на лютениците ...

Ива, записах си  я,  ще я пробвам и дано се справя. Благодаря.

# 646
Купих боровинки , искам да сложа на 1кг  плод /0,5 кг захар - ще стане ли? И лимонтозу да слагам ли? Вие как го правите? newsm78
Мисля че повече от 1 с.л.лимонтозу на кг .плод не е необходимо,но непременно се слага за да не се захаросва сладкото.

# 647
  • Варна
Аз слагам 1кл на 1кг захар. Мисля, че количеството на лимонената киселина зависи от количеството захар.

# 648
Аз слагам 1кл на 1кг захар. Мисля, че количеството на лимонената киселина зависи от количеството захар.
А аз не помня да съм слагала лимонена киселина-никога!Винаги си заварявам бурканчетата!
Често съм се чудила за какво  точно се слага.Сега се затварят горещи или се заваряват и стигнах до извода,че в миналото,когато не е имало затварящи се съдове,е било необходимост/да не се захароса/,но сега  излишно! newsm78

# 649
Здравейте, имам въпрос, извинявам се ако вече е било обсъждано   bouquet
искам да направя компот от праскови, но нямам къде да ги сваря, та въпроса ми е: мога ли да ги направя без да варя бурканите, а само сместа?
в едно предаване Анабел Ленгбайн беше направила следното нещо: в голяма тенджера сложи вода, захар, пръчка канела, анасон, лимонова кора и завари да стане на сироп, после добави половинки червени праскови да поврат не много и после прехвърли плодовете със сока в буркани с винт, не ги е стерилизирала. Вие правили ли сте така?

# 650
Веднъж гледах в едно кулинарно предаване как стерилизираха буркани в миячна машина - някой правил ли го е newsm78

# 651
Някой може ли да сподели рецепта за сладко от зрели смокини(а може и за конфитюр)? Узряват доста наведнъж сега и искам да се опитам да ги направя на сладко. Прочетох на предната страница една рецепта, но е за зелени смокини. Благодаря!

Последна редакция: нд, 21 юли 2013, 11:35 от dion

# 652
  • Варна
Някой може ли да сподели рецепта за сладко от зрели смокини(а може и за конфитюр)?
Аз смокините ги правя така: изчиствам смокините (около 3кг), но ги оставям цели и ги засипвам с 1кг захар. След около час слагам в тенджерата 1/2л вода и варя до сгъстяване, добавям 1кл лимонена киселина, варя още 5мин и разсипвам в сухи бурканчета. Докато правя това слагам на котлона да се сгорещява вода. Слагам горещите бурканчета в горещата вода и варя 5мин.
маякуб
баба ми правеше така компотите: сваряваше подсладена вода, пускаше вътре във врящата вода плодовете за няколко минути взависимост от плода, но не повече от 5, разсипваше във винтови буркани още врящо и ги обръщаше върху капачката. Не се развалят, по-лесно е, но на мен не ми харесваха особено.

# 653
Преди десетина дни направих една доза пюре за лютеница.Днес сложих следващата.Готовото пюре слагам в бутилки и във фризера.Лошото е обаче ,че доматите ми започнаха да се разболяват и не знам докъде ще я докарам.

# 654
almeg и нашите домати на село се разболяват и аз като тебе гледам да слагам докато има  Laughing
Та понеже имам и доста патладжани,може ли някаква идея за рецепта да метна в буркани домати и патладжани заедно  newsm78 Идеята ми е за нещо като готова салата и ще съм много благодарна за някакви рецепти   bouquet

# 655
  • Sofia
almeg и нашите домати на село се разболяват и аз като тебе гледам да слагам докато има  Laughing
Та понеже имам и доста патладжани,може ли някаква идея за рецепта да метна в буркани домати и патладжани заедно  newsm78 Идеята ми е за нещо като готова салата и ще съм много благодарна за някакви рецепти   bouquet
Пържени патладжани в доматен сос. И после заваряваш за капачка.

# 656
  • Варна
Една рецепта с патладжани от снаха ми: патладжаните се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да се поотцедят, ако има горчивина да се махне, измиват се и се изпържват от двете страни по малко. Отделно се изпича малко пипер и се нарязва на парченца, настъргват се няколко домата, нарязва се малко магданоз и 2-3 глави чесън, посолява се и се обърква. В бурканчетата се редуват ред патладжан, ред от сместа с пипера. Ако е необходимо се настъргват още няколко домата за да се допълнят бурканите. Варят се 30 минути.

# 657
Благодаря ви момичета,ще пробвам с по няколко буркана от двете рецепти.До 2-3 дни ще дам отчет какво съм сътворила  Wink

# 658
  • волно калдъръмче
Маринован патладжан Опитай да  ги нарежеш на кубчета. С тези шайби няма да е удобно да си замезваш.

и други варианти от същия сайт

# 659
      Момичета,имам малко боровинки и искам да ги направя на сладко.
Чудя се обаче дали би се получило добре,ако ползвам рецептата на Лео ,при която плода се пасира със захар,пълни се в буркани или бутилки,НО с последваща стерилизация  след това  newsm78

Последна редакция: пн, 22 юли 2013, 11:43 от Мика*ела

Общи условия

Активация на акаунт