За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

• 100 646
  • 721
  •   1
Отговори
# 315
ами тия трушии солта ги държи; тя им е консервант. Не знам дали ще стане сега да прибавяш зеленчуци - сигурно да, но другия  начин е да изваждаш да се обезсолява за ден в студена вода (или за 2 часа в гореща) и така да ядете.
Днес опитах с цедене в студена вода, но ги държах малко и пак бяха солени... така че ще опитам с горещата.
Значи все пак да не се ядосвам, че имат повече консервант.  Grinning Иначе е могло да не станат....
Миналата година си ги правих сама и бяха супер.
А снощи мислех и друг вариант, ако изсипя от маринатата и добавя само вода, май пак няма да стане, защото карфиолът вече е попил, нали?
А как ги цедиш,че ми стана  интересно?
Изкисваш в студена вода,като опитваш и ако не е достатъчно обезсолено,сменяш водата и чакаш.
Според мен,новият вариант не е удачен.Така всичко ще отиде на боклука.
Не се ядосвай на жената,че и на теб може да се случи!Преди бях писала,че и солта вече е различна,някоя е по солена,друга по малко.
Gali D,ще чакаме отзиви от първа ръка,че аз съм чувала,но не съм и виждала даже,а ти си и опитвала .А има ли някакви ориентири за количество плод/захар?
Успех в начинанието!

Последна редакция: пт, 02 ное 2012, 06:58 от mireto

# 316
mireto, уф, да де, киснене имах предвид  Crazy
А бе, аз съм си виновна, че не си ги сложих сама, ама като знам, че свекито принципно яде по-мазно и по-солено... та това имах предвид...
За нейния вкус сигурно са добри, но предвид, че и двамата със синът й вдигаме кръвно...  ooooh! отдавна не слагам сол в яденето и я използвам минимално, само когато наистина е належащо, като при туршиите  Peace

# 317
  • Талант на 2012,2013 г.
Аз моята туршия я изкисвам във вода 20,30 мин преди консумация и става много добре.

Момичета някоя от вас пробвала ли е да прави сладко,което не се вари предварително,а плодовете се смесват със захарта слага се във бурканчета и се вари около час и половина?Моя приятелка ми даде да опитам такова сладко от дюли и страшно много ми хареса,дюлята беше настъргана,а самото сладко много ароматно и вкусно.Утре смятам да пробвам с малко количество плод да видим какво ще излезе.

Миналата година мама беше правила сладко от дюли по точно този начин. Много ми хареса. Peace

mama&sladurana, пишеш, че отдавна не слагаш сол в яденето... Няма как тогава една туршия да не ти се стори солена. А те наистина се правят с повечко сол. Wink

# 318
Прочетох почти цялата тема и видях много интересни рецепти   bouquet
Извинете,ако сте писали някъде,но просто не видях  Rolling Eyes Моят мъж иска тази година да му направя "сладка" трушия,но държа да я направя в бидонче,защото вкъщи се правят трушии в голямо количество и нямам нерви да пълня всичко в буркани. Та въпроса ми е има ли някаква рецепта за сладникава трушия,която да е в бидон  Confused мерси предварително   bouquet

# 319
Аз моята туршия я изкисвам във вода 20,30 мин преди консумация и става много добре.

Момичета някоя от вас пробвала ли е да прави сладко,което не се вари предварително,а плодовете се смесват със захарта слага се във бурканчета и се вари около час и половина?Моя приятелка ми даде да опитам такова сладко от дюли и страшно много ми хареса,дюлята беше настъргана,а самото сладко много ароматно и вкусно.Утре смятам да пробвам с малко количество плод да видим какво ще излезе.

Интересно ми е да споделиш после дали се е получило и как го направи? Много обичаме дюлята на сладко, желе и компот.

# 320
  • The point of no return
Да споделя, че нашия опит за туршия в пластмасова кутия, се оказа пълен провал  Sad

Но пък поне вече знаем, че в буркани си е най-сигурно макар и по-трудоемко Peace

# 321
Аз до преди 2 часа се занимавах със сладко от дюли по описания начин.Не се стърпях и отворих едно бурканче докато е още горещо-домочадието остана възхитено  Peace Утре мисля да експериментирам малко,че така става супер лесно и бързо сладкото. Само се колебая дали да смеся круши + ябълки и още няколко бурканчета само дюли отделно или да пробвам круши+дюли  Thinking Някой пробвал ли е такива комбинации  Confused

# 322
  • София
Да се похваля с киселите ми краставички. Търсех рецепта за естествено ферментирали краставички - без оцет и други добавки. Не намерих описано на БГ, намерих в няколко чужди сайтове.

Ето го моят опит - http://sence.wordpress.com/2012/10/30/pickles/

Много са вкусни и по този начин са полезни, защото имат естествени пробиотици. Не знам колко ще издържат, като гледам твърдоста им може би 2 месеца. Е, ние ще сме ги изяли до тогава, но ще слагаме други неща да ферментират.

# 323
браво!  Чудни са ти станали краставичките. Нищо, че явно не си търсила добре, защото  такива, трушиени без оцет сме ги писали из темата; има ги в куп блогове, дори в моя, дето пък ги правих по на Ирма рецептата.  Peace

# 324
Аз до преди 2 часа се занимавах със сладко от дюли по описания начин.Не се стърпях и отворих едно бурканче докато е още горещо-домочадието остана възхитено  Peace Утре мисля да експериментирам малко,че така става супер лесно и бързо сладкото. Само се колебая дали да смеся круши + ябълки и още няколко бурканчета само дюли отделно или да пробвам круши+дюли  Thinking Някой пробвал ли е такива комбинации  Confused
А има ли някакви ориентири за количество плод/захар?

# 325
Аз сложих 1,200 кг дюли и 1 кг захар,но мисля,че щеше да е по-добре да е 1:1 плод и захар,така на мен ми се струва,че има  малко сироп към сладкото,но всеки си знае вкуса  Wink
п.п.Белените дюли ги слагах в леко подкиселена вода с лимонов сок за да не потъмняват и варих бурканчетата час и половина  Peace

# 326
Аз сложих 1,200 кг дюли и 1 кг захар,но мисля,че щеше да е по-добре да е 1:1 плод и захар,така на мен ми се струва,че има  малко сироп към сладкото,но всеки си знае вкуса  Wink
п.п.Белените дюли ги слагах в леко подкиселена вода с лимонов сок за да не потъмняват и варих бурканчетата час и половина  Peace
благодаря!  bouquet

# 327
Момичета и аз направих сладкото,да ви кажа рецептата е много сполучлива и много лесно се приготвя,много е ароматно,ако искате пробвайте ето и рецептата.

2кг дюли изчистени и обелени
2кг захар
2,3листенца наситнено индрише
3,4 зрънца карамфил
съвсем малко канела

Дюлите се настъргват и се смесват със захарта,индришето, карамфила и  канелата,всичко се обърква много добре и се пълни в бурканчета.Варят се около час и половина,сладкото трябва да е променило цвета си.
Аз варих точно толкова и се получи много добре,дюлята беше омекнала много добре,моята приятелка ги предпочита по хрупкави и вари около час.

Днес правих и салата Ропотамо и се получи много вкусна,правя вече втора доза от нея и много се харесва в къщи,ето рецептата и за нея

1кг сварен салатен боб
1 буркан кисели краставички
1буркан печени чушки
1кг сварени моркови
1 консерва грах
1 консерва царевица
1 буркан доматено пюре,предварително поизпържено
За маринатата
300мл олио
150мл оцет
150гр захар
2,5 супени лъжици сол

Всичко се нарязва на дребно и се прибавя към свареният боб,прибавя се и доматеното пюре,обърква се много добре.Продуктите за маринатата се смесват и се слага да заври,охлажда се и тогава се прибавя при салатата,разбърква се много добре и се оставя така 2,3 часа да се смесят добре вкусовете.Пълни се в буркани и се стерилизира 25,30 мин.

Последна редакция: пн, 05 ное 2012, 22:58 от Gali D

# 328
  • DE
zuzka88, аз практикувам така с дюлите от няколко години.
За  сладко: дюли, ябълки, круши.
Но не варя плода предварително и прецеждам, а всичко настъргано заварявам със захар и затварям.
Отделно правя само стъргано сладко от дюли, но към  които добавям и малко вода.

Както е писала по горе Gali D
аз не бих сложила индрише в дюлевото сладко.
Те, дюлите си имат достатъчно специфичен аромат който не бих омешала с друг.
Но пък въпрос на вкус. Изказвам само мнение.

Гледах по скоро в едно готварско предаване...1 зърно карамфил е достатъчен да ароматизира
10 литра течност.

# 329
  • София
пеп-4o, благодаря за коментара. Веднага се разтърсих за краставичките на Ирма. Доста по-сложни ми се виждат - хляб, прецеждане Simple Smile Предполагам, че си имат своят чар.

Моите пробиотични кисели краставички са по-бързи, много съм доволна от тях. Аз се интересувам от други идеи за естествено ферментирали зеленчуци, ще прегледам блоговете ви.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт