За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

• 100 629
  • 721
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
Здравейте страхотни кулинарки!Имам един въпрос,ако може да ми помогнете.Тази година правих и селска трушия - вода и сол ,остана ми и искам да я затворя в буркани за есента преди да стане прясната.Възможно ли е това и как да го направя?Ако някой може да ми каже ,ще съм благодарна!  Hug  Приятен ден на всички и хубави почивни дни! wavey

# 391
не може, ще омекне през лятото. 
Не може и да затваряш в буркани, ако стерилизираш - още ще омекне. По- добре сготви някоя манджа с нея или хапнете за гарнитури. Но може да прибереш в хладилник, че се стопля времето (е, не и днес)

# 392
Понеже и на мен ми остана доста от тази трушия и аз съм в дилема какво да я правя.Мисля какво ли ще стане,ако се прибере във фризера  Thinking Моята е на терасата  и зимата беше замръзнала и после нищо и нямаше,но не съм сигурна след дълбоко замразяване във фризера дали ще става за ядене  Rolling Eyes някой пробвал ли е да замразява:?

# 393
  • SHOOT ME 10 $
"Весислава",пробвай да я сложиш в голям съд (кофа или голям леген) и да я пресечеш с натриев бензоат-на пакетчето пише на колко кг.,колко гр. се слага ,мисля че на килограм туршия-грам натриев бензоат разтворен предварително в саламура от туршията. После в буркани или в каквото искаш,няма нужда от стерилизиране. Така ще я запазиш. Аз го правя това всяка година с киселото зеле и с туршиите ми.Получава се !

# 394
Понеже и на мен ми остана доста от тази трушия и аз съм в дилема какво да я правя.Мисля какво ли ще стане,ако се прибере във фризера  Thinking Моята е на терасата  и зимата беше замръзнала и после нищо и нямаше,но не съм сигурна след дълбоко замразяване във фризера дали ще става за ядене  Rolling Eyes някой пробвал ли е да замразява:?

да, става мека, като се размрази.

Както и с натриевия бензоат да престои за следващата зима. Сега, като се е стоплило и се пресече издържа още месец, но чак лятото   Naughty не, омеква.

Така ще я запазиш. Аз го правя това всяка година с киселото зеле и с туршиите ми.Получава се !

зелето се готви и не се отразява омекването на вкуса му. Искаш да кажеш, че пресичаш с натриев бензоат и ползваш тази трушия  на следващата есен или ? Има разлика във вкуса, не си струва.

# 395
Тази зима киселото зеле не ми достигна и се наложи да наложа зеле повторно. Топлото време тези дни спомогна да втаса по-бързо, но се притеснявам как ще го съхранявам на терасата като се позатопли още. Бяха ми казали, че зелето може да се съхранява дълго време в буркани със зелевия сок заедно, без стерилизация... Като количество зелето не ми е много, така че може да прибегна и към тоя вариант.

Никога не съм ползвала натриев бензоат.
Бихте ли обяснили по-подробно ефекта от него? Ще остане ли зелето хрупкаво и ще запази ли външния си вид и вкуса непроменени?

# 396
ще остане, но на вкус си се усеща. Може лекинко да е, но да. Той е консервант. Прочети в нета за него. По-добрия вариант е калиев-сорбат (пак консервант, но по-безобиден)
Но пак трябва да е на по-хладно място. Не над 20* Т

# 397
  • Варна
Благодаря ви!Май ще послушам Пепчо ,в хладилника и си я хапваме като гарнитура.А морковите ,те са повечко , може да спретна една руска салата  newsm78

# 398
  • Талант на 2012,2013 г.
На нас ни остана и зеле и туршия... Така се случи, че оперираха мъжът ми и  естествено объркаха ни се дни и меню...та туршията е пресечена с бензоат, но зелето не е... от него мисля да сложа да замразя, а туршията и идея си нямам какво ще я правя... Rolling Eyes

# 399
Последните две зелки ги стерилизирах, като отделих листа за сарми в няколко буркана, а вътрешността нарязах за готвене. Бурканите ннапълних до горе със зелев сок и стерилизирах във вряща вода около 15 минути. Химии не съм слагала, така вече няколко години спадявам последните зелки и става много добре.

Последна редакция: сб, 23 мар 2013, 09:56 от Фукла

# 400
Последните две зелки ги стерилизирах, като отделих листа за сарми в няколко буркана, а вътрешността нарязах за готвене. Бурканите ннапълних до горе със зелев сок и стерилизирах във вряща вода около 15 минути. Химии не съм слагала, така вече няколко години спадявам последните зели и става много добре.

съвсем вярно. Или във фризер, ако има място. Но това за киселото зеле.

Весислава, морковите могат да ти стоят в хладилника за доста време занапред за руска салата  Peace Аз правя трушия само от тях за нея и си ги държа до лятото (ако са повечко)

# 401
  • SHOOT ME 10 $
Зелето си го стабилизирам с натриев бензоат ,но не до другата есен.Когато ми остане-(а то е  почти винаги) си го стерилизирам в буркани по 2литра.Това е най-доброто! Съгласен съм с всички по-горе изказали се момичета.

# 402
разбрах те, аз затова и казах, че до другата есен не може трушията, че момичето иска да я хапват наесен, преди да е станала новата  Peace

# 403
Хора, имам   огромно количество лапад. Преди години съм замразявала, но при използването ми нагарчаше. Как мога да го съхраня, попарен със солена вода, запържен и тогава замразен? Стерилизиран...?

# 404
стерилизиран, но пак бланширан.
Или бланширан и замразен. Иначе суров нарязан и на мен не ми харесва.

Общи условия

Активация на акаунт