За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

• 100 628
  • 721
  •   1
Отговори
# 435
в събота правих от ягоди и сложих 100 мл вода - точно защото исках да е по-рядко, за желе да използвам направо. Пробвай така, гъстотата е като много гъста боза, не стои като сладко мирно и кротко на филия  Laughing

# 436
Много благодаря   bouquet
До 2-3 дни ще дам рапорт какво съм сътворила  Laughing

# 437
  • Пловдив
Тази година ми се искаше да направя лозови листа в буркани, нали не съм пропуснала момента?Споделете вашите рецепти защото ще ми е за първи път.

# 438
  • до най-прекрасния мъж
Тази година ми се искаше да направя лозови листа в буркани, нали не съм пропуснала момента?Споделете вашите рецепти защото ще ми е за първи път.
Навремето майка ми правеше в буркани, но ставаха леко разварени. Сега бере, бланшира за секунди в гореща и леко посолена вода, колкото леко да си променят цвета, отцежда, нарежда на пакетчета и във фризера. Вкусът не е променен, а листата са целички.

# 439
Be Light , зависи от коя страна ще го погледнем - то дори лимонената киселина е химия. Просто консервантите са все такива, които се употребяват в  бита.
Peace права си, но други странични и допълнително не желая, достатъчно ги консумираме волно или неволно с някои продукти; благодаря ти за тази информация

Единият от гел-фиксовете, но не помня кой от двата - 2:1 или 1:1 беше с някакви по-странни консерванти. Другият е само лимонена киселина, пектин и желатин.
а кой е другият поне да кажеш?

аз също си правя по гореописания начин листа за сърмите и са идеални

# 440
  • до най-прекрасния мъж
Единият от гел-фиксовете, но не помня кой от двата - 2:1 или 1:1 беше с някакви по-странни консерванти. Другият е само лимонена киселина, пектин и желатин.
а кой е другият поне да кажеш?
Става въпрос за двата фикса на Доктор Йоткер за сладко 1:1 и 2:1. Там е работата, обаче, че сега не се сещам кой от двата с какво съдържание е. Единият е с разни други консерванти, а другият е само пектин, желатин и лимонена киселина. Ако се не лъжа 1:1 е с разни добавки, а 2:1 е пектин, желатин и лимонена киселина. Така или иначе съдържанието е изписано на опаковката и като купуваш, може да прочетеш  Peace

# 441
  • Варна
 Избираш само здрави листи, които не са много нарязани, изрязваш им дръжките плътно за да не се надупчат след това, подреждаш по 10 един върху друг, сгъваш или навиваш, подреждаш плътно в буркана, слагаш малко копър и джоджан, равна чаена лъжичка сол(за компотен буркан, иначе по-малко),напълваш с вода до горе, затваряш и слагаш да се сварят(докато си сменят цвета, но не повече от 5 мин. след  завирането). Това е. В бурканите водата ще се дръпне надолу и така и трябва. Правила съм и замразени една година, по-лесно е, но вкусът е различен. Ако искаш да ги замръзиш: почистваш листата по същия начин, нареждаш ги по 10, потапяш ги в кипяща подсолена вода с помощта на решетъчна лъжица или гивгир, поставяш вътре във всяко пакетче по малко копър и джоджен, завиваш или сгъваш, оставяш хубаво да се отцедят и изстинат, напълваш в торбички и ги прибираш.

Последна редакция: ср, 05 юни 2013, 11:14 от olly

# 442
[/quote]
От години ги правя по следния начин и съм много доволна.Измиваш листата като подреждаш на дланта си по 15-20 бр.В средата им слагам клонка копър.Прегъвам на два по дължината и после по ширината и слагам в буркана.Така докато се напълни буркана.Слагаш  по 1 супена лъжица  сол на всеки буркан, затваряш с капачка и стирилизираш 10 мин.Вадиш и обръщаш с капачката на долу докато изстинат. Не ги бланширам предварително слагам ги сурови.Иначе стават превалени.А във фризера са жилави според мен.

# 443
Привет момичета!
Имам нужда от изпитана рецепта  за сироп от вишни! Дано да е нещо по -лесно ,че не съм голяма майсторка!Всяка година правя компот , но така и не се изяжда.Вишните обаче са  отрупани от плод и ми се иска да направя от този вид сок ,който се разрежда с вода преди консумация.
Благодаря предварително Hug!

# 444
соковарка? Или да ги свариш и извариш сока малко, а после + захар?
виж и сиропа ми от вишни http://pep-4o.blogspot.com/2012/07/blog-post_05.html

# 445
Мислих да пробвам по твоята рецепта, но се спрях заради листата. Те каква роля имат ? И в други рецепти бяха посочени, така че ще опитам.Благодаря ти!

# 446
не знам  Grinning така съм записала преди 100 години, така и правя. Може би аромата е по-хубав с тях?
Защо те притесняват листата?

# 447
  • до най-прекрасния мъж
Привет момичета!
Имам нужда от изпитана рецепта  за сироп от вишни! Дано да е нещо по -лесно ,че не съм голяма майсторка!Всяка година правя компот , но така и не се изяжда.Вишните обаче са  отрупани от плод и ми се иска да направя от този вид сок ,който се разрежда с вода преди консумация.
Благодаря предварително Hug!
Със соковарка стават много хубави сокове, знам го от близък, който вари с десетки литри годишно. Аз ползвам по-примитивна технология - измивам вишните, чистя от дръжки, смачквам хубаво с ръце в голям съд и прехвърлям в голяма ситна марля или друг ситен плат, като газ, например. Отцежда се за една нощ на хладно. На следващата сутрин изстисквам каквото е останало от сока. На 1 литър прясно изцеден сок добавям килограм-килограм и половина захар и бъркам докато добре се разтвори. Това вече зависи от това колко са кисели вишните - има и ужасно кисели, има и леко киселеещи. Затварям в бутилки и държа на хладно. Може и да се свари за 5 мин за капачката, ако нямаш хладно мазе или килер. Както каза Пеп-чо, може и в буркани за по-лесно затваряне и стерилизиране. После разреждаш на вкус с вода. Обикновено от 50-тина мл сироп излиза една чаша от 150-200 мл готов сок. Може да разредиш също с газирана вода и с няколко бучки лед, става супер.

# 448
Приготвих вишните и листата само трябва да изброя колко дози ще станат.Ще докладвам за резултата. newsm20!!!

# 449
Вкусно!!!
 Получи се една каса и половина от бирени бутилки! Стана доста сладко ,защото вишната е някаква кръстоска между череша и вишна и е доста по -сладък плода ,но това изобщо не ни притеснява ! Децата също го харесаха и със сигурност ще направя пак!  love001

Общи условия

Активация на акаунт