За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

• 100 039
  • 721
  •   1
Отговори
# 540
  • под тепетата
Зависи и от лъжиците! Свеки има едни като черпак, все ми се струва , че няма да се съберат в устата ми  Laughing  Иначе и ние така го правим - 5с.л. захар и 15 мин. ври с ключ.
 Тъкмо щях да питам , не е ли рано още за кайсиев компот? Скъпи ми се виждат кайсиите - по 1,50 най-евтините...

# 541
  • SHOOT ME 10 $
Момичета, повече от 5 лъжици ми се струва множко! Outta Joint И аз го правя компота с 4 , максимум с 5 лъжици.
Да не стане , като лепило...
нооо , кой както го обича! Naughty

Последна редакция: ср, 26 юни 2013, 09:35 от midkoo

# 542
Зависи и от лъжиците!

о да, това е най-важното. Имаме приятел, който  всеки път ми обижда супената лъжица на чаена, а тяхната супена - е моята за объркване на салатите.  Laughing

А извода за компотите е: На кой както му харесва за сладостта.
Биляна, знам ли ги дали ще паднат, тук също са толкова, не намалят вече 10 дни.

# 543
  • до най-прекрасния мъж
Хубавите БГ кайсии сега са в разгара си. Ще има още известно време, но зависи какво е останало от бурите и дъждовете напоследък.

# 544
  • Варна - Черна гора
И ние сме на вълна кайсии. Планираме да направим нектар. За целта мисля, почистените от костилки кайсии да бланширам, след което да ги смеля в машинката за домати, за да се отделят люспи и жилки. Чудя се колко време да ги бланширам, и колко да ги варя, дали като компотите - 15 мин. или повече? Четох в стари теми , че стерилизират нектара 30 мин.  Thinking

# 545
Да се отчета - май съм грабнала по-голяма лъжица вчера. hahaha Имах два невакуумирани буркана и ги разбих с пасатора преди малко. Наложи се да добавя вода. Но такава беше идеята - да се правят на сок и дано да ги изядем, а не да станат на ракия догодина. Wink
Иначе плодовете са от дървото пред къщи. Не знам как вървят цените на пазара.

# 546
когато разреждам с вода, слагам по щипка лимонтозу - обикновено с прасковите го правя; кайсиите си имат киселина и са добре.

# 547
  • до най-прекрасния мъж
Аз приключих със зимнината за тази година - снощи градушката е обрала всичко в двора  Cry

# 548
много лошо  ooooh!
Момичета, тук кайсиите са от 1.20 до 1.80 - хубави, големи, без наранявания. От това повече едва ли ще паднат за компоти и сладка.

# 549
  • под тепетата
Ангелче, недей така! Знам, че си хвърлила много труд, но понякога природата е по-силна от нас!
  Значи да се стягам тази събота-неделя за компоти. Щом като казвате, че кайсиите са в разгара си, няма за кога да се мотам.   

# 550
  • до най-прекрасния мъж
Няма какво да се направи, за съжаление. Точно се радвах колко много са народили лозичките, едни праскови и слива, дето ги чакам вече 5 години да ги опитам, бяха отрупани с плод, всичко вървеше супер - чесън, лук, картофи, фасул, краставици, домати, пипер, патладжан. И сега няма нищо. Няма и време за почти нищо вече тепърва да се засажда. Ще разчитаме на консервите от миналата година, пък труда отива на вятъра. Ще ходя довечера да видя какво е останало, но майка ми казва, че е било страшно и такава буря не помни през живота си - ураган, градушка и дъжд в едно. Ще се купува, каквото ни се прияде и така.

# 551
Момичета докато сте на темата за кайсиите да задам един бърз въпрос.Иска ми се да направя сладко или конфитюр от кайсии,обаче го искам без люспите на плодовете.Пробвах да ги беля,но става много трудно,имате ли някаква идея за по-лесен начин да се обелят  newsm78 Мерси предварително   bouquet
п.п.Ангелче знам какво е,преди 2 години бях в същото положение и се бях зарекла нищо да не пипам в градината и тази година пак насях  Tired Дано като си видиш градинката  все пак има нещо оцеляло  Rolling Eyes

# 552
Момичета докато сте на темата за кайсиите да задам един бърз въпрос.Иска ми се да направя сладко или конфитюр от кайсии,обаче го искам без люспите на плодовете.Пробвах да ги беля,но става много трудно,имате ли някаква идея за по-лесен начин да се обелят  newsm78 Мерси предварително   bouquet
п.п.Ангелче знам какво е,преди 2 години бях в същото положение и се бях зарекла нищо да не пипам в градината и тази година пак насях  Tired Дано като си видиш градинката  все пак има нещо оцеляло  Rolling Eyes
заливаш с вряла вода плода и после лесно се отделят с ръка люспите,пробвай.

# 553
  • до най-прекрасния мъж
Положението се оказа по-добро, отколкото си мислех. Неспасяеми са само лозичките - те са заминали на 95 % - няма здраво зрънце, всичко е нацепено и гние. Само една асмичка пред вкъщи е оцеляла що-годе. Тиквичките - те са тотална щета. Зеленчуците - ударила ги е градушката, понабила е доста, но корените са живи, макар и поочукани. Първа реколта няма да ядем, но има шанс да станат все пак, макар и по-късно. Плодове ще се купуват, за зеленчуците ще се молим да няма повече поразии, та да наберем нещо. Всичко е върнато поне с 2-3 седмици назад и няма да берем това, което можеше, но надежда има.

# 554
въпреки всичко,  потърси от агроаптеките препарат за гроздето - има такъв, който спасява здравите зърна след градушка - иначе от другите загнили и те отиват.
Ще се радвате на домашни зеленчуци поне, нищо, че ще е по-късна реколта  Hug

Общи условия

Активация на акаунт