Обиколката продължи около 30 мин. с оглед на неонатологичното отделение,ВИП родилна зала и обикновените стаи.Водеше я психологът на болницата,около 30-годишен,висок почти 1.90 см и определено редовно ходещ на фитнес,хихихи...
Но да се върна по същество!ВИП родилната зала е малка самостоятелна стая за естествено раждане,ако родилката избере да е в нея е от самото постъпване за раждане,заплаща 200лв,ако е сама и 250 лв,ако е с придружител,т.е. тука татковците имат възможност да присъстват на раждането!Иначе в предродилна и родилна зала (втората не ни я показаха,защото в момента течеше раждане) са по 3 жени в стая.ВИП родилната зала не се резервира предварително (то е и ясно),при постъпване на място се пита свободна ли е в момента,ако някоя мама иска като мен таткото да присъства на раждането,но залата не е свободна,той остава да чака на партера.При секцио (планирано или по спешност) таткото не може да присъства и операцията се прави на отделен етаж,предвижването до операционната,ако недай си Боже се наложи по спешност ни увериха,че е точно за 1 минута.В неонатологичното отделение ни показаха сектора за здрави доносени новородени и видяхме 2 нахранени мишленца таман.Има 2 варианта – бебето да се дава на всеки 3 часа за по 90 мин. на майката,като през нощта ( от 00ч до 6ч сутринта) е под наблюдение в отделението или да бъде постоянно при майката.Бебето да е постоянно при майката може и в обикновените и във ВИП стаите и не се доплаща за това!Обикновените стаи са от една до 6 жени в стаи,като санитарните възли са на етажа.Ние посетихме обикновена единична стая,беше много прилична с кинескопен ТВ,който се заплаща с автомат със стотинки.ВИП стаите са единични и това дали ще има свободни е като на принципа на ВИП родилната зала,заплащат се по 70 лв на ден,разликата от обикновената единична,че има безплатен плазмен телевизор и хладилник,но санитарният възел е пак на етажа,стаите са 7 на брой.За посещенията – ако родилката е в обикновена стая,посещенията са в коридора пред входа на отделението и няма достъп на външни хора.При ВИП стаите като единични може посещение по всяко време.Реално и при другите може,но не се влиза в отделението,посещения могат да се правят между 7ч и 20ч .При нормално раждане се стои 3 денонощия,а при секцио 5.При естествено раждане,ако всичко е наред преместването от родилна зала става на втория час,а при секцио на следващия ден.Мисля,че бях достатъчно изчерпателна и дано не досадя с романа ми!Определено условията са доста добри,даже изглежда като след скорошен ремонт,единственият минус е санитарния възел,който не е самостоятелен за стая ,но за няколко дена ще го преживея,поне засега аз съм се ориентирала към ВИП родилна зала и ВИП стая,просто защото искам таткото да е повечето време до мен (има възможност и да преспива).Да вметна и още нещо,което ще заинтересува мамите без брак като мен – при постъпване в болницата не е нужна нотариално заверена декларация за припознаване на детето,т.е. процедурата си се осъществява само с личните карти на родителите.
Имам обаче някои въпросчета, ако не е много нахално от моя страна
Интересува ме дали са ви обяснили какво точно се включв в цената за избор на екип. Пишеш, че ВИП стаята се заплаща 70лв, но предполагам, че това е за случаите, когато раждането е без предварително уговорен екип или бъркам? Днес четох за друга болница, където макар и със заплатени 900лв за екип ВИП стаята се заплаща на нощувка отделно извън тези 900лв
Та, как е в Шейново?
е логично в цената да се включва само екипа.
...

Както казах, ако лекарят ми се беше преместил в Перник например, там щях да отида да родя. В семейство на лекари за мен избора на лекар е от първостепенно значение.