Относно изследването Манту-спешно

• 12 154
  • 41
  •   1
Отговори
# 15
А кога резултатът е отрицателен и кога положителен.Аз все гледам ръчичката за някави белези,но освен лека чертичка,не много голяма/около 1см/,друго не виждам?

0-5мм-отрицателно манту, 5-15мм-умерено положително за деца, над 15мм-силно положително

5-21мм-умерено положително за възрастни, над 21мм-силно положително за възрастни

Това е диаметърът на кожното уплътнение, което се получава като реакция от въвеждането на туберкулина.  Измерва се с линийка на 72-я час от специално обучен персонал.

Ако е отрицателно се предполага, че липсва имунитет срещу ТБ или той е слаб. Ако е умерено положително се смята, че имунитетът е налице и той е добър. Ако е силно положително има съмнения за заразяване с ТБ и пациентът се изпраща за още изследвания. Пробата манту не е достатъчен критерий, за да се реши дали е налице ТБ или не, но е някакъв ориентир за специалистите. Неслучайно при умерено положително манту не изпращат за никакви по-нататъшни изследвания.

Защо в напредналите страни от Западна Европа и САЩ ТБ почти няма, въпреки че не правят БЦЖ? Защото социалното положение на тяхното население е много по-добро. ТБ е типична социална болест, свързана с гладуване, много работа, малко почивка, безсъние, а понякога и алкохолизъм. Но да не забравяме, че напредналите страни с изключение само на САЩ също са правили БЦЖ около и след втората световна война. Както се досещате, тогава социалното положение и на тяхното население не е било блестящо. Дори в Англия и сега слагат БЦЖ на застрашените контингенти-чужденци от Африка, бившия източен блок и бившия СССР, както и на техния медицински персонал в болниците. Защо преди да се направи БЦЖ се прави манту? Защото практиката е показала, че се получават големи усложнения от ваксината при пациенти с положително манту-студени абцеси, келоиди и др. Заболеваемостта особено при детското и младежко население в Бг спада значително след 1951г. Тогава са започнали да използват БЦЖ. А тя е най-ефективна при децата и младежите. При възрастните не е особено ефективна и поради тази причина рядко се прави.

В момента в Бг ТБ е най-силно разпространена сред циганското население. Причините за това са пределно ясни.

Последна редакция: ср, 03 окт 2012, 23:30 от vl

# 16
Никой не отрича БЦЖ-то.
Но самите лекари казват, че мантуто не показва нищо.
А вие, ако искате и 10 пъти го правете.

# 17
Никой не отрича БЦЖ-то.
Но самите лекари казват, че мантуто не показва нищо.
А вие, ако искате и 10 пъти го правете.

Специалистите не са на това мнение, обаче. Неслучайно при умерено положително манту не правят нищо повече. Смята се, че е е налице нормална постваксинална алергия.

# 18
Кои специалисти? Освен шепата български, и то само тези, които не са отваряли учебник и изследване последните 20 г.
Всеки си решава. Просто казвам, че трябва да е на базата на информиран избор  Peace

# 19
Кои специалисти? Освен шепата български, и то само тези, които не са отваряли учебник и изследване последните 20 г.
Всеки си решава. Просто казвам, че трябва да е на базата на информиран избор  Peace

Тогава защо манту се прави по цял свят, дори и в САЩ? Защо не е напълно отхвърлено като неефективно?

# 20
Не знам, vl, моята информация е, че няма никъде, освен в Русия, България и някои от бившите соц страни.
Който се интересува повече - да рови, аз съм си минала от реда  Simple Smile

# 21
Не знам, vl, моята информация е, че няма никъде, освен в Русия, България и някои от бившите соц страни.
Който се интересува повече - да рови, аз съм си минала от реда  Simple Smile

Не е така. Това е поредната лъжа в Интернет. Една потребителка преди 2г. се оплакваше от лекарите в Дубай-правили манту, а не можели добре да го оценят.

Доколкото ми е известно СЗО все още не е препоръчала на всички страни мантуто да отпадне. Обясних и защо го правят преди да решат въпроса с БЦЖ.

Други пък от САЩ се оплакваха преди няколко години, че ги напънали на излишно лечение за ТБ при умерено положително манту!

# 22
Ок, това е твоето мнение  Peace
Аз вярвам на моите близки, които живеят в т.нар. бели страни. И не са против ваксините, слагат на децата си, просто когато поисках списъка им мантуто го нямаше и даже не бяха чували.
Консултирала съм се и с двама независими един от друг лекари, които също са за ваксините, но пък бяха против мантуто, а и нямат никаква сметка да ме лъжат Simple Smile

# 23
Ок, това е твоето мнение  Peace
Аз вярвам на моите близки, които живеят в т.нар. бели страни. И не са против ваксините, слагат на децата си, просто когато поисках списъка им мантуто го нямаше и даже не бяха чували.
Консултирала съм се и с двама независими един от друг лекари, които също са за ваксините, но пък бяха против мантуто, а и нямат никаква сметка да ме лъжат Simple Smile

Не е моето, а на специалисти, които познавам. Щеше да е мое, ако бях пулмолог, а аз съм твърде далеч от медицината. Но през годините тези подробности сме ги обсъждали неведнъж. При нас ТБ беше семеен проблем. Моят баща е боледувал от нея 3пъти. Последния път, когато му се случи аз бях в 5-ти клас.

В белите страни манту се прави като ориентир при съмнение за ТБ. Написах го и по-назад. Ако са го отхвърлили през тази година не зная. Освен това се прави и за да се реши въпроса с БЦЖ. И това написах.
Обясних и защо тези страни не правят вече БЦЖ-защото болните от ТБ са голяма рядкост. Но тук в Бг съвсем не е така.

Последна редакция: чт, 04 окт 2012, 00:21 от vl

# 24
...
В белите страни манту се прави като ориентир при съмнение за ТБ...

При съмнение - да.
Профилактично - не.

Това е моята информация, ти явно имаш друга, ок  Peace

# 25
...
В белите страни манту се прави като ориентир при съмнение за ТБ...

При съмнение - да.
Профилактично - не.

Това е моята информация, ти явно имаш друга, ок  Peace

Да, така е. Но то и тук не се прави профилактично, а когато трябва да се реши дали детето е за БЦЖ или не. Профилактиката на ТБ се прави с БЦЖ, а не с манту.

# 26
... когато трябва да се реши дали детето е за БЦЖ или не...

Точно това имам предвид, че там НЕ се прави  Simple Smile

# 27
... когато трябва да се реши дали детето е за БЦЖ или не...

Точно това имам предвид, че там НЕ се прави  Simple Smile

Недопустимо е правенето на БЦЖ без манту. Всъщност е допустимо, но САМО за бебетата до 2месечна възраст. След това първо манту и после БЦЖ или нищо.
По-назад обясних защо е така.

# 28
Именно. Прави се еднократно БЦЖ - на бебета. Няма реимунизации, съответно манту.

# 29
Именно. Прави се еднократно БЦЖ - на бебета. Няма реимунизации, съответно манту.

В доста от напредналите страни даже и на бебетата не се прави БЦЖ. Не еднократно, а нито веднъж. Защо, вече обясних. Защото там ТБ е изключително рядко срещана. Социалните условия и добрата хигиена са определящи. А тук?

Последна редакция: чт, 04 окт 2012, 01:02 от vl

Общи условия

Активация на акаунт