Защо пишете "някоЙ хора"?

• 47 359
  • 1 116
  •   1
Отговори
# 495
33 страници. Найстина ли!?

# 496
Е, labrex, ти виж каква грамотност извира от статията.

Елица, те тия статии бъкат от грамотност, ще се впечатля, ако попадна на грамотно написана. Имаше време, когато ми се щеше да ги чета с червен молив в ръка, сега вече обръгнах, не се впрягам чак толкова. Но думата "технологии" са я уцелили, може да е под влияние на как,Сийкината темичка! Grinning
И за промените в езика така подскачах, но какво да направи човек, то е като да удряш в стена с глава. Днес едно вярно, след три дена вече не е актуално, има нови форми. Навъдиха се едни авторитети, дето пишат от последна инстанция простотии или каквото им щукне, не знам кой или какво може да ги спре.

# 497
Ми и аз, Nickkie, както изглежда, ще продължа да пиша неграмотното "откъде" и "отдясно". Леко тъповато ми се струва петилетки наред да са ми начервявали страниците заради едно, от утре нататък пък точно то да ми се брои за правилното. И то без никаква смислена причина. От какъв зор ще отделям лявото, пък дясното - не (новодошлото "от ляво надясно" имам предвид)?! Чунким е неясно коя е началната точка и коя е крайната. Страшно умозрение, няма що. Laughing

# 498
През 2011 Българската Академия на Неуките обаче взела, та приела дузина нови добавки и изменения, според които "отляво надясно" вече се пише "от ляво надясно" (Бог знае защо), "откъде накъде" вече са четири отделни думи, а също и "от горе на долу". Преди 2011 това не беше правилно.

Жива да си, жено!   bouquet
Че вече се бях зачудила каква чавка ми е изпила акъла, та толкова години да си въобразявам, че пиша що-годе грамотно и че съм си учила уроците, когато е трябвало, а изведнъж излиза, че или съм спала, или бягала от час, щом пиша обратното на това, което се твърди в сегашните речници и учебници.
Определено днешната граматика не е тази, която ние учехме в училище. Открих го още щом синът ми стана ученик. Лексиката да се промени - разбирам. Правописът на някои думи да се опрости - също. Но да се усложняват и заменят граматичните правила с противоположните им - е, това защо се прави, не проумявам.  newsm78

# 499
  • най-шареното място
Понеже има хора, които това работят - да вкарват разговорния език в книжовния и объркването на хората в нормите.
После цели поколения са статистически и практически неграмотни, понеже не следят решенията БАН....

Половината пари да бяха отишли за свестни редактори поне в държавните основни медии - радио и телевизия и да знам че както говорят, така е правилно,
А то само наркоманИИ покрай баня МадАра и подобни...

Едно писане да ни остане.  Но това с отделно/слято си е безумие още от „вкъщи“ и го измислиха от нищото. Но няма „вучилище“ “вофиса“.. да не им давам идеи, че те такива харесват...

# 500
Ба, не е за проумяване... Ако знаеш в Академията що за люде има и как например се прави докторантура по български в СУ, хич няма да ти е трудно да проумееш. Бъркат си в носа и се чудят с каква глупост да се занимаят, а междувременно младежта пише "незнам" и в Софийския има 450 свободни места за висшисти. Държавна поръчка. Нали разбирате какво означава това? СУ, ДП, свободни места?! Боже, преди години втора резерва да си, пак не мож' се докопа...

# 501
.......Но това с отделно/слято си е безумие още от „вкъщи“ и го измислиха от нищото. Но няма „вучилище“ “вофиса“.. да не им давам идеи, че те такива харесват...

Колко забележки правих за това " вкъщи", колко се чудих на разни журналисти,  пък то се оказа, че аз съм неграмотната. Embarassed Предложените форми добре звучат и изглеждат, чудя се "въввлака" дали няма да е по-добре "въвлака", някак по-благозвучно е? newsm78

# 502
"Вкъщи" е старо, бе. Бях в гимназията, когато го въведоха, още в началото на 80-те.
Ето нещо по въпроса: Случаят с вкъщи

# 503
  • най-шареното място
ха! ще стане въ/й/влака Simple Smile

ПП Именно, и аз още учех. Затова казвам, тогава почнаха с тези щуротии. Нима имаше основание?

# 504
  • Пловдив
Ох това „вкъщи” и аз го помня. Майка ми беше начална учителка и честно казано беше в потрес, когато им го стовариха това „вкъщи”.

# 505
Божичкоу, мчи къ съм упущила тъз тема?!
Много се колебая кой точно отговор да избера, за това първо че попрочета някоЙ странички изнаназадзе, и после шсъ върна, за да си докоментирам.  Whistling

# 506
Е, аз винаги съм го знаела като "вкъщи", защото съм родена в средата на 80-те.
Обаче "от ляво надясно". В потрес съм, казвам ви. Не за друго. Явно остарявам, щом ставам свидетел на промяна на граматични норми.  Mr. Green

# 507
  • София
Вижте сега, не искам да ви притеснявам Laughing, обаче тия работи за от къде на къде, от време на време ( да не говорим че "отвреме" не съществува, а навреме има съвсем друг смисъл), ги чета в реално време, ей сега, подробно описани в официалния правописен речник от 1995 година. Че даже ги има и в моя прословут речник от 1954, но не толкова подробно.  Flutter
От 2011 какви нововъведения има не съм се и запознала даже, че нямам достъп.

# 508
"отвреме" съм срещала само в "отвреме-навреме".

Тук има още информация по въпроса.

# 509
ОтказАх се, 'начи!
ШибнАх последния отговор и не моА да се разправям повече.
Но държа да отбележа, че няма как бЯли и голЯми да са "софийски", по простата причина, че в София използваме голЕм и бЕл много по- често, отколкото сигурно цЕлата останала част от България (с изключение на Перник де Mr. Green)

Лека ви нощ и умната с някоЙ хора. Wink

Общи условия

Активация на акаунт