Защо пишете "някоЙ хора"?

• 47 174
  • 1 116
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Не е тъй, Трещи. Пишеш претенции - просто натискаш последния клавиш 2 пъти. Няма по-лесно от това.
Иначе помнят там нещо си от училище, ама ко беши newsm78, ааа да, след гласна буква (за разликата м/у буква и звук не ги търсете) задължително се пише Й. И те така.

# 91
Според мен е абсурд това явление да се дължи на произносителни или клавиатурни причини. Отказвам да отделя даже минута на подобна теза. "Незнам" защо се слива, пак ли щото се спестява натискане на бутонче?

# 92
Светлица, разбрах за кое казваш, но това е начало на стихотворение от М.Кендеров и така беше написано, може би заради римата по-нататък. Трябва да е "животът".

# 93
  • на село
В четенето на книги е истината, дори и да си проспал часовете по БЕЛ. Някой го спомена по-горе. Не става само с четене на теми във форума.
Тази грешка, както и много други, е толкова често срещана тук, та въобще не е трудно да се заблудиш, че нямаш проблеми с правописа.

# 94
  • Варна
С поправката - книгите да са издавани преди '89г. Най-късно до '95г. После става страшно.

# 95
  • София
Освен да е от еволюционни изменения в мозъчната кора.

# 96
И с допълнение - избягвайте вестници и списания.

# 97
С поправката - книгите да са издавани преди '89г. Най-късно до '95г. После става страшно.
През 90-те беше най-страшно.

# 98
  • n/a
Според мен е абсурд това явление да се дължи на произносителни или клавиатурни причини. Отказвам да отделя даже минута на подобна теза. "Незнам" защо се слива, пак ли щото се спестява натискане на бутонче?

Мисля, че причините в клавишо-писането са по-дълбоки. Нямам доказателствен материал, уви, освен няколко голи хипотези и подозрения. Писането на ръка, изглежда, има сериозни познавателни (когнитивни) бонуси.

# 99
  • Kопенхаген
Да живеят братушките!   bouquet

Цитат
По руски образец буквата Й влиза в гражданските шрифтове на българската азбука.

# 100
  • на село
Да, така е, но дори този правопис би бил задоволителен за един форум. Няма чак толкова груби грешки.  Wink

Много често прескачам постове на потребители, които допускат груби правописни грешки. Ако и да съм имала добри впечатления, те бързо се изпаряват, уви.

# 101
  • София
"Й" е доста по- изискано и натруфено от "и". По същата причина хората казват не бели, а бяли, по- интелигентно и суфистицирано звучи някак.

# 102
  • Kопенхаген
"Й" е доста по- изискано и натруфено от "и". По същата причина хората казват не бели, а бяли, по- интелигентно и суфистицирано звучи някак.

Това особено по софийски маниер  Laughing

# 103
  • Mars Hotel
Много хора споменават "бЯли", а аз досега не съм попадала на него. Чувала съм "голЯми", сега се сещам.

# 104
Да използвам темата, за да вметна, че много пъти забелязвам как уж грамотни потребители пишат "и", вместо "й", та моля, пояснете, да не би да са се променили правилата докато аз съм бляла:
например, " прочетох в книгата и" или "в книгата й"; "дай й пет лева" или "дай и пет лева"?

Предполагам, че някои, като мен, се мъчат с екран на латиница и кредор, но все пак, намира се "Й" и там, под буквата J...

Общи условия

Активация на акаунт