Защо пишете "някоЙ хора"?

• 45 201
  • 1 116
  •   1
Отговори
# 15
  • n/a
И аз искам да знам. Мистерията на "й" ме тормози не на шега.
Който намери отговора, да му се присъди Нобелова награда за мир, за медицина, и за всичко останало.

# 16
  • София
Темата не е какво ви дразни, а защо се ползва това Й, където не му е мястото  Peace
За калорий, батерий и т. н. няма да пиша.Но когато видях, че една потребителка се е разхождала в парка Займов, вече ми дойде много  ooooh!

Како Сийке, ако с тази тема успееш да вкараш в час дори и 5 форумки, това ще е супер  Hug

# 17
Според мен не е диалект, а неграмотност и незнание, че в мн.ч. на края на думата й не може да стои.
Особено много ми бърка в здравето, когато видя как някой се опита да блесне с модерни думички и ги оака накрая- репарациЙ, дестинациЙ и др. подобни.

# 18
Даа, някой хора си купуват кайсий, замразен спанак на порций(това го пишеше на опаковка наЙстина), сладкарски бой..., страшен афинитет към Й tooth .
Дали голЯми и бЯли е диалект newsm78 ..., на мен на неграмотност ми бие newsm12 , просто това се учи в училище, но някоЙ хора са го пропуснали(урочето).....

# 19
Моля, има си теми за диалектите и за другите правописни и правоговорни аномалии.  Peace
Тази е специално за все по-масовото изписване на И като Й, особено когато се използва в съчетание, в което думите се разминават по род и число, като в "някой хора", например.
Дотук се изясни, че е някакъв странен диалект, с все още неуточнена територия.
Да си призная, когато видя в нечий пост подобно изписване, някак си думите на автора твърде олекват. Може да е написал големи умности, ама каква полза, като се е изходил после на метеното?
Да не говорим, че колкото и да се опитвам да не си съставям конкретни представи за съфорумците, малко или много се влияя от аватари и стил на писане. И на фона на зашеметяващата красота на аватара, префърцунения изказ и претенциите за елитност, като срещна пльоснато не на мястото му Й, веднага пред очите ми застава един кошмарен образ.
Представям си някоя изсулена цоцолана (150+ кг), със скъсан анцуг Адибас, ролки на главата, гуреливи очи, мазно и пъпчасало лице, пищен мустак, олющен маникюр, космати ръце и крака, напукани пети и черно под ноктите на краката, лъхаща на тридневна пот...
Съжалявам, но точно такава асоциация ми създава сблъсъкът с "някоЙ хора", "стоЙ", НОЙ и прочие изблици на умствена и езикова неподдържаност.  Sick

# 20
  • n/a
Не мога да нарека проблема "неграмотност". Не е нужно да знаеш правилото за "Й в края на дума в мн.ч. не може да има", за да пишеш "и" в края на думата. В сравнение с английския, например, българският език фонетично е доста близо до начина на изписване. Аз трудно мога да произнеса "емоциЙ", предполагам и повечето хора също ще имат затруднение. В какво е трудността да напишеш "емоции", при положение, че хем така е по-лесно да го напишеш, хем е по-лесно да го произнесеш? От'де иде незнайният порив да му туриш едно Й в края?

# 21
Сийо, к'ви са тЕя твои претенциЙ сега?! Ми 'зЕми да се съгласиш, че двете и-та едно до друго са някак неестетична гледка! Освен туй и-краткото е онеправдано в наш'та реч, използва се прекалено рядко, редно е да му се даде шанс и на него в словописането! Naughty

# 22
  • Варна
Цитат
Представям си някоя изсулена цоцолана (150+ кг), със скъсан анцуг Адибас, ролки на главата, гуреливи очи, мазно и пъпчасало лице, пищен мустак, олющен маникюр, космати ръце и крака, напукани пети и черно под ноктите на краката, лъхаща на тридневна пот...
Току-що описа ССФ Mr. Green

# 23
Ми 'зЕми да се съгласиш...

Ами не ща да се съгласявам.  Tired
Не е проблемът в мен, дали ме дразни толкова, или не. Плаши ме, че все повече стават хората, които пишат така. Уж интелигентни, умни хора, с престижни професии, кандидатствали с оценка по БЕЛ...
Децата растат, потапят се в тази среда и започват да я попиват и те. Малките масово пишат така, рядкост е да се срещне дете над 4-ти клас, което да пише грамотно. Рядкост и бяла лястовица! Нещо повече, пред очите ми хора от моето поколение, че и по-големи, които никога не са писали така, вече започват да се поддават на инерцията и "прихващат". Хайде, на дете да направиш забележка, ама на възрастен човек - как?
Хиляди пъти съм понечвала да цитирам нечий пост и просто да попитам "Това сега защо го написа така? Можеш ли да го произнесеш?", но все се плясках през ръцете, защото знаех какво ще последва. Тая сега на каква се прави, аман от правописна полиция, като нямаш какво да кажеш по темата, се заяждаш за правопис и т. н. Мантрата я знаете, лее се ежедневно и ежечасно тук.
Затова пуснах темата. С надеждата някой да се позамисли, да се позасрами и, дай боже, може би коригира? Дали?
В противен случай наистина ще се сбъдне последната опция от анкетата. Да ни е жив и здрав Владко Мурдаров, ще се постарае да включи този вид изписване в следващия речник. Нали така обясни отпадането на дублета мАсло и маслО и оставането като правило на грешния и диалектен преди години вариант на маслО - защото, видиш ли, цитирам: "Нахално се наложи думата "маслО" и затова само тази форма е включена в речника".
Та така. Ако не прекратим сега тази практика, тя нахално ще се наложи като правило и добрите чичковци и лелки от БАН услужливо ще я пъхнат в граматиката.
На печелившите - честито!

# 24
  • n/a
И аз не ща да се съгласявам ...
Потърпевша съм. Детето ми преди дни, докато си писа изискванията за учебната година, пльосна "за изобразително изкуство - бой". Както споделих на въпроса ми "Защо?", ми отговори "От'де да знам"  Mr. Green
Мъчи ме да разбера защо ще го напише? Какво чува, какво мисли, с какво "бой" е по-уютно от "бои"? 

# 25
Како, какоооо...и аз не щЪ, и аз не се съгласявам...и същи дон Кохот не спирам да се обаждам и да забелязвам...след което порядъчно ме обсипват с нападки на каква се правя и това тук(за където и да става дума)  да не бил литературен форум или тест по правопис...и как едикой си бил математик, а не филолог, 'га че ли не става дума за това да си усвоил материала от основния курс на обучение...
 Темата е прекрасна, но за съжаление ще мога да се включа в нея чак следобед...

# 26
Мъчи ме да разбера защо ще го напише? Какво чува, какво мисли, с какво "бой" е по-уютно от "бои"? 

Набий го веднъж и после му дай да рисува с боички. Веднага ще направи разликата.  Laughing

# 27
Темата за правопис има същата цел като твоята. Там многократно се обсъжда така таченото Й....
Дали обаче хората, които го пишат посещават тези теми.... Може и да ги посещават, но единственото, което ги вълнува е, че някой видиш ли има за цел да ги обижда, като посочва грешките им, независимо, че се цитира без имена......
Всъщност е интересно, че се засягат, дали обаче ще се постараят да се поправят...

# 28
Негръмотни сме.

# 29
Хрумват ми две възможни причини:
1) по аналогия с английския език, където в края на думата винаги се изписва 'y' за звука 'и' и ( почти) никога 'i'.  Това комбинирано с не особено добро знание как следва да се произнасят 'и' и 'й'.
2) ефектът на прихващане, както и допълнителното утежняване, че се пише с помощта на клавиатура, а не на химикал. Грешката е ужасно честа, като почнеш от форуми, та стигнеш до етикети и надписи на обществени места, и може би е нормално да се загнездва като еталон в ума, дори и подсъзнателно. Освен това, съдейки по себе си, когато човек пише на компютър е по склонен да допуска грешки, дори абсурдни (аз съм се хващала с 'варианД', дума, която е трудно да бъде сгрешена в общи линии). И не само аз, има хора тук, които пишат грамотно, но имат еднократни грешки, вкл. с 'й'.
Но най много ме притеснява фактът, че някои от непрекъснато допускащите тази грешка, са завършили елитни университети, хуманитарни специалности, при положение, че не би трябвало и диплома за средно образование да получат с подобен правопис и конструкция на изреченията.

Общи условия

Активация на акаунт