Защо пишете "някоЙ хора"?

• 45 242
  • 1 116
  •   1
Отговори
# 1 050
  • София

След това изявление дискусията приключва с гръм и трясък.

Ми не е звук, мило. Звуците се чуват и произнасят, а не се пишат. Трябва ли да си обясняваме подобни неща?  Simple Smile

# 1 051
  • Mars Hotel
Чакай, ти досега нали твърдеше, че "някои" се произнася като "някоЙ? За какви букви говориш тогава?

# 1 052
А, ето това исках. Както виждам, не се говори за консонантизация на 'и' във финална позиция. Благодаря.  Mr. Green Относно "винаги" - не мисля, че имат предвид че винаги се консонантизира, по-скоро, че въпросното явление се случва винаги след ударена гласна.  Laughing Не виждам противоречие в текста.

Извинете за отклонението, но нали нещата са свързани.

Аз поддържам естетичната хипотеза - за красота и толкоз.  Naughty

Ми не е звук, мило. Звуците се чуват и произнасят, а не се пишат. Трябва ли да си обясняваме подобни неща?  Simple Smile

Душичко, нали за произнасяне на думички си говорим, а? Ти спориш за произношението на 'някои', не за изписването.  Flutter

# 1 053
  • София
Ох, успокоих се, не съм съвсем загубила умението да разбирам свързан текст, че и подкрепен с примери.
Как винаги се разбира като във всички позиции или липсата на противопоставяне между мойте и моите се прехвърля върху мой и мои...

# 1 054
Разбрах какво имате предвид, ама откъде да се сетя, че "винаги" означава "само" Sad
Обаче всъщност и "само" не е вярно, а същите тези автори не споменават нищо за ударението в тритомната граматика на БАН, където говорят за консонантизиране на гласните [и] и [у] от съчетанията [аи], [ои], [еи], [ау] в средисловие и краесловие.

# 1 055
 Rolling EyesДобре, че не съм образована!

# 1 056
  • София

Душичко, нали за произнасяне на думички си говорим, а? Ти спориш за произношението на 'някои', не за изписването.  Flutter

Коментарът ми беше за това:

"Наблегни на примери, в които звукът 'и' се произнася като 'й'."

# 1 057
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Ееей, не отидохте ли на твърде големи научни висоти? Тук все пак пишем и хора нямащи нищо общо с филологии, езиковедство и т.н. Защо търсите научно обосновано обяснение на една най-обикновена мърлящина? И, колкото и да е неприятно за някои от пишещите в темата, ще го повторя - неграмотни са! Затова пишат така. Може да са ходили на училище, но не са придобили минимума от знания. Като прибавим и това, че не са чели качествени печатни издания (издадени преди 1989г.), картинката става ясна. Беше интересно да отговори някой от тях, но първо трябва да положи неистови усилия да разбере зададения въпрос. Де тоз зор, Как` Сийке! Wink

# 1 058
  • София
Много повече от "някой хора" ме дразни изписването на думи като "вариянт", "италиянски/италянски" и пр. Най-много ме впечатлява факта, че много хора не знаят, че в българската азбука има буква "ъ". С последното най-често съм се сблъсквала в теми от сорта "бременна ли сам?".

# 1 059
  • Ланкър, планините Овнерог
Писането на латиница (освен неграмотността) не прощава

# 1 060
  • София
То за дразнене си е и "чеХския език" Joy Joy Joy Joy

# 1 061
А мене нищо на света не ме дразни повече от новговора, който телевизионните кокошки твърдо са решили да налагат като норма. Днеска по погрешка пуснах ЬTV и чух следното:
Цитат
сладкодумните разказвачи ще бъдат писателят Гери Турийска и актрисата Теодора Духовникова

# 1 062
А мене нищо на света не ме дразни повече от новговора, който телевизионните кокошки твърдо са решили да налагат като норма. Днеска по погрешка пуснах ЬTV и чух следното:
Цитат
сладкодумните разказвачи ще бъдат писателят Гери Турийска и актрисата Теодора Духовникова
Добро определение!
За съжаление бая са си повярвали кокошките и за още по-голямо съжаление медиите яко промиват мозъка не само в това отношение, за БИ-тв да не говорим!  Confused

# 1 063
Извинявайте, че ще отклоня малко темата, но тук сигурно ще намеря отговор на един в-с който ме мъчи.
Значи , какво значи "исторически конотации"?
Или каквито и да е конотации.

Погледнах значнието на думата 'конотация' и ето какво е то :

Конотативното значение на думата, за разлика от денотативното, е допълнително, второстепенно, определено от контекста, което се е появило и е тясно свързано с опита на човека. Това е субективното, произтичащо от определена културна среда, както и емоционално или свързано с опита асоцииране с определено значение или привнасяне на такова към дадена дума или фраза, и е значение, което се реализира в контекста, като се отличава в определена или дори съществена степен от речниковото значение на думата или нейната денотация.

Например конотативното значение на думата "луна" за някои хора може да бъде "мека", за други "спокойна" и т.н. Конотативните значения влияят върху оценката, която правим при интерпретацията на съобщението.

Тоест, каква е разликата м/у конотация и определение , ако може някой да ми разясни и после ако може да ми обясните какво е 'исторически конотации". Изречението е " в този (роман напр) има толкова исторически конотации, че е трудно човек, който не е чел много преди това да го разбере ( романа)"

# 1 064
Предполагам, че в случая по-удачната дума би била 'препратки', а не конотации. А конотациите са един вид емоционални нюанси, които придаваме на разни думи. Например, за много хора 'комунист' е вид обида, т.е. има отрицателна конотация, докато денотацията ѝ е от рода на 'привърженик на комунистическата идеология/член на комунистическа партия'. Денотацията е лишена от положителни/отрицателни/обидни/похвални значения, те са конотативни.

Общи условия

Активация на акаунт