За и Против сол във ваната на бебето

• 6 606
  • 62
  •   1
Отговори
Здравейте, Мами!

Пиша ви по един въпрос. Нямам бебче, но ме интересува мнението ви.Та:
Моята свекърва е слагала сол във ваната на мъжа ми като бебе, за да не се поти. Наистина сега има ефект и той казва, че никога не се е потил. Но чета много мнения "против", защото не е безопасно за бебето. Можело да се отрови, имало починали бебета от прекалено осоляване, не е хубаво за бебешката кожа и т.н. Разбирам причините на хората, които са "против", но искам още свежи и пресни мнения.  Thinking

# 1
Потенето / и потните жлези/ се намира под нервна регулация.То зависи от състоянието на нервната система, телесната температура, хормоналното равновесие.Т.е. осоляването не играе роля Peace

Приятно четене:

"Има обаче и други обичаи, от които пострадали
деца все още постъпват в детските отделения. Например още през първата седмица новороденото се осолява навсякъде, включително и в гънките, за да не миришела кожата му, като порасне! В резултат кожата на бебето се зачервява силно - като при първа степен изгаряне, а на места повърхностният й слой се свлича и се появяват капчици кръв. А солта се просмуква през кожата и предизвиква тежко отравяне. Едно новородено загина в клиниката часове след като бе поръсено с две шепи сол. Затова, ако някоя ''знаеща'' баба или съседка ви посъветва да направите тази глупост, предложете й да наръси със сол своята кожа, и то на най-нежните места. Лекари от Шумен водят борба за живота на бебе на един месец. То е разтрито със сол и от това кожата по цялото му тяло е силно разранена. Малката Минка Тодорова е от с. Янково. Тя е трето дете и по стара българска традиция кожата й била натрита със сол – за да не се изпотявала, когато порасне. Майката на момиченцето не е искала да се прави това, но свекървата настоявала и се наложила.Кожата на Минка е като попарена и очакваме да тръгнат инфекции, каза вчера д-р Парашкева Вичева, шеф на детското отделение. Преди време медиците не успяха да спасят тримесечния Денис от с. Марково. Бебето починало в адски мъки след солидно осоляване вкъщи.
Миналата година от осоляване са починали 7 бебета в страната. Безумната традиция новородените да се разтриват със сол продължава да се шири в малките градове и села. Понякога педиатрите са безсилни да въздействат на родителите.Доц. Емилия Христова, шеф на клиниката по неонатология:
''Осоляването на новородени бебета, което продължава в някои райони на страната, е изключително сериозен проблем.
От солта се получават тежка дехидратизация на нежния детски организъм, инфекции, имаме случаи и на внезапна смърт на бебето.Тази стара българска традиция говори за ниската ни медицинска култура. Ние, детските лекари, просто не можем да се справим с осоляването на бебетата. След няколко смъртни случая проведохме курсове за обучение на неонатолози и педиатри.''

# 2
Изчетох една камара глупости в предната тема,не мога да се въздържа...
На баба им трънките...

Говори се за няколко кристалчета сол във водата за къпане,не за посипване на бебе със сол !!!

В много цивилизовани култури солта все още се счита за пречистващо от негативни влияния средство.Който има желание-да прочете.

Между другото-едва ли ще повлияе на потенето.

# 3
Не мога да повярвам, че все още има хора, които вярват в този мит Shocked Shocked!

# 4
  • София
Против.

# 5
И аз не мога да повярвам, но за жалост има вярващи в мита хора. За тяхна информация ще напиша, че мъжа ми е осоляван и пак се поти! Явно солта е била фалшива...
Не съм и не бих слагала дори кристалче сол във ваничката на крехко новородено.

# 6
  • загубено
Много против Peace

# 7
За моя огромна жалост,все още има жени,които смятат тяхната камбанария за единствена и други,които искат мнения как да постъпват в ежедневието си,от непознати...

Коя глупава да вярва в митове,коя умна да осъжда другите-всеки решава сам как да постъпва.Квалификациите по другите  са ми безумно грозни и то от претендиращи за цивилизованост хора Peace

# 8
Нищо осъдително до тук не прочетох, нито квалификации към някого видях. Твърдо заставам зад мнението си, тъй като племенника ми бе върнат от оня свят от лекарите след обилно осоляване, а самата аз съм се обринала цялата, след като баба ми е сложила шепичка сол във ваната.
Едва ли ще се намери неонтолог или педиатър подкрепящ такава практика.

# 9
пълна лудост !!! има хора които се потят повече , има такива които хич не- това значи ли че са топени в сол ...  всичко е до организъм !

# 10
  • планетата Земя
Не е страшно да хвърляш малко морска сол във ваната на бебето.Важно е след това да го изплаквате с чиста водица
Но със сигуроност не влияе на потенето или на телесните миризми.Аз се потя и са ми слагали сол във ваната.

И да направим разлика между осоляване и сол във ваната.Щото разлика си има огромна

# 11
  • Бургас
Тъй като ни предстои бебе, живот и здраве, попрочетох и разпитах...
И аз никога не съм се потила, НО сега се потя като прасе... и осоляването не ме спасява Simple Smile Всичко си е до хормони Simple Smile Няма как човек да не се поти НИКОГА ... особено бременна... ха ха ха
Та... аз съм решила да слагам морска сол във водата на бебето и след това да го поливам хубаво. Става въпрос за щипка морска сол, не за цял пакет. И това няма да е с цел да не се поти, да не мирише и тем подобни глупости, а с цел да се закали.
Колко от вас си топят краката в сол като настинат?
Монетата има винаги две страни Simple Smile А и друг цитат се сетих: "Всяко лекарство е отрова в прекалена доза".
Със здраве и умната Simple Smile

# 12
  • планетата Земя
Та... аз съм решила да слагам морска сол във водата на бебето и след това да го поливам хубаво.

Ей,сега те утепаха с камъни. Laughing
Аз също слагах малко морска сол.Но твоите доводи за слагане са странни.Кажи се,че го правиш,защото и твоята баба го е правила
Солта сама по себе си не закалява.Закаляват хладните процедури и обтривки.Кисненето на груби крака на възрастен във вода с морска сол няма сравнение с нежната бебешка кожа

# 13
  • Бургас
Ей,сега те утепаха с камъни. Laughing
Аз също слагах малко морска сол.Но твоите доводи за слагане са странни.Кажи се,че го правиш,защото и твоята баба го е правила
Ха ха ха Simple Smile Не ми пука Simple Smile Всеки сам решава за себе си и за чадото си Simple Smile
И да баба ми го е правила и още съм жива Simple Smile

# 14
  • София
Поредната тема за осоляване.....
Може да се опита със захар веднъж, за разнообразие..... Laughing

Общи условия

Активация на акаунт