Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 42

• 73 250
  • 734
  •   1
Отговори
# 375
Всъщност основните заслуги за развитието на науката като:математика,физика, астрономия и т.н имат древните араби!Древните гръцки учени са развили своите теории именно ползвайки откритията на арабите! Така,че аз по скоро мисля,че знанията на турците идват по-скоро от изток, а не от запад!
 Laughing Да не говорим,че по това време когато "нашите приятелки" постоянно се киснат в хамама, на запад къпането било само за бедните и то не много често. Mr. Green(Как са измислени френските парафьоми Joy?)

Не е ли за богатите къпането..?! Wink)

# 376
И в наши дни къпането в западна Европа е странно. Когато бях студентка живях 6 месеца в едно френско семейство-грижех се за трите им деца. Майката полудя като разбра , че ги къпя на душа. Миенето на течаща вода било варварско- само във ваната- трите едно след друго в една и съща вода. И това, ако е измиване. Нали говорихме, че неслучайно чумата е вилняла така из европата.

# 377
Всъщност основните заслуги за развитието на науката като:математика,физика, астрономия и т.н имат древните араби!Древните гръцки учени са развили своите теории именно ползвайки откритията на арабите! Така,че аз по скоро мисля,че знанията на турците идват по-скоро от изток, а не от запад!
 Laughing Да не говорим,че по това време когато "нашите приятелки" постоянно се киснат в хамама, на запад къпането било само за бедните и то не много често. Mr. Green(Как са измислени френските парафьоми Joy?)

Не е ли за богатите къпането..?! Wink)

http://enciklopediabg.wordpress.com/2009/11/06/%D1%85%D0%B8%D0%B … %B0-%D0%BB%D1%8E/
 Joy е нали богатите били "по-христяни"!

# 378
vvi, благодаря за линка!   Hug Любопитна информация.. 202uu
Аз се сещам за Наполеоновото писмо към Жозефин - "Не се къпи, прибирам се..." Wink Wink Rolling Eyes

# 379
  • до най слънчевия бряг
Привет  Hug
 Понеже тук само да се появи нещо за разследване и будещо съмнение  Laughing, всички "се  втурваме " да търсим справки  и доказателства

Та идеята за въртенето на небесните тела се оказва почти съвременник на СС

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B … D0%BD%D0%B8%D0%BA

А и още , чета че ви липсва тоз и онзи ,  Laughing 
На мен пък ми липсват тези двамата

# 380
Към тези двамата може да се прибави и Гюл Ага. Невероятна химия имаха двамата с Сюклюм. Някак си изкуствено ми стои Кираз Ага до тях двамата. Обаче тези две роли за Бурак и Езги ги изтреляха доста напред в орбитата. Езги май играе главна роля в някакъв сериал, а Бурак ще снима отделен филм за Бали Бей.

# 381
Във френския двор краля Слънце се е къпел 2 пъти в живота- като се роди и като умре.

Спомням си един филм за Гранада - при посещение на европейска делегация се облекчаваха из градинките кой където свари и арабите бяха втрещени!
Но това явно е само за французите, защото в древен Рим открай време са правили бани и тоалетни - и то с течаща вода!

# 382
  • Атлантис, Галактика Пегас
Във френския двор краля Слънце се е къпел 2 пъти в живота- като се роди и като умре.

Спомням си един филм за Гранада - при посещение на европейска делегация се облекчаваха из градинките кой където свари и арабите бяха втрещени!
Но това явно е само за французите, защото в древен Рим открай време са правили бани и тоалетни - и то с течаща вода!
Не бъркай Древния Рим със Средновековна Европа. Папите също не са се къпели повече от два пъти в живота. Смятали че къпане измива светена вода от кръщенето...  Mr. Green
За това вилнеела чума навсякъде из Европа, бълхи плъхове, въшки фекалии навсякъде...  Sick

# 383
Точно заради това са се наложили перуките - ммного са въшлясвали, и главите им са изглеждали ужасно! Но да спрем с това, защото имам чувството, че се отклонихме от темата!

# 384
Привет!

Моля, нека отново се накиснем в султанския хамам, защото след тези образни описания на хигиенните навици на европейците ми стана...миризливо Laughing Laughing Laughing

# 385

Айде в хамама с любимки  Crazy

# 386
Желаещи да видят серия с руски превод
68 серия - http://narod.ru/disk/62488924001.11ba6a635d675880f51e..
68 серия торрент - http://narod.ru/disk/62485514001.ed3ec81ebd8f9ecf92d8..

# 387
 Grinning Вярно,че доста оспамихме темата.
Скрит текст:
Но пък е интересно и как е бил решен този въпрос в османската империя!
Както видяхме и от филма чумата е взела много по-малко жертви в ОИ отколкото навсякъде по света. Предполагам,че не всички са имали бани по домовете, но пък е имало обществени такива!
Явно много добре е бил решен въпросът и с "другото място"

# 388
68 нали я има с БГ субтитри вече? Има ли 69 с руски?

# 389
68 нали я има с БГ субтитри вече? Има ли 69 с руски?

69 епизод излиза в сряда в Турция и няма как да го има преведен с руски субтитри.68 епизод го има преведен с БГ субтитри виж по-назад няколко страници в темата.
Приятно гледане на всички.

Общи условия

Активация на акаунт