Болничен по време на бременност-3

• 82 897
  • 758
  •   1
Отговори
# 45
Да предполагам, че печата е важен но останах с впечатление, че става въпрос за дата на регистрация на лечебното заведение, което се предполага, че винаги е една и съща за всички болнични и за леч.заведение. По принцип ми го дава готов болничния моя гинеколог и не минавам никъде за подписи и печати.
А за сметката*аз съм в болнични от юни месец и си бях подала сметка по която си получавах заплатата преди, но сега работодателя смени банката и ми поискаха да разпиша нова декларация с новата сметка, но за съжаление се оказва, че има проблем може би с подновяването на договора на банката с нои.

# 46
  • Пловдив
Да предполагам, че печата е важен но останах с впечатление, че става въпрос за дата на регистрация на лечебното заведение, което се предполага, че винаги е една и съща за всички болнични и за леч.заведение. -е,как ще е винаги една и съща   Shocked .всеки болничен се завежда с датата му.не е винаги една и съща По принцип ми го дава готов болничния моя гинеколог и не минавам никъде за подписи и печати. -значи док е пропуснал нещо.като видиш болничния ще разбереш
А за сметката*аз съм в болнични от юни месец и си бях подала сметка по която си получавах заплатата преди, но сега работодателя смени банката и ми поискаха да разпиша нова декларация с новата сметка, но за съжаление се оказва, че има проблем може би с подновяването на договора на банката с нои.-според мен НОИ не работят изобщо с новата ти банка.ти защо си смени все пак сметката за болничните?не си била длъжна да го правиш.трябваше да оставиш старата сметка.сега ще трябва да подадеш пак декларация за сметката с валидна банка

# 47
здавейте!! не знам дали тук трябва да публикувам моят проблем, за което се извинявам. Имам следният казус: бременна съм в 7 г.с. с термин 25 юни 2013г. Като си сметнах от кога мога да изляза болничен ( от тези полагаеми 180 дена ) ми се пада др. месец - декември, но тъй като в момента ми мина изпитателният срок от 6 месеца , в момента се водя на договор за определен срок от време - до юни 2013. И сега си мисля. след като не съм на постоянен трудов договор дали могат да ме изгонят от работа, ако разберат, че искам да изляза в болничен по майчинство. Другият вариант е да ме назначат от друга фирма ( наши познати) на постоянен трудов договор?  Дали е вариант това? И, ако да  какви осигуровки трябва да си внасям, след като съм назначена фиктивно и каква сума са? Не знам към кого да се обърна, ще се радвам, ако ми помогнете.  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 48
  • В полите на Пирин планина
здавейте!! не знам дали тук трябва да публикувам моят проблем, за което се извинявам. Имам следният казус: бременна съм в 7 г.с. с термин 25 юни 2013г. Като си сметнах от кога мога да изляза болничен ( от тези полагаеми 180 дена ) ми се пада др. месец - декември, но тъй като в момента ми мина изпитателният срок от 6 месеца , в момента се водя на договор за определен срок от време - до юни 2013. И сега си мисля. след като не съм на постоянен трудов договор дали могат да ме изгонят от работа, ако разберат, че искам да изляза в болничен по майчинство. - До 06.2012, когато изтича договорът ти едва ли ще те освободят от работа, ако уведомиш, че си бременна и си в болничен. Но към момента на изтичане на срока на договора той автоматично се прекратява, ако не бъде удължен срока му или ако не се преобразува в постоянен. Ти тогава вече ще си в болничен 45 дни преди термин, което ще рече, че дори и да не ти подновят договора, то ще получаваш обезщетение до изтичане на 410 дни. Но в случай, че не си на договор това вревме не се зачита за осигурителен стаж и трябва сама да си внасяш здравните вноски. Другият вариант е да ме назначат от друга фирма ( наши познати) на постоянен трудов договор?  Дали е вариант това? И, ако да  какви осигуровки трябва да си внасям, след като съм назначена фиктивно и каква сума са? Не знам към кого да се обърна, ще се радвам, ако ми помогнете.  Simple Smile Simple Smile Simple Smile - Този вариант за фиктивния договор нека ти е опция - можеш да го приложиш по всяко време - имаш нужда от само един отработен ден, за да влезе в сила договора и можеш да ползваш след това отпуск по болест или за бременност, раждане и гледане на дете.

# 49
  • Rotterdam
Здравейте
може ли да се издаде болничен лист от България (личен лекар) за бременност когато се намирам в чужбина?

# 50
здавейте!! не знам дали тук трябва да публикувам моят проблем, за което се извинявам. Имам следният казус: бременна съм в 7 г.с. с термин 25 юни 2013г. Като си сметнах от кога мога да изляза болничен ( от тези полагаеми 180 дена ) ми се пада др. месец - декември, но тъй като в момента ми мина изпитателният срок от 6 месеца , в момента се водя на договор за определен срок от време - до юни 2013. И сега си мисля. след като не съм на постоянен трудов договор дали могат да ме изгонят от работа, ако разберат, че искам да изляза в болничен по майчинство. - До 06.2012, когато изтича договорът ти едва ли ще те освободят от работа, ако уведомиш, че си бременна и си в болничен. Но към момента на изтичане на срока на договора той автоматично се прекратява, ако не бъде удължен срока му или ако не се преобразува в постоянен. Ти тогава вече ще си в болничен 45 дни преди термин, което ще рече, че дори и да не ти подновят договора, то ще получаваш обезщетение до изтичане на 410 дни. Но в случай, че не си на договор това вревме не се зачита за осигурителен стаж и трябва сама да си внасяш здравните вноски. Другият вариант е да ме назначат от друга фирма ( наши познати) на постоянен трудов договор?  Дали е вариант това? И, ако да  какви осигуровки трябва да си внасям, след като съм назначена фиктивно и каква сума са? Не знам към кого да се обърна, ще се радвам, ако ми помогнете.  Simple Smile Simple Smile Simple Smile - Този вариант за фиктивния договор нека ти е опция - можеш да го приложиш по всяко време - имаш нужда от само един отработен ден, за да влезе в сила договора и можеш да ползваш след това отпуск по болест или за бременност, раждане и гледане на дете.

Много ти благодаря Lady Brinne , но малко не разбрах дали да казвам на текущая ми работодател, че съм бременна и да си взема болничен или директно да им дам 1 месец предизвестието и да ме назначат на фективен договор от друга фирма? Не знам какво да правя  Sad Sad

# 51

Много ти благодаря Lady Brinne , но малко не разбрах дали да казвам на текущая ми работодател, че съм бременна и да си взема болничен или директно да им дам 1 месец предизвестието и да ме назначат на фективен договор от друга фирма? Не знам какво да правя  Sad Sad

Не виждам защо сама да напускаш работа. Уведоми работодателя за бременността си, когато прецениш и изчакай неговите действия.

# 52

Не виждам защо сама да напускаш работа. Уведоми работодателя за бременността си, когато прецениш и изчакай неговите действия.
Да, но ако изчакам дали може да ме уволнят от работа на 1.06.2013, след като тогава ми изтича договора, а термина ми е за края на месец юни? И др. ми въпрос е дали от НОИ ще ме изплащат болничния, след като не съм на пост. труд. дог.
Много ти благодаря за разбирането. Simple Smile

# 53
Габи, нали това ти написах - могат да те освободят от работа, да. Ако не ти продължат срока на договора той се прекратява автоматично на 01.06.2013. Няма значение от вида на договора за изплащане на обезщетенията от НОИ - нужно е да си осигурена в момента на възникването им. На 01.06.2013 вече ще ползват болничен 45 дни преди термин и щом си започнала ползването му, то ще получаваш въпросното обезщетение до края на 410-те дни, независимо дали договорът се продължи или не, така е по КСО.

# 54
Не ми достигат 40 дни,немога да си пусна отпуска защото съм я изразходвала за тази година,тъй че ще трябва да ме пратят на ТЕЛК

# 55
Габи, нали това ти написах - могат да те освободят от работа, да. Ако не ти продължат срока на договора той се прекратява автоматично на 01.06.2013. Няма значение от вида на договора за изплащане на обезщетенията от НОИ - нужно е да си осигурена в момента на възникването им. На 01.06.2013 вече ще ползват болничен 45 дни преди термин и щом си започнала ползването му, то ще получаваш въпросното обезщетение до края на 410-те дни, независимо дали договорът се продължи или не, така е по КСО.
Много ти благодаря!!! Значи няма нужда от фиктивни договори, така или иначе ще ми се полага майчинство. Мерсиии много!!

# 56
Здравейте
може ли да се издаде болничен лист от България (личен лекар) за бременност когато се намирам в чужбина?
Според мен - не. Въз основа на какви прегледи и документация да го издаде? Прочети Наредба за медицинската експертиза, там пише как се издават болнични.

# 57
  • София
    добър вечер момичета....
Предварително се извинявам ако допусна грешки,но ви пиша набързо от телефона....
Та въпросът ми е следният: тъй като не ми стигат 12 дни да ми се застъпят последният болничен и този 45 дена преди раждане...може ли гинеколога да промени термина и да ми се издаде по-рано... или термина няма значение?

# 58
  • Пловдив
    добър вечер момичета....
Предварително се извинявам ако допусна грешки,но ви пиша набързо от телефона....
Та въпросът ми е следният: тъй като не ми стигат 12 дни да ми се застъпят последният болничен и този 45 дена преди раждане...може ли гинеколога да промени термина и да ми се издаде по-рано... или термина няма значение?

за тези 12 дни можеш да си пуснеш платен отпуск,болничен или да ти преместят термина.

# 59
  • София
Болничен вече няма как...трябва да мина ТЕЛК за тези 12 дена....платена няма да ме пуснат..остава само термина.. благодаря много!!!!

Общи условия

Активация на акаунт