Болничен по време на бременност-3

• 84 477
  • 758
  •   1
Отговори
# 210
GodaiVa логично е това, което пишеш, защото вторият болничен лист практически прекъсва първия, но какво правим за периода след него? Според мен можеш да напишеш един мейл до НОИ в момента и да ни напишеш какво са ти отговорили - и на мен ми е интересно от професионална гледна точка  Peace
Наистина,ей сега ще им пиша,после ще копна отговора им!

# 211
GodaiVa логично е това, което пишеш, защото вторият болничен лист практически прекъсва първия, но какво правим за периода след него? Според мен можеш да напишеш един мейл до НОИ в момента и да ни напишеш какво са ти отговорили - и на мен ми е интересно от професионална гледна точка  Peace
В приложение 15 към б. л., издаден от болницата счетоводителката пише 0 раб. дни. Ще се плаща по първия болничен, който вече е представен в НОИ. Това, че болничния от болницата е издаден като първичен няма отношение с изплащането на обезщетението.
В болничния, издаден от болницата в графа "Бележки" трябва да пише, че се застъпва с б. л. №...

# 212
В приложение 15 към б. л., издаден от болницата счетоводителката пише 0 раб. дни. Ще се плаща по първия болничен, който вече е представен в НОИ. Това, че болничния от болницата е издаден като първичен няма отношение с изплащането на обезщетението.Дано да знае това,лично аз много се съмнявам,все пак искаше да хвърлям единия болничен  Laughing
В болничния, издаден от болницата в графа "Бележки" трябва да пише, че се застъпва с б. л. №...Да,те от болницата са правили справка и в "бележки " са написали номера на предния болничен и датите,които обхваща.

# 213
Момичета някоя от вас знае ли към коя институция трябва да се обърна за да се назначи проверка на счетоводството към фирмата,в която работих.От октомври месец ми мотаят болничния и ми го връщат от НОИ за грешки в техните декларации.Писна ми от некадърници вече.Искам да им пратя проверяващи да ги разкатаят.

# 214
Искам да ви попитам кога би трябвало да ми преведат болничния от болницата за раждането на детето, който е от 27.11 до 7 януари 2013. Счетоводителката каза, че вече е подаден, евентуално края на декември, защото тя трудно обяснява някои неща и не се разбира нищо.
Имам ПИК за страницата на НОИ, някой знае ли кога си обновяват инфото  за преводите на пари. В смисъл в началото на месеца ли е, или на няколко пъти.  newsm78
Благодаря

# 215
  • Пловдив
Искам да ви попитам кога би трябвало да ми преведат болничния от болницата за раждането на детето, който е от 27.11 до 7 януари 2013. Счетоводителката каза, че вече е подаден, евентуално края на декември, защото тя трудно обяснява някои неща и не се разбира нищо.
Имам ПИК за страницата на НОИ, някой знае ли кога си обновяват инфото  за преводите на пари. В смисъл в началото на месеца ли е, или на няколко пъти.  newsm78
Благодаря

15 работни дни от датата на подаване се превеждат парите.С пик може да видиш кога ще се появи болничния и да следиш кога ще ти ги преведат.

# 216
  • София
Имам въпрос към Елфита Simple Smile

Гледам ,че вчера счетоводителката ми е занесла болничният от 26.11 до 20.12 ,написала ми е че до 15 Януари трябвала да занесе и този за декември...тъй като другият ми е 45 дена преди раждане и започва от 21.12.2012 -03.02.2013 дали би следвало да ми занесат и него...или до 15 февруари да се надявам?! и как би следвало нои да ми ги изплати...на веднъж или започват всеки месец?

И още един въпрос...получих майл от фирмата в която работя, че трябва да представя служебна бележка за заплатите ,които са ми платили през 2012 година,за някакви данъчни преизчисления! Как да взема такава бележка,като старата ми фирма е фалирала и реално не са внесли никакви ведомости в НОИ,днес проверих ?!

# 217
  • Варна
Здравейте,
Искам да попитам дали 45 дневния болничен преди термина може да се намали?

# 218
Здравейте,
Не може,той си е 45 дневен.Какво те притеснява?

# 219
  • Варна
Здравейте,

45 дневния болничен ми започва от края на март, а ми се иска и март да влезе при изчисляване на средния ми осигурителен доход. Падат се три работни дена или 5 календарни. Имам увеличение на заплатата от средата на миналата година, но тези 24 месеца назад за изчислението ще минамалят доста обезщетението.

# 220
 Здравейте ,изчетох цялата тема и почти цялата предишна.Много от нещата ми се изясниха  ,но все пак искам да попитам дали съм разбрала правилно.
 Моя случай е следния -само осигуряващо се лице (физическо лице -свободна професия) ,термин 31.05.13 ,45 дневния трябва да започне от 16.04.13 искам да изляза в болничен от 1.02.13 .До 45 дневния трябва да взема 74 дни болничен за общо заболяване .
 Та питането ми е мога ли да взема 14 дни от ЛЛ и после 30 от болница + 30 продължение от ЛКК ?
 А може ли ЛЛ след 14 дни да ми даде талон за ЛКК или само гинеколога(ЖК или болницата) имат право на това?Идеята ми е ако може да си спестя лежането в болница .
 Трябва ли да има някакво прекъсване между отделните болнични?
 И въпрос към тези ,които са лежали за болничен 3 дни  ,пускаха ли ви или си стояхте плътно в болницата тези три дни?
 Още едно питане към счетоводителите  в калкулатора пише, че изчислявайки обезщетението за месеците в които не е упражнявана дейността се взима МРЗ за страната ,това вярно ли е (имам няколко месеца от тези 24 назад в ,които съм прекъснала дейност и се чудя там 270 (240) или 0лв. да пиша като го изчислявам?
 Предварително благодаря на отговарящите за отделеното време наистина сте много полезни  Hug

# 221
Здравейте,
МОЖЕ!
GodaiVa, и друг път си давала грешна информация. Като не знаеш не отговаряй.
Болничния може да за почне и от 01.04., но ще си загубиш дните от март. Вместо болничен за 45 дни могат да ти издадат болничен за 40 дни например. Ще вземеш бележка от фирмата, че си работила до 31.03. Ако лекаря е съгласен може да ти измести термина с няколко дни. чела съм тук, че го правят

# 222
Здравейте ,изчетох цялата тема и почти цялата предишна.Много от нещата ми се изясниха  ,но все пак искам да попитам дали съм разбрала правилно.
 Моя случай е следния -само осигуряващо се лице (физическо лице -свободна професия) ,термин 31.05.13 ,45 дневния трябва да започне от 16.04.13 искам да изляза в болничен от 1.02.13 .До 45 дневния трябва да взема 74 дни болничен за общо заболяване .
 Та питането ми е мога ли да взема 14 дни от ЛЛ и после 30 от болница + 30 продължение от ЛКК ? може
 А може ли ЛЛ след 14 дни да ми даде талон за ЛКК можеили само гинеколога(ЖК или болницата) имат право на това?Идеята ми е ако може да си спестя лежането в болница .
 Трябва ли да има някакво прекъсване между отделните болнични?
 И въпрос към тези ,които са лежали за болничен 3 дни  ,пускаха ли ви или си стояхте плътно в болницата тези три дни?
 Още едно питане към счетоводителите  в калкулатора пише, че изчислявайки обезщетението за месеците в които не е упражнявана дейността се взима МРЗ за страната ,това вярно ли е (имам няколко месеца от тези 24 назад в ,които съм прекъснала дейност и се чудя там 270 (240) или 0лв. да пиша като го изчислявам? пишеш размера на МРЗ за съответния период
 Предварително благодаря на отговарящите за отделеното време наистина сте много полезни  Hug

# 223
Здравейте,
МОЖЕ!
Болничния може да за почне и от 01.04., но ще си загубиш дните от март. Вместо болничен за 45 дни могат да ти издадат болничен за 40 дни например. Ще вземеш бележка от фирмата, че си работила до 31.03. Ако лекаря е съгласен може да ти измести термина с няколко дни. чела съм тук, че го правят
ЗНАМ,защото съм питала и съм имала подобен проблем!!
Точно,заради местене датата на термина попитах какво я притеснява.Аз исках да ме пуснат в отпуска,и така да се съкрати болничния 45 дена с 4-5.Аг каза,че болничния трябва да е за 45 дена и нямало вариант да пуска за по-кратък период,за това ми измести просто термина.Ако тя ме е излъгала,че не може да издаде за 40 дена,друг е въпроса,за което съжалявам,защото предпочитах по-къс болничен,отколкото местене на термина Sad
Между другото,и преди това някой ме беше упрекнал,че подвеждам,а аз съм имала същия случай и съм го разрешила,точно както съм писала.

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 14:39 от GodaiVa

# 224
  • Варна
Здравейте,
МОЖЕ!
ЗНАМ,защото съм питала и съм имала подобен проблем!!
Точно,заради местене датата на термина попитах какво я притеснява.Аз исках да ме пуснат в отпуска,и така да се съкрати болничния 45 дена с 4-5.Аг каза,че болничния трябва да е за 45 дена и нямало вариант да пуска за по-кратък период,за това ми измести просто термина.Ако тя ме е излъгала,че не може да издаде за 40 дена,друг е въпроса,за което съжалявам,защото предпочитах по-къс болничен,отколкото местене на термина Sad
Между другото,и преди това някой ме беше упрекнал,че подвеждам,а аз съм имала същия случай и съм го разрешила,точно както съм писала.

Благодаря ви момичета и на двете!
Това за изместването на термина е интересно, и без това е малко субективно определена тази дата.
Исках да съм подготвена предварително за това колко да настоявам пред лекарката. Ще пиша какво са ми отговорили,може да е от полза за други в подобно положение.

Общи условия

Активация на акаунт