Болничен по време на бременност-3

• 84 477
  • 758
  •   1
Отговори
# 360
Имам въпрос...
представиха ми болничният 45 дена преди раждане - с дати 21.12.2012 -03.02.2013

за месец декември ми изплащат за : 3-р.д. -    16.1111   - 48.33   лв
а за месец януари за :22-р.д.    - 14.1864   - 312.10 лв

каква е логиката ,майчинството да ми се изчислява на различни суми? в смисъл защо има разлика в дневното обезщетение за декември и януари ?

Не би следвало да има разлика. Пиши на имейл plovdiv@nssi.bg или справка на 608646, 608647 в понеделник.

# 361
  • София
Благодаря много.... аз писах на noi@nssi.bg  надявам се от там да ми отговорят,защото фирмата в която работя е Софийска и трябвало да направя справка в София!Ако не мога лично ,трябвало длъжностно лице от фирмата да питало...що за глупости>!!??

# 362
Не знам на каква заплата те осигуряват, но не забравяй, че от януари минималната заплата е увеличена и може поради това да има някаква разлика... поне така предполагам. Би трябвало да ти обяснят подробно, щом си им писала със запитване. Simple Smile

# 363
Ще следя и аз какъв ще е отговора,защото и при мен има същата разлика newsm78

# 364
  • София
Какво общо има заплатата от януари ,при положение,че ми взимат дохода 24 месеца назад или иначе казано от 12.2010 - 11.2012 ???? Нищо общо няма с януари 2013

# 365
Не знам на каква заплата те осигуряват, но не забравяй, че от януари минималната заплата е увеличена и може поради това да има някаква разлика... поне така предполагам. Би трябвало да ти обяснят подробно, щом си им писала със запитване. Simple Smile
Възможно е да е и от МРЗ. Ако изчисленото обезщетение е под МРЗ всеки месец ср. дн. обезщетение ще е различно. За месец обаче като цяло ще получаваш МРЗ, която в момента е 310 лв. МРЗ е гарантирано месечно обезщетение за майките.

# 366
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Възможно е да е и от МРЗ. Ако изчисленото обезщетение е под МРЗ всеки месец ср. дн. обезщетение ще е различно. За месец обаче като цяло ще получаваш МРЗ, която в момента е 310 лв. МРЗ е гарантирано месечно обезщетение за майките.

Когато сме проверявали разликите в месечното обезщетение както в този случай , винаги се оказва, както ти предполагаш...Дори сме ги смятали чрез ПИК-а.Когато реалното обезщетение падне под МРЗ - има разлика и в дневното.

# 367
Здравейте,
искам да ви попитам как се изчислява болничен за общо заболяване. Случая е следния до 29/12/2012 г. бях в платено майчинство за първата година и от 29/12/2012 г. съм в болничен за общо заболяване. Интересно ми и е ако някой знае как се изчислява, защото моите изчисления с тези на НОИ се разминават драстично. Предварително ви благодаря за отговора!

# 368
Здравейте,
имам следния въпрос: От 08.01.2013- до 03,03,2013 съм в болнични, даден от педиатъра, който  е и последния преди да започнат майчинските. ОТ социалните ми казаха, че след 14.(02. мога да отида да си подам молбата за майчински. Майчинството ми с първото дете се застъпва, в смисъл че бебето се роди края на ноември, а бях в майчински с първото до януари 2013. От социалните ми дадоха бланка, която трябва да попълня, а жената там ми каза, че доходите ще ги извадят техния компютър /в смисъл данни на НОИ/, защото нали не съм работила, но за последната година каза тя. Не е ли за две???  Защото тя там отбеляза месеци за 1 година
И другия ми въпрос относно болничния. В стр. на НОИ пише че сега на 5ти ще ми преведат част от болничния/само за януари/, а за февруари дали през март ще го преведат, или до края на месеца, защото не е изчислен, дали се е случвало на някой?

Предварително благодаря  Hug

# 369
Здравейте,
искам да ви попитам как се изчислява болничен за общо заболяване. Случая е следния до 29/12/2012 г. бях в платено майчинство за първата година и от 29/12/2012 г. съм в болничен за общо заболяване. Интересно ми и е ако някой знае как се изчислява, защото моите изчисления с тези на НОИ се разминават драстично. Предварително ви благодаря за отговора!

Болничният се изчислява като 80% от брутния доход от последните 18 месеца, но не повече от нетния.

# 370
Здравейте,

Болничният се изчислява като 80% от брутния доход от последните 18 месеца, но не повече от нетния.

Благодаря много за отговора     bouquet
Като се вгледах внимателно се оказа ,че НОИ ми е изчислила болничния на база 5 работни дни, а те всъщност са 8, и сега се чудя към кого да се обърна със запитване защо е така.

# 371

Благодаря много за отговора     bouquet
Като се вгледах внимателно се оказа ,че НОИ ми е изчислила болничния на база 5 работни дни, а те всъщност са 8, и сега се чудя към кого да се обърна със запитване защо е така.

Може да направиш писмено запитване по е-майл към НОИ.Имай предвид че ако болничния е първичен, първите 3 дни се заплащат от работодателя, останалите от НОИ.

# 372
zdraveite triabva da  da vzena  tezi 45 dena predi razdane  na 21/03/2013
 na kakvar procent se ispashta  tezi 45 dena i posle kato ne sam izlizala nikoga v bolnichen
 i shtee li problem da si pusna 10 dena platena otpuska  predi tezi  45 dena

# 373
zdraveite triabva da  da vzena  tezi 45 dena predi razdane  na 21/03/2013
 na kakvar procent se ispashta  tezi 45 dena i posle kato ne sam izlizala nikoga v bolnichen
 i shtee li problem da si pusna 10 dena platena otpuska  predi tezi  45 dena
Изплаща се 90% от доходите ти 24 месеца назад,преди месеца,в който ти е издаден 45-дневния.
А точно така направих-пуснах си 10 дена платена отпуска точно преди 45-дневния Simple Smile

# 374
Здравейте,
имам следния въпрос: От 08.01.2013- до 03,03,2013 съм в болнични, даден от педиатъра, който  е и последния преди да започнат майчинските. ОТ социалните ми казаха, че след 14.(02. мога да отида да си подам молбата за майчински. Майчинството ми с първото дете се застъпва, в смисъл че бебето се роди края на ноември, а бях в майчински с първото до януари 2013. От социалните ми дадоха бланка, която трябва да попълня, а жената там ми каза, че доходите ще ги извадят техния компютър /в смисъл данни на НОИ/, защото нали не съм работила, но за последната година каза тя. Не е ли за две???  Защото тя там отбеляза месеци за 1 година
И другия ми въпрос относно болничния. В стр. на НОИ пише че сега на 5ти ще ми преведат част от болничния/само за януари/, а за февруари дали през март ще го преведат, или до края на месеца, защото не е изчислен, дали се е случвало на някой?

Предварително благодаря  Hug

Никой ли не може да ми отговори?

Общи условия

Активация на акаунт