Болничен по време на бременност-3

• 84 477
  • 758
  •   1
Отговори
# 525
Не знам дали мястото на моя въпрос е тук,но тук винаги съм намирала компетентни отговори.... така че ще стрелям  Grinning
Изгубила съм трудова книжка,в която имам нанесен 2 годишен стаж...имам и друга книжка,в която имам стаж предостатъчен за майчинство,но ще се отрази ли на майчинството ако представя всичките си книжки,всичкият си стаж или е все тая?
Другият ми въпрос е за тази изгубена книжка,трябва да отида да искам документ някакъв от бившите си работодатели или от инспекция по труда,чета в нета ама хич не ми е ясно...?

# 526
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Не знам дали мястото на моя въпрос е тук,но тук винаги съм намирала компетентни отговори.... така че ще стрелям  Grinning
Изгубила съм трудова книжка,в която имам нанесен 2 годишен стаж...имам и друга книжка,в която имам стаж предостатъчен за майчинство,но ще се отрази ли на майчинството ако представя всичките си книжки,всичкият си стаж или е все тая?
Другият ми въпрос е за тази изгубена книжка,трябва да отида да искам документ някакъв от бившите си работодатели или от инспекция по труда,чета в нета ама хич не ми е ясно...?

За получаване на майчинството си гледат в системата и не им е необходима трудова книжка.
По принцип при изчисляването на стаж по длъжността във фирмата имате нужда от старата.Също ще ви трябва при пенсиониране, така че ще трябва да си я възстановите.
Трябва да се обърнете към Инспекцията по труда за издаване на дубликат...

# 527
Благодаря за отговора....на мен счетоводителката ми иска всички трудови книжки,които са ми издавани,явно е за стажа.В такъв случай не трябва да ходя до бившите си работодатели а направо от инспекция по труда ще ми извадят дубликат,така ли?Че чета из нета,че трябвало някакъв образец ли,документ ли да си взема от работодателя,честно казано искам да ги прескоча и ще съм доста доволна ако не се занимавам с тях, а направо от инспекцията ми издадат дубликат  newsm78

# 528
Благодаря за отговора....на мен счетоводителката ми иска всички трудови книжки,които са ми издавани,явно е за стажа.В такъв случай не трябва да ходя до бившите си работодатели а направо от инспекция по труда ще ми извадят дубликат,така ли?Че чета из нета,че трябвало някакъв образец ли,документ ли да си взема от работодателя,честно казано искам да ги прескоча и ще съм доста доволна ако не се занимавам с тях, а направо от инспекцията ми издадат дубликат  newsm78
Може от бившите работодатели да си извадите УП3. Това е документ, доказващ стаж. Върши същата работа като труд. книжка.

# 529
Здравейте,искам да попитам при върнат болничен от НОИ,и повторното му внасяне болничния се изплаща другия месец с новия или по рано.Става въпрос за 30 дневните болнични за проблемна бременност.Благодаря предварително Simple Smile

# 530
Благодаря Viva !

# 531
Здравейте! Дано има някой компетентен, който да може да ми отговори на въпроса. 45 - дневният ми болничен ще започне от 6 април. Иска ми се да изляза малко по-рано обаче. Понеже се следя на частно, АГ може да ми издаде 14 дневен болничен, но между него и този за 45 дни преди раждане трябва да има поне един ден прекъсване. Ако си взема болничен от 20 март до 2 април вкл., възможно ли е за трите дни до 6 април да си взема болничен от личния лекар и по този начин да не се връщам вече на работа??? Благодаря предварително!

# 532
Здравейте! Дано има някой компетентен, който да може да ми отговори на въпроса. 45 - дневният ми болничен ще започне от 6 април. Иска ми се да изляза малко по-рано обаче. Понеже се следя на частно, АГ може да ми издаде 14 дневен болничен, но между него и този за 45 дни преди раждане трябва да има поне един ден прекъсване. Ако си взема болничен от 20 март до 2 април вкл., възможно ли е за трите дни до 6 април да си взема болничен от личния лекар и по този начин да не се връщам вече на работа??? не Благодаря предварително!
Не е необходимо да има прекъсване между болничния за 14 дни и този за 45 дни.

Здравейте,искам да попитам при върнат болничен от НОИ,и повторното му внасяне болничния се изплаща другия месец с новия или по рано.Става въпрос за 30 дневните болнични за проблемна бременност.Благодаря предварително Simple Smile
До 15 раб. дни от представянето му.

# 533
Момичета моля, за помощ по повод болнични.
Имам издаден първичен болничен от ЛЛ за грип 7 дни. След това АГ ми издаде болничен първичен за 14 дни- заплашващ аборт. Между двата нямам прекъсване, един след друг са. Днес получих обаждане от работодателя, че от НОИ обжалват втория, понеже съм надвишила някакви дни. Какво трябва да направя? ooooh! ooooh! ooooh!

# 534
Имам издаден първичен болничен от ЛЛ за грип 7 дни. След това АГ ми издаде болничен първичен за 14 дни- заплашващ аборт. Между двата нямам прекъсване, един след друг са. Днес получих обаждане от работодателя, че от НОИ обжалват втория, понеже съм надвишила някакви дни. Какво трябва да направя? ooooh! ooooh! ooooh!
Отговор има в другата тема.
По принцип независимо от диагнозите болнични, издадени от един лекар не може да са повече от 14 кал. дни. Това, че са издадени от различни лекари също не е от значение. При издаване на втория болничен доктора е трябвало да види в амбулаторния ти картон, че имаш друг болничен и да ти издаде само за 7 дни и после да те прати на комисия. Счетоводителя също е можел да те предупреди.

# 535
А такааа... Ей това бях на път да сътворя и аз!! Благодаря за отговора на предишния ми въпрос, Viva_123. Но явно момичета от администрацията на клиниката, в която ходя не са наясно с това и ме убедиха, че между приключването на 14 дневния първичен болничен и издаването на 45 дневния пак трябва да има поне един ден. И вече съм го планирала, както и официално обявила в работата от кога няма да ме има. Съгласно настояването на клиниката оставих едни три дни - 3,4 и 5 април между двата болнични, като мислех да си взема болничен от личния лекар за тях. Явно това няма да се получи  newsm78 newsm78 newsm78. И какво ми остава като вариант? Да отида на работа за три дни (но вече на мястото ми ще е назначено момичето, което ще ме замества по време на майчинството), да си пусна отпуск (нали няма проблема да е платен??)  или.. ако за тези три дни ми се издаде болничен за влизане в болница, тогава ще отпадне ли изискването за ненадвишаване на 14 дни първични болнични????
Приемам всякакви съвети!!!  Hug
Благодаря!

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 11:26 от Klitemnestra

# 536
Klitemnestra, можеш да лежиш 3 дни в болница, но може да си пуснеш и платен отпуск. Избери си на теб кое ти е по-удобно.

# 537
А такааа... Ей това бях на път да сътворя и аз!! Благодаря за отговора на предишния ми въпрос, Viva_123. Но явно момичета от администрацията на клиниката, в която ходя не са наясно с това и ме убедиха, че между приключването на 14 дневния първичен болничен и издаването на 45 дневния пак трябва да има поне един ден. И вече съм го планирала, както и официално обявила в работата от кога няма да ме има. Съгласно настояването на клиниката оставих едни три дни - 3,4 и 5 април между двата болнични, като мислех да си взема болничен от личния лекар за тях. Явно това няма да се получи  newsm78 newsm78 newsm78. И какво ми остава като вариант? Да отида на работа за три дни (но вече на мястото ми ще е назначено момичето, което ще ме замества по време на майчинството), да си пусна отпуск (нали няма проблема да е платен??)  или.. ако за тези три дни ми се издаде болничен за влизане в болница, тогава ще отпадне ли изискването за ненадвишаване на 14 дни първични болнични????
Приемам всякакви съвети!!!  Hug
Благодаря!

Даааа, но мислех, че ако диагнозите са различни...Както и да е. Днес се поразходих заради този болничен. Коригиран е, т.е. е минал комисия и днес са го изпратили в НОИ. Дано да няма др подобни проблеми, но аз съм си карък  ooooh!

Благодаря за отговора.  bouquet

# 538
  • Русе
Здравейте, момичета!

Имам следния казус - бременна съм в 4-я месец и съм в болничен от 01.03. Днес разбрах, че считано точно от тогава ми увеличават заплата. Аз нямах намерение да се връщам повече, но до колкото знам, за да ми се отрази увеличението на болничния, трябва да имам поне 1 работен ден на новия осигурителен доход. Така ли е? Мога ли да си пусна платена отпуска, след като ми свърши болничния чак на 13.04 или трябва да се явя на работа? Да чакам ли до тогава или да го прекратя, за да не губя?

# 539
  • Пловдив
или да го прекратя, за да не губя?

Болничен просто така сама не може  да прекратиш

Ако ще се връщаш на работа,това ще е след като ти изтече болничния.Но какъв е смисъла от това повишение като ти не искаш да работиш до края,нали така?Искаш да отработиш няколко дни и после пак болничен докрая

Общи условия

Активация на акаунт