О-в Бали – вълнуващи мигове и преживявания~

• 99 706
  • 453
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Изкушавам се да взема отношение, професионално изкривяване относно думата „мангал“. Заради професията си много често съм откривала мангали/съд за горене/ в различни места на света. Такива има и в Индонезия.
Дори да приемем и жаргона който се употребява за цигани, няма данни такива да има там.
Ще ви разкажа една история свързана с Бали. Преди няколко години на един от поредните кораби персонала беше почти изцяло от Индонезия. Стаята ни беше обслужвана от две прекрасни момчета, на които усмивката не падаше от лицето. Винаги се опитваме да стесним връзката с персонала и им даваме възможност да се почувстват равни с нас. Така стана и тук, станахме близки и се оказа, че брата на едно от момчетата, започнал от почистване на каюти вече е на доста висока длъжност на кораба. Срещнахме се доста пъти, дори на сушата, създадохме приятелство и съответно размяна на адреси и всичко необходимо за връзка.  Както и стотици други връзки от тези пътувания и тази продължи от България.
Бали беше в нашите планове за посещение, а това още повече изостри нашето внимание в тази посока. И това се случи, разбира се предупредихме, че ще пътуваме в тази посока нашите приятели. То беше радост, то беше писма/онлайн/, то беше инструкции и т.н.
Дойде време и кацнахме в един прекрасен ден на летището Ngurah Rai. От тук нататък трудно ще опиша това което се случи. Направиха ни такова посрещане, което не сме виждали и по филмите. За съжаление единият брат го нямаше, беше само този с по-високата длъжност, Уахид беше името му/по-късно разбрахме, че е имало с това име и президент/. На другият Шри, явно по-рядко му се полагаха отпуски.
Въпреки, че всичко ни беше уредено и резервирано предварително, тези хора нито за миг не ни оставиха да скучаем, да имаме проблеми или каквото и да било. Те живееха в Denpasar, а нашият хотел беше на брега, близо до Kuta. Когато сутрин ние ходихме на закуска, те вече бяха там с въпроса „всичко наред ли е“/ Apakah semuanya OK/няма да забравя тези думи. Ако кажехме, че ще почиваме си тръгваха и вечерта идваха да ни зададат същия въпрос.
Повечето дни бяхме с тях, посрещането в техния дом беше едно от нещата, което няма да забравим никога, не мога да го опиша.
Всъщност аз нямам думи да ви разкажа повече как тези хора осмислиха живота ни, а казват, че ние сме били гостоприемни.
Научих много неща за тази страна, тук чужденеца няма право да бъде собственик на земя, капитали не се изнасят. В южната част, където е туризма не видяхме чужд инвеститор, ако има, той е длъжен по закон да инвестира всичко спечелено само тук.
Да, голяма част от населението живее в бедност, но работят усилено тук и по целия свят и заслужават уважение.
С тази история, не искам да кажа, че тук във форумите трябва да се пишат само положителни неща, напротив трябва да знаем къде отиваме и какво ни очаква.
Но в никакъв случай не трябва да натрапваме на другите, колко лошо и невъзможно сме изкарали някъде. Защото това зависи изцяло от нас, както го подредиш, така ще бъде, иначе какво правим там?
Тези така наречени „мангали“ се скъсват от работа, изхранват големите си семейства и по нищо не приличат на нашите подобни. Огромна част от корабите по света се обслужват от тях, защото им имат доверие и не са мързеливи.
Извинявайте за отклонението…приятно изкарване на всички в тази страна…

# 136
  • София
Мисля,че е напълно безсмислено да влизаме в полемики,относно личните си впечатления от този отстров-в крайна сметка е нормално, всеки да види нещата  по свой начин и,също така е нормално преживяванията ни да са както положителни,така и отрицателни, но и не съм съгласна някой да налага своето само положително мнение като миродавно при подобни пътувания. Аз не налагам моето,не знам кое Ви кара да мислите така .
 roje,радвам се,че Вие така сте видял мястото и сте останал с най-добри спомени от там.Относно "некомпетентната глупост",кото съм написала,съм отбелязала,че може и да греша,което си е така,признавам  Stop,визирала съм Семаняк,но ето, наистина се включи някой  наблюдателен,както се надявах и изчисти и моите грешни спомени. В случая, с въпросните "мангали",не знам защо решихте,че квалифицирам "населението на една държава",при положение,че  не съм коментирала чистите балийци,особено,тези в планината,които няма как да оспоря,че са усмихнати,вниматели и мили,но, това,което видях на въпросните плажове,в периода,в който ние бяхме,може да се сравни само с това,което виждам,когато ми се случва да минавам покрай кв. Факултета в София или около бул."Константин Величков". Дори бих казала, и по-зле. А доколкото разбрахме от чужденците,установили се там от доста години и от местните хора,с които също коментирахме, това са си точно "цигански катуни",които се изсипват по това време и ,от които и те самите не са очаровани,заради мърсотията и мизерията, която оставят след себе си по пясъка и във водата.  Съжалявам,че няма как да Ви покажа снимките,които ни откраднаха заедно с картата и фотоапарата,може би, щяхте да намерите по-романтично определение  и да видите позитивните краски.
Мисля,че подобни теми са именно за това,човек да може да прочете както хубавите неща,така и лошите, а те са факт извън райските комплекси и да знае какво да очаква, ако е влезнал именно,за да си създаде някакви представи. Но пък с времето,доста от негативните емоции избледняват,за сметка на хубавите и може би сте прав,че е по-добре да не се съсредоточаваме върху тях  Peace.

Последна редакция: ср, 08 яну 2014, 20:16 от hristina21

# 137
През април 2012 със семейството ми бяхме в Санур за 2 седмици ( в този хотел  http://www.segaravillage.com/home  - нещо не успях май да направя активен линка). Избрахме Санур, защото не е толкова шумно, защото има коралови рифове нелеч от брега и те спират вълните - бяхме с малки деца и искахме да се радват на дългото стоене във водата. Кута се води рай за австралийските сърфисти, Нуса Дуа е нещо като нашите Златни пясъци, макар и не много точно да е сравнението така го усетих. От Нуса Дуа единственият ми прекрасен спомен е балета Девдан - уникален. Убуд също е чудесно място, но 1 ден там ни беше достатъчен. Бахме наели водач (един българин живеещ там и имащ туристическа фирма, не си спомням дали в тази или в др. тема за Бали бях чела, че е търсен и от др. наши сънародници почиващи на този остров), та благодарение на него всеки ден от едната седмица обикаляхме на някъде. Другата седмица прекарахме само почивайки първата половина на деня на басейна, а следобяда на брега на океана.
На избралите тази дестинация желая богати и топли спомени. Ние оставихме част от сърцето си в Бали и дано някога се върнем там и си ги вземем   Simple Smile

# 138
Здравейте пътешественици!
Включвам се към тази интересна тема от форума (надявам се мъжката част от човечеството да е добре дошла  Simple Smile) в която се надявам да получа отговор, съвети и предложения във връзка с планирано от моето семейство пътуване до о.Бали и Сингапур.

Планираме да осъществим това пътуване през последната декада на септември т.г. и началото на октомври. Може би е още рано за резервации на сам.билети и хотели но събирането на информация и сглобяването на пъзела е именно тръпката при всяко пътешествие.

Като начало бих искал да попитам дали координатите на господин Косъо, който живее на Бали са актуални, т.е интернет страницата и контактите в нея. Би било чудесно, ако успеем да се свържем с него и получим информация, както и евентуално да ползваме неговите услуги. Благодаря!

# 139
  • София
Scorp, нали в 21 век няма дискриминация по пол Joy от какво се притесняваш newsm78
Добре си дошъл на точното място Peace
Може да питаш спокойно за всичко, което те интересува по отношение на Сингапур и Бали. Пък ние каквото можем ще помагаме. Simple Smile Ако искаш може и да прочетеш малко за моето пътуване да там през пролетта на миналата година в блога ми. Има и доста снимки, и видео клипове
http://rojetravel.blogspot.com/2013/04/blog-post_19.html
Хахаха, господин Косьо. Добре прозвуча. Ако Косьо чуе ще се зарадва.
Това са му координатите. Ако ти трябва друга помощ за него казвай.
Често се чуваме затова, че мога да ти помогна и за връзката с него Simple Smile
А до октомври има и малко, и много време. Ние резервирахме всичко през септември, а летяхме март Simple Smile но по-ранната подготовка ти позволява доста повече вариативност.

# 140
  • София - Бургас
  lyana   HugРадвам се, че сте останали впечатлени от Бали! Моето сърце също е на острова, Това е най - хубавото ми петешествие в живота и до ден днешен. Току що се завърнах от Дубай, хубаво беше, дестинациите са несравними /разбира се/, но не се усетих така щастлива, както на острова. Мястото е магично и сред всички тези усмихнати хора, няма как да не усетиш емпатията и да не закипиш от щастие... О-в Бали - островът с над хиляда храма, райският остров. Действително е така, това е вълшебно място, което още с първата стъпка те посреща с нежна, релаксираща и "СПА" музика, мигновено усещаш спокойствие и благодарност за красотата на природата, която явно съществува на земята...Бали е най - красивият индонезийски остров, притежаващ Вулкани, красиви плажове, езера, планини, водопади, реки, джунгла, екзотични животни и растения, прекрасен климат, мили, усмихнати и услужливи, щастливи местни хора...Simple Smile))

# 141
Роже, а качили ли си пътеписът си от Бали? Не можах да го намеря.
Scorp, поздравления за пътуването и приятно планиране!  Hug
Ние ще пътеваме краят на април и началото на май. Надявам се да бъда полезна с впечатления и препоръки, когато се върнем.
Някъде четох из форума, че Бали не е особено интересена дестинация за гмуркане. Има ли някой с впечатления? Интересно ми е предлагат ли се уроци за начинещи.
За сега в програмата ми влиза пакет рафтинг и сафари със слончета - http://www.baliadventuretours.com/index.php/en/ В цената влиза обяд, трансфер от и до хотела, екипировка, застраховка. Цента е 243 $ за двама, ако резервираш от сйта им.
Роже, видях, че си използвал услугите на http://ayungriverrafting.com/index.php
Остана ли доволен?

# 142
  • София
И ние ще бъдем през периода април - май в Индонезия, в частност и Бали. Сега правим програмата, като мъжа ми е решил да изкара курс по гмуркане в София преди това. Намерил е някаква фирма, която се занимава с това, но още не сме ходили. Аз нямам намерение да се гмуркам, вероятно ще се отдам на каякинг Flutter

# 143
  • София
Moareyn, не съм качил пътеписа за Бали в блога ми, тъй като в момента го пиша. Simple Smile
Отделните части станаха доста дълги, с много снимков и видео материал и затова върви по-бавничко писането им.
Надявам се до края на другия месец и двете части за Бали да са готови Peace
Но ти каквито и въпроси да имаш питай спокойно. Не сме използвали услугите на фирмата, която си посочила, а на тази. Различни са!
http://ayungriverrafting.net/rafting-elephant-ride.html
Те ни дадоха най-добра цена - по 85 долара на човек. А всички рафтинги и сафари със слонове са на почти едно и също място и включват трансфер от и до хотела Ви с кола. Рафтинг, сафари със слонове/ние предпочетохме в планинска местност, а не в парк, заради по-голямата екстремност/, обяд и баня след рафтинга.
Останахме изключително доволни от всичко, което преживяхме него ден. Бяха точни във всичко. И рафтинга, и слонското сафари бяха великолепни. Ето и една снимка от рафтинга, която ни направиха от екипа. те вървят с камера и фотоапарати  снимат през цялото време. Аз също снимах и с камера и с фотоапарат. Беше малко трудничко във водата ама Joy жертвата беше само единия фотоапарат. за наш късмет-стария hahaha Можеш да видиш непромокаемата ми торбичка, която обаче при едното отваряне не успях да затворя и той цопна в лодката Joy

# 144
Scorp, нали в 21 век няма дискриминация по пол Joy от какво се притесняваш newsm78
Добре си дошъл на точното място Peace
Може да питаш спокойно за всичко, което те интересува по отношение на Сингапур и Бали. Пък ние каквото можем ще помагаме. Simple Smile Ако искаш може и да прочетеш малко за моето пътуване да там през пролетта на миналата година в блога ми. Има и доста снимки, и видео клипове
http://rojetravel.blogspot.com/2013/04/blog-post_19.html
Хахаха, господин Косьо. Добре прозвуча. Ако Косьо чуе ще се зарадва.
Това са му координатите. Ако ти трябва друга помощ за него казвай.
Често се чуваме затова, че мога да ти помогна и за връзката с него Simple Smile
А до октомври има и малко, и много време. Ние резервирахме всичко през септември, а летяхме март Simple Smile но по-ранната подготовка ти позволява доста повече вариативност.

Благодаря за коментара и информацията Роже !
Естествено, че не се притеснявам и за мен е удоволствие да следя темата, както и да участвам в нея.  Разбира се се запознах с чудесния и увлекателен пътепис (каква чудесна българска дума, която те кара да се усмихнеш и недвусмислено да се сетиш за Алеко Константинов но и за миг да си представиш спомени или мечти за далечни пътувания) и мисля, че ще ни бъде много полезен.
Разбира се ще се свържа с Косъо и ще потърся съвет за планирания престой на Бали ...
И така, какви са плановете ни:
Планираме да пътуваме по дестинацията София-Истанбул-Сингапур-Денпасар-Сингапур-Истанбул-София, като София-Истанбул-София с турските аеролинии, а останалата част от маршрута със сингапурските аеролинии.
Тук идва първия въпрос: турският превозвач предлага два полета на ден - единият сутринта, а другият вечерта. Този, който е сутринта каца на Ататюрк около 2 часа и половина преди да излети полета за Сингапур в 13.30. Ако това време е достатъчно за чек аут от турските и чек ин на сингапурските линии ОК, но аз лично имам притеснения, че може да се забави полет или нещо друго и тогава рискуваме полета за Сингапур. Ето защо планираме да пътуваме предишния ден вечерта и да си наемем хотел на летището за преспиване. (Били сме в Истанбул, а и на връщане се очертават като престой за трансфер до София малко над 10 часа, които ще ни стигнат да хапнем по един "билик-екмек" до моста Галата  Grinning ).
Втория въпрос е свързан с непланирано но съпадащо събитие по време на пътуването, а именно Сингапурската Гран При във Формула 1. Планирания полет за Сингапур е с кацане рано сутринта, точно в деня на състезанието, т.е. 21.09, което провокира в мен желанието да останем този ден и преспим в Сингапур за да се насладим на това уникално спортно събитие, а и съпругата и дъщеря ми с радост приеха. Мисля да наемем за една нощувка отново хотел около летището или близко до станция на МРТ (бюджетен ако може), което да ни позволи хем да отпочинем за малко от дългия полет, хем да отидем на състезанието, а после на сутринта да отлетим за Бали. Въпросът е къде да наемем хотел, като отчитам, че вероятно цените ще са по-високи от обичайното. Отварям скоби за да спомена, че в сайта за резервации на МБС, в периода между 21-29 септември има строги рестрикции за отмяна на резервация. Дали причинате е Ф1 или друга незнам  Rolling Eyes

Бали - тук имаме общо взето съгласие със семейството относно това, какво желаем да видим и усетим от този магнетичен остров. Култура, житие, флора, фауна, пейзажи, вулкани, приливите, отливите, залеза, изгрева ... е разбира се и опитаме от местната кухня  Laughing
Къде да отседнем - ето това е въпроса.  в Убуд или пък някой от крайбрежните курорти и селища ( Нуса Дуа изключвам поради факта, че целта ни не е плажуване) и ако решим предполагам с такси винаги може от Убуд да отидем до някой препоръчан от вас хубав плаж  Rolling Eyes
Какво да видим: тук информацията е много но ако успеем да се свържем с Косъо и той е на разположение, за нас ще бъде удоволствие да ползваме неговите услуги и съставим програма за острова.

Апропо Роже може ли да изпратите контактите на Косъо на лично, ако е удобно.

Сингапур - като изключим събитието с Ф1, то ще разгледаме общо взето това, което Роже е сподел в чудесния си пътепис. Желанието ни е да отседнем за 2 дни в МБС, като всъщност последния ден е до полунощ, т.е. се надявам да може да оставим багажа си в хотела в дена на напускането преди късно вечерта да се отправим за полета до Истанбул.

Самолетните билети в момента по мултидестинацията Истанбул-Сингапур-Денпасар-Симгапур-Истанбул са около EUR 860 през сайта на сингапурския превозвач. Отделно EUR 200 за турските аеролинии за СОФ-ИСТ-СОФ, т.е. цената е приемлива и часовете също са ОК  (С тази особеност, която споделих, че ме притеснява връзката в Истанбул, ако решим да е в един и същи ден!).

Хотелите: като изключим МБС, където стая за 3-ма за два дни ще излезе около EUR 1200  #Crazy , то на бали се надявам да се вместим в бюджет до 150 долара на вечер със закуска...

накратко плановете са:

20.09 - София - Истанбул  (Но по-вероятно е 19.09 заради притеснението с трансфера)
21.09 - Сингапур - престой с Ф1 и нощувка
22-29 - Бали
29.09-01.10 - Сингапур с отпътуване в полунощ на 02.10 за Истанбул и прибиране в София вечерта с късния полет, защото за съжаление първия полет излита преди кацането на самолета от Сингапур.

Плановете се резервациите за самолет и хотели да се направят в началото на Март. Рано ли е, късно ли е ... някои казват, че 3 месеца преди пътуване е оптимален вариант, други казват по-рано  Rolling Eyes   

Общо взето това е. Ако някой би искал да сподели или да предложи нещо ще съм благодарен - хотели, самолетни полети. Съвет за престоя в Сингапур с формула 1  Laughing  Съвети за Бали.
Опс: забравих дъщерята (студентка) и съпругата се вълнуват много от шопинга  Laughing   Ще се радвам за съвети относно шопинга в Сингапур и Бали.

Приключвам. Ако някой се интересува мога да споделя впечатленията си от пътуването ни до Мексико: Мексико сити и Карибите - Плая дел кармен - Чичен ица.... Невероятно място. Препоръчвам силно за всички, които биха искали да усетят тръпката на Мезоамерика и Карибите!

Поздрави !

# 145
  • София - Бургас
roje22  Страхотна снимка. Закупихме си същата с рамка, стои ни в хола и често и се радваме. Аз и адашът ти сме на челна позиция /като вас/ обаче сме се подпрели на греблата, а всички други гребат Grinning

scorp Няма нужда да питаш - направо слоделай всичко за Мексико, със всякакви подробности... Laughingцени, билети, авиокомпании, хотели, самоорганизирано ли беше пътуването или с агенция...всичко...  Praynig Разбира се, когато имаш време и възможност. На първо място и време сега е да си организираш предстоящото пътуване Peace
Може да провериш за самолетен билет от Истанбул-Куала Лумпур- Денпасар, по - евтин е билета с Малайзийските авиолинии /MH/,но ако държите да посетите Сингапур, няма да можете, но пък ще видите Малайзия!  Peace

Последна редакция: чт, 09 яну 2014, 16:45 от kaleia

# 146
Наистина   Kaleia, трябва да споделя впечатленията си но по една или друга причина,все не намирам време  Но ще го направя. Обещавам си  Thinking  Но с две думи - заслужава си, а места като пирамидите Теотиуакан до Мексико сити, Чичен Ица, невероятно красивото крайбрежие около Плая дел Кармен, изумителния увеселителен парк Екс Карет и разбира се мегаполиса Мексико...

Но сега ще се концентрирам в събиране на инфо за пътуването до Бали и Сингапур, което както и до Мексико искаме да си организираме сами. Засега КЛ не влиза в плановете, а и самото желание да съчетаем в Сингапур престой в МБС, а и събитието Ф1 ще се отразят значително на предвидения бюджет ...

# 147
  • София
Scorp, за полета до Истанбул сте решили правилно. Ние също летяхме на обед със Сингапурските авиолинии и за да се притесняваме излишно отидохме още от предната вечер в Истанбул. Спахме си в хотел, разхождахме се вечерта из любимите ни места и на другия ден спокойно отидохме до летището Peace
Втория ти въпрос за спането в Сингапур. Няма смисъл да сте в хотел до летището.
Ще прегледам в следващите дни хотелите, които са на добро място. за мен доброто място означава до 100 метра от метростанция и ще ти дам предложения. Сам трудно ще се ориентираш като не познаваш града. Колкото до резервациите в Марина Бей Сандс нямам представа дали са само заради Формулата. Едва ли. за тях всеки ден е все едно има световно събитие Peace
Но ако резервираш и се откажеш ще си изтеглят парите от картата, бъди сигурен в това. Иначе не бързат да го правят. Аз резервирах и изтеглиха парите чак след два три месеца Peace
За престоя Ви в Бали- поне 4-5 от седемте дни отседнете в Убуд. Няма да съжалявате, защото иначе все едно няма да бъдете в истинското Бали, а в туристически резервати, накипрени и напудрени за вкуса на европейците и по-точно на руснаците/особено Нуса Дуа/:)
Останалите два три можете да бъдете или в Санур или в Танджунг Беноа.
Ние избрахме хотел в Танджунг Беноа, заради добрия плаж и близостта му до Нуса Дуа. Все пак е глупаво да отидеш до Бали и да не разгледаш най-известния им курорт Simple Smile
Можеш да видиш снимки от хотела във Фейсбук. А и в пътеписа съм го описал подробно. Хубав и евтин. какъвто беше и хотела ни в Убуд. просто уникален Simple Smile
За Марина Бей Сандс съвета ми е да резервирате ако не клубна стая. макар да излиза много по-евтина от обикновените като включиш бонусите към нея то стаята да бъде с изглед към града. по-скъпа е, но разликата е от земята до небето в панорамата от двете страни Simple Smile
Но като резервираш самолетните билети, тогава ще ти помогнем и за хотелите и за програмата на пътуването.
Преди това е трудно, защото няма да имаш точни дати, а цените постоянно се менят.

# 148
Благодаря Роже!  Оценявам съдействието. Наистина трябва добре да се обмисли пътуването. Проблема е, че сега трупаме много информация,гледаме хотели, полети,отзиви и какво ли не но все още всичко е хаотично. Нормално. Но ето някои неща зспочват да се избистрят. Със сигурност ще осигурим с  нощувка трансфера на полета от Истанбул до  Сингапур. .Не трябва да се рискува. Ще обмислим още няколко пъти какво искаме да видим, какво бихме пропуснали. Със сигутност едва ли ще правим рафтинг, гмуркане, водни паркове или нещо по екстремно по субективни причини. Моите момичета не обичат такива неща но пък има други чудесни възможности.... продължавам да чета инфото в нета и очаквам с нетърпение продължението от пътеписа за Бали  Laughing
Приятна вечер!

# 149
Циндил, вчера пуснах запитмване към Bali Diving за цени и програма за начинаещи. Поствам отговора, за да можете вие или други желаещи да се ориентират. Извинявайте, ако е малко дълго.

With respect to courses both PADI and SSI train to the same international standard and that is the standard established by the World Recreational Scuba Council and the International Standards Organisation (ISO24801-2). As such both courses are fully recognised by each other, therefore an SSI Open Water Diver is eligible to enrol in a PADI Advanced Course or Specialty Course – and vice versa..

We charge the same for either the SSI or the PADI course, offering the Platinum course for either agency at US$350 - both are held over 3 full days. The Platinum Course can be started whenever it is convenient for you - so custom scheduling, and it has better ocean dives finishing off the course with a full days diving including lunch and refreshments, at Tulamben on the shipwreck of the USAT Liberty - Bali's most popular dive site and lunch at the beachside cafes at these sites. Its our most popular course by far as the cost to just dive these sites on there own and without a course would be in the order of at least $275.

If you choose SSI as your certification agency, you can start your SSI Course immediately simply by clicking the SSI button on our website www.balidiving.com or registering with SSI at www.divessi.com and best of all it is FREE.

All courses and dives include
Use of all diving equipment
Qualified and Experienced Dive Instructor
Modern Air Conditioned transport
Pool fees
Porters to carry your dive equipment when ocean diving
Any boat fees
Use of training manuals from our library
Fresh Beach Towels
A complimentary photo of you diving (you can buy a souvenir disk if you wish)
Lunch & refreshments on diving days

We simply pass on the fees charged by the training agencies to certify you after the course – these are:

For SSI - US$40 and the card is issued immediately.
For PADI it is US$97.50 (the manual has to be purchased from PADI) and the certification card is posted from Australia.

You can purchase the SSI book for $45 or you can borrow one of our library copies. If you elect to do the PADI Course and you have paid a deposit, then we can deliver your manual to your hotel so you can start to study straight away.The course schedule for both the PADI and the SSI is as per the the outline below:

Day #1
Pickup from your Hotel at 7am
Transfer to Bali Diving
Morning – Dive Theory (Modules 1 – 4)
Early Lunch or Lunch Box at the Pool
Equipment Fitting
Afternoon – Pool Training Sessions
Drop off at your hotel (5pm approx)

Day #2
Transfer to Bali Diving
Travel to Padang Bai Dive Site (Platinum Course Only)
Dive #1 (Boat Dive)
Dive # 2 (Boat Dive)
Lunch at the beachside café  (Theory & Knowledge Reviews over lunch)
Return to Bali Diving
Theory (Module 5 and Final Exam if not done at lunch)
Drop off at your Hotel (5pm approx)

Day #3
Transfer to Bali Diving
Travel to Tulamben Dive Site (Platinum Course Only) – shipwreck of the USAT Liberty
Dive #1 (Shore Dive on the wreck)
Lunch at the beachside café
Dive # 2 (Shore Dive on the wreck)
Return to Bali Diving
Certification & Final paperwork
Drop off at your Hotel (5:30pm approx)

Общи условия

Активация на акаунт