ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 371
  • 744
  •   1
Отговори
# 15
  • Вече на светло в София
Празна бутилка от мин вода. Изрязваш и дъното и я забождаш близко до цветето с гърлото надолу ( там където е била запушалката, естествено махаш запушалката) Пълниш бутилката, която вече е в земята с вода например с лейка. Получава се нещо като капково напояване. Ако искаш да ти е красиво можеш да си купиш има готови глинени такива урудки (не знам как се наричат) по цветарските магазини ето такива http://www.pochehli.com/userfiles/editor/image/Saksii%20022(1).jpg

# 16
  • Стара Загора
Любознателна цветовете са около 2,5 см. И аз съм чела, че три пъти се чупят върховете за да се разклони.Аз успях само 2 пъти, и поливам само веднъж седмично. Но явно имам късмет.

# 17
  • Варна
Здравейте, имам въпрос относно звездовиден жасмин.

Зная, че расте и се развива добре в средиземноморски климат, но ще дам всичко от себе си, за да съм му добра"приемна майка", тъй като ми беше подарен от Любознателна и любима на всички във форума  градинарка Hug
Въросът ми е: необходимо ли е от основата да тръгне по решетка, или е възможно да му се постави такава на височина един метър? Проблема е, че е насаден в ниска част на градина и след около метър ще достигне до постоянната си решетка предвидена за катерене. Сега е подпрян на колче. Другото важно питане е: има ли някакви "нокти", с които се закрепва, или трябва аз да го привързвам постоянно за опората?

Благодаря много на всички, които ще ми помогнат да се спася от провал Hug
Благодаря предварително и на  Barbabeau  ако прочете въпроса ми и отговори, защото всъщност тя е симпатичната виновница за интереса ни към това прекрасно и малко по3нато растение по нашите ширини! Позволих си да я попитам на лични, но явно не е видяла, а трябва да осигуря комфорт на "питомеца" си бързо.

bouquet

# 18
  • на брега на Дунава
Аз тази година масово използвах за цветята празна бутилка от бира/че е по голяма/ ,на която пробих малък отвор в капачката и я забих пълна в земята до корените на растението.Водата стига за доста време.Единственият проблем , че се получава вакум и бутилката се сплесква.Ако пробия малка дупчица в дъното ,изтича много бързо и не върши добра работа.

# 19
може ли да ме посъветвате за поставянето на тревен килим? имаме рула, метър на 0,50 см, подравнихме, сипахме пръст и сега да слагаме килима. Какво друго?

# 20
  • густо майна Филибето
тити, може и да си го гледала http://www.youtube.com/watch?v=Jwb17mQnxbQ
Според мен и почвата преди полагане на чима предния ден трябва да се полее, за да има влага.

radinna, да, от градински център. При нас е две години, иначе не е на две, стеблото беше 6-7см дебело. Може да пробваш да вкорениш - или натапяш клони във вода, още сега, или като започнат дъждовете, бучиш клони направо в земята.
Аз бях използвала миналата година една пръчка, колкото палец дебела, за обозначително колче. Поставих я късно есента, а пролетта "колчето" имаше пъпки Grinning

# 21
  • Бургас
MAD65, сега вече ми се изясни  bouquet

Ljuboznatelna, това за клончето е ясно - така забучихме клончета, но не от плачеща и се хванаха почти всички. След като ги пресяхме есента на пролет от същото място излезе ново растение (явно някаква част е останала я от корен, я от стебло)и като я поливахме цяло лято вече е около 3 м. висока но е хилава. Твоята си е като голямо старо дърво Laughing

# 22
Любознателна, мерси, има влага достатъчно. Дано се хване, сега изглежда много приятно.

# 23
За малко да ви изпусна!

Любознателна, много е романтична снимката с върбата, като картичка е, само липсват двама влюбени на пейката. Heart Eyes

Хризантеми нямам и нямам.
Садя - изчезват, ако изкарат една година, втората не изкарват.
Дали не ги ядат голите охлюви? Twisted Evil

# 24
  • ENGLAND
тити, вие вече сложихте ли тревата? Нашата е само от рула, два кръга, единия едната година, на следващата другия. Терена трябва да е много добре отъпкан, дори и мини валяк да се използва. След това напръскахме много хубаво с препарат за плевели, изчакахме 1-2 дни и разпръснахме около 1см. дебелиха тор, от торби дето се продава в градинските центрове. При полагането е важно да се сложи дъска на ръба където се съединяват двете рула и да се стъпва по нея като се слага следващия ред. По тревата не пива да се ходи минимум 1-2 седмици и трябва да се полива всяка вечер. Препоръчително е да се сложи и грас фуд, така му казват тук.
При нас първия кръг е с леки хълмчета, беше перфектно заравнен терена, но чвно не сме го утъпкали много хубаво. Втория кръг стана супер. http://image52.webshots.com/752/6/64/74/2227664740057265170MNirMZ_fs.jpg тук са двата кръга, втория е този със стъпките

# 25
  • густо майна Филибето
На мен не ми се показва снимката.
А това в дебелите торби не е ли торф?
Грас фуд май трябва да е тор.

# 26
Дорет, сложихме я снощи. Теренът беше заравнен, полят, насипана пръст за трева - не съм погледнала каква, дадоха ни я с тревата. Тук не се чака много, но пък се полива доста. Сега като ви чета, вероятно имаме грешки при фугите, не са застъпвани. А защо се стъпва на дъската, за притискане ли?
и нали трябва да се валира, пък да не се ходи? То ние няма да я експлоатираме де, но съвсем ли да не се ходи? Тук не казват такива неща градинарите.
може би има значение сортът трева, климатите са съвсем различни, не знам....

и аз не виждам снимката.

# 27
  • густо майна Филибето
Фугите ако се отворят, насипи малко пръст вътре. Или ако са незначителни, остави тревата да си свърши своето, тя брати (което идва от брат - създава нови стръкчета в съседство) и ще запълни след време. Не се ходи върху насята трева, докато е съвсем малка. Но за чимове ми се струва излишно такова пазене. Напротив, трябва да се затъпче добре, за да не остане въздух между корените и пръстта. На мен ми се е случвало като садим някое голямо растение и махнем голяма част от тревата, после като го насадя, да върна около него само чима. Затъпкваме, поливаме, и все едно никога не е пипан.

# 28
  • ENGLAND
тити, не се валира тревата, а дъската е да се притискат фугите.Като се слагат чимовете не се оставя място, трябва да сеприпокрият около половин - 1 см., след това се повдигат двете страни и сле слагат едно до друго, ръбчето е малко повдигнато и като се сложи дъската и се върви по нея точно ръбчето се отъпква.
Но тук със сигурност дават поне десетина дни да не се върви по тревата, камо ли да се отъпква. Поливането всеки ден също е много важно.
тити ако има малко място между рулата слгаш малко пръст и ако не слагаш грас фуд пръскаш със семена за трева. Аз си купих отделно семена и ако някъде тревата залинее разравям малко с греблото и ръса семената.
грас фуд е смес за подхранване на тревата, подхранва, унищожава плевелите и съдържа и семена, сгъстява тревата. Препоръчват я няколко пъти в годината. Има за по-топлие месеци, има и за зимните месеци. Ето това е. http://www.amazon.co.uk/gp/product/images/B001VEJC2G/ref=dp_imag … 71&s=outdoors
Нещо не мога да сложа само снимка на градината, ето тук имам няколко http://home-and-garden.webshots.com/photo/2227664740057265170MNirMZ

# 29
На нас като ни сложиха чим също ни предупредиха да не ходим по него, не помня колко време, от порядъка на седмица-две да е било, за да не се размести, както и трябваше да поливаме всеки ден.

Не съвсем де, минавали сме през тревата, но много внимателно.

Общи условия

Активация на акаунт