Американски колеж прием 2013-трета тема

• 93 305
  • 800
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Черна станция , преувеличаваш!  Peace
Предоставяш им данни, с които разполагат общината и НАП. Не отнема много време, особено на активни, делови хора, които често посещават държавни институции по различни поводи. Simple Smile
Както писаха по-горе - не може да притежаваш ваканционен апратамент напр. и да искаш намаление на таксата.
В нашия случай напр. взеха под внимание разхода, който правим, издържайки студентка в чужбина, без да представяме някакви документи.
Иначе съм съгласна с мнението, че всеки може да кандидатства, където си иска със сериозни или не дотам сериозни мотиви. Нормално е справилите се по-лошо да чакат и да треперят по-дълго от по-добрите, така е не само на изпита в АК, така е и на ВО, а и по принцип в живота им оттук нататък. Лесно няма!

# 121
Dechy, декларират се движимо и недвижимо имущество, участие в търговски дружества и т.н. и се прилага справка от работодателя за дохода през миналата година.
Имуществото, ако е обявено в общината и декларирано в НАП, си е чист хазарт да се опиташ да го скриеш, естествено, има начин да се провери в регистрите какво се води по партиди. За участие в управителни съвети и/или фирми също - всеки, имащ системата Дакси на компа си, например  ще го провери за минути, като пусне търсене по име.
Така че, да се шикалкави е рисковано, още повече, че залогът не е малък, ако имаш амбиция детето ти да учи там. Едва ли ще го отрежат от Колежа, но със сигурност докато учи там няма да види стипендия, а в тези времена човек не знае дали пък наистина няма да му се наложи.
Единствено може да се скрие доход ако си самонаето лице или получаваш пари на ръка, а се разписваш за десеторно по-малка сума, или имаш добър счетоводител да играе с данъци и осигурител доход. Това трудно могат да хванат...
Но за проверките дали отговарят данните, съм сигурен, че се правят, на нас на времето от Италия ни проверяваха, защото дъщеря ми кандидатстваше в Бокони и искахме стипендия, та тукашна институция няма да провери...
Процета, който биха могли да опростят, ако счетат да удовлетворят молбата за финансова помож го пише на сайта им - от 10 до 90%, изключвам пълните стипендии, те са по друга схема, там има и допълнително есе и класирането има значение, както по-горе някой спомена.

# 122
Но за проверките дали отговарят данните, съм сигурен, че се правят, на нас на времето от Италия ни проверяваха, защото дъщеря ми кандидатстваше в Бокони и искахме стипендия, та тукашна институция няма да провери...

Ехее, Бокони! Това е най-сериозният университет в Италия, браво, ако сте приети там!  Simple Smile

# 123
  • София
Често в темата започна да се вмята за спадналото ниво в АК....
Дали не е по-добре да изчакаме резултатите от матурите на първия випуск, при който 50% от учениците не са на облекчена такса, преди да приемаме за чиста монета тези вмятания? За друг обективен критерий, аз поне не се сещам.

Като родител мога само да потвърдя вече казаното - в АК не само има правила, но те се спазват.

Апелирам темата да запази добрия тон и акцентът да остане върху информацията, идваща от родители и ученици. Има достатъчно други места, където човек да се изкаже "по принцип" или да си повтори още веднъж мантрата за училище с трибуквена абревиатура.

Не е сериозно някой да очаква да получи финансова помощ от 2, 10 или 20 000 евро без да докаже доходите и имуществото си. Да не кажа, че направо си е грубо да имаш други очаквания...

# 124
  • София
E, добре де, аз пак не разбрах какво трябва да е имотното ти състояние, за да се надяваш на финансова помощ. Ясно, че го доказваш, проверяват те, обаче  кой може да се надява на финансова помощ. Явно, че няма да са социално слаби хората, чиито деца кандидатстват в АК. Или просто по-голямата част от кандидатите пробват да получат финансова подкрепа и ако преценят им помагат.

# 125
Предпочитам да се позовавам на факти а не на хипотези!

За нашия изпит имаше записани около 500 деца /преди 5 години/.

Сред приетите в нашия випуск преобладават учениците от две училища , различни от СМГ /частни/ и то значително надхвърлят броя на децата от СМГ.
Сега сме 12 клас, все още се чакат потвърждения от университети, но имаме приети 4 деца в Кембридж, 2 деца в Оксфорд, не знам колко в UCL, масово са приети в Кингс Колидж Лондон, въобще не коментирам потвържденията от Шотландия и топ университети в Америка. Дано има и други випуски и училища, които могат да се похвалят с 6 деца в Кембридж и Оксфорд

Не ми се влиза в полемики, но е изключително неприятно, когато незапознати, умишлено внасят заблуда. Чудно ми е това от какво е продиктувано, когато дори нямат интерес към конкретното училище.
Има по-важни неща, апределящи нивото в дадено училище от приемния изпит. Приемният изпит е само стъпката към входа. Мотивацията на ученици и учители, системата, начина на преподаване , дискутиране, незазубряне са само някой от по-важните фактори

Последна редакция: вт, 12 мар 2013, 10:48 от rosss

# 126
Toва последното за мен ли се отнася?
Мога да ти отговоря, но не искам. Освен ако не ме помолиш, ама тогава да не кажете, че аз се натискам да ви развалям атмосферата Twisted Evil

Иначе внимателно прочетох всички си постинги от началото на темата и те ( с изключение на едно питане за приема в САЩ) касаят само и единствено изпита и процедурите по приемане (даване стипендии). Т.е. все неща с които съм запозната, защото имам личен опит. За качеството на обучението не съм казала нито думичка, защото нямам опит. На едно място споменах "точно затова нивото на записалите се деца спада", но както виждаш става дума пак за записването, а не за това какво е нивото на децата на изхода ( 12 клас). Това мое твърдение може да се подкрепи с факти - минималният бал на последното прието дете в последните 2-3 години и преди това. Т.е. не можеш да ме упрекнеш в необективност. Евентуално може да възразиш, че изпитът е необективен и оценката няма отношение към качествата на децата. На това не бих могла да възразя Simple Smile

Конкретно по постинга ти, както казах, не бих желала да коментирам.

# 127
Балът на последното прието дете няма никакво отношение, защото самите изпити са несъпоставими през годините. Те не са със еднаква сложност.

И не един път съм давала за прием, как в годината , в която бяхме приети, тогавашна 12найсетокласничка беше наградена за отличен успех, а е била приета в последните.

# 128
Черна станция, много бих искала да споделиш личен опит от стипендиите в АК. Ето например ние тази година отиваме да кандидатстваме и в случай, че ни приемат, ще кандидатстваме за стипендия. Със сигурност. В този смисъл всяко нещо споделено от теб ще бъде от полза - например спазват ли се изброените критерии при отпускане на стипендия, какви средни доходи трябва да има приблизително едно семейство, коли, недвижими собствености и други подобни? И защо всъщност на твоето дете не дадоха стипендия - смяташ, че е субективно или има и още нещо?

Може и на лични съобщения, ако смяташ тази информация за конфиденциална.

Благодаря предварително!

# 129
Черна станция, много бих искала да споделиш личен опит от стипендиите в АК. Ето например ние тази година отиваме да кандидатстваме и в случай, че ни приемат, ще кандидатстваме за стипендия. Със сигурност. В този смисъл всяко нещо споделено от теб ще бъде от полза - например спазват ли се изброените критерии при отпускане на стипендия, какви средни доходи трябва да има приблизително едно семейство, коли, недвижими собствености и други подобни? И защо всъщност на твоето дете не дадоха стипендия - смяташ, че е субективно или има и още нещо

Може и на лични съобщения, ако смяташ тази информация за конфиденциална.

Благодаря предварително!

За съжаление не мога да помогна. Навремето само проучих какви документи се изискват и реших, че тази информация аз не искам да я давам. И след като и без това решихме, че не ни се учи в АК, нещата станаха съвсем безпредметни.

# 130
Включвам се само, за да пожелая на всички кандидати(бъдещи препове) успех и късмет. Най-важното е да останат спокойни, а това зависи и в голяма част от родителите. Така че, родители на бъдещи колежани, не очаквайте от тях някакви чудеса. Каквото стане - стане. Не е краят на света. Успех!

# 131
цар Петър благодаря  Flowers Sunflower

И от мен успех на всички Simple Smile

Последна редакция: чт, 14 мар 2013, 12:44 от petiasd

# 132
Успех на всички, които ще се явяват сега в неделя и от мен. Главното е да не се стягат децата, иначе изпита наистина е по силите на всяко дете, ако има стратегия и се мобилизира. Друг е въпросът, дали после условията, които се предложат от Колежа на всеки, искащ помощ за таксата ще удовлетворяват молителите и респективно какво решение ще се вземе от тези родители...
И един съвет, ако позволите - не забравяйте - макар и тежки за болшинството родители, финансовите условия са преодолими някак си, при добро желание винаги ще се намери решение. Драмата е, ако се надхвърлят възможностите на детето, особено с тази вече не така ситна  цедка на входа на АК и се допусне да се отзове в среда, която няма да му понесе после.
Защото, казвам го от опита на родител на голямата ми гъщеря, в АК наистина е по-лесно да влезеш, отколкото да стигнеш до хвърляне на шапката накрая. Там няма (или поне нямаше, доколкото съм свидетел) хлабаво, употит труд и здраво учене, особено в 9-ти и 10-ти клас, в 11-ти вече са свикнали, а в 12-ти сами си гонят нещата...
Но пък твърдо си струваше тогава. За сега не мога да говоря -
Сега - ако се стекат добре обстоятелствата, ще повторим и с малката, ще видим., като начало сме на изпит в неделя, пък после ще видим. 

# 133
Успех и от мен на всички деца в неделя и търпение на родителите им! Важното е децата да са достатъчно мотивирани и силни психически, с изпита ще ес справят, сигурна съм!

# 134
  • София
Успех на децата в неделя!

Информация за броя кандидати
Брой на регистрираните кандидати: 399, от които 206 момичета и 193 момчета.
 http://acs.bg/NewsDetails.aspx?cat_id=3&news_id=337

Общи условия

Активация на акаунт